OSV127/2016
ID intern unic:  364566
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 127
din  18.04.2016
сu privire la clasificarea motocultoarelor
şi maşinilor autopropulsate agricole
Publicat : 29.04.2016 în Monitorul Oficial Nr. 114-122     art Nr : 702     Data intrarii in vigoare : 29.04.2016
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatura Combinată a Mărfurilor Republicii Moldova, aprobată prin Legea nr. 172 din 25.07.2014, cît şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal al Republicii Moldova, nr. 1149-XIV din 20.07.2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. A aproba normele metodologice privind clasificarea motocultoarelor şi maşinilor autopropulsate agricole (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                     Vitalie VRABIE


    Nr. 127-O. Chişinău, 18 aprilie 2016.

 


Anexă
la Ordinul Serviciului Vamal
nr.127-O din 18.04.2016
NORME
metodologice privind clasificarea motocultoarelor
 şi maşinilor autopropulsate agricole
    Prezentele norme metodologice sunt elaborate în baza Nomenclaturii Combinate a mărfurilor Republicii Moldova, aprobate prin Legea nr. 172 din 25.07.2014, Notelor explicative la Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor, elaborate de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte.
    Motocultoarele şi maşinile autopropulsate agricole (motosăpătoare, pluguri, grape, maşini de plantat etc.) prezintă maşini de mici dimensiuni, destinate de a fi utilizate în agricultură pentru prelucrarea solului, pentru culturi.
    Pentru clasificarea mărfurilor menţionate mai sus se va ţine cont de caracteristicile tehnice ale acestora. Şi anume:
    1. prezenţa sau absenţa dispozitivului de remorcare care în principal asigură funcţia de a trage sau a împinge alte maşini sau aparate (remorci, semiremorci, pluguri, grape etc.);
    2. posibilitatea de montare a uneltelor interschimbabile, chiar în locul roţilor;
    3. prezenţa sau absenţa unei prize de forţă cu utilizare generală sau orice alt dispozitiv care ar permite transmiterea forţei motorului la diferite maşini sau aparate destinate îndeplinirii unei funcţii (irigare, pulverizare, cosire etc.).
    La poziţia 8701 “Tractoare (cu excepţia cărucioarelor-tractoare de la poziţia 87.09)” se clasifică vehiculele cu motoare şi roţi sau şenile concepute în principal pentru a trage sau a împinge alte maşini, vehicule sau încărcături. Acestea pot avea o placă accesorie sau un dispozitiv analog, care să permită transportul, în corelaţie cu folosirea lor principală, a sculelor, a seminţelor, a îngrăşămintelor etc., sau, de asemenea, a amenajărilor accesorii pentru a primi organele de lucru.
    Sunt, de asemenea, cuprinse la poziţia 8701 motocultoarele, care reprezintă mici tractoare agricole, care au o osie motoare cu una sau două roţi şi destinate, ca tractoarele propriu-zise, să utilizeze sculele sau maşinile interschimbabile, pe care pot să le acţioneze chiar şi cu ajutorul unei prize de forţă cu utilizare generală.
    Sunt în general lipsite de locuri, fiind atunci ghidate cu mîna cu ajutorul a două manşe. Cu toate acestea, unele tipuri, pot fi prevăzute cu un tren-remorcă cu una sau două roţi care au un loc pentru conducător.
    Totodată pot fi echipate cu o cutie cu scule, cu un dispozitiv care să permită ridicarea sau coborîrea sculelor de lucru, cu un dispozitiv de remorcare (cuplă) pentru remorci şi semiremorci (de exemplu pe cadrul sau dispozitive analoge) sau cu o priză de forţă, care să permită să se transmită forţa motorului la diferite maşini (batoze, ferăstraie, circulare etc.).
    Organele de lucru destinate să fie utilizate cu un tractor sau un motocultor, cu titlu de echipament, interschimbabil, tractat sau purtat (freză circulară, plug, greblă, săpăligă etc.), urmează regimul lor propriu, chiar dacă sunt prezentate montate pe tractor, tractorul singur se clasifică, în acest caz, la poziţia 8701.
    La poziţia 8432 „Maşini, aparate şi dispozitive agricole, horticole sau silvicole pentru pregătirea sau lucrarea solului sau pentru culturi; tăvăluguri pentru peluze sau terenuri de sport” se clasifică maşinile în care infrastructura motrice, dispozitivele de comandă, organele de lucru ca şi dispozitivele lor de manevrare sunt în principal concepute unele pentru altele în aşa fel încît să formeze un ansamblu mecanic omogen. La maşinile din această categorie partea de tracţiune şi maşina propriu-zisă formează un ansamblu inseparabil (de exemplu plugurile motorizate, motosăpătoare etc.).