HGO252/2016
ID intern unic:  363682
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 252
din  04.03.2016
privind aprobarea Avizului la proiectul de lege
pentru completarea art.295 din Codul fiscal
nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997
Publicat : 11.03.2016 în Monitorul Oficial Nr. 55-58     art Nr : 283
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă şi se prezintă Parlamentului Avizul la proiectul de lege pentru completarea art.295 din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997.

    PRIM-MINISTRU                                                   Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru, 
    ministrul economiei                                                  Octavian Calmîc
    Ministrul finanţelor                                                   Octavian Armaşu
    Ministrul sănătăţii                                                     Ruxanda Glavan
    Ministrul justiţiei                                                      Vladimir Cebotari

    Nr. 252. Chişinău, 4 martie 2016.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 252
din 4 martie 2016

AVIZ
la proiectul de lege pentru completarea art.295 din Codul fiscal
nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997
    Guvernul a examinat proiectul de lege pentru completarea art.295 din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă (nr.279 din 14 iulie 2015) de către un grup de deputaţi în Parlament, şi comunică inoportunitatea promovării proiectului dat, din următoarele considerente.
    Obiectivele politicii fiscale şi vamale pe termen mediu, ca parte componentă a Cadrului Bugetar pe Termen Mediu, sînt bazate pe un sistem de impozitare echitabil şi pe principii generale de impozitare, fără extinderea facilităţilor fiscale.
Menţionăm că măsurile de politică fiscală sînt formulate sau reformulate doar în urma efectuării unor studii însoţite de argumentarea economico-financiară, precum şi de analiza impactului de reglementare asupra activităţii de întreprinzător şi asupra bugetului public naţional, în special a bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale.
    Realizarea propunerii privind scutirea de la plata taxei pentru amenajarea teritoriului şi a taxei pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii a farmaciilor care activează în mediul rural (sate) va atrage după sine încălcarea prevederilor art.6 alin.(8) lit.c) din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997, în care este stipulată echitatea fiscală,  care prevede tratarea egală a persoanelor fizice şi juridice ce activează în condiţii similare în vederea asigurării unei sarcini fiscale egale.
Concomitent, menţionăm că facilităţile fiscale sau vamale se acordă în scopul realizării unor obiective determinate şi pe termene limitate, pentru atingerea scopului scontat.
    Asumarea de către stat a obligaţiei de scutire de la plata taxei pentru amenajarea teritoriului şi a taxei pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii a farmaciilor care activează în mediul rural (sate) reprezintă o practică periculoasă din punctul de vedere al pierderilor de venituri ce pot fi acumulate de către autorităţile administraţiei publice locale.
    Reieşind din cele expuse, urmează a fi identificate alte soluţii decît cele fiscale pentru asigurarea dezvoltării activităţii economice a farmaciilor care activează în mediul rural (sate).