RMAEIE/2003
ID intern unic:  363229
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
REGULAMENT Nr. 2003
din  29.01.2003
PRIVIND DEMARCAREA FRONTIEREI DE STAT
ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA ŞI UCRAINA
Publicat : 30.12.2006 în Tratate Internationale Nr. 34     art Nr : 344     Data intrarii in vigoare : 12.01.2004
    _____________________________
    *Semnat la Criva la 29 ianuarie 2003.
    În vigoare din 12 ianuarie 2004.



    Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, denumite în continuare “Părţi”,
    în temeiul punctului 2 al articolului 7 al Tratatului între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat din 18 august 1999, în continuare “Tratatul cu privire la frontiera de stat”,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Prezentul Regulament determină conţinutul, principiile de bază şi ordinea efectuării lucrărilor de demarcare a frontierei de stat între Republica Moldova şi Ucraina, în continuare “frontiera de stat”, precum şi activitatea Comisiei mixte moldo-ucrainene de demarcare, în continuare “Comisia”.
Articolul 2
    Modul de marcare a frontierei de stat în teren cu semne de frontieră este prevăzut în Anexa 1.
    Semnelor de frontieră li se atribuie numere de ordine (de la nord spre sud). Semnelor de frontieră de joncţiune li se atribuie denumiri proprii.
    Pentru fiecare semn de frontieră se întocmeşte Protocolul semnului de frontieră.
    Coordonatele semnelor de frontieră se determină în sistemul global WGS-84 cu precizia 15 cm relativ la punctele reţelei geodezice de stat (naţionale). Altitudinea punctelor geodezice de centrare se determină în sistemul altimetric Baltic din 1977 cu exactitate de 20 cm.
Articolul 3
    Pentru marcarea liniei frontierei de stat în teren se atribuie o fâşie de fixare a semnelor de frontieră cu lăţimea de 10 m (câte 5 m în ambele părţi de la linia frontierei). Fâşia de fixare pe sectoarele silvice şi arbuste este curăţită de fiecare Parte pe teritoriul statului său.
Articolul 4
    Semnele de frontieră se instalează, de regulă, în limitele vizibilităţii directe.
    Pe lângă acestea pot fi folosite semne de frontieră intermediare, alcătuite dintr-un stâlp de frontieră, care se instalează pe linia frontierei de stat.
    Forma şi dimensiunile semnelor de frontieră sunt indicate în Anexa 2.
Articolul 5
    Stâlpii de frontieră se instalează de fiecare Parte pe teritoriul statului său.
    Punctele geodezice (de centrare) şi semnele de frontiră intermediare se instalează de către grupele mixte de lucru pe linia frontierei de stat.
    Lucrările de demarcare se efectuează de către Părţi în bază de paritate.
Articolul 6
    Cheltuielile pentru demarcarea frontierei de stat sunt suportate de fiecare Parte de sine stătător.
    Lucrările ce nu pot fi efectuate în comun, se îndeplinesc de una din Părţi cu compensarea ulterioară a cheltuielilor de cealaltă Parte prin efectuarea altor lucrări.
    Părţile fac schimb gratuit de materiale şi date geodezice şi cartografice, necesare pentru îndeplinirea lucrărilor de demarcare.
Articolul 7
    Punctele de joncţiune ale frontierei de stat a Republicii Moldova, Ucrainei şi României sunt marcate prin semne de frontieră speciale, în baza unui acord trilateral.
    Pentru semnele frontierei din punctele de joncţiune se întocmesc protocoale speciale, care se semnează de reprezentanţii împuterniciţi ai Republicii Moldova, Ucrainei şi României.
Articolul 8
    Documentele finale de demarcare a frontierei de stat între Republica Moldova şi Ucraina, în continuare “documentele de demarcare” sunt:
    - Protocol-crochiu al traseului liniei frontierei de stat;
    - Albumul hărţilor de demarcare la scara 1:5000 cu marcarea liniei frontierei de stat şi a semnelor de frontieră;
    - Catalogul de coordonate şi altitudini al semnelor de frontieră;
    - Protocoalele semnelor de frontieră;
    - Tabelul apartenenţei insulelor situate pe râuri, pâraie şi alte bazine de apă.
    Documentele finale de demarcare sunt semnate de membrii Comisiei.
    Documentele de demarcare urmează a fi aprobate în corespundere cu procedurile interne ale fiecărei Părţi şi intră în vigoare la data primirii ultimei înştiinţări privind îndeplinirea procedurilor menţionate. Documentele de demarcare sunt pregătite şi întocmite în două exemplare, fiecare în limba moldovenească şi ucraineană.
Articolul 9
    În componenţa Comisiei intră câte cinci reprezentanţi ai fiecărei Părţi.
    Comisia organizează lucrările de demarcare a frontierei de stat şi supraveghează calitatea executării lor. În activitatea sa ea se călăuzeşte de Tratatul cu privire la frontiera de stat, de Protocolul-crochiu al liniei frontierei de stat, de Albumul de hărţi topografice la scara 1:50000, de hărţile topografice de lucru la scara 1:10000, de materialele de reglementare a regimului proprietăţii funciare şi de prezentul Regulament.
    Pentru executarea lucrărilor de demarcare Comisia poate antrena, în ordinea stabilită, specialiştii şi experţii necesari.
Articolul 10
    Ordinea trecerii frontierei de stat în cadrul efectuării lucrărilor de demarcare se determină prin Regulile de trecere a frontierei de stat şi şederii temporare pe teritoriul zonei de frontieră a statului limitrof pentru persoane, mijloace de transport, mecanisme şi alte obiecte necesare pentru executarea lucrărilor de demarcare, care constituie parte integrantă a prezentului Regulament (Anexa 3).
Articolul 11
    Problemele, care n-au fost rezolvate de Comisie, sunt transmise spre examinare Părţilor.
Articolul 12
    Sarcinile Comisiei:
    1) Organizarea lucrărilor de elaborare a bazei cartografice necesare pentru pregătirea documentelor de demarcare, folosind metodele moderne de întocmire a hărţilor la scara 1:5000 cu secţionarea reliefului cu echidistanţa curbelor de 2 metri;
    2) Determinarea trecerii frontierei de stat în teren în conformitate cu documentele, indicate în punctul 3 al articolului 7 al Tratatului cu privire la frontiera de stat;
    3) Crearea grupurilor mixte de lucru pentru executarea lucrărilor de demarcare a frontierei de stat şi supravegherea activităţii acestora;
    4) Organizarea lucrărilor şi controlul corectitudinii instalării semnelor de frontieră şi calităţii curăţirii culoarelor de frontieră;
    5) Elaborarea documentelor tehnice de îndrumare privind executarea lucrărilor de demarcare a frontierei de stat;
    6) Determinarea măsurilor de transmitere a semnelor de frontieră autorităţilor grănicereşti ale Părţilor;
    7) Elaborarea şi semnarea documentelor de demarcare, asigurarea editării lor.
Articolul 13
    Comisia elaborează următoarele documente:
    1) Planul efectuării lucrărilor de demarcare a frontierei de stat;
    2) Proiectul tehnic pentru efectuarea lucrărilor de demarcare;
    3) Regulamentul cu privire la grupele mixte de lucru;
    4) Instrucţiunile tehnice privind executarea lucrărilor aerofotografice, geodezice, hidrografice, topografice, cartografice şi altor lucrări;
    5) Cerinţele tehnice pentru perfectarea şi editarea documentelor de demarcare;
    6) Indicaţiile tehnice pentru confecţionarea şi instalarea semnelor de frontieră;
    7) Alte regulamente şi instrucţiuni necesare.
Articolul 14
    Şedinţele Comisiei sunt desfăşurate succesiv pe teritoriul Republicii Moldova şi Ucrainei. Şedinţele sunt prezidate de reprezentantul părţii primitoare.
    Locul şi data şedinţei ulterioare se coordonează la şedinţa anterioară şi se confirmă în scris nu mai târziu de 15 zile până la începutul ei.
    Protocoalele şedinţelor se întocmesc în două exemplare, fiecare în limba moldovenească şi ucraineană, ambele texte fiind autentice.
Articolul 15
    Cheltuielile organizaţionale, legate de desfăşurarea şedinţelor Comisiei, sunt suportate de Partea primitoare. Cheltuielile de deplasare a participanţilor la şedinţe, precum şi cheltuielile de transport sunt suportate de fiecare Parte de sine stătător.
    Prezentul Regulament intră în vigoare la data primirii ultimei înştiinţări privind îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne necesare şi se aplică până la intrarea în vigoare a Tratatului între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la regimul frontierei de stat.
    Semnat la Criva la 29 ianuarie 2003 în două exemplare, fiecare în limbile moldovenească şi ucraineană, ambele texte fiind egal autentice.










Anexa 3
la Regulamentul privind
demarcarea frontierei de stat
între Republica Moldova şi Ucraina
REGULILE
de trecere a frontierei de stat şi şederii temporare
pe teritoriul zonei de
frontieră a statului limitrof pentru
persoane, mijloace de transport, mecanisme
şi alte obiecte
necesare pentru executarea lucrărilor de demarcare

    Prezentele Reguli se extind asupra membrilor Comisiei mixte moldo-ucrainene de demarcare, în continuare “Comisia” şi asupra Grupelor mixte de lucru întru executarea lucrărilor de demarcare a frontierei de stat, în continuare “Grupul de lucru”.
    Ordinea simplificată a trecerii frontierei de stat se efectuează în punctele de trecere a frontierei de stat şi în alte locuri stabilite de autorităţile grănicereşti.
Articolul 1
    Persoanele, ce efectuează lucrările de demarcare, trec frontiera de stat în baza documentelor de identitate (paşaport, buletin de identitate) şi legitimaţiilor provizorii, ce permit trecerea frontierei de stat, precum şi în baza listelor semnate de conducătorii Comisiei.
    În liste se indică numele, prenumele, patronimicul, anul naşterii, cetăţenia, specialitatea, timpul şi locul efectuării lucrărilor, precum şi mijloacele de transport şi tehnice ce vor fi utilizate în procesul de lucru.
    Un exemplar al listei este transmis autorităţilor grănicereşti ale statului limitrof.
Articolul 2
    Până la începutul lucrărilor conducătorii Grupului de lucru înştiinţează autorităţile lor grănicereşti despre timpul şi locul lucrărilor viitoare şi le transmit listele, indicate în articolul 1.
    Conducătorii Grupului de lucru informează din timp autorităţile lor grănicereşti despre schimbarea locului, timpului, sectorului de lucru şi componenţei Grupului de lucru.
Articolul 3
    Persoanele, mijloacele tehnice şi bunurile necesare efectuării lucrărilor de demarcare, la trecerea frontierei de stat sunt scutite de taxe vamale şi de alte impozite.
    Persoanele ce efectuează lucrările de demarcare pe teritoriul statului limitrof, au dreptul să aibă cu sine obiecte şi lucruri personale.
Articolul 4
    Persoanelor ce efectuează lucrările de demarcare pe teritoriul statului limitrof, li se asigură securitatea personală, precum şi inviolabilitatea mijloacelor tehnice, bunurilor şi documentaţiei.
Articolul 5
    Persoanelor ce efectuează lucrările de demarcare, în perioada şederii pe teritoriul statului limitrof, sunt obligate să respecte legislaţia acestui stat.
Articolul 6
    Pentru asigurarea comunicaţiilor în timpul îndeplinirii lucrărilor de demarcare pe teritoriul statului limitrof pot fi folosite staţii radio. Numărul lor, modelele şi frecvenţele de lucru se coordonează din timp.