PAMAEIE/1997
ID intern unic:  363259
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
PROTOCOL ADIȚIONAL Nr. 1997
din  18.12.1997
LA CONVENŢIA EUROPEANĂ ASUPRA
TRANSFERĂRII PERSOANELOR CONDAMNATE*
Publicat : 30.12.2006 în Tratate Internationale Nr. 35     art Nr : 189     Data intrarii in vigoare : 01.09.2004
    ––––––––––––––––––––––––––––––
    *În vigoare pentru Republica Moldova din 1 septembrie 2004.


Preambul
    Statele membre ale Consiliului Europei şi celelalte state semnatare ale prezentului Protocol,
    dornice să faciliteze aplicarea Convenţiei europene asupra transferării persoanelor condamnate, care a fost deschisă spre semnare la Strasbourg la 21 martie 1983 (denumită în continuare convenţie), şi, în special, să urmărească obiectivele enunţate de a servi intereselor unei bune administrări a justiţiei şi de a favoriza reinserţia socială a persoanelor condamnate,
    conştiente de faptul că numeroase state nu îşi pot extrăda propriii cetăţeni,
    considerând că este de dorit completarea convenţiei în anumite privinţe,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
Dispoziţii generale
    1) Termenii şi expresiile folosite în prezentul Protocol trebuie interpretate în sensul convenţiei.
    2) Dispoziţiile convenţiei sunt aplicabile în măsura în care sunt compatibile cu prevederile prezentului Protocol.
Articolul 2
Persoanele evadate din statul de condamnare
    1) Atunci cînd un cetăţean al uneia dintre părţi, faţă de care o hotărîre de condamnare definitivă a fost pronunţată pe teritoriul unei alte părţi, vizează să se sustragă executării sau urmăririi executării condamnării în statul de condamnare, refugiindu-se pe teritoriul primei părţi înainte de a-şi fi executat condamnarea, statul de condamnare poate să adreseze primei părţi o cerere prin care să îi solicite ca aceasta să se ocupe de executarea condamnării.
    2) Partea solicitată poate, la cererea părţii solicitante, înainte de primirea documentelor în sprijinul cererii sau în aşteptarea hotărîrii privind cererea, să procedeze la arestarea persoanei condamnate sau să ia orice altă măsură corespunzătoare, menită să asigure că aceasta nu îi va părăsi teritoriul. Orice cerere în acest sens va fi însoţită de informaţiile menţionate în paragraful 3 al art. 4 din convenţie. Arestarea, cu acest titlu, a persoanei condamnate nu poate duce la agravarea situaţiei sale penale.
    3) Transferul executării condamnării nu necesită consimţămîntul persoanei condamnate.
Articolul 3
Persoane condamnate cărora li s-a aplicat măsura
 expulzării sau aceea a conducerii la frontieră
    1) Statul de executare poate, la cererea statului de condamnare, sub rezerva aplicării prevederilor acestui articol, să îşi dea acordul pentru transferarea unei persoane condamnate fără consimţămîntul acesteia din urmă, atunci cînd condamnarea pronunţată împotriva acesteia sau o hotărîre administrativă luată ca urmare a acestei condamnări conţine o măsură de expulzare ori de conducere la frontieră sau orice altă măsură, în virtutea căreia acestei persoane, o dată pusă în libertate, nu îi va mai fi permis să rămînă pe teritoriul statului de condamnare.
    2) Statul de executare nu îşi va da acordul în scopul paragrafului 1 decît după ce a luat în considerare avizul persoanei condamnate.
    3) În scopul aplicării acestui articol, statul, de condamnare pune la dispoziţia statului de executare:
    a) o declaraţie conţinînd avizul persoanei condamnate, în privinţa transferării sale prevăzute; şi
    b) o copie de pe măsura de expulzare ori de conducere la frontiere sau de pe orice altă măsură, în baza căreia persoanei condamnate, o dată pusă în libertate, nu îi va mai fi permisă şederea pe teritoriul statului de condamnare.
    4) Orice persoană care a fost transferată în urma aplicării prevederilor acestui articol nu va fi nici urmărită, nici judecată şi nici deţinută în vederea executării unei pedepse sau a unei măsuri de siguranţă, nici nu va fi supusă oricărei alte îngrădiri a libertăţii sale individuale pentru un fapt oarecare anterior transferării, altul decît cel care a motivat condamnarea în curs de executare, cu excepţia următoarelor cazuri:
    a) cînd statul de condamnare o autorizează, o cerere va fi prezentată în acest scop, însoţită de actele doveditoare şi de un proces-verbal judiciar, în care sunt consemnate declaraţiile condamnatului; această autorizare va fi acordată atunci cînd infracţiunea pentru care a fost cerută ar atrage ea însăşi extrădarea potrivit legislaţiei statului de condamnare sau dacă extrădarea ar fi exclusă numai din cauza cuantumului pedepsei;
    b) cînd persoana condamnată care a avut posibilitatea să părăsească teritoriul statului de executare nu a făcut acest lucru în termen de 45 de zile de la eliberarea sa definitivă sau cînd s-a reîntors pe teritoriul acestui stat după ce îl părăsise.
    5) Statul de executare poate să ia măsurile necesare în conformitate cu legislaţia sa internă, inclusiv recurgerea la o procedură în lipsă în vederea întreruperii prescripţiei, dacă aceste măsuri nu contravin prevederilor paragrafului 4 al prezentului articol.
    6) Orice stat contractant poate, printr-o declaraţie adresată Secretarului General al Consiliului Europei, să arate că nu va lua în sarcină executarea condamnărilor în condiţiile enunţate de prezentul articol.
Articolul 4
Semnarea şi intrarea în vigoare
    1) Prezentul Protocol este deschis spre semnare statelor membre ale Consiliului Europei şi altor state semnatare ale convenţiei. El va fi supus ratificării, acceptării sau aprobării. Un semnatar nu poate ratifica, accepta sau aproba prezentul Protocol fără să fi ratificat, acceptat sau aprobat, simultan sau anterior, convenţia. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare vor fi depuse pe lîngă Secretarul General al Consiliului Europei.
    2) Prezentul Protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data depunerii celui de-al treilea instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
    3) Pentru orice stat semnatar care va depune ulterior instrumentul său de ratificare, de acceptare sau de aprobare, Protocolul va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data depunerii.
Articolul 5
Aderarea
    1) Orice stat nemembru care a aderat la convenţie va putea să adere la prezentul Protocol după intrarea lui în vigoare.
    2) Pentru orice stat aderent Protocolul va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data depunerii instrumentului de aderare.
Articolul 6
Aplicare teritorială
    1) Orice stat poate, în momentul semnării sau în momentul depunerii instrumentului său de ratificare, de acceptare ori de aderare, să desemneze teritoriul sau teritoriile cărora li se aplică prevederile prezentului Protocol.
    2) Orice stat contractant poate, în orice alt moment ulterior, printr-o declaraţie adresată Secretarului General al Consiliului Europei, să extindă aplicarea prezentului Protocol la orice alt teritoriu desemnat în declaraţie. Protocolul va intra în vigoare cu privire la acest teritoriu în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data primirii declaraţiei de către Secretarul General.
    3) Orice declaraţie făcută în virtutea celor două paragrafe precedente va putea fi retrasă în ceea ce priveşte orice teritoriu desemnat în această declaraţie, prin notificare adresată Secretarului General al Consiliului Europei. Retragerea va produce efecte în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data primirii notificării de către Secretarul General al Consiliului Europei.
Articolul 7
Aplicare în timp
    Prezentul Protocol se va aplica executării condamnărilor pronunţate fie înainte, fie după intrarea sa în vigoare.
Articolul 8
Denunţare
    1) Orice stat contractant poate, în orice moment, să denunţe prezentul Protocol, adresînd o notificare Secretarului General al Consiliului Europei.
    2) Denunţarea va produce efecte din prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data primirii notificării de către Secretarul General.
    3) Cu toate acestea prezentul Protocol va continua să se aplice, executării condamnărilor persoanelor transferate, în conformitate cu prevederile convenţiei sau ale prezentului Protocol, înainte ca denunţarea să producă efecte.
    4) Denunţarea convenţiei atrage de plin drept pe cea a prezentului Protocol.
Articolul 9
Notificări
    Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului Europei, tuturor semnatarilor, tuturor părţilor şi oricărui alt stat care a fost invitat să adere la convenţie:
    a) orice semnătură;
    b) depunerea oricărui instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare;
    c) orice dată de intrare în vigoare a prezentului Protocol în conformitate cu art. 4 şi 5;
    d) orice alt act, declaraţie, notificare sau comunicare avînd legătură cu prezentul Protocol.
    Drept care, subsemnaţii, fiind special autorizaţi în acest scop, au semnat prezentul Protocol.
    Adoptat la Strasbourg la 18 decembrie 1997, în limbile franceză şi engleză, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va transmite copii de pe aceste texte, conforme cu originalul, fiecăruia dintre statele membre ale Consiliului Europei, altor state semnatare ale convenţiei şi oricărui stat invitat să adere la aceasta.