HCECM4463/2016
ID intern unic:  364170
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
COMISIA ELECTORALĂ CENTRALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 4463
din  26.01.2016
pentru aprobarea Regulamentului cu privire
la accesibilitatea procesului electoral pentru
persoanele cu dizabilități
Publicat : 08.04.2016 în Monitorul Oficial Nr. 90-99     art Nr : 499
    MODIFICAT
    HCEC133 din 26.08.16, MO315-328/23.09.16 art.1575; în vigoare 26.08.16


    În scopul respectării drepturilor fundamentale ale omului în procesul electoral, adaptării rezonabile a procesului electoral la necesitățile persoanelor cu dizabilități, implementării prevederilor Convenției Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificate prin Legea nr. 166 din 9 iulie 2010, în conformitate cu Declaraţia interpretativă a Codului bunelor practici în materie electorală a participării persoanelor cu dizabilităţi la alegeri al Comisiei Europene pentru Democrație prin Lege și în temeiul art. 18 alin. (2), 22 lit. c), 29 alin. (2), 35 alin. (6), art. 52 din Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:
    1. Se aprobă, conform anexei, Regulamentul cu privire la accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilități.
    2. Prezenta hotărîre se publică pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PREȘEDINTELE COMISIEI
    ELECTORALE CENTRALE                              Iurie CIOCAN

    Secretar                                                                Andrei Volentir

    Nr. 4463. Chişinău, 26 ianuarie 2016.

Aprobat
prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale
nr. 4463 din 26 ianuarie 2016

REGULAMENT
cu privire la accesibilitatea procesului electoral
pentru persoanele cu dizabilități

Capitolul I. Dispoziții generale
    1. Prezentul regulament reglementează accesul neîngrădit și nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilități la procesele electorale.
    2. Prezentul regulament este întemeiat pe prevederile Convenţiei Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități din 13.12.2006, ratificate de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 166 din 9 iulie 2010, Declaraţia interpretativă a Codului bunelor practici în materie electorală a participării persoanelor cu dizabilităţi la alegeri, adoptată de Comisia Europeană pentru Democrație prin Lege (Comisia de la Veneția), Constituția Republicii Moldova, Codul electoral al Republicii Moldova, Legea nr. 60 din 30 martie 2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, Legea nr. 169 din 9 iulie 2010 pentru aprobarea Strategiei de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi (2010–2013), Hotărîrea Guvernului nr. 1025 din 28.12.2012 ”Cu privire la aprobarea Programului Naţional privind sănătatea mintală pentru anii 2012-2016”.
    3. În sensul prezentului regulament expresiile și noțiunile de mai jos au următorul înțeles:
    persoană cu dizabilități - persoană cu deficienţe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale, deficienţe care, în interacţiune cu diverse bariere/obstacole, pot îngrădi participarea ei deplină şi eficientă la viaţa societăţii în condiţii de egalitate cu celelalte persoane;
    incluziune socială – ansamblu de măsuri şi acţiuni multidimensionale din domeniile protecţiei sociale, ocupării forţei de muncă, locuirii, educaţiei, sportului, ocrotirii sănătăţii, informării şi comunicării, mobilităţii, securităţii, justiţiei şi culturii, precum şi din alte domenii destinate integrării persoanelor cu dizabilităţi în societate;
    adaptare/acomodare rezonabilă – modificările şi ajustările necesare şi adecvate, care nu impun un efort disproporţionat sau nejustificat atunci cînd este necesar, pentru a permite persoanelor cu dizabilităţi să se bucure sau să-şi exercite, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, inclusiv în procesul electoral.
    4. În scopul asigurării accesibilității în procesul electoral a persoanelor cu dizabilități Comisia Electorală Centrală, consiliile electorale de circumscripţie, birourile electorale ale secţiilor de votare se vor conduce de următoarele principii:
    a) principiul adaptării rezonabile a secțiilor de votare care constă în implementarea ajustărilor necesare şi adecvate pentru a permite persoanelor cu dizabilităţi să-şi exercite, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, dreptul de a alege în cadrul procesului electoral;
    b) principiul reglementării exprese a dreptului persoanelor cu dizabilități la libera formare a opiniei în condiții democratice cu privire la concurenții electorali (accesul liber la informație);
    c) principiul protecției muncii, securității și sănătății în muncă a persoanelor cu dizabilități în cadrul organelor electorale;
    d) principiul egalității în drepturi a cetățenilor prin asigurarea unor anumite condiții și mijloace speciale pentru depășirea anumitor bariere ce ar permite persoanelor cu dizabilități să-și exercite drepturile constituționale la vot și de a fi alese;
    e) principiul garantării exprimării libere a voinței alegătorului (persoană cu dizabilități) prin care la cererea acestuia să-și poată permite folosirea tehnologiilor de asistență și/sau să fie asistată la votare de o persoană la propria alegere, în condițiile în care este sigur că persoana aleasă nu exercită o influență necuvenită.
    5. Comisia Electorală Centrală promovează neîngrădirea în drepturi, inclusiv asigurarea egalității în drepturile electorale a persoanelor cu dizabilități fizice, mintale și psihosociale în cazul în care nu au fost declarate de instanța de judecată incapabile.
    6. Accesul în sediile organelor electorale, inclusiv accesul la muncă a persoanelor cu dizabilități în organele electorale este neîngrădit și nediscriminatoriu.
    7. Comisia Electorală Centrală, consiliile electorale de circumscripţie, birourile electorale ale secţiilor de votare stimulează atragerea persoanelor cu dizabilități în activitatea organelor electorale și garantează protecția sănătății și securitatea în muncă a persoanelor cu dizabilități funcționari în organele electorale.
    8. Comisia Electorală Centrală recomandă subiecților cu drepturi electorale desemnarea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral, monitorizînd informația cu privire la numărul persoanelor cu dizabilități desemnați în procesul electoral de către subiecții cu drepturi electorale.
Capitolul II. Sufragiu în condiții nediscriminatorii
    9. Comisia Electorală Centrală, consiliile electorale de circumscripţie, birourile electorale ale secţiilor de votare organizează procesele electorale în modul cel mai optim pentru a asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi la exercitarea drepturilor lor electorale în mod direct, secret și liber exprimat. 
    10. Comisia Electorală Centrală, consiliile electorale de circumscripţie, birourile electorale ale secţiilor de votare aplică un design universal al documentelor și materialelor electorale, elaborînd acest design potrivit ultimelor standarde internaționale în domeniu.
    11. Comisia Electorală Centrală, consiliile electorale de circumscripţie, birourile electorale ale secţiilor de votare asigură dreptul persoanelor cu dizabilităţi la votare asistată în condițiile Codului electoral, astfel încît dreptul acestora de a lua decizii să nu fie limitat.
Capitolul III. Responsabilități
Secțiunea I: Responsabilitatea organelor electorale
de a asigura dreptul de a alege și dreptul de a fi ales
pentru persoanele cu dizabilități
    12. Organele electorale de toate nivelurile, împreună cu organele administrației publice locale asigură adaptarea rezonabilă a secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, persoanele în vîrstă, inclusiv grupurile cu mobilitate redusă, pentru parcursul ordonat și nediscriminatoriu al acestora.
    13. Comisia Electorală Centrală monitorizează amplasarea secțiilor de votare în locuri publice accesibile pentru persoanele cu dizabilități.
    14. Comisia Electorală Centrală, în colaborare cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului, recomandă concurenților electorali și instituțiilor mass-media utilizarea mijloacelor tehnice speciale de informare, accesibile pentru persoanele cu dizabilități.
    15. Comisia Electorală Centrală, în limita posibilităților, va asigura persoanelor cu dizabilități dispozitive speciale adaptate sporirii accesibilității acestora la exercitarea de sine stătătoare a dreptului de vot (buletine în limbaj Braille, rigle, lămpi, lupe etc).
Secțiunea II: Responsabilitatea organelor administrației
publice locale de a asigura drepturile electorale pentru
persoanele cu dizabilități

    16. Organele administrației publice locale se obligă să pună la dispoziția organelor electorale localuri pentru exercitarea drepturilor electorale, care vor fi ușor accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu o bună și funcțională iluminare electrică, inclusiv încălzire în cazul temperaturilor joase.
    17. Organele administrației publice locale sînt responsabile pentru amplasarea rampelor la secțiile de votare. Rampele de adaptare rezonabilă destinate persoanelor cu dizabilități trebuie fixate cu ciment sau șuruburi de sol. Rampele semipermanente sunt amplasate pe un postament de ciment sau pămînt și sunt folosite pe termen scurt. Rampele mobile sunt fabricate de obicei din aluminiu și se pot plia pentru a putea fi transportate cu ușurință. Parametrii tehnici ai rampelor sunt următorii:
    a) lățimea minimă a rampei: 90 cm;
    b) panta maximă a rampei: 2,5 cm la fiecare 30 cm de parcurs;
    c) elevația maximă a posteriorului rampei: 75 cm;
    d) distanța minimă între barele rampei și zidul clădirii: 3,75 cm;
    e) barele - obligatoriu instalate de ambele parți ale rampei, la mai puțin de 75 cm înălțime.
Secțiunea III: Responsabilitatea concurenților electorali,
instituțiilor media și societății civile
de a asigura drepturile
electorale
pentru persoanele cu dizabilități
    18. Partidele, organizațiile social-politice, blocurile electorale și candidații desemnați de către aceștia, precum și candidații independenți sunt responsabili de respectarea principiului nediscriminării persoanelor cu dizabilități în cadrul promovării politice și agitației electorale.
    [Pct.18 modificat prin HCEC133 din 26.08.16, MO315-328/23.09.16 art.1575; în vigoare 26.08.16]
    19. Persoanelor cu dizabilități le este garantat dreptul neîngrădit și nediscriminatoriu de a fi desemnate în calitate de candidați de către concurenții electorali și de a participa pro-activ în procesul electoral.
    [Pct.19 modificat prin HCEC133 din 26.08.16, MO315-328/23.09.16 art.1575; în vigoare 26.08.16]
    20. În cadrul campaniilor electorale instituțiile media și membrii societății civile asigură respectarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilități, precum și accesul statului la informația despre statisticile privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
Capitolul IV. Dispoziții finale
    21. Interpretarea și implementarea normelor electorale se va efectua în mod prioritar prin favorizarea accesului la drepturile electorale pentru persoanele cu dizabilități.
    22. Executarea prezentului regulament se pune în sarcina Comisiei Electorale Centrale, Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, consiliilor electorale de circumscripţie, birourilor electorale ale secţiilor de votare, organelor administrației publice locale, concurenților electorali și instituțiilor mass-media.