HGC390/2016
ID intern unic:  364136
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 390
din  01.04.2016
pentru aprobarea Cerinţelor privind calitatea şi plasarea
pe piaţă a florilor proaspete tăiate şi a frunzişului
ornamental proaspăt
Publicat : 08.04.2016 în Monitorul Oficial Nr. 90-99     art Nr : 441     Data intrarii in vigoare : 08.10.2016
    În conformitate cu prevederile art. 3 din Legea nr.228 din 23 septembrie 2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 241-246, art. 748), cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 10 şi 19 din Legea nr. 105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr. 176-181, art. 513), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1.  Se aprobă Cerinţele privind calitatea şi plasarea pe piaţă a florilor proaspete tăiate şi a frunzişului ornamental proaspăt (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare după 6 luni de la data publicării.
    3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

    PRIM-MINISTRU                                                   Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru, 
    ministrul economiei                                                  Octavian Calmîc
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                               Andrei Galbur
    Ministrul agriculturii
    şi industriei alimentare                                             Eduard Grama
    Ministrul justiţiei                                                      Vladimir Cebotari

    Nr. 390. Chişinău, 1 aprilie 2016.


Anexă
la Hotărîrea Guvernului nr. 390
din 1 aprilie 2016

CERINŢE
privind calitatea şi plasarea pe piaţă a florilor proaspete
tăiate şi a frunzişului ornamental proaspăt
    Cerinţele privind calitatea şi plasarea pe piaţă a florilor proaspete tăiate şi a frunzişului ornamental proaspăt transpune partea a XIII-a „Plante vii şi produse de floricultură” din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 şi (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene L 347 din 20 decembrie 2013.
I. Domeniul de aplicare
    1. Cerinţele privind calitatea şi plasarea pe piaţă a florilor proaspete tăiate şi a frunzişului ornamental proaspăt (în continuare – Cerinţe) se aplică florilor și bobocilor de flori proaspete tăiate pentru buchete sau alte decoraţiuni florale, precum şi pentru frunzișul ornamental: frunze, crengi și alte părți ale plantelor ornamentale proaspete.
    2. Prezentele Cerinţe nu se referă la florile şi frunzişul ornamental destinate utilizării în condiţii casnice, nici la florile în ghiveci, cu condiţia ca acestea să nu fie expuse comercializării.
II. Terminologie
    3. În sensul prezentelor Cerinţe, termenii utilizaţi sînt definiţi după cum urmează:
    1) boboci florali – muguri florali coloraţi nedeschişi sau abia deschişi;
    2) calibrare – operaţie de sortare şi de clasare, după lungime (mărime) sau masă, a seminţelor, a tulpinilor şi/sau a rămurelelor;
    3) cerinţe de calitate – indicii conform cărora se stabilesc categoriile de calitate a materialului ornamental, adică lungimea şi grosimea tulpinii florale, liniaritatea ei, mărimea, forma şi culoarea florii şi a frunzelor, integritatea şi starea lor fitosanitară, prezenţa sau lipsa unor substanţe străine (praf, urme de prelucrări chimice, paraziţi de origine animală etc.);
    4) condiţionarea florilor – ansamblu de procedee ce constau în înlăturarea frunzelor bazale, a lăstarilor şi bobocilor de prisos la uniformizarea lungimii tulpinilor şi buchetarea materialului;
    5) deteriorări ușoare – degradare parţială a integrităţii organului vegetativ;
    6) flori proaspete tăiate – flori colectate recent, în perioada calendaristică adecvată, care pot fi simple, involte, solitare sau grupate în inflorescenţe. Recoltarea florilor se efectuează în diferite faze de deschidere, în funcţie de specie, anotimp şi de cerinţele consumatorului. Majoritatea florilor de grădină se recoltează în faza de deschidere în proporţie de 85-90% din diametrul maximal al florii;
    7) frunze ornamentale – frunze ale unui grup de specii de plante cultivate în scopuri decorative, ce se disting prin frunzişul elegant;
    8) malformaţii uşoare – dezvoltare anormală a unei părţi a plantei (anomalie morfologică congenitală a unui organ, sistem sau a unei părţi a organului);
    9) pete mici – pete cauzate de tratamentul cu pesticide, care apar pe partea inferioară a frunzelor şi se manifestă prin apariţia petelor luminoase de culoare galbenă sau portocalie, cu puncte negre de mărimi mici;
    10) plasare pe piaţă – acţiune de a face disponibile produsele pe piaţa de desfacere, inclusiv păstrarea lor în scopul distribuirii, oferirii prin vînzare sau prin oricare altă formă de transmitere contra plată ori cu titlu gratuit;
    11) unitate de prezentare – unitate de circulaţie a produselor din acelaşi gen (legătură, buchet, cutie şi similare) destinat consumatorului final;
    12) tulpini mai slabe/mai puţin rigide – organ vegetativ cu ţesut mecanic mai slab dezvoltat;
    13) vătămări uşoare – distrugere parţială a componentelor celulelor, ţesuturilor (leziuni sau deteriorări din motivul unei boli sau transportări nereuşite).
    4. Sub incidenţa prezentelor Cerinţe cad grupele de mărfuri de la poziţiile tarifare din Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr. 172 din 25 iulie 2014, care sînt prezentate în următorul tabel:

 
Codul poziţiei tarifare
 
 
Denumirea mărfurilor
 
0603

Flori şi boboci de flori, tăiate pentru buchete sau ornamente, proaspete, uscate, albite, vopsite, impregnate sau altfel pregătite:

 
– Proaspete:
0603 11 000
– – Trandafiri
0603 12 000
– – Garoafe
0603 13 000
– – Orhidee
0603 14 000
– – Crizanteme
0603 15 000

– – Crini (Lilium spp.)

0603 19

– – Altele:
0603 19 100
– – – Gladiole
0603 19 800
– – – Altele
0603 90 000
– Altele
 
 
0604

Frunze, ramuri şi alte părţi de plante, fără flori şi fără boboci de flori, ierburi, muşchi şi licheni, pentru buchete şi ornamente, proaspete, uscate, albite, vopsite, impregnate sau altfel pregătite:

0604 20
– Proaspete:
0604 20 190

– – – Altele

0604 20 900
– – Altele

III. Cerinţe generale pentru florile proaspete tăiate
    5. Florile vor fi tăiate în conformitate cu faza de dezvoltare a fiecărei specii.
    6. Florile tăiate se clasifică după cum urmează:
    1) categoria I – produsul trebuie să fie de calitate bună, să aibă caracteristicile speciei şi, dacă este cazul, ale varietăţii. Toate părţile florilor tăiate vor fi:
    a) întregi;
    b) proaspete;
    c) lipsite de paraziți de origine animală sau vegetală și neafectate de aceștia;
    d) lipsite de reziduuri de pesticide sau de alte substanțe care afectează aspectul exterior;
    e) nevătămate;
    f) lipsite de defecte ale dezvoltării;
    2) categoria II – produse ce nu îndeplinesc integral cerințele prevăzute pentru florile din categoria I.
    Totuşi părţile florilor tăiate vor fi:
    a) întregi;
    b) proaspete;
    c) lipsite de paraziți de origine animală.
    7. Garoafele şi florile cu caliciul rupt vor fi fixate cu un suport inelar, puse separat în loturi uniforme, iar ambalajele vor fi marcate conform prevederilor pct. 37.
    8. Tulpinile, conform speciilor și varietăților, vor fi rigide şi suficient de puternice pentru a susține floarea şi/sau florile.
    9. Se admite plasarea pe piaţă a florilor cu următoarele defecte:
    1) malformații ușoare;
    2) vătămări ușoare;
    3) deteriorări ușoare din cauza unei boli sau a unor paraziți de origine animală, menţionate în anexa nr. 1 la prezentele Cerinţe;
    4) cu tulpini mai slabe și mai puțin rigide;
    5) pete mici cauzate de tratamentul cu pesticide.
    10. Defectele permise nu vor afecta prezentarea, aspectul sau utilitatea produselor.
    11. Produsele care prezintă caracteristici pentru categoria I vor fi denumite „extra”, neadmiţîndu-se nici o toleranță de calitate. Această ultimă denumire nu va fi folosită pentru garoafele cu caliciul rupt.
    12. Toleranțele privind calitatea sînt permise în fiecare unitate de prezentare a produselor:
    1) categoria I – 5 % din florile tăiate vor avea defecte ușoare, cu condiția ca uniformitatea florilor dintr-o unitate de prezentare să nu fie afectată;
    2) categoria II – 10 % din florile tăiate nu vor întruni caracteristicile categoriei. Jumătate din acest procentaj ar putea fi atacat de paraziți de origine animală sau vegetală.
IV. Cerinţe speciale pentru trandafiri, garoafe,
orhidee, crizanteme şi gladiole
    13. Caracteristicile speciale:
    1) speciile de flori specificate în prezentul capitol trebuie să îndeplinească cel puţin criteriile de calitate ale categoriei I, precum şi următoarele cerinţe de calitate:
    a) tulpini bine garnisite cu flori;
    b) vîrfuri nerupte sau netăiate. Tulpinile cu vîrfuri rupte se permit în cazul în care secţiunea ruptă are un diametru de pînă la 2 mm;
    2) aceste specii vor fi prezentate înflorite/neînflorite. Pentru trandafirul înflorit, inflorescenţa trebuie să fie corespunzătoare speciei sau varietăţii, iar numărul vîrfurilor verzi încă nedeschise nu trebuie să depăşească:
    a) 60 % pentru Floribunda;
     b) 20 % pentru alte specii şi varietăţi;
    3) pentru trandafirii neînfloriţi, 80 % din vîrfurile înflorite trebuie să fie ușor deschise.
    14. Prezentarea:
    1) ramurile acestora trebuie aranjate ca mlădițe sau prezentate în mănunchiuri de 150 g, 250 g sau multipli de 250 g;
    2) fiecare unitate de prezentare, inclusiv în cazul în care este oferită în vrac, va avea o compoziție uniformă și va conține ramuri numai din aceeași specie sau varietate.
V. Cerinţe de calitate pentru frunzişul ornamental proaspăt
    15. Frunzele ornamentale proaspete vor îndeplini următorii indici:
    1) să aibă un aspect proaspăt;
    2) să fie lipsit de reziduuri de pesticide sau de alte substanțe străine care afectează aspectul exterior al produsului;
    3) să fie lipsit de dăunători şi patogeni, precum şi de urmele activităţii lor care afectează aspectul general al produsului;
    4) să fie integru, lipsit de defecte şi proaspăt;
    5) să nu fie umezit excesiv;
    6) să aibă culoare specifică speciei sau varietăţii.
    Produsul va fi tăiat cu grijă și va atinge nivelul de maturitate necesar.
    16. Se admit toleranţe de calitate în fiecare unitate de prezentare: 10% din frunzişul ornamental proaspăt nu vor întruni cerinţele prevăzute la punctul 15. Se admite plasarea pe piaţă a frunzişului ornamental proaspăt cu defecte precum vătămările ușoare şi deteriorările ușoare din cauza unei boli sau paraziți de origine animală etc.
VI. Cerinţe speciale de calitate pentru frunzele proaspete
de Asparagus, Hosta, Aspidistra, Iris şi alte specii
    17. Cerinţe speciale pentru Asparagus:
    1) categoria I – rămurelele de Asparagus clasate în această categorie trebuie:
    a) să fie bine dezvoltate, cu vîrful netăiat şi fără adăugiri;
    b) să nu fie îngălbenite;
    2) categoria II – cuprinde frunzele de Asparagus care nu intră în categoria I, dar care corespund caracteristicilor de calitate prevăzute pentru frunzele proaspete, în special privind coloraţia tipică, fără îngălbeniri.
    18. Se admit următoarele toleranțe privind calitatea în fiecare unitate de prezentare a cerinţelor menţionate la pct. 17:
    1) categoria I – 10% din tulpini nu vor corespunde caracteristicilor acestei categorii, dar trebuie să fie conforme caracteristicilor categoriei a II-a. Nu se admite nici o toleranță pentru tulpinile fără vîrf sau care prezintă o adăugire;
    2) categoria II – 10% din tulpini nu vor corespunde caracteristicilor acestei categorii. Eventualele defecte nu trebuie să compromită utilizarea produselor.
    19. Cerinţe speciale pentru Hosta, Aspidistra, Iris etc.:
    1) categoria I – frunzele clasate în această categorie trebuie:
    a) să fie bine dezvoltate;
    b) să fie integre, nepătate şi proaspete;
    2) categoria II – această categorie cuprinde frunzele din speciile menţionate la prezentul punct care nu intră în categoria I, dar corespund caracteristicilor de calitate prevăzute pentru frunzele proaspete şi caracteristicile particulare menţionate anterior. Produsele care prezintă defecte de aspect vor fi clasate în această categorie.
    20. Se admit următoarele toleranțe caracteristice pentru speciile de la pct. 19 privind calitatea în fiecare unitate de prezentare a acestora:
    1) categoria I – 10% din tulpini nu vor corespunde caracteristicilor acestei categorii, dar trebuie să fie conforme celor din categoria a II-a. Pentru frunzele de palmier sau asemănătoare cu acestea nu se admite nici o toleranță pentru tulpinile fără vîrf sau care au o adăugire;
    2) categoria II – 10% din tulpini nu vor corespunde caracteristicilor acestei categorii. Eventualele defecte nu trebuie să compromită utilizarea acestor produse.
VII. Ambalarea şi marcarea florilor proaspete
tăiate şi a frunzişului ornamental proaspăt
    21. Ambalarea trebuie să protejeze produsul în mod corespunzător, iar hîrtia sau alte materiale care vin în contact direct cu florile tăiate trebuie să fie noi.
    22. Florile scoase de la păstrare, aflate în buchete sau individual, se ambalează în hîrtie, apoi se introduc în lăzi din carton, poliester sau aluminiu, căptuşite cu hîrtie.
    23. O unitate de prezentare a produsului (legături, buchete, cutii și similare) trebuie să cuprindă 5, 10 sau un multiplu de 10 bucăți.
    24. Produsele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    1) să facă obiectul unei tranzacții de vînzare direct persoanei care vinde cu amănuntul sau unei persoane care acționează în numele unei persoane care vinde cu amănuntul la un preţ de vînzare fix pe unitate de prezentare în cazul comerțului angro;
    2) să fie însoțite de o factură sau de un bon de livrare care să menționeze prețul de vînzare;
    3) unitatea de prezentare să fie prezentată într-un ambalaj definitiv cerut de cumpărător și destinat consumatorului final. Acest ambalaj trebuie să fie astfel încît să conţină toată informaţia conform prevederilor pct. 27, 28, 32 şi 36.
    25. Unitatea de prezentare (legătură, buchet, cutie şi similare) trebuie să conțină flori din același gen, specie, varietate, soi și din aceeași categorie de calitate şi care au același nivel de dezvoltare.
    26. Combinarea florilor cu frunziș de diferite genuri, specii sau varietăți se permite atît timp cît se folosesc produse din aceeași categorie de calitate, iar acestea sînt marcate corespunzător produsului.
    27. Marcarea florilor tăiate trebuie să conţină următoarele informaţii:
    1) numărul declarat de flori şi greutatea netă;
    2) genul;
    3) specia, varietatea şi soiul, indicate sub denumirea lor botanică, care poate figura sub formă prescurtată, inclusiv în latină;
    4) menţiunea clară dacă varietatea este „amestec”;
    5) categoria;
    6) codul de lungime şi lungimile minime/maxime, în conformitate cu prevederile pct. 1 din anexa nr. 2 la prezentele Cerinţe;
    7) ţara producătoare, la solicitare poate fi inclusă denumirea producătorului;
    8) ţara expeditoare;
    9) indicarea datei tăierii produsului.
    În cazul în care numărul de flori într-o unitate de prezentare nu corespunde prevederilor pct. 23, marcajul coletelor trebuie să indice compoziția exactă a unităților de prezentare conținute de acestea.
    28. Marcarea frunzişului ornamental proaspăt trebuie să conţină următoarele informaţii:
    1) genul;
    2) specia, varietatea şi soiul, indicate sub denumirea sa botanică, care poate figura sub formă prescurtată, inclusiv în latină;
    3) menţiunea clară a produsului „frunziş ornamental proaspăt”;
    4) ţara producătoare, la solicitare poate fi inclusă denumirea producătorului;
    5) ţara expeditoare;
    6) indicarea datei tăierii produsului.
    29. Lăstarii (ramurile) trebuie să fie prezentaţi în mănunchiuri de 100 g, 250 g sau multipli de 250 g.
    30. Tulpinile fără vîrf se pun în mănunchiuri separate. Tulpinile din același mănunchi trebuie să aibă o formă și o culoare omogenă.
    31. Ambalarea va fi realizată astfel încît să asigure o protejare conformă produsului. Hîrtia sau alte materiale în contact direct cu produsele trebuie să fie noi, în cazul în care au unele mențiuni imprimate, acestea trebuie să figureze numai pe partea exterioară, astfel încît să nu vină în contact cu produsul.
    32. Marcarea ramurilor, rămurelelor trebuie să conţină următoarele informaţii:
    1) numărul şi greutatea declarată de mănunchiuri;
    2) soiul;
    3) categoria;
    4) codul de lungime şi lungimea minimă/maximă în conformitate cu prevederile pct. 2 al anexei nr. 2 la prezentele Cerinţe;
    5) ţara producătoare, la solicitare poate fi inclusă denumirea producătorului;
    6) ţara expeditoare;
    7) indicarea datei tăierii produsului.
    33. Frunzele simple vor fi prezentate în mănunchiuri de 10 tulpini sau multipli de 10 tulpini.
    34. Tulpinile din același mănunchi vor fi cu o colorație omogenă. Frunzele de palmier sau asemănătoare acestora clasate exclusiv în categoria a II-a vor fi puse în mănunchiuri separate.
    35. Ambalarea va fi realizată astfel încît să asigure o protejare conformă produsului. Hîrtia sau alte materiale care vin în contact direct cu produsul trebuie să fie noi, în cazul în care au imprimate pe ele mențiuni, acestea trebuie să figureze numai pe partea exterioară, astfel încît să nu vină în contact cu produsele.
    36. Marcarea frunzelor trebuie să conţină următoarele informaţii:
    1) numărul declarat de tulpini din fiecare mănunchi şi numărul mănunchiurilor;
    2) specia, indicată sub denumirea sa botanică, care poate figura sub formă prescurtată, inclusiv în latină;
    3) categoria;
    4) codul de lungime şi lungimea minimă/maximă, în conformitate cu prevederile pct. 3 din anexa nr.2 la prezentele Cerinţe;
    5) ţara producătoare, la solicitare poate fi inclusă denumirea producătorului;
    6) ţara expeditoare;
    7) indicarea datei tăierii produsului.
    37. Suplimentar informaţiei prezentate de ambalator sau expeditor, marcarea (trandafirilor, garoafelor, orhideelor, crizantemelor şi gladiolelor) pe fiecare ambalaj trebuie să mai includă următoarele informaţii:
    1) genul;
    2) specia, varietatea şi soiul, indicate sub denumirea lor botanică, care poate figura sub formă prescurtată, inclusiv în latină;
    3) specificaţia „floare” sau „boboc floral”;
    4) menţiunea clară dacă varietatea este „cu tulpină scurtă”;
    5) numărul declarat de buchete şi greutatea netă;
    6) indicarea datei tăierii produsului.

    anexa nr.1

    anexa nr.2