CEMAEIE/1968
ID intern unic:  363248
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
CONVENȚIE EUROPEANĂ Nr. 1968
din  07.06.1968

PRIVIND SUPRIMAREA LEGALIZĂRII ACTELOR

ÎNDEPLINITE DE CĂTRE AGENŢII DIPLOMATICI SAU

CONSULARI ADOPTATĂ LA LONDRA LA 7 IUNIE 1968*

Publicat : 30.12.2006 în Tratate Internationale Nr. 35     art Nr : 17     Data intrarii in vigoare : 31.08.2002
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    * În vigoare pentru Republica Moldova din 31 august 2002.

    Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei Convenţii,
    considerînd că scopul Consiliului Europei este de a atinge o unitate mai mare între membrii săi,
    considerînd că relaţiile dintre statele membre, precum şi relaţiile dintre agenţii lor diplomatici şi consulari se bazează din ce în ce mai mult pe încredere reciprocă,
    considerînd că suprimarea legalizării va duce la întărirea legăturilor între statele membre prin folosirea documentelor străine în aceeaşi măsură ca şi documentele eliberate de autorităţile naţionale,
    fiind convinşi de necesitatea abolirii cerinţei de legalizare a documentelor îndeplinite de agenţii lor diplomatici şi consulari,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    În scopurile prezentei Convenţii, prin legalizare se înţelege doar formalitatea îndeplinită în scopul certificării autenticităţii semnăturii pe un document, capacitatea în care a acţionat semnatarul unui asemenea document, şi, după caz, identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe acest act.
Articolul 2
    1) Prezenta Convenţie se aplică documentelor care au fost întocmite de agenţii diplomatici sau consulari ai unei Părţi Contractante care acţionează în capacitatea lor oficială şi exercită funcţiile sale pe teritoriul oricărui stat, şi care urmează a fi prezentate:
    a) fie pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, fie
    b) agenţilor diplomatici sau consulari ale celeilalte Părţi Contractante care exercită funcţiile sale pe teritoriul unui stat care nu este parte la prezenta Convenţie.
    2) Prezenta Convenţie de asemenea se aplică certificatelor oficiale, cum ar fi cele privind menţiuni de înregistrare a unui document sau fapt existent la o dată anumită şi autentificare a semnăturilor, anexate de către agenţii diplomatici şi consulari la documentele altele decît cele menţionate în alineatul 1.
Articolul 3
    Fiecare Stat Contractant scuteşte de legalizare documentele la care se aplică prezenta Convenţie.
Articolul 4
    1) Fiecare Stat Contractant va întreprinde măsurile necesare pentru a evita efectuarea procedurii de legalizare de către autorităţile sale în cazurile în care prezenta Convenţie anulează legalizarea.
    2) Fiecare Stat Contractant va asigura verificarea, în cazurile necesare, a autenticităţii documentelor la care se aplică prezenta Convenţie.
    O asemenea verificare nu constituie temei pentru încasarea oricăror taxe sau cheltuieli şi va fi efectuată în termen cît mai restrîns posibil.
Articolul 5
    Prezenta Convenţie, în cadrul relaţiilor dintre Părţile Contractante, prevalează asupra prevederilor oricăror tratate, convenţii sau acorduri care prevăd sau vor prevedea legalizarea autenticităţii semnăturii a unui agent diplomatic sau consular, capacitatea în care a acţionat semnatarul documentului şi, după caz, identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe acest document.
Articolul 6
    1) Prezenta Convenţie este deschisă pentru semnare statelor membre ale Consiliului Europei. Ea este supusă ratificării sau acceptării.
    Instrumentele de ratificare sau acceptare vor fi depuse la Secretarul General al Consiliului Europei.
    2) Prezenta Convenţie va intra în vigoare după trei luni din data depunerii celui de-al treilea instrument de ratificare sau acceptare.
    3) Convenţia va intra în vigoare pentru Statele semnatare care o ratifică sau acceptă ulterior după trei luni din data depunerii instrumentului său de ratificare sau acceptare.
Articolul 7
    1) După intrarea în vigoare a prezentei Convenţii, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei poate invita orice Stat care nu este membru al Consiliului Europei de a adera la prezenta Convenţie.
    2) Asemenea aderare are loc odată cu depunerea la Secretarul General al Consiliului Europei a instrumentului de aderare care va avea efect după trei luni din data depunerii sale.
Articolul 8
    1) Orice Parte Contractantă, la momentul semnării sau depunerii instrumentului de ratificare, acceptare sau aderare, poate specifica teritoriul sau teritoriile la care se va extinde prezenta Convenţie.
    2) Orice Parte Contractantă, la momentul depunerii instrumentului său de ratificare, acceptare sau aderare sau la o dată mai tîrzie, poate printr-o declaraţie adresată Secretarului General al Consiliului Europei extinde prezenta Convenţie la orice alt teritoriu sau teritorii specificate în declaraţie şi pentru relaţiile internaţionale ale cărora e responsabilă sau în numele cărora aceasta e autorizată să asume obligaţii.
    3) Orice declaraţie efectuată în conformitate cu alineatul precedent cu referinţă la orice teritoriu menţionat în asemenea declaraţie, poate fi retrasă conform procedurii prevăzute în art. 9 al prezentei Convenţii.
Articolul 9
    1) Prezenta Convenţie va rămîne în vigoare pentru o perioadă nelimitată.
    2) Orice Parte Contractantă, în măsura în care o priveşte, poate denunţa prezenta Convenţie printr-o notificare adresată Secretarului General al Consiliului Europei.
    3) Asemenea denunţare va avea efect după şase luni din data recepţionării de către Secretarul General a notificării respective.
Articolul 10
    Secretarul General al Consiliului Europei va notifica Statele membre ale Consiliului Europei şi orice Stat care a aderat la prezenta Convenţie despre:
    a) orice semnare;
    b) orice depunere a instrumentului de ratificare, acceptare sau aderare;
    c) orice dată de intrare în vigoare a prezentei Convenţii;
    d) orice declaraţie recepţionată în conformitate cu prevederile art.8;
    e) orice notificare recepţionată în conformitate cu prevederile art.9 şi data cînd are loc denunţarea.
    Drept care subsemnaţii special împuterniciţi au semnat prezenta Convenţie.
    Întocmită la Londra la 7 iunie 1968 în limbile engleză şi franceză, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul General va transmite copii certificate fiecărui Stat semnatar sau care aderă.