OSV301/2015
ID intern unic:  360271
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 301
din  05.08.2015
cu privire la clasificarea contraceptivelor
pe bază de hormoni
Publicat : 14.08.2015 în Monitorul Oficial Nr. 213-222     art Nr : 1397     Data intrarii in vigoare : 14.08.2015
    În scopul asigurării clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr. 172 din 25.07.2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.231-237/259 din 8 august 2014), precum şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal nr.1149-XIV din 20 iulie 2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
O R D O N:
    1. Se aprobă normele metodologice privind clasificarea contraceptivelor pe bază de hormoni.
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL 
    AL SERVICIULUI VAMAL                                              Tudor BALIŢCHI

    Nr. 301-O. Chişinău, 5 august 2015.


Anexă
la ordinul Serviciului Vamal
nr. 301-O din 05.08.2015
NORME
metodologice privind clasificarea
contraceptivelor pe bază de hormoni
    Prezentele norme metodologice sînt elaborate în baza prevederilor Convenţiei internaţionale privind sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, încheiată la Bruxelles la 14 iunie 1983, la care Republica Moldova a aderat prin Legea nr.112-XV din 22.04.2004, a Nomenclaturii combinate a mărfurilor Republicii Moldova, aprobate prin Legea nr.172 din 25.07.2014 şi Notelor explicative ale Convenţiei internaţionale privind sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor.
    Contraceptivele pe bază de hormoni sînt constituite din combinaţii de progesteroni sintetici sau numai dintr-un compus progesteronic şi estrogeni. Acestea acţionează prin blocarea eliminării lunare a ovulului. În plus, contraceptivele hormonale contribuie la modificarea consistenţei mucusului de la intrarea în uter (endometrul), îngroşîndu-l pentru a nu permite spermatozoizilor pătrunderea în interiorul lui. Acestea pot fi administrate pe cale orală sau parenterală. Pot fi prezentate sub formă de pastile, preparate injectabile, implanturi, dispozitive intrauterine etc.
    Regula generală 1 de interpretare a Nomenclaturii combinate a mărfurilor Republicii Moldova stabileşte că „… pentru scopuri juridice clasificarea mărfurilor în Nomenclatura combinată se realizează reieşind din textul poziţiilor mărfurilor şi al notelor corespunzătoare referitoare la secţiuni sau capitole …”.
    În acest context, reieșind din denumirile pozițiilor tarifare și a notelor, contraceptivele pe bază de hormoni se clasifică prin examinarea informaţiilor despre produs, forma de prezentare și modul de administrare. Astfel, se disting următoarele poziţii tarifare la care se clasifică contraceptivele hormonale, după cum urmează:
    a) cazul în care produsul prezintă pastile orale, soluție injectabilă, plasture care conțin hormoni se clasifică la poziţia tarifară 3006 ”Preparate chimice anticoncepționale pe bază de hormoni”, potrivit notei 4 lit. h) de la Capitolul 30 al Nomenclaturii combinate a mărfurilor.
    Pastilele orale prezintă, spre exemplu, comprimate rotunde ambalate în cutii care conțin cîte un blister din PVC/AL a cîte 2 comprimate; sau drajeuri ambalate în cutii cu o folie PVC/AL a cîte 21 drajeuri.
    Soluția injectabilă se prezintă, spre exemplu, în cutii cu o fiolă de 1 ml. Efectul contraceptiv al unei astfel de injecții durează o perioadă de 8-12 săptămîni în funcție de tipul de produs folosit.
    Plasturele, spre exemplu, este de formă ovală, de culoare bej, din material plastic. Partea adezivă se lipeşte pe piele după îndepărtarea foliei protectoare din material plastic transparent. Ambalat în cutii cu 3, 9 sau 18 plasturi transdermici în plicuri individuale.
    b) cazul în care produsul prezintă un implant sau un dispozitiv numit sistem cu cedare intrauterină (sterilet) se clasifică la poziţia tarifară 9018 ”Instrumente și aparate pentru medicină”.
    Sistemul cu cedare intrauterină reprezintă, spre exemplu, un dispozitiv intrauterin în formă de T a cărui porțiune verticală conține un rezervor ce conține hormon. La bucla de la capătul inferior al porțiunii verticale sînt legate două fire de extragere. Dispozitivul se introduce de către medicul ginecolog în uterul pacientei unde eliberează o cantitate mică de hormon asigurînd o protecție împotriva sarcinilor nedorite timp de 3-5 ani. Sistemul este de unică folosință, steril ambalat în blister și cutie împreună cu instrucția de utilizare.
    Implanturile hormonale, spre exemplu, sînt produse contraceptive care au aspect de bețișoare foarte subțiri care se introduc sub piele, pe fața dinspre interiorul brațului de către un cadru medical calificat. În funcție de tipul acestora efectul contraceptiv durează de la 3-5 ani.