MMAEIE/2004
ID intern unic:  363721
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
MEMORANDUM Nr. 2004
din  13.12.2004
DESPRE PRINCIPII ȘI PROCEDURI ÎNTRE REPUBLICA MOLDOVA
ȘI STATUL CAROLINA DE NORD (SUA) PRIVIND DORINȚA
DE A ÎNTĂRI RELAȚIILE LOR BUNE*
Publicat : 30.12.2009 în Tratate Internationale Nr. 39     art Nr : 480     Data intrarii in vigoare : 13.12.2004
    ___________________________________
    *Semnat la Chișinău la 13 decembrie 2004.
    În vigoare din data semnării.


    Republica Moldova și statul Carolina de Nord (SUA), mai departe referiți colectiv ca "Parteneri", stabilesc următoarele principii ca scopuri urmărite de ambii și în continuare stabilesc procedurile următoare ca instrumente în atingerea acestor scopuri:
Principiile
    1) Partenerii înțeleg că multe pot fi atinse datorită cooperării lor bilaterale, coordonare și înțelegere.
    2) Partenerii au acumulat deja experiența vastă și promițătoare în cadrul participării în programul de Parteneriat cu Garda Națională; viitoarele beneficii pot fi captate străduindu-se să atingă scopurile propuse în acest Memorandum.
    3) Partenerii vor căuta metode de întărire a relațiilor bune existente între ei și cetățenii săi, prin intermediul sporirii și îmbunătățirii angajamentului său pentru cooperare bilaterală, coordonare și înțelegere.
    4) Partenerii vor căuta să întărească legăturile sale prietenești și să extindă activitățile de schimb în domeniul personal, cultural, academic și civic.
    5) Cooperare menționată poate implica:
    a) întreprinderea acțiunilor comune pentru sporirea schimburilor civice în scopul îmbunătățirii relațiilor reciproce;
    b) susținerea inițiativelor științifice, academice și școlare;
    c) sporirea educației culturale și înțelegerea valorilor comune prin artă, umanitate și educație;
    d) promovarea sporirii calității vieții prin schimburi academice și studențești;
    e) identificarea sectorului privat existent și încurajarea dezvoltării lui continue.
Proceduri
    1)În caz că Partenerii consideră că pentru atingerea acestor scopuri, ei pot:
    a) Să formeze un Comitet Bilateral, în numele statului Carolina de Nord, reprezentat din Oficiul Guvernatorului, Departamentul Comerț, Garda Națională a Carolinei de Nord, Departamentul Agricultură a Carolinei de Nord, Departamentul Muncii a Carolinei de Nord, Universitatea de Stat a Carolinei de Nord, Programul de Schimb al Universității Carolinei de Nord, și 5 cetățeni desemnați de Guvernator, iar Republica Moldova poate desemna membri ai comitetului în conformitate.
    Este de recomandat ca Comitetele:
    1) să se întâlnească anual sau după cum au convenit;
    2) să fie co-prezidate de persoane din sectorul public și privat;
    3) să invite alți agenți guvernamentali și privați pentru participarea în grupurile de lucru;
    4) să raporteze reprezentanților stabiliți ai Partenerilor progresul anual cu referință la atingerea scopurilor acestui Memorandum:
    b) să împărtășească resursele și experiența umană care este disponibilă și considerată necesară de către Parteneri pentru executarea activităților contemplate de acest Memorandum;
    c) să acorde posibilitatea de a efectua schimburi profesionale, școlărești, și între membri ai guvernului;
    d) să acorde asistență persoanelor implicate în activitățile contemplate de acest Memorandum în obținerea informației pentru facilitarea călătoriilor între Carolina de Nord (SUA) și Republica Moldova;
    e) să întreprindă acțiuni considerate necesare de către Parteneri pentru continuarea și îmbunătățirea comunicării pentru facilitarea progresului spre atingerea scopurilor menționate.
Limitări
    1) Acest Memorandum este o declarație a scopurilor, considerate de ambii Parteneri că merită să fie atinse. Partenerii recunosc că careva din aceste scopuri pot să nu fie atinse pe deplin. Este intenția partenerilor să activeze în comun în spiritul cooperării pentru beneficiile lor bilateral-economice, culturale, și academice. Nu este intenția Partenerilor ca prezentul Memorandum să creeze obligațiuni care constituie un Acord legal conform dreptului internațional. Fiecare Partener găsește dorința de a acționa pentru orice activitate stipulată de acest Memorandum în conformitate cu legislația națională a Partenerului respectiv.
    2) Acest Memorandum nu creează obligațiuni legale speciale pentru cetățenii oricărui Partener, în conformitate cu legislația națională a fiecărui Partener.
    3) Scopurile și procedurile stipulate în acesta pot fi înnoite, extinse sau terminate prin notificare în scris a unui reprezentant autorizat al Partenerilor în orice moment. Fiecare Partener poate înceta acțiunea acestui Memorandum prin intermediul înaintării cu 60 de zile înainte a unei notițe în scris celuilalt Partener. Memorandumul va rămâne în vigoare pentru o perioadă inițială de 5 ani, în cazul în care acțiunile acestuia nu s-au realizat într-un termen mai restrâns. Acest Memorandum poate fi extins cu consimțământul reciproc al Partenerilor.
Executarea și procedura
    Acest Memorandum este semnat în două (2) exemplare originale, fiecare în limbile moldovenească și engleză, ambele texte fiind egal autentice. Prezentul Memorandum va intra în vigoare în ziua aplicării semnăturii finale.

    Pentru Republica Moldova                           Pentru Statul Carolina de
    Președintele                                                 Nord (SUA)
                                                                       Guvernatorul
    Vladimir Voronin                                       Michael F. Easley

    13 decembrie 2004.                                     July 30, 2004.