AMAE/1996
ID intern unic:  360410
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 1996
din  07.05.1996
DE COLABORARE ÎN DOMENIUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI
ÎNTRE MINISTERUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI AL REPUBLICII MOLDOVA
ŞI COMITETUL DE STAT PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR AL
FEDERAŢIEI RUSE*

Publicat : 30.12.2001 în Tratate Internationale Nr. 24     art Nr : 322     Data intrarii in vigoare : 07.05.1996
    _______________________________
    * Semnat la Moscova, la 7 mai 1996.
    În vigoare din data semnării.



    Ministerul Învăţământului al Republicii Moldava şi Comitetul de Stat pentru Învăţământul Superior al Federaţiei Ruse, denumite în continuare "Părţi",
    conducându-se de prevederile Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse, din 17 august 1994, privind colaborarea culturală şi ştiinţifică,
    luând în considerare interesul reciproc pentru colaborare în sfera învăţământului,
    fiind dispuse pentru colaborarea ştiinţifică, metodico-organizatorică şi în alte domenii,
    conştiente de faptul că colaborarea în domeniul învăţământului superior reprezintă un element important al relaţiilor bilaterale, care contribuie la consolidarea relaţiilor dintre ambele Părţi şi care creează premisele dezvoltăm unor relaţii reciproc avantajoase în diferite domenii,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Persoanele, care locuiesc permanent pe teritoriul uneia dintre Părţi şi sunt cetăţeni ai altei Părţi, pot obţine studii superioare, precum şi titluri ştiinţifice în condiţiile stabilite pentru cetăţenii statului, pe teritoriul căruia locuiesc permanent.
Articolul 2
    Fiecare dintre Părţi se obligă să asigure condiţii pentru continuarea studiilor (până la absolvire) cetăţenilor celeilalte Părţi, înmatriculaţi până la l ianuarie 1992 atât în instituţiile de învăţământ superior, cât şi în învăţământul postuniversitar, în condiţiile în vigoare pentru cetăţenii Părţii primitoare, dacă Părţile nu vor conveni altfel.
Articolul 3
    Părţile stabilesc comanda de stat pentru admiterea cetăţenilor Republicii Moldova în instituţiile de învăţământ superior ale Federaţiei Ruse şi a cetăţenilor federaţiei Ruse în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, cu finanţarea de la bugetul de stat al Părţii trimiţătoare.
    Numărul persoanelor trimise la studii, condiţiile de admitere şi de finanţare se stabilesc anual prin Protocol bilateral de colaborare.
Articolul 4
    Părţile nu vor împiedica admiterea individuală a cetăţenilor altei Părţi în instituţiile sale de învăţământ superior pe bază de concurs, conform regulamentului instituţiei de învăţământ.
Articolul 5
    Părţile vor contribui la crearea condiţiilor în învăţământul superior pentru pregătirea, perfecţionarea şi recalificarea cadrelor didactice şi ştiinţifico-didactice din instituţiile de învăţământ în care predarea se efectuează în limba celuilalt Stat.
    Părţile vor contribui la pregătirea, perfecţionarea şi recalificarea cadrelor didactice, asigurarea didactico-metodică a unităţilor de învăţământ ale celeilalte Părţi în care predarea se efectuează în limba statului partener.
Articolul 6
    În baza principiilor egalităţii în drepturi şi reciprocităţii, Părţile vor efectua colaborarea în următoarele domenii:
    - pregătirea specialiştilor prin studii universitare complete şi parţiale, doctorat şi postdoctorat, stagii ştiinţifice;
    - pregătirea şi perfecţionarea calificării cadrelor ştiinţifico-didactice pentru instituţiile de învăţământ superior;
    - încurajarea studierii reciproce a limbilor rusă şi moldovenească, a literaturii şi culturii ambelor Părţi;
    - colaborarea directă între instituţiile de învăţământ superior;
    - dezvoltarea şi perfecţionarea sistemului de învăţământ superior în ambele ţări;
    - participarea instituţiilor de învăţământ superior ale ambelor ţări la programe internaţionale în domeniul învăţământului superior;
    - dezvoltarea colaborării în domeniul tehnologiilor moderne de instruire;
    - dezvoltarea colaborării la nivel regional prin crearea unor complexe şi sisteme ştiinţifico-instructive flexibile;
    - crearea şi asigurarea funcţionării unui sistem de informare şi documentare a organelor de colaborare internaţională în domeniul învăţământului superior.
Articolul 7
    Prezentul Acord va intra în vigoare la data ultimei notificări, în scris, despre îndeplinirea procedurilor interne necesare intrării lui în vigoare.
    Prezentul Acord se încheie pe un termen de 5 ani. Acţiunea lui se va prelungi în mod automat pentru următorii 5 ani, dacă nici una din Părţi nu va notifica, în scris, cealaltă Parte despre intenţia sa de a denunţa prezentul Acord cu 6 luni înainte de expirarea termenului lui de valabilitate.
    Semnat la Moscova, la 7 mai 1996, în două exemplare originale, în limbile moldovenească şi rusă, ambele texte având aceeaşi valabilitate.