*OMAIA228/2015 Versiunea originala
ID intern unic:  363985
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI INDUSTRIEI ALIMENTARE
ORDIN Nr. 228
din  10.12.2015
cu privire la aprobarea procedurilor de întocmire
și evidență a Listei de interdicţie a producătorilor agricoli
Publicat : 15.01.2016 în Monitorul Oficial Nr. 2-12     art Nr : 15
    În temeiul punctelor 205 și 206 ale Regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2015, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.352 din 10.06.2015, a lpunctului 9 subpunctul 11) al Regulamentului privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 793 din 09.12.2009, în scopul administrării eficiente a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli,
O R D O N:
    1. Se aprobă Regulamentul privind modul de întocmire şi evidenţă a Listei de interdicţie a producătorilor agricoli, conform anexei.
    2. Se constituie Comisia de examinare a demersurilor de includere în Lista de interdicție (în continuare – Comisia), în următoarea componență:
    Vlad LOGHIN – viceministru al agriculturii și industriei alimentare, președintele Comisiei;
    Diana Coşalîc – consultant superior, Direcţia analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, secretar;
    Vasilii Dogotari – șef adjunct al Direcției juridice și armonizarea legislației, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, secretar;
    Tatiana Nistorică – șef al Direcției politici de producție și reglementări de calitate a produselor animale, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, membru;
    Petru Avasiloaie - șef al Direcției politici de piață în sectorul vitivinicol;
    Vasile Șarban – șef al Serviciului produse horticole, Direcţia politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor vegetale, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, membru;
    Simion Gușanu - șef al Serviciului dezvoltare tehnologică.
    3. Secretariatul Comisiei va fi asigurat de Direcţia analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor și Direcția juridică și armonizarea legislației din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
    4. Se stabilește că, în cazul eliberării din funcție a unor membri ai Comisiei, funcțiile lor vor fi exercitate de persoanele nou-confirmate în funcțiile respective, fără emiterea unui nou ordin.
    5. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    6. Controlul asupra executării prezentului ordin îl exercit personal.

    MINISTRUL AGRICULTURII
    ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE                                       Ion SULĂ

    Nr. 228. Chişinău, 10 decembrie 2015.


Anexă
la Ordinul nr. 228 din 10 decembrie 2015

REGULAMENT
PRIVIND MODUL DE INCLUDERE ÎN LISTA DE
INTERDICŢIE A PRODUCĂTORILOR AGRICOLI

Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE
    1. Regulamentul privind modul de întocmire şi evidenţă a Listei de interdicţie a producătorilor agricoli (în continuare – Regulament) stabilește modul de întocmire şi evidenţă a listei de interdicţie a producătorilor agricoli.
    2. Evidența și ținerea Listei de interdicţie a producătorilor agricoli (în continuare Lista)  este asigurată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (în continuare Agenția) conform prevederilor prezentului Regulament și Regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenționare a producătorilor agricoli, aprobat anual prin hotărîre de Guvern.
    3. În Lista de interdicţie a producătorilor agricoli pot fi incluşi doar producătorii agricoli care au comis încălcări ale legislației în vigoare în procesul accesării sprijinului financiar din fondul de subvenționare a producătorilor agricoli sau nu și-au îndeplinit angajamentele asumate conform contractelor de acordare a sprijinului financiar și/sau declarației pe propria răspundere.
    4. Lista cuprinde înscrieri cu privire la beneficiari/solicitanții de subvenție față de care a fost emis ordin de includere în Lista de interdicție a producătorilor agricoli.
Capitolul II
ÎNTOCMIREA ŞI CONŢINUTUL LISTEI
    5. Lista este întocmită şi ţinută în formă scrisă manual şi în formă electronică.
    6. În cazul în care înscrierile din lista ținută manual şi din cea electronică nu coincid, se consideră autentice înscrierile din lista ținută manual.
    7. Lista trebuie să conţină, în mod obligatoriu, următoarele înscrieri:
    a) numărul de ordine;
    b) data includerii producătorului agricol;
    c) numărul şi data ordinului Agenţiei de  includere a producătorul agricol în Lista de interdicţie;
    d) denumirea/numele, forma de organizare juridică și codul fiscal ale producătorului agricol;
    e) datele de contact ale producătorului agricol;
    f) expunerea succintă a temeiului de includere a producătorului agricol în Lista de interdicţie;
    g) denumirea subdiviziunii Agenţiei  sau a autorităţii publice care a solicitat includerea în Listă a producătorului agricol;
    h) data expirării perioadei de menţinere în Lista de interdicţie;
    i) numărul și data ordinului Agenției de excludere a producătorului agricol din Lista de interdicţie.
    8. Lista de interdicţie se publică pe site-ul oficial al Agenţiei. 
Capitolul III
PROCEDURA DE INCLUDERE
A PRODUCĂTORILOR AGRICOLI ÎN LISTA
DE INTERDICŢIE ŞI EFECTELE ACESTEIA
    9. Temei pentru includerea în Listă constituie următoarele fapte:
    1) solicitanţii de subvenţii care au prezentat date neveridice sau cu caracter denaturat, constatate în procesul examinării dosarelor de subvenţionare sau controalelor suplimentare, în scopul obţinerii nejustificate a subvenţiei;
    2) solicitanţii de subvenţii în privinţa cărora este aplicată procedura de suspendare a examinării dosarelor conform secţiunii 4 capitolul IV al prezentului Regulament, în privinţa cărora nu au fost emise acte confirmative privind lipsa obiecţiilor, emise de către organele de ocrotire a normelor de drept, organele de inspectare financiară/control financiar, organele fiscale sau instanţa de judecată pînă la 15 decembrie 2015;
    3) beneficiarii de subvenţii care nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate conform contractelor de acordare a sprijinului financiar şi/sau declaraţiilor pe propria răspundere, constatate de către Direcţia inspecţii şi control pe teren şi confirmate prin actele de control postachitare.
    10. Examinarea chestiunii privind includerea în Listă va fi iniţiată, în mod obligatoriu, în baza unui demers al conducerii Agenţiei, sau la solicitarea organelor de ocrotire a normelor de drept şi control, în cazul în care se va constata că producătorul agricol a prezentat date neveridice sau cu caracter denaturat în scopul obţinerii nejustificative a subvenţiei, precum şi în cazurile neîndeplinirii angajamentelor asumate conform contractelor de acordare a sprijinului financiar şi/sau declaraţiilor pe propria răspundere.
    11. Solicitarea de includere în Listă se înaintează în momentul apariţiei unuia din următoarele temeiuri:
    1) există o hotărîre/sentinţă a instanţei de judecată definitivă care confirmă comiterea de către producătorul agricol a faptelor care servesc ca temei pentru includerea sa în Listă;
    2)  există o ordonanţă a procurorului, prin care se constată comiterea de către producătorul agricol a faptelor care servesc ca temei pentru includerea sa în Listă;
    3) există un act al organului de control care demonstrează faptul că producătorul agricol a comis acţiunile care constituie un temei pentru includerea sa în Listă;
    4) există probe, care demonstrează faptul că producătorul agricol care a beneficiat de subvenții a prezentat date neveridice, documente false, precum şi nu și-a îndeplinit angajamentele asumate.
    12. Demersul de includere în Lista de interdicţie a producătorului agricol se înaintează comisiei de examinare a demersurilor de includere în Lista de interdicţie (în continuare – Comisia).
    13. Componenţa Comisiei se aprobă printr-un ordin al ministrului agriculturii şi industriei alimentare pentru o perioadă nedeterminată.
    14. Comisia examinează demersul cu privire la includerea în Listă în termen de pînă la  5 zile lucrătoare de la data primirii acesteia.
    15. La ședințele Comisiei, participă, în mod obligatoriu, conducerea subdiviziunii din cadrul Agenției care a constatat temeiuri de includere în Lista de interdicție a producătorului agricol sau, în caz de imposibilitate, reprezentantul delegat de către conducerea Agenției.
    16. Decizia cu privire la includerea în Listă şi excluderea, pînă la expirarea termenului de 5 ani, din aceasta, se aprobă cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei.
    17.  Producătorul agricol, în privinţa căruia este iniţiată procedura de includere în Listă, în caz de necesitate, se invită la şedinţa Comisiei. Neprezentarea  acestuia la data şi ora stabilite, nu împiedică examinarea cazului.
    18.  Decizia cu privire la includerea în Listă se înaintează  de către Comisie, în termen de 3 zile calendaristice de la data adoptării acesteia, spre aprobare directorului Agenţiei.
    19. În baza deciziei Comisiei, Directorul Agenţiei în decurs de 3 zile lucrătoare va emite un ordin privind includerea în Listă.
    20. Decizia cu privire la includerea sau respingerea cererii cu privire la includerea în Listă, adoptată de Comisie, conține circumstanțe de fapt și de drept ce servesc temei pentru includere sau de neincludere în Listă, precum şi descrierea, în măsura posibilităţii, a prejudiciului sau a activităţii afectate de producătorul agricol, justificate prin intermediul dovezilor corespunzătoare.
    21. Secția juridică a Agenției va executa prevederile ordinului cu privire la includerea sau respingerea cererii cu privire la includerea în Listă și va informa producătorul agricol, în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, printr-o scrisoare cu aviz recomandat sau prin alte mijloace care să asigure transmiterea textului cuprins în ordin şi confirmarea recepţionării lui.
    22. În temeiul ordinului directorului Agenţiei, Serviciul juridic va efectua înscrieri în Registrul de evidenţă a producătorilor agricoli incluşi în Lista de interdicţie atît electronic, cît şi manual.
    23. Persoanele incluse în Listă nu au dreptul să depună cereri de obţinere a subvenţiilor din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli timp de 5 ani de la data emiterii ordinului respectiv de includere în Listă.
    24. Pe perioada desfășurării procedurii de includere în Listă şi pînă la emiterea ordinului cu privire la includerea în Listă sau respingerea cererii cu privire la includerea în Listă, examinarea altor cereri de sprijin financiar ale solicitantului/beneficiarului respectiv se suspendă. 
    25. În cazul emiterii ordinului cu privire la includerea producătorului agricol în Listă, toate cererile ulterioare de solicitare a sprijinului financiar vor fi declarate neeligibile.
Capitolul IV
PROCEDURA DE EXCLUDERE A PRODUCĂTORILOR
AGRICOLI DIN LISTA
DE INTERDICŢIE
    26. Excluderea din Listă se efectuează, prin ordinul directorului Agenției, în următoarele cazuri:
    1)  lichidarea producătorului agricol;
    2)  soluţionarea contestaţiei în favoarea producătorului agricol;
    3)  prezentarea deciziei definitive, emise în favoarea producătorului agricol, de către organele de ocrotire a normei de drept, organele de inspectare financiară/control financiar, organele fiscale sau instanţa de judecată.
    27. Secția juridică a Agenţiei va informa conducerea acesteia despre expirarea termenului de 5 ani de la data includerii producătorului agricol în Listă.
    28. În cazul soluţionării contestaţiei de includere în Listă în favoarea producătorului agricol, Secția juridică a Agenţiei va informa conducerea Agenţiei despre necesitatea excluderii producătorului agricol din Listă.
    29. Secția juridică a Agenţiei, în termen de 5 zile de la data emiterii ordinului directorului Agenției de excludere din Listă, va exclude producătorul agricol respectiv din aceasta, cu informarea în scris a acestuia.
Capitolul V
DISPOZIŢII FINALE
    30. Orice producător agricol care consideră că a fost inclus neîntemeiat în Listă este în drept să conteste decizia de includere în Listă în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr.793-XIV din 10 februarie 2000 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, ediţie specială).