LPO182/2015
ID intern unic:  361920
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 182
din  29.10.2015
pentru ratificarea celui de-al patrulea Protocol adițional între
Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României
la Acordul dintre
Guvernul Republicii Moldova și
Guvernul României privind implementarea
programului
de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar
nerambursabil în valoare de 100 milioane de
euro acordat de România
Republicii Moldova, semnat la
București, la 27 aprilie 2010, astfel cum
a fost modificat prin cele trei protocoale adiționale
Publicat : 27.11.2015 în Monitorul Oficial Nr. 317-323     art Nr : 582
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. 1. – Se ratifică cel de-al patrulea Protocol adițional între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București, la 27 aprilie 2010, astfel cum a fost modificat prin cele trei protocoale adiționale, încheiat la Chișinău la 27 august 2015.
    Art. 2. – Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor protocolului menționat.
    Art. 3. – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica Guvernul României despre ratificarea protocolului nominalizat.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI    Andrian CANDU

    Nr. 182. Chișinău, 29 octombrie 2015.

Al patrulea PROTOCOL ADIŢIONAL
între
Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României
la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind
implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor
financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România
Republicii Moldova, semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010,
astfel cum a fost modificat prin cele trei protocoale adiţionale
    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României, denumite în continuare “Părţi”,
    Având în vedere prevederile Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010, astfel cum a fost modificat prin cele trei protocoale adiţionale, denumit în continuare „Acord”,
    Luând în considerare intenţia Părţilor de a întreprinde acţiuni concrete care să vizeze o cât mai bună coordonare a asistenţei, atât în planul relaţiilor bilaterale, cât şi la nivelul Uniunii Europene,
    Ţinând cont de necesitatea de a se acţiona în continuare în spiritul bunei vecinătăţi şi din dorinţa de a implementa proiecte comune care să contribuie la dinamizarea cooperării bilaterale, în spiritul susţinerii Republicii Moldova de a avansa în direcţia integrării europene,
    Date fiind prevederile articolului 3 alineatul (1), articolului 7 alineatele (3) şi (4) din Acord,
    Au convenit următoarele:
ARTICOLUL 1
    Articolul 3, Cuantumul contribuţiei, din Acord se modifică şi va avea următorul conţinut:
    „(1) Guvernul României acordă Guvernului Republicii Moldova o contribuţie nerambursabilă în valoare de 100 milioane euro, din care 15 milioane de euro sunt destinate proiectelor în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice, plătibile pe o perioadă de 8 (opt) ani de la intrarea în vigoare a prezentului Acord, pe baza programelor anuale de cooperare şi a proiectelor convenite de comun acord, cu posibilitatea prelungirii implementării Acordului pentru un an.
    (2) Fondurile care nu sunt folosite în perioada la care se face referire în alin. (1) al prezentului articol nu mai pot fi disponibilizate.”
ARTICOLUL 2
    La articolul 4 din Acord, Domenii de cooperare, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3) şi va avea următorul conţinut:
    „(3) Părţile vor organiza consultări bilaterale interministeriale, la nivelul autorităţilor de coordonare naţionale, cel puţin de două ori pe an, alternativ în România şi Republica Moldova, în vederea identificării oportunităţilor de colaborare în interes reciproc în scopul maximizării impactului asistenţei nerambursabile oferite de România, precum şi pentru evaluarea stadiului şi a rezultatelor proiectelor de cooperare finanţate  în baza prezentului Acord.”
ARTICOLUL 3
    Articolul 4, Domenii de cooperare, din Acord se completează cu alineatele (1bis), (4) şi (5), care vor avea următorul conţinut:
    ” (1bis) Părţile sunt de acord să dezvolte proiecte din alte domenii de interes reciproc decât cele menţionate la alin. 1, convenite prin programele de cooperare.
    (4) La cererea Autorităţii de coordonare naţionale din Republica Moldova, beneficiarul va furniza orice informaţii cu privire la proiect şi progresele ulterioare ale acestuia.
    (5) Beneficiarul va informa prompt Autoritatea de coordonare naţională din Republica Moldova cu privire la orice circumstanţe care afectează grav sau împiedică realizarea proiectului.”
ARTICOLUL 4
    Articolul 7, Dispoziţii finale, alineatul (4) din Acord se modifică şi va avea următorul conţinut:
    „(4) Prezentul Acord este încheiat pe o perioadă de 10 (zece) ani.”
ARTICOLUL 5
    Prezentul Protocol Adiţional intră în vigoare la data ultimei notificări, transmisă pe cale diplomatică, prin care se confirmă îndeplinirea procedurilor interne legale necesare pentru intrarea sa în vigoare.
    Prezentul Protocol Adiţional va rămâne în vigoare până la data încetării valabilităţii Acordului.
    Semnat la Chişinău, la 27 august 2015, în două exemplare originale.
    Pentru                                                        Pentru
    Guvernul Republicii Moldova                 Guvernul României