AMAEIE/1991
ID intern unic:  363452
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
ACORD Nr. 1991
din  09.07.1991
ÎNTRE GUVERNUL REGATULUI BELGIEI ȘI GUVERNUL
UNIUNII REPUBLICILOR SOVIETICE SOCIALISTE
PRIVIND ANGAJAREA STAGIARILOR*

Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 39     art Nr : 128     Data intrarii in vigoare : 21.05.1996
    _______________
    *Semnat la Moskova la 9 iulie 1991.
    În vogoare din 21 mai 1996.

    Guvernul Regatului Belgiei și Guvernul Uniunii Republicilor Socialiste,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    1) Prezentul Acord este valabil pentru cetățenii Regatului Belgiei și Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste cu domiciliul permanent pe teritoriul țării lor, care și-au exprimat dorința de a munci în calitate de stagiari, în scopul însușirii metodelor de lucru aplicate pe teritoriul celeilalte țări.
    2) Stagiarii nu pot fi mai tineri de 18 ani și mai în vârstă de 30 de ani. Ei trebuie să dispună de o pregătire profesională adecvată activității de muncă pe care urmează să o desfășoare.
    Pregătirea lor profesională va fi confirmată prin diploma sau atestatul de studii.
    Stagiarii vor fi angajați cu ziua întreagă în baza unui contract de muncă pe durată determinată.
Articolul 2
    În sensul prezentului Acord fiecare dintre țări se angajează să ofere stagiarilor permisele necesare pentru angajare, intrare și ședere.
Articolul 3
    Organele coordonatoare competente ale Părților în cadrul prezentului Acord sunt:
    1) Din partea Regatului Belgiei - Ministerul Muncii și Ocupării Forței de Muncă;
    2) Din partea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste - Ministerul Muncii și Problemelor Sociale.
Articolul 4
    1) Cota stagiarilor acceptați în fiecare din cele două țări în baza prezentului Acord nu trebuie să depășească 500 persoane pe an. Părțile se obligă să respecte interesele deosebite ale fiecărei unități federative. asigurând o distribuire echitabilă și echilibrată a cererilor stagiarilor. Stagiarii pot fi angajați în diferite sectoare ale economiei.
    2) Pentru anul 1991, această cotă este valabilă până la 31 decembrie, iar pentru fiecare din anii următori - de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Cota de 500 persoane poate fi atinsă indiferent de durata permiselor eliberate în anul precedent, și indiferent de situația pe piața muncii a ambelor țări.
    3) în situația în care contractul stagiarului este desfăcut până la expirarea termenului stabilit, din motive imputabile stagiarului, acesta nu mai poate fi înlocuit; orice angajare de stagiari realizată de același angajator se va efectua din contul cotei pentru anul curent.
    4) în cazul în care contractul stagiarului încetează până la expirarea termenului stabilit, din motive independente de voința stagiarului, organul coordonator al Părții pe teritoriul căreia are loc stagierea, va depune eforturi pentru a asigura stagiarului oportunitatea unei alte stagieri pentru perioada rămasă, în condiții echivalente.
    5) Cota de stagiari poate fi modificată ulterior în baza unui acord ce urmează a fi încheiat la propunerea uneia din Părți nu mai târziu de 1 decembrie pentru anul următor.
    6) în cazul în care cota prevăzută nu a fost atinsă pe parcursul unui an de către stagiarii uneia din țări, această țară nu poate nici să reducă numărul permiselor eliberate stagiarilor celeilalte țări, nici să transfere pentru anul următor partea neutilizată a cotei sale.
    7) Același angajator nu poate angaja mai mult de 10 stagiari pe an.
Articolul 5
    1) Permisele pentru stagiere vor fi eliberate, de regulă, pe un termen ce nu va depăși un an. în cazuri excepționale această perioadă poate fi prelungită cu 6 luni. 2) Stagiarii se obligă să înceteze activitatea în țara gazdă și să părăsească teritoriul acesteia odată cu expirarea termenului contractului.
Articolul 6
    1) Permisul pentru stagiere va fi eliberat pentru perioada activității la un anumit angajator.
    2) Permisul menționat la punctul 1 al prezentului Acord, se va elibera cu condiția că stagiarul nu va desfășura nici o altă activitate lucrativă în afară de cea pentru care este eliberat permisul. în cazul în care se va constata că stagiarul desfășoară o altă activitate lucrativă, acesta va fi lipsit de permis.
Articolul 7
    Permisul pentru angajarea stagiarilor se acordă în următoarele condiții:
    1) Stagiarii se echivalează cu cetățenii țării gazdă în ceea ce privește aplicarea legilor, actelor normative, regulilor și acordurilor colective de muncă referitoare la condițiile de muncă, de salarizare, la securitatea și igiena muncii.
    2) în domeniul asigurărilor sociale, stagiarii vor cădea sub incidența legislației acelei țări, în care de desfășoară stagierea.
    În caz dacă legislația țării în care se desfășoară stagierea prevede că pentru acordarea indemnizațiilor de asigurări sociale este necesar un stagiu de cotizare sau de muncă, se va ține cont de stagiul de cotizare sau de muncă acumulat pe teritoriul celeilalte țări.
Articolul 8
    1) Organele coordonatoare competente menționate la articolul 3 al prezentului Acord, vor organiza recepționarea cererilor stagiarilor și transmiterea cererilor aprobate organului responsabil de angajare al celeilalte Părți. Cererile respective vor fi examinate în conformitate cu cerințele țării gazdă.
    2) Cererile destinate țării gazdă trebuie să conțină: toată informația necesară despre candidatul la stagiere, copia diplomei sau a atestatului de studii, descrierea locului de muncă propus, angajatorul care intenționează să angajeze stagiarul, certificatul medical, precum și o declarație privind angajamentul menționat la articolul 5(2) al prezentului Acord.
    3) Examinarea și recepționarea cererilor de la persoanele ce intenționează să activeze în calitate de stagiari va ține de competența organului menționat la articolul 3 al prezentului Acord, în limitele cotei anuale stabilite. Organul competent stabilește criteriile de evaluare a cererilor.
    4) Organele competente ale ambelor țări vor depune tot efortul pentru a asigura examinarea cererilor într-un timp cât mai scurt.
    5) Îndată ce organul competent va decide admiterea cererii înaintate, el va notifica acest lucru Organului competent al celeilalte Părți.
Articolul 9
    Toate formalitățile ce țin de angajare vor fi gratuite pentru stagiar.
Articolul 10
    În caz de necesitate organele coordonatoare competente, menționate la articolul 3 al prezentului Acord, vor soluționa, prin negocieri directe, orice problemă de interpretare sau aplicare a prezentului Acord.
Articolul 11
    1) Prezentul Acord va intra în vigoare conform procedurilor prevăzute de legislația internă a fiecărea dintre Părți. Părțile contractante se vor informa reciproc, prin canale diplomatice, despre finisarea acestor proceduri. Acordul intră în vigoare de la data primirii ultimei înștiințări.
    2) Acordul va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 1993; ulterior acesta va fi prelungit ipso jure în fiecare an, dacă nici una din Părți nu-l va denunța în scris cu cel puțin 6 luni înainte de expirarea anului calendaristic.
    3) în cazul denunțării, permisele eliberate în conformitate cu prezentul Acord vor rămâne în vigoare până la sfârșitul termenului pentru care au fost eliberate.
    4) Corespondența Părților în cadrul prezentului Acord se va realiza în limba engleză sau franceză.
    Semnat la Moscova la 9 iulie 1991 în două exemplare, fiecare din ele în franceză, olandeză și rusă, toate textele având aceeași putere juridică.