DCMAEIE/2005
ID intern unic:  363620
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
DECLARAŢIE Nr. 2005
din  02.03.2005

DECLARAȚIA DE LA CHIȘINĂU A PREȘEDINȚILOR REPUBLICII MOLDOVA

ȘI GEORGIEI: ÎMPOTRIVA  "GĂURILOR NEGRE"ÎN EUROPA*


Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 39     art Nr : 350     Data intrarii in vigoare : 02.03.2005
    __________________________
    Semnată la Chișinău la 2 martie 2005.


     Republica Moldova și Georgia reafirmă necesitatea asigurării respectării depline a integrității teritoriale și a suveranității tuturor statelor, precum și a inviolabilității frontierelor internaționale, pentru aceasta impunându-se continuarea eforturilor internaționale în conformitate cu Carta ONU, cu angajamentele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, cu principiile fundamentale ale dreptului internațional și cu normele și cutumele europene. Pe această bază, noi depunem eforturi pentru a elimina amenințările la adresa păcii și securității ce vin din partea separatismului agresiv, cu scopul de a soluționa conflictele cronicizate, inspirate din exterior, din ambele noastre state.
    Zonele de conflict și teritoriile separatiste au devenit în țările noastre "găuri negre", ele fiind susținute fățiș din exterior. Aceste teritorii funcționează ca niște adăposturi pentru criminali, în care contrabanda masivă îi îmbogățește pe o parte din liderii lor corupți, în timp ce populația trăiește în sărăcie, în care sunt violate drepturile fundamentale ale omului, în care există sute de mii de refugiați și în care contrabanda cu arme, traficul de ființe umane și de droguri, răpirile de persoane sunt considerate drept un "lucru obișnuit".
    În teritoriile Republicii Moldova și Georgiei, controlate ilegal, separatiștii violează chiar și drepturile fundamentale ale copiilor. De exemplu, în Transnistria școlile sunt supuse persecuțiilor, iar alfabetul latin este interzis. În raionul Galski al Abhaziei, învățătorilor le este interzis să instruiască elevii în limba lor maternă, în limba georgiană.
    Prezența și implicarea direct a unităților militare străine în Republica Moldova și Georgia au constituit principalul catalizator al acestor conflicte. Iatăde ce, anume evacuarea cât mai grabnică a forțelor militare străine de pe teritoriul ambelor state corespunde intereselor generale ale țărilor noastre și ale întregii regiuni.
    Evacuarea acestor unități militare de pe teritoriile statelor noastre corespunde și intereselor Rusiei însăși, iar bunele relații cu Rusia reprezintă o prioritate important pentru Republica Moldova și Georgia. Dezvoltarea unei regiuni prietene și stabile ar trebui să corespundă și intereselor Rusiei.
    Separatismul agresiv din Republica Moldova și Georgia a creat teren favorabil pentru ambițiile imperiale ale celor care nu vor ca statele noastre să fie libere și prospere. Anume de aceea, separatismul armat nu este doar un termen oarecare, ci o activitate criminală, nu este numai o "problemă privată" a noastră, ci, mai curând, o problem a întregii Europe. De aceea, noi suntem ferm convinși că Europa nu trebuie să fie și c ănici nu va fi tolerant față de prezența acestor "găuri negre" la noua frontieră europeană.
    Republica Moldova și Georgia reafimară importanța adoptării unor măsuri economice și politice multilaterale îndreptate împotriva separatismului armat, pentru ca țările noastre să aibă posibilitatea să se integreze în Europa extinsă, în particular, în cadrul inițiativei Politica Europeană a Noii Vecinătăți.
    Republica Moldova și Georgia vor întreprinde, de asemenea, acțiuni diplomatice comune pe arena internațională îndreptate împotriva separatismului agresiv, acesta fiind un antipod al democrației, o chintesență a formelor totalitare, a terorismului, a violării masive a drepturilor omului, a traficului de ființe umane, a contrabandei cu arme și cu droguri, a comerțului ilicit și a spălării de bani, a corupției transnaționale.
    Prin prezenta, Republica Moldova și Georgia aduc la cunoștință următoarele:
    - Noi ne reafirmăm și ne declarăm susținerea pentru o societate în care drepturile tuturor cetățenilor sunt apărate în mod egal, fără deosebire de naționalitate, convingeri politice și confesiune.
    - Noi ne reafirmăm și ne declarăm sprijinul pentru o societate în care sunt garantate și sunt apărate drepturile culturale și lingvistice ale minorităților naționale.
    - Noi ne reafirmăm și ne declarăm sprijinul pentru reglementarea conflictelor numai pe cale pașnică, cu luarea în considerare a intereselor tuturor oamenilor care locuiesc în aceste teritorii.
    - Noi ne reafirmăm și ne declarăm sprijinul pentru aceea ca oamenii, care locuiesc în teritoriile controlate de separatiști, săni se alăture, în cadrul statelor noastre democratice și Europei pașnice.
    - Noi ne reafirmăm și ne declarăm disponibilitatea de a-i asigura pe toți cu acele beneficii, comune pentru toți, ce rezultădin moștenirea noastrăeuropeanăcomună, care își are rădăcinile în civilizația și în prosperitatea europeană.
    - Prin prezenta, noi reafirmăm și declarăm căcea mai importantă sarcinăa Republicii Moldova și a Georgiei este încheierea procesului de unificare a lor cu Europa. Să aderăm, deci, cu toții împreună la Europa și să contribuim la încheierea celui de-al treilea val de eliberare a Europei.

    Președintele Republicii Moldova                            Președintele Georgiei
    Vladimir Voronin                                                Mihail Saakașvili