AMAE/2003
ID intern unic:  364964
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
ACORD Nr. 2003
din  01.08.2003
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI
GUVERNUL ROMÂNIEI PRIVIND COOPERAREA ÎN
DOMENIUL PROTECŢIEI RESURSELOR PISCICOLE
ŞI REGLEMENTAREA PESCUITULUI ÎN RÂUL PRUT
ŞI ÎN LACUL
DE ACUMULARE STÂNCA - COSTEŞTI
Publicat : 30.12.2005 în Tratate Internationale Nr. 33     art Nr : 268     Data intrarii in vigoare : 23.12.2003
     ___________________________
     *Semnat la Costeşti - Stînca la 1 august 2003.
    În vigoare din 23 decembrie 2003.


    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Romîniei,
numite în continuare “Părţi”,
    luînd în considerare importanţa problemelor protecţiei mediului şi utilizării raţionale a resurselor piscicole şi necesităţii obţinerii unor rezultate concrete în acest domeniu,
    acordînd o atenţie deosebită problemelor utilizării raţionale a resurselor naturale, în mod deosebit a resurselor piscicole şi reglementării pescuitului în rîul Prut şi dorind să contribuie prin această colaborare la obţinerea unor rezultate practice în acest domeniu,
    recunoscînd responsabilitatea asigurării unei securităţi ecologice pentru cetăţenii statelor lor, precum şi necesitatea respectării dreptului omului la un mediu sănătos şi, totodată, dezvoltării cooperării de lungă durată în acest domeniu şi soluţionarea problemelor ce reprezintă un interes reciproc,
    analizînd experienţa internaţională acumulată în domeniul protecţiei mediului şi utilizării raţionale a resurselor naturale,
    respectînd legislaţia fiecăruia din cele două state şi normele stabilite de dreptul internaţional,
    avînd în vedere prevederile convenţiilor şi acordurilor internaţionale în domeniul protecţiei mediului şi resurselor naturale, la care Republica Moldova şi Romînia sunt părţi,
    au convenit următoarele:
Articolul 1
    Părţile vor dezvolta şi întări cooperarea reciproc avantajoasă şi echitabilă în domeniul protecţiei resurselor piscicole şi reglementarea pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti, bazîndu-se pe scopurile şi principiile dezvoltării durabile.
Articolul 2
    Principalele domenii de cooperare ale Părţilor vor fi:
    1) Gestionarea şi exploatarea durabilă a resurselor piscicole în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti.
    2) Dezvoltarea acvaculturii.
    3) Cooperarea în domeniul cercetării ştiinţifice privind resursele piscicole.
Articolul 3
    Părţile vor întreprinde, în comun, următoarele acţiuni:
    1) Efectuarea pescuitului în scop ştiinţific, în vederea evaluării stării resurselor piscicole.
    2) Stabilirea anuală a capturilor totale admisibile la pescuit, pentru fiecare Parte.
    3) Stabilirea perioadei de prohibiţie a pescuitului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific, pentru protejarea reproducerii naturale a resurselor piscicole.
    4) Aplicarea unor măsuri ameliorativ-piscicole:
    - pescuitul speciilor de peşti care ar putea produce dezechilibre în cadrul populaţiilor piscicole locale;
    - popularea lacului de acumulare Stînca - Costeşti cu specii de peşti, în structura şi cantităţi care vor fi stabilite de Părţi;
    - menţinerea constantă, pe cît posibil, a nivelului apei în lacul de acumulare Stînca - Costeşti sau în aval de acesta, în funcţie de situaţia hidrologică şi de posibilităţile tehnice de regularizare a debitelor, pentru asigurarea condiţiilor de reproducere naturală a peştelui;
    - asigurarea controlului permanent asupra desfăşurării reproducerii naturale a peştelui.
    Părţile, de comun acord, pot întreprinde şi alte măsuri ameliorativ-piscicole.
Articolul 4
    Cooperarea Părţilor se va realiza în următoarele forme:
    1) Schimb reciproc de informaţii privind acte legislative, reglementări şi norme tehnice în domeniul resurselor piscicole şi rehlementarea pescuitului.
    2) Elaborarea şi aplicarea de programe comune de colaborare pentru protecţia şi exploatarea resurselor piscicole din rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti.
    3) Schimb reciproc de informaţii privind combaterea braconajului, privind utilizarea uneltelor, dispozitivelor şi metodelor interzise şi pentru prevenirea situaţiilor care pot conduce la mortalitatea resurselor piscicole.
    4) Organizarea, în comun, de seminare şi alte manifestări ştiinţifice privind managementul şi protecţia resurselor piscicole.
Articolul 5
    Pescuitul în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti se face în conformitate cu prevederile Regulamentului de exercitare a pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti, anexă la prezentul Acord.
Articolul 6
    Pentru protecţia şi refacerea resurselor piscicole, Părţile, de comun acord, pe baza studiilor şi cercetărilor fundamentate ştiinţific, pot stabili perioade de interzicere a pescuitului în scop comercial în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti.
    În sensul prezentului Acord prin pescuit în scop comercial se înţelege capturarea peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice, de către persoane autorizate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare în fiecare din statele Părţilor, prin metode şi cu unelte de pescuit precizate în Regulamentul de exercitare a pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti, şi avînd drept scop comercializarea.
    Perioadele de interzicere a pescuitului comercial vor fi stabilite prin Protocoale încheiate între autorităţile publice de specialitate ale Părţilor.
Articolul 7
    1) Pentru a se asigura o aplicare eficientă a prevederilor acestui Acord, Părţile vor constitui un Grup mixt de lucru.
    2) Grupul mixt de lucru va examina problemele care fac obiectul prezentului Acord şi va propune măsuri pentru protecţia resurselor piscicole şi reglementarea pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti.
    3) Grupul mixt de lucru se va întîlni cel puţin o dată pe an şi ori de cîte ori Părţile, de comun acord, vor considera necesar. Întîlnirile Grupului mixt de lucru privind problemele de interes reciproc se vor desfăşura, alternativ, pe teritoriul statului fiecăreia dintre Părţi, dacă nu va fi stabilit un alt mod.
    4) Grupul mixt de lucru îşi stabileşte singur modul de lucru. În caz de necesitate, Grupul mixt de lucru are dreptul de a constitui grupe de experţi şi de a organiza întîlniri ale acestora pentru examinarea diferitelor probleme.
    5) În cadrul lucrărilor Grupului mixt de lucru, hotărîrile se adoptă prin acordul părţilor şi sunt menţionate în Procesele - verbale care se vor încheia cu această ocazie.
Articolul 8
    Părţile îşi vor stabili autorităţile responsabile pentru aplicarea prevederilor Acordului şi se vor informa reciproc în termen de două luni de la intrarea în vigoare a Acordului.
Articolul 9
    Fiecare Parte va suporta cheltuielile legate de participarea reprezentanţilor săi la întîlnirile Grupului mixt de lucru şi la reuniunile grupurilor de experţi organizate de acesta, dacă Părţile nu convin altfel.
Articolul 10
    Orice diferende care ar putea apărea între Părţi în legătură cu aplicarea şi interpretarea prevederilor prezentului Acord vor fi soluţionate pe cale amiabilă, prin consultări şi negocieri între Părţi.
Articolul 11
    Prezentul Acord intră în vigoare la data ultimei notificări, prin care Părţile se informează reciproc, pe cale diplomatică, asupra îndeplinirii procedurilor legale naţionale necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului.
    Acordul poate fi modificat sau completat prin acordul scris al Părţilor. Intrarea în vigoare a modificărilor se va face în conformitate cu prevederile primului alineat al prezentului articol.
    Acest Acord este încheiat pentru o perioadă de cinci ani şi se prelungeşte în mod automat pentru noi perioade de cîte cinci ani, dacă nici una din Părţi nu notifică în scris celeilalte Părţi intenţia sa de a denunţa Acordul cu cel puţin şase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate a acestuia.
    Semnat la Costeşti - Stînca pe data de 1 august 2003 în două exemplare originale.

Anexă
la Acordul între Guvernul
Republicii Moldova şi Guvernul
Romîniei privind cooperarea în
domeniul protecţiei resurselor
piscicole şi reglementarea
pescuitului în rîul Prut şi în lacul
de acumulare Stînca - Costeşti

REGULAMENT DE EXERCITARE A PESCUITULUI
ÎN RÂUL PRUT ŞI ÎN LACUL DE ACUMULARE
STÂNCA - COSTEŞTI


PARTEA I-a
PERIOADE, DURATE ŞI ZONE DE PROHIBIŢIE
ALE PESCUITULUI

Articolul 1
    1) Pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi a altor vieţuitoare acvatice este prohibit după cum urmează:
    a) În rîul Prut, în zonele inundate permanent sau temporar şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti, 60 de zile consecutive, în perioada 1 aprilie - 30 iunie;
    b) La gura de vărsare a rîului Prut în Dunăre, pe o distanţă de 500 metri de ambele părţi şi pe cursul rîului pe o distanţă de 10 kilometri de la confluenţă, în perioada 1 martie - 1 iunie;
    c) În rîul Prut, în faţa gîrlelor, canalelor şi privalelor de alimentare a bălţilor şi lacurilor, pe o distanţă de 500 de metri de ambele părţi ale gurilor de vărsare, precum şi în interiorul acestora în perioada 15 martie - 15 iunie;
    d) În rîul Prut în zona de 500 metri în aval de baraj în tot cursul anului.
PARTEA a II-a
PROTECŢIA RESURSELOR PISCICOLE
Articolul 2
    1) Părţile, la recomandarea Grupului mixt de lucru, pot institui zone de protecţie piscicolă, care se delimitează pe teren prin semne distincte.
    2) Zonele de protecţie piscicolă pot fi:
    a) de protecţie a reproducerii, ce reprezintă locuri predilecte pentru depunerea icrelor (pontelor) şi dezvoltarea puietului;
    b) de protecţie a diversităţii speciilor piscicole reunite într-un ecosistem acvatic;
    c) de protecţie pentru iernarea peştelui.
    3) În zonele de protecţie piscicolă, pentru o anumită perioadă, pot fi limitate sau interzise:
    a) pescuitul anumitor specii de peşti şi a altor vieţuitoare acvatice;
    b) lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existenţa populaţiilor piscicole, cum ar fi îngustarea / bararea cursului apei, tăierea şi recoltarea vegetaţiei, extragerea de nămol, nisip şi pietriş, colectarea gheţii;
    c) lucrări în zona malurilor, precum şi tăierea arborilor şi arbuştilor pe mal.
    4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), activităţile prevăzute nu pot fi limitate sau interzise în următoarele situaţii:
    a) cînd activităţile se desfăşoară în scopuri ştiinţifice sau de cercetare;
    b) din considerente de prevenire a inundaţiilor.
Articolul 3
    1) Părţile, la recomandările Grupului mixt de lucru, vor promova programe de redresare a populaţiilor unor specii de peşti valoroase sau periclitate, prin:
    a) identificarea, amenajarea şi protecţia zonelor de reproducere;
    b) înfiinţarea de pepiniere pentru producerea puietului cu valoare economică şi ştiinţifică;
    c) organizarea activităţii de monitorizare a populaţiilor piscicole şi stabilirea măsurilor de refacere a populaţiilor periclitate.
    2) În caz de necesitate, Părţile pot lua măsuri pentru completarea resurselor piscicole prin repopulări.
Articolul 4
    1) Părţile, la recomandările Grupului mixt de lucru, pot declara regiuni de cruţare anumite zone ce vor fi constatate ca locuri favorabile pentru cantonarea, reproducerea şi hrănirea puietului şi adulţilor speciilor de vieţuitoare acvatice.
    2) În apele declarate regiuni de cruţare se interzic, pe toată perioada anului, pescuitul în scop comercial şi recreativ (sportiv, precum şi alte activităţi cum sunt recoltarea vegetaţiei, extragerea balastului, vînatul, creşterea animalelor, turismul.
    3) Părţile, prin administratorii legali, au obligaţia să marcheze perimetrele regiunilor de cruţare şi să asigure paza şi controlul respectării prevederilor stabilite în alin. 2).
Articolul 5
    1) În scopul protecţiei resurselor piscicole sunt supuse interdicţiei următoarele acţiuni şi activităţi:
    a) mutarea, deteriorarea sau distrugerea semnelor indicatoare de reglementare a pescuitului;
    b) recoltarea stufului, papurii, rogozului şi a altor plante acvatice fără autorizarea proprietarului sau beneficiarului de folosinţă piscicolă;
    c) închiderea cu orice fel de materiale şi unelte de pescuit a gîrlelor, canalelor, privalelor de legătură, cu lacurile, bălţile şi terenurile inundabile, dacă prin aceasta se împiedică accesul sau se capturează peştii care migrează în timpul viiturilor sau în perioada de reproducere, precum şi scurgerea liberă a apelor o dată cu resursele piscicole din ele;
    d) modificarea regimului de scurgere a apei în scopul practicării pescuitului fără acordul administratorului;
    e) distrugerea sau degradarea digurilor, barajelor şi canalelor pescăreşti, taluzelor şi malurilor înierbate, precum şi distrugerea, degradarea sau micşorarea zonelor de protecţie a apelor;
    f) aşezarea uneltelor de pescuit fixe sau în derivă pe mai mult de două treimi din lăţimea rîului, gîrlelor sau canalelor;
    g) reducerea din culpă a debitelor de apă, dacă prin aceasta se periclitează existenţa resurselor piscicole;
    h) folosirea cu orice titlu de năvoade, voloace, setci, ave, prostovoale, vintire, taliene, precum şi alte tipuri de unelte de pescuit comercial de către persoane fizice sau juridice neautorizate, aruncarea sau depozitarea rumeguşului, deşeurilor menajere şi zootehnice şi a oricăror materii şi materiale, produse şi substanţe poluante pe malul şi în apele care fac obiectul Acordului;
    i) pescuitul electric, pescuitul cu materiale explozive, cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel, pescuitul cu plase din fire monofilament şi cu orice alte unelte înţepătoare şi agăţătoare;
    j) pescuitul în scop comercial cu unelte din plasă cu mărimea laturii ochiurilor sub dimensiunile minime prevăzute în Regulament.
Articolul 6
    Părţile, de comun acord, pe baza studiilor şi a cercetărilor fundamentate ştiinţific, pot să modifice perioadele, duratele şi zonele de prohibiţie din apele care fac obiectul Acordului, la recomandarea Grupului mixt de lucru.
PARTEA a III-a
CONDIŢIILE PENTRU EXERCITAREA
PESCUITULUI ÎN SCOP RECREATIV/SPORTIV
Articolul 7
    1) Pescuitul recreativ/sportiv este permis numai în cursul zilei, de la răsăritul pînă la apusul soarelui, cu respectarea următoarelor reguli:
    a) pescuitul în rîul Prut, în lacul de acumulare Stînca - Costeşti şi în bazinele limitrofe, se practică cu cel mult două undiţe sau două lansete cu cîte două cîrlige fiecare;
    b) Pescuitul recreativ-sportiv se practică numai de pe mal;
    c) În timpul iernii, pescuitul în scop recreativ se poate efectua şi pe gheaţă, cu excepţia zonelor de protecţie specială a iernării peştelui;
    d) În timpul unei zile de pescuit, se pot reţine cel mult 5 kilograme de peşte sau numai un singur exemplar, dacă masa lui corporală depăşeşte 5 kilograme.
PARTEA a IV-a
DIMENSIUNILE MINIME ALE EXEMPLARELOR
DE PEŞTI ŞI A MĂRIMII LATURII OCHIURILOR
DE PLASĂ

Articolul 8
    1) Dimensiunile minime, în centimentri, ale exemplarelor de peşti şi ale altor vieţuitoare acvatice, care pot fi reţinute la pescuit sunt următoarele:
    ⇔ Avat (Aspius aspius)                                  40
    ⇔Babuscă (Rutilus rutilus carpathorossicus)    15
    ⇔Batca (Blicca bjoerkna)                               15
    ⇔Biban (Perca fluviatilis)                               12
    ⇔ Caras (Carassius auratus)                           15
    ⇔Clean (Leuciscus cephalus)                          28
    ⇔ Cosac (Abramis sp.)                                   25
    ⇔ Cosas (Ctenopharyngodon idella)                 40
    ⇔ Crap (Cyprinus carpio)                               35
    ⇔ Morunas (Vimba vimba carinata)                 25
    ⇔ Mreana (Barbus barbus)                              27
    ⇔ Novac (Aristichtys nobilis)                           40
    ⇔ Oblete (Alburnus alburnus)                          12
    ⇔Platică (Abramis brama)                               25
    ⇔ Rizeafca (Alosa caspia nordmanni)               15
    ⇔ Rosioară (Scardinius erythrophthalmus)        15
    ⇔ Sînger (Hypophtalmichtys molitrix)               40
    ⇔ Scobar (Chondrostoma nasus)                      25
    ⇔ Scrumbie de Dunare (Alosa pontica)             22
    ⇔ Somn (Silurus glanis)                                   60
    ⇔ Salău (Stizostedion sp.)                                40
    ⇔ Stiucă (Esox lucius)                                     40
    ⇔ Văduviţă (Leuciscus idus)                            30
    ⇔ Raci                                                           10
    ⇔ Scoici                                                         8
    ⇔Broaste                                                        30 g/ex.
    2) Lungimea peştelui stabilită pentru pescuit este determinată prin măsurarea distanţei de la vîrful botului pînă la baza înotătoarei caudale.
    3) Speciile de peşti care nu sunt prevăzute la alin. (1), sunt libere la pescuit la orice dimensiune.
    4) Puietul şi exemplarele de peşti capturate sub dimensiunile minime prevăzute la alin. (1), vor fi deversate în mod obligatoriu în apă, în stare vie.
    5) Se interzice achiziţionarea, procesarea şi depozitarea exemplarelor de peşti a căror dimensiuni comerciale sunt mai mici decît cele prevăzute la alin. (1).
    6) La pescuitul în scop comercial se admite existenţa peştelui cu lungimea sub dimensiunile stabilite la alin. (1) pînă la 10% din numărul total de peşte pescuit.
    7) Se interzice pescuitul sturionilor. Exemplarele prinse ale acestor specii vor fi deversate în mod obligatoriu în apă, în stare vie.
Articolul 9
    La pescuitul în scop comercial nu se admit unelte de pescuit staţionar cu mărimea laturii ochiului de plasă mai mică de 55 milimetri, iar la năvod aripile de minimum 50 mm şi matiţa de minimum 30 mm.
PARTEA a V-a
DIVERSE
Articolul 10
    1) Popularea sau aclimatizarea de specii ori de hibrizi noi pentru fauna acvatică este permisă numai cu acordul Părţilor, la recomandarea Grupului mixt de lucru.
    2) Acţiunile de populare cu material biologic se efectuează în prezenţa reprezentanţilor Părţilor.
Articolul 11
    1) În funcţie de rezultatele cercetărilor şi de evoluţia mărimii stocurilor populaţiilor piscicole, Părţile pot să modifice şi să completeze prevederile referitoare la dimensiunile minime ale peştilor şi ale mărimii laturii ochiului de plasă ale uneltelor de pescuit şi să stabilească tipul şi numărul de unelte de pescuit pe care poate să le utilizeze o persoană autorizată pentru exercitarea pescuitului în scop comercial.
    2) Pescuitul în scopuri ştiinţifice şi de control se efectuează în orice perioadă a anului, inclusiv în perioadele de prohibiţie, în orice loc, cu orice metode şi unelte de pescuit, atît pe timpul zilei cît şi pe timpul nopţii, în baza unei autorizaţii emise de autoritatea publică centrală a fiecăreia dintre Părţi care se ocupă de pescuit şi acvacultură.
Articolul 12
    1) În cazul nerespectării prevederilor prezentului Regulament de exercitare a pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti se va aplica legislaţia în domeniu, în vigoare în statele Părţilor.
    2) Prezentul Regulament de exercitare a pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti constituie Anexă a Acordului încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Romîniei privind cooperarea în domeniul protecţiei resurselor piscicole şi reglementarea pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti şi face parte integrantă din acesta.
    3) Prezentul Regulament de exercitare a pescuitului în rîul Prut şi în lacul de acumulare Stînca - Costeşti poate fi modificat sau completat, la iniţiativa uneia dintre Părţi, în baza consimţămîntului reciproc al acestora.
    Semnat la Costeşti - Stînca pe data de 1 august 2003 în două exemplare originale.