PMAEIE/2003
ID intern unic:  363230
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
PROTOCOL Nr. 2003
din  21.02.2003
ÎNTRE DEPARTAMENTUL TRUPELOR DE GRĂNICERI
AL REPUBLICII MOLDOVA ŞI COMITETUL DE STAT
PENTRU PAZA FRONTIEREI DE STAT AL UCRAINEI
PRIVIND INTERACŢIUNEA ÎN INTERESELE PAZEI
FRONTIEREI DE STAT MOLDO-UCRAINENE
Publicat : 30.12.2006 în Tratate Internationale Nr. 34     art Nr : 358     Data intrarii in vigoare : 24.02.2003
    ____________________________
    *Semnat la Odesa la 21 februarie 2003.
    În vigoare din 24 februarie 2003.


    Departamentul Trupelor de Grăniceri al Republicii Moldova şi Comitetul de Stat pentru paza frontierei de stat al Ucrainei, denumite în continuare Părţi,
    călăuzindu-se de prevederile Tratatului între Republica Moldova şi Ucraina privind frontiera de stat din 18 august 1999,
    având drept scop asigurarea securităţii naţionale la frontiera de stat moldo-ucraineană (în continuare - frontiera de stat), coordonarea eforturilor organelor de pază a frontierei de stat în combaterea traficului ilegal de persoane, mijloace de transport, mărfuri şi alte bunuri peste frontiera de stat, precum şi rezolvarea altor probleme, ce ţin de competenţa Părţilor,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Părţile, în limitele competenţei lor, ţinând cont de interesele reciproce şi în conformitate cu legislaţia statelor lor, organizează interacţiunea în următoarele domenii:
    a) combaterea migraţiunii ilegale, traficului ilegal de arme, muniţii, stupefiante, substanţe explozive, toxice, psihotrope şi materiale radioactive peste frontiera de stat;
    b) menţinerea regimului frontierei de stat;
    c) dezvoltarea relaţiilor informaţionale şi tehnice.
Articolul 2
    Interacţiunea Părţilor se desfăşoară în următoarele domenii ale activităţii de serviciu:
   a) schimbul de informaţii privind regimul frontierei de stat şi trecerea ilegală a ei, privind infractorii de frontieră, traficul ilegal de arme, muniţii, stupefiante, substanţe explozive, toxice, psihotrope şi materiale radioactive peste frontiera de stat etc.;
    b) cercetarea incidentelor de frontieră;
    c) schimb de legi şi alte acte normative, schimb de experienţă, acordarea concursului în pregătirea, perfecţionarea şi ridicarea calificării cadrelor;
    d) petrecerea întrevederilor de lucru între reprezentanţii Părţilor.
Articolul 3
    1) Părţile, în limitele competenţei lor, ţinând cont de interesele reciproce şi în conformitate cu legislaţia statelor lor, efectuează schimb de informaţii privind:
    a) trecerea sau tentativele de trecere ilegală a frontierei de stat;
    b) datele privind încălcarea regimului frontierei de stat de mijloacele de navigaţie sau privind încălcarea regulilor de zbor peste frontiera de stat, precum şi aflarea ilegală pe teritoriul statului celeilalte Părţi a navelor aeriene pierdute şi altor aparate zburătoare;
    c) metodele tactice noi ale infractorilor de frontieră;
    d) petrecerea lucrărilor în zona frontierei de stat;
    e) datele referitoare la paza frontierei de stat, menţinerea regimului ei, ce necesită efectuarea activităţilor comune şi prezintă un interes reciproc.
    2) Schimbul reciproc de informaţii poate fi efectuat şi pe marginea altor probleme, care pot influenţa paza frontierei de stat moldo-ucrainene.
    3) Părţile se obligă să nu divulge datele confidenţiale şi alte informaţii, obţinute în procesul colaborării, şi nu le vor transmite la a treia Parte fără acordul în scris al celeilalte Părţi.
    4) Schimbul de informaţie, care reprezintă secretul de stat, se efectuează în ordine, stabilită de legislaţia statelor Părţilor.
Articolul 4
   1) Întrevederile de lucru ale reprezentanţilor Părţilor se petrec în caz de necesitate, însă nu mai rar decât o dată în jumătate de an, cu scopul examinării calităţii de executare a înţelegerilor pe problemele pazei frontierei de stat, menţinerii regimului frontierei de stat şi altor probleme, ce prezintă interesul reciproc.
    2) Întâlniri de lucru la nivelul subdiviziunilor structurale (direcţiilor teritoriale, unităţilor) se petrec trimestrial sau în caz de necesitate pentru schimbul de date privind situaţia, elaborarea măsurilor concrete în vederea intensificării pazei frontierei de stat şi modalităţilor de executare a lor.
    3) Timpul, locul întâlnirilor, ordinea de zi şi componenţa delegaţiilor se coordonează în prealabil, însă nu mai târziu decât cu 10 zile până la data preconizată a întâlnirii. Privind rezultatele întrevederii se întocmeşte un protocol în două exemplare.
Articolul 5
    Întru realizarea prevederilor prezentului Protocol se petrec întrevederi de lucru, se foloseşte corespondenţa şi mijloacele tehnice de comunicare.
    Părţile de sine stătător acoperă cheltuielile ce ţin de realizarea prevederilor prezentului Protocol.
Articolul 6
    Prezentul Protocol nu lezează drepturile şi obligaţiile Părţilor ce decurg din tratatele internaţionale şi acordurile, la care Părţile sunt participante.
Articolul 7
    1) Prezentul Protocol intră în vigoare din data semnării lui.
    2) Prezentul Protocol îşi pierde valabilitatea la data intrării în vigoare a Tratatului privind regimul frontierei de stat moldo-ucrainene. Fiecare Parte poate denunţa prezentul Protocol, notificând în scris cealaltă Parte, prin canale diplomatice, despre intenţia sa de a-l denunţa. În acest caz prezentul Protocol va fi considerat denunţat după expirarea unui termen de 3 luni de la data primirii unei astfel de notificări.
    3) Părţile pot conveni, de comun acord, să modifice sau să completeze prezentul Protocol, prin perfectarea unor protocoale separate, care vor constitui parte integrantă a prezentului Protocol. Aceste protocoale vor intra în vigoare potrivit prevederilor punctului întâi al articolului dat.
    Semnat la Odesa, la 21 februarie 2003 în două exemplare originale, fiecare fiind în limbile moldovenească, ucraineană şi rusă, toate textele fiind egal autentice. În cazul apariţiei divergenţelor la interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului Protocol, textul în limba rusă va prevala.