HPO188/2015
ID intern unic:  361940
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
HOTĂRÎRE Nr. 188
din  05.11.2015
privind Raportul anual 2014 al Curţii de Conturi
asupra administrării şi întrebuinţării resurselor
financiare publice şi a patrimoniului public
Publicat : 27.11.2015 în Monitorul Oficial Nr. 317-323     art Nr : 594     Data intrarii in vigoare : 05.11.2015
    În temeiul art. 8 alin. (1) lit. b) din Legea Curţii de Conturi  nr. 261-XVI din 5 decembrie 2008,
    Parlamentul adoptă prezenta hotărîre.
    Art. 1. – Se ia act de Raportul anual 2014 al Curţii de Conturi asupra administrării şi întrebuinţării resurselor financiare publice şi a patrimoniului public.
    Art. 2. – Se constată necesitatea consolidării managementului în cadrul autorităților/instituțiilor publice, care să asigure respectarea principiilor legalității, regularității și, implicit, ale economicității, eficienței și eficacității,  în vederea responsabilizării pentru buna guvernare.
    Art. 3. – Guvernul va asigura implementarea recomandărilor Curţii de Conturi expuse în raportul menționat şi, în termen de 6 luni, va informa în acest sens Parlamentul, inclusiv:
    – va obliga autoritățile/instituțiile publice să întreprindă acțiuni punctuale de implementare a recomandărilor Curții de Conturi;
    – va  dispune elaborarea și implementarea unui plan de acțiuni în baza rapoartelor de audit ale Curții de Conturi asupra Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2014 și asupra datoriei sectorului public, garanțiilor de stat și recreditării de stat pe anul 2014;
    – va forma o comisie specială care va revizui durata și validitatea datoriilor contribuabililor față de componentele sistemului bugetar, va asigura monitorizarea modului de soluționare a datoriilor compromise;
    – va cere Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei soluții cu privire la veniturile neîncasate, inclusiv cele ținute în evidență specială și cele imposibil de încasat potrivit hotărîrilor judecătorești, va stabili și va aproba sursa de acoperire a acestora, ceea ce ar proteja drepturile beneficiarilor de prestații sociale;
    – va revizui cadrul normativ în vederea reglementării salarizării  și stimulării materiale a reprezentanților statului în consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni cu capital majoritar de stat în funcție de indicatorii de performanță a entităților respective, de eficiența și eficacitatea lor.
    Art. 4. – Consiliul de Observatori al instituției publice naționale a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”  va evalua adițional performanța instituției și a conducerii ei, ținînd cont de constatările Curții de Conturi, pentru estimarea  carențelor instituționale și operarea modificărilor în scopul afirmării principiului bunei guvernări, informînd Parlamentul, pînă în luna februarie 2016, despre rezultatele evaluării.
    Art. 5. – Procuratura Generală, în termen de 30 de zile, va informa Parlamentul despre rezultatele examinării materialelor transmise de către Curtea de Conturi în anii 2013–2015.
    Art. 6. – Curtea de Conturi:
    – va continua procesul de dezvoltare a auditului public extern prin consolidarea capacităților sale instituționale în calitate de instituţie supremă de audit;
    – va înainta Parlamentului propuneri privind lărgirea domeniilor supuse auditului public extern cu sectoare de interes public sporit și creșterea numărului de entități care urmează a fi supuse auditului public extern.
    Art. 7. – Secretariatul Parlamentului va asigura suportul financiar necesar pentru selectarea, pe bază de concurs, a unei organizaţii de audit extern independentă, cu renume şi experienţă în domeniu, care va efectua auditul extern al rapoartelor financiare anuale ale Curţii de Conturi în conformitate cu standardele internaţionale de audit.
    Art.  8. – Comisiile parlamentare permanente, împreună cu autoritățile publice auditate, vor examina, conform domeniilor de activitate, recomandările expuse în raportul Curţii de Conturi şi vor întreprinde măsuri de implementare a acestora.
    Art. 9. – Monitorizarea executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului.
    Art. 10. – Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                          Andrian CANDU

    Nr. 188. Chișinău, 5 noiembrie 2015.