ÎMAEIE/2005
ID intern unic:  363539
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
ÎNŢELEGERE Nr. 2005
din  26.08.2005
ÎNTOCMITĂ PRIN SCHIMB DE NOTE*
Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 39     art Nr : 278     Data intrarii in vigoare : 26.08.2005
    ______________________________
    *Încheiată la Chișinău la 26 august 2005.
    În vigoare din 26 august 2005.



    Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova prezintă salutul său Ambasadei Republicii Cehe în România și are onoarea de a-i confirma recepționarea Notei Ambasadei nr. KO-1279/2005 din 23 iunie 2005 cu următorul conținut.
    „Ambasada Republicii Cehe în București prezintă salutul său Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și, în scopul clarificării relațiilor juridice între Republica Cehă și Republica Moldova, are onoarea de a se adresa Ministerului în problema completării succesiunii tratatelor internaționale negociate între fosta Cehoslovacie și fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste.
    Partea cehă propune confirmarea, că următoarele tratate internaționale rămân în vigoare în relațiile dintre Republica Cehă și Republica Moldova:
    - Convenția Consulară între Republica Socialistă Cehoslovacă și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, semnată la Moscova la 27 aprilie 1972;
    - Tratatul între Republica Socialistă Cehoslovacă și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste privind asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală, semnat la Moscova la 12 august 1982;
    - Acordul între Guvernul Republicii Socialiste Cehoslovace și Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind cooperarea în domeniul turismului, semnat la Moscova la 8 iunie 1972.
    Partea cehă este de acord cu propunerea părții moldave, privind Tratatul între Republica Socialistă Cehoslovacă și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste privind asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală, inclusă în Nota nr. 2269 a MAE al RM din 3 mai 1999, și sugerează aplicarea Tratatului numai în partea în care relațiile între cele două țări nu sunt reglementate de alte instrumente internaționale la care Republica Cehă și Republica Moldova sunt părți.
    Cât privește condițiile tehnice ale cooperării bilaterale în contextul Tratatului între Republica Socialistă Cehoslovacă și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste privind asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală, incluzând propunerea moldavă privind limbile care trebuie folosite în relațiile bilaterale, partea cehă sugerează că cele două Părți trebuie să se notifice reciproc despre organele respective responsabile de aplicarea Tratatului, să confirme limbile în care ele vor accepta și să transmită solicitări de asistență juridică, inclusiv documentele care vor însoți aceste solicitări, precum și să facă schimb de specimene de formă sub prevederile Articolului 5, paragraful 4, al Tratatului.
    Alte modificări în documentele tratatului nu vor însemna confirmarea succesiunii, ci de fapt, renegocierea. Tocmai de aceea, Partea cehă este disponibilă să accepte numai confirmarea, precum că prevederile tratatelor internaționale menționate aplicarea cărora nu mai este posibilă, nu vor fi aplicate.
    Ambasada Republicii Cehe are în continuare onoarea de a solicita poziția Părții moldave privind propunerile menționate mai sus și de a sugera că, dacă Partea moldavă este de acord cu acestea, prezenta Notă și Nota de răspuns vor fi considerate ca fiind confirmarea bazei legale, preluate de Republica Cehă și Republicii Moldova de la predecesorii lor legali.
    În legătura cu aderarea sa la Uniunea Europeană, Republica Cehă trebuie să-și clarifice relațiile legale cu anumite țări, inclusiv și Republica Moldova. De aceea, Ambasada roagă respectuos Ministerul să transmită răspunsul până la 30 august 2005, cel târziu. Dacă Partea cehă nu va primi răspunsul până la data indicată, ea va considera toate tratatele încheiate între fosta RSCS și fosta URSS ca fiind nule în relațiile între Republica Cehă și Republica Moldova. Partea Cehă este, totuși, dispusă să înceapă discuții privind negocierea noilor tratate, în condiția în care ambele Părți vor considera necesar.
    Ambasada Republicii Cehe în București folosește acest prilej pentru a reînnoi Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova asigurările înaltei sale considerațiuni.”
    Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a examinat Nota sus-menționată a Ambasadei Republicii Cehe în România și are onoarea de a-i comunica acceptarea acesteia.
    În acest context, Ministerul consideră Nota sus-menționată și prezenta Notă de răspuns drept confirmare a tratatelor aplicate prin succesiune în relațiile dintre Republica Moldova și Republica Cehă.
    Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova folosește acest prilej pentru a reînnoi Ambasadei Republicii Cehe în România asigurarea deosebitei sale considerațiuni.