DMAEIE/2005
ID intern unic:  363547
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
DECLARAŢIE Nr. 2005
din  02.03.2005
DECLARAȚIA DE LA CHIȘINĂU A PREȘEDINȚILOR
REPUBLICII MOLDOVA ȘI GEORGIEI PRIVIND SUPREMAȚIA
VALORILOR ȘI PRINCIPIILOR DEMOCRATICE*

Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 39     art Nr : 346     Data intrarii in vigoare : 02.03.2005
    _______________  
    Semnată la Chișinău la 2 martie 2005.



     Popoarele Republicii Moldova și Georgiei își exprimă susținerea fermă a principiilor și valorilor democrației, recunoscând democrația reprezentativă ca un model cel mai calitativ al guvernării echitabile și eficace.
    Prin prezenta, afirmăm că numai democrația poate fi forma de guvernământ ce garantează crearea statelor puternice, care în procesul construirii statalității lor caută să-și fortifice societatea civilă și instituțiile acesteia, să-și asigure responsabilitatea politică, să-și protejeze echitatea socială și guvernarea majorității cu respectarea drepturilor minorității, să-și susțină presa liberă, asigurând, astfel, supremația legii și protecția drepturilor fundamentale ale omului.
    Republica Moldova și Georgia, tind spre edificarea unei societăți, în care fiecare individ se va simți liber și protejat, în timp ce statul va garanta protecția libertăților fundamentale în condițiile lipsei temerii sau incertitudinii.
    Convingerea noastră comună este că susținerea poporului prezintă un test crucial pentru un guvern democratic modern, luând în considerație faptul, că într-o societatea democratică legitimitatea guvernului depinde de susținerea, obținută în formă de majoritatea de voturi a electoratului. De asemenea, noi suntem convinși că nu există alternativa unei alegeri libere și corecte în statele, care s-au despărțit de regimul totalitar dictatorial și de guvernarea străină, și că nici o putere din afară nu poate împiedica poporul iubitor de libertate de a vota și alege conducerea de stat în conformitate cu aspirațiile și convigerile proprii.
    În această privință, nimeni din exterior nu este în drept să impună poporului voința sa; nimeni nu este în drept să influențeze rezultatele scrutinului; sau de a încerca să schimbe cursul politic într-o țară prinintermediul șantajului sau a oricăror alte forme ilegale de operații de finanțare. Alegerile libere și corecte acordă puterea poporului, distrugând, în acest mod, puterea pseudo-elitelor cleptocratice.
    Prin prezenta, chemăm toate statele democratice să susțină aspirațiile popoarelor noastre. Concomitent, ne adresăm către comunitatea democratică să ne apere de intervenția ilegală din afară, ceea ce pune în pericol procesele democratice în statele noastre.
    Republica Moldova își afirmă devotamentul față de respectarea exprimării democratice a voinței poporului său, și invită un număr de observatori cât se poate de mare din statele democratice, OSCE și celelalte organizații internaționale, întrucât suntem încrezuți în imparțialitatea lor.
    Noi credem în viabilitatea și universalitatea acestor realizări democratice fundamentale. De asemenea, suntem convinși că Guvernul Republicii Moldova va fi ales în urma unor alegeri libere și corecte, și nu sub presiunea amenințărilor din exterior, care includ sancțiunile economice și încercările clanurilor corupte de a-și recăpăta puterea cu ajutorul "stăpânilor" săi de ieri.
    Acest proces dinamic trebuie să dea un impuls nou statelor-membre ale GUUAM, pentru ca acestea să devină apărători ai principiilor și valorilor democratice în sânul organizației însăși, precum și statelor membre ale acesteia. Noile provocări în adresa statelor membre, trebuie să-și găsească reflectare în acțiunile și scopurile organizației. În complex, sub aceste realități noi se subînțeleg funcțiile și scopurile noi, transformând GUUAM într-un promotor al democrației, stabilității și securității în întreaga regiune. Suntem convinși, că aceste principii noi vor fi aplicate intensiv, începând din 22 aprilie 2005, când Republica Moldova își va prelua președinția în cadrul GUUAM.
    Prin prezenta, în scopurile apărării libertății și promovării stabilității și democrației, noi confirmăm dorința noastră comună de a participa la edificarea Europei Unite noi, bazate pe succesiunea și identitatea noastră europeană comună și valorile europene împărtășite de noi.

    Președintele Republicii Moldova                        Președintele Georgiei
    Vladimir Voronin                                            Mihail Saakașvili