AMAEIE/2004
ID intern unic:  365039
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE
ACORD Nr. 2004
din  26.10.2004
ÎNTRE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA ŞI
GUVERNUL REPUBLICII AZERBAIDJAN
CU PRIVIRE LA
COLABORAREA ÎN DOMENIUL CARANTINEI PLANTELOR
Publicat : 30.12.2006 în Tratate Internationale Nr. 36     art Nr : 106     Data intrarii in vigoare : 10.06.2005

    ________________________________

    *Întocmit la Baku la 26 octombrie 2004.

    În vigoare din 10 iunie 2005.


 

    Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Azerbaidjan, denumite în continuare Părţi,

    recunoscând importanţa colaborării întru prevenirea introducerii şi răspândirii obiectelor de carantină,

    călăuzindu-se de dorinţa de a promova şi extinde colaborarea în domeniul carantinei plantelor şi de a asigura coordonarea măsurilor statale de carantină,

    reieşind din interesele prevenirii reciproce a pătrunderii şi răspândirii obiectelor de carantină pe teritoriile ţărilor sale la executarea tranzacţiilor comerciale şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre Părţi,

    au convenit asupra celor ce urmează:

Articolul 1

    Organele competente ale Părţilor, care exercită coordonarea activităţii privind realizarea prezentului Acord sunt:

    din partea Republicii Moldova – Inspectoratul Principal de Stat pentru Carantina Fitosanitară;

    din partea Republicii Azerbaidjan – Ministerul Agriculturii.

Articolul 2

    Părţile se obligă să întreprindă, în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul carantinei plantelor, toate măsurile necesare pentru prevenirea pătrunderii obiectelor de carantină de pe teritoriul unei Părţi pe teritoriul celeilalte Părţi, în locurile determinate de legislaţia naţională în domeniul carantinei plantelor, în conformitate cu lista obiectelor de carantină indicate în Anexele, care este parte integrală a prezentului Acord.

    Materiale şi obiecte supuse carantinei constituie orice materiale, care pot contribui la răspândirea obiectelor de carantină sau prin intermediul cărora ele pot fi răspândite (seminţe, material săditor, plante şi părţile lor, altă producţie de provenienţă vegetală, materia primă pentru industria textilă, de tricotaj şi a pielii).

    Cheltuielile pentru exercitarea controlului de carantină a obiectelor supuse carantinei le suportă proprietarul obiectelor, conform tarifelor în vigoare pe teritoriile ţărilor Părţilor.

Articolul 3

    Părţile se obligă să respecte regulile fitosanitare, aprobate conform legislaţiei în vigoare a ambelor Părţi, la importul, exportul şi tranzitarea obiectelor supuse carantinei dintr-o ţară în alta.

Articolul 4

    În scopul asigurării colaborării eficiente în domeniul carantinei plantelor, Părţile se obligă:

    - să întreprindă măsurile necesare pentru prevenirea pătrunderii obiectelor de carantină de pe teritoriul ţării unei Părţi pe teritoriul ţării celeilalte Părţi la importul, exportul şi tranzitarea obiectelor supuse carantinei;

    - să efectueze schimb reciproc de acte normative, regulamente şi instrucţiuni ce reglementează măsurile de carantină a plantelor pe teritoriile ţărilor Părţilor;

    - să se informeze despre apariţia şi răspândirea obiectelor de carantină pe teritoriile ţărilor Părţilor;

    - să efectueze schimb reciproc de informaţii şi realizări ştiinţifice în domeniul carantinei plantelor;

    - să efectueze schimb reciproc de entomofagi, biopreparate, feromoni şi alte materiale pentru combaterea obiectelor de carantină;

    - să delegheze specialişti în scopul efectuării controlului selectiv al obiectelor supuse carantinei la locurile de producţie, colectare şi soluţionării operative a problemelor de carantină a plantelor la punctele de frontieră, precum şi în scopul studierii realizărilor ştiinţei şi experienţei în domeniul carantinei plantelor;

    - să acorde asistenţă tehnică şi consultativă reciprocă la exercitarea măsurilor de carantină a plantelor, relevarea, localizarea şi lichidarea focarelor, dezinfectarea şi alte măsuri;

    - să delegheze la cererea uneia din Părţi, expediţii, alcătuite din experţi în domeniul carantinei plantelor, în situaţii excepţionale, pentru întreprinderea de urgenţă a măsurilor comune.

Articolul 5

    Părţile se obligă să întreprindă, în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul carantinei plantelor a statului-importator, măsurile necesare pentru prevenirea pătrunderii obiectelor de carantină pe teritoriul ţării celeilalte Părţi la exportul şi tranzitarea obiectelor supuse carantinei.

    Fiecare lot de material supus carantinei, importat de pe teritoriul statului unei Părţi pe teritoriul statului altei Părţi trebuie să fie însoţit de un certificat fitosanitar, eliberat de serviciul de carantină a plantelor a ţării exportatoare. Certificatul trebuie să confirme corespunderea materialului supus carantinei normelor fitosanitare, stabilite de partea importatoare în autorizaţia de carantină pentru import.

    Cheltuielile pentru eliberarea certificatului fitosanitar şi autorizaţiei de import le suportă proprietarul încărcăturii, conform tarifelor în vigoare ale ţarilor Părţilor.

    Organele competente ale Părţilor au dreptul să formuleze la achiziţionarea unor loturi de material supuse carantinei cerinţe suplimentare asupra stării fitosanitare a acestor materiale.

    În aceste cazuri controlul în prealabil la exportul materialelor supuse carantinei se poate efectua pe teritoriul ţării exportatoare, în comun cu inspectorii de carantină a ambelor Părţi.

    Fiecare lot de material supus carantinei, care se transportă prin tranzitare pe teritoriul ţării uneia din Părţi pe teritoriul ţării celeilalte Părţi urmează să fie însoţit de un certificat fitosanitar al ţării-exportatoare.

Articolul 6

    Părţile stabilesc pe teritoriile ţărilor lor punctele de frontieră, prin care se efectuează exportul, importul, tranzitarea materialelor supuse carantinei, în scopul asigurării controlului lor şi prevenirii pătrunderii obiectelor de carantină.

Articolul 7

    La exportul materialului supus carantinei se vor folosi în calitate de materiale de ambalare talaş, rumeguş, hârtie, plastic şi alte materiale ce nu pot fi agenţi patogeni ai obiectelor de carantină şi să fie libere de sol. Fânul, paiele, pleava, frunzele şi alte materiale vegetale nu vor fi utilizate în acest scop fără acordul prealabil al organelor competente ale Părţilor.

Mijloacele de transport, utilizate de una din Părţile pentru transportarea materialului supus carantinei pe teritoriul ţării altei Părţi, urmează a fi curăţite minuţios, iar în caz de necesitate dezinfectate.

Articolul 8

    Organele Competente ale Părţilor au dreptul la restituirea sau dezinfectarea materialului supus carantinei din contul proprietarului, în cazul depistării obiectelor de carantină la exercitarea controlului fitosanitar în punctul de frontieră al ţării exportatoare, iar în cazul imposibilităţii restituirii sau dezinfectării, au dreptul la nimicirea lui cu acordul proprietarului, despre care fapt sunt datori să informeze în prealabil în fiecare caz aparte organele competente ale celeilalte Părţi.

Articolul 9

    Pentru soluţionarea problemelor practice, ce ţin de executarea prezentului Acord, organele competente ale Părţilor după necesitate convoacă întâlniri comune, care se organizează în mod alternativ în ambele ţări.

    Divergenţele apărute în interpretarea şi aplicarea prevederilor prezentului Acord se soluţionează prin consultaţii şi tratative, conform înţelegerii reciproce a Părţilor.

    De comun acord Părţile pot modifica şi completa prezentul Acord prin Protocoale, care devin părţi integrante ale Acordului. Aceste protocoale intră în vigoare conform prevederilor Articolului 11.

Articolul 10

    Prezentul Acord nu afectează obligaţiile Părţilor, ce decurg din alte tratate internaţionale, ale căror participante sunt ambele Părţi.

Articolul 11

    Prezentul Acord intră în vigoare în a 30-a zi de la data ultimei notificări în scris, privind îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne de stat, necesare intrării lui în vigoare.

    Prezentul Acord se încheie pentru un termen de cinci ani. Acţiunea lui se va prelungi în mod automat pentru următoarele termene de cinci ani, dacă nici una dintre Părţi nu va notifica în scris cealaltă Parte cu cel puţin şase luni înainte de expirarea termenului respectiv de acţiune al acestuia despre intenţia sa de a-l denunţa.

    Întocmit la Baku la 26 octombrie 2004, în două exemplare originale, în limbile moldovenească, azeră şi rusă, toate textele fiind egal autentice.

    În cazul apariţiei unor divergenţe în interpretarea şi aplicarea prevederilor prezentului Acord, textul în limba rusă va prevala.

Anexă

la Acordul între Guvernul Republicii

Moldova şi Guvernul Republicii

Azerbaidjan cu privire la colaborarea

în domeniul carantinei plantelor

LISTA

dăunătorilor, bolilor şi buruienilor (obiecte de carantină) nerăspândite pe

teritoriile Republicii Moldova şi Republicii Azerbaidjan,

ce prezintă pericol de carantină

    A. Obiectele de carantină, care nu sunt răspândite pe teritoriul

    Republicii Moldova
    A) Dăunătorii plantelor

    Icerya purchasi Masc.

    Callosobruchus analis

    Anoplophora glabripennis

    Caryedon gonarga ol.

    Spodoptera litura Fabr.

    Liriomysa trifolii Burgess

    Zabrotes subfasciatus Boh.

    Pantonorus leucoloma Boh.

    Grapholitha molesta

    Numonia pirivorella Mate.

    Spodoptera litoralis Boisd.

    Bruchidius incarnatus Boh.

    Callosobruchus sp. sp.

    Diabrotica virgifera Le conte

    Callosobruchus phaseoli

    Trogoderma sp.sp.

    Callosobruchus chinensis L.

    Phtorimaea operculella Zell.

    Aonidiella aurantii Massk.

    Sinoxylon conigerum Gerst.

    Scrobipalpopsis solanifora Pav.

    Dinoderus bifoveolatus Woll.

    Pseudococcus comstocki Kuw.

    Carposina niponensis Wlsm.

    Trips palmi Karny.

    Ceratitis capitata Wied.

    Paralipsa gularis Zell.

    Phthorimaea lycopersicella Busch.

    Pseudaulacaspis pentagona Targ.

    Caulophilus latinasus Say.

    Callosobruchus maculatus F.

    Rhagoletis pomonella Walsh.

    Agrillus mali Mats.

    Popillia japonica New.

    Conotrachelus nenuphar Hb.

    B) Bolile plantelor

    Micotice

    Didymella chtysanthemi (Tassi) Gar et Gill

    Puccinia horiana P.Henn.

    Angiosorus solani Thirum.

    Stenocarpella macrospora Sutton, St. maydis Sutton.

    Synchytrium endobioticum (Schilb)Percival.

    Diaporthe phaseolorum var. caulivora (Athet Cald)

    Phimatotrichopsis omnivora (Duggar) Htnneb.

    Phomopsis viticola Sacc.

    Phialophora cinerescens (Wr.) van Bryma.

    Cochhliobolus heterostrophus Dr.

    Cercospora kikuchii Mats, et Tom, Card.

    Neovossica indica

    Bacteriene

    Erwinia stewartii (Smith) Dye.

    Xanthomonas ampelinae

    Pseudomonas caryophylli Starr.

    Ralstonia solanacearum (Smith).

    Clavibacter tritici (Carlos & Vid).

    Clavibacter michiganensis subsp sepedonicum Davis et al.

    Erwinia amylovora (Burill) Winslow et al.

    Nematode

    Globodera pallida (Stone) Behrens.

    Globodera rostochiensis (Woll) M.et al.

    Meloidogyne chitwoodi

    Bursaphelenchus xylophillus (Seiner et Buhrer) Nickle.

    Virotice

    Grapevine flavescence dorre MLO.

    American plum line pattern virus.

    Peach latent mosaic viroid.

    C) Buruiene

    Ambrosia artemisiifolia L.

    Ambrosia trifida L.

    Ambrosia psilostachia D.C.

    Iva axilaris Pursh.

    Acroptilon repens D.C.

    Solanum elaeagnifolium Cav.

    Solanum rostratum Dun.

    Solanum triflorum Nutt.

    Solanum carolinese L.

    Cuscuta sp.sp.

    Striga sp.sp

    Cenchrus pauciflorus Benth.

    Euphorbia dentata Michx.

    A 1) Obiectele de carantină, care nu sunt răspândite pe teritoriul Republicii Azerbaidjan

    Dăunătorii

    Pantomorus leucoloma Boh.

    Agrilus mali Mats.

    Rhagoletis pomonella Walsh.

    Liriomyza trifolii (Burg)

    Ceratitis capitata Wied.

    Numonia pyrivorella Mats.

    Spodoptera litura Farb.

    Dacus ciliatus Loew

    Tetradacus citri Chen.

    Zabrotes subfasciatus Boh.

    Anguina tritici (Steinb)

    Callosobruchus chinensis L.

    Aphelenchoides besseyi Christie

    Caulophilus oryzae Gyll

    Pectinophora malvella Hb.

    Ceroplastes rusci L.

    Ditylenchus dipsaci (Kuhn)

    Trogoderma granarium Ev.

    Ditylenchus destructor Thorne

    Phthorimaea operculella Zell.

    Meloidogyne chitwoodi Goleen et al.

    Aleurocanthus woglumi Ashby

    Parasaissetia nigra (Nietner)

    Diabrotica virgifera virgifera le Conte

    Cacoecimorpha pronubana

    Globodera rostochiensis

    Conotrachelus nenuphar Herbst

    Spodoptera littoralis Boisd.

    Thrips palmi Karny

    Bemisia tabaci Gennadius

    Pectinophora gossypiella Saund.

    Unaspis citri Comst.

    Globodera pallida (Stone) Behrens

    Carposina niponensis Wlsghm.

    Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer)

    Anthonomus grandis Baheman

    Unaspis yanonensis Kuw.

    Pseudococcus citriculus Green.

    Bactrocera cucurbitae (Coguillett)

    Lymantria dispar L (asian race)

    Earias insulana Boisd

    Aleurothrixus floccosus Mask

    Pseudococcus gahani Green

    Popillia japonica Newm.

    Caryedon gonagra Ol

    Saissetia oleae Bern.

    Anarsia lineatella Zeller

    Bolile plantelor

    Tilletia indica Mitra

    Tilletia controversa Kuhn

    Xanthomonas oryzae Scurngs et al. pv. oryzicola (Fang et al.) Swings et al.

    Xanthomonas oryzae Scurngs et al. pv. oryzae (Ishiyama) Swings et al.

    Xanthomonas campestris pv. coralina Dye

    Phomopsis helianthi Munt - Cvet et al.

    Phoma exigua var. Foveata (Foister)

    Synchytrium endobioticum (Schilb) Persival

    Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus (Spieckermann and Kotthoff) Davis et al.

    Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al.

    Angiosorus solani Thirumulachar et O Brien

    Cochliobolus heterostrophus (race T) (= Helmintosporium maydis)

    Stenocarpella macrospora Sutton

    Pantoea (= Erwinia) stewartii Smith Dye

    Cochliobolus carbonum R.R. Nelson

    Pseudomonas caryophylli Burkholder

    Phialophora cinerescens (Wollenweber) van Beyma

    Uromices transversalis

    Xanthomonas campestris pv. phaseolu Dye

    Deuterophoma tracheiphila Petri

    Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.

    Glomerella gossypii Edgerton

    Xanthomonas campestris pv. vesicatoria Dye

    Didymella chrysanthemi (Tassi) Garibaldi et Gullino

    Puccinia horiana P. Hennings

    Xanthomonas campestris pv. citri Dye

    Elsinoe fawcettii Bitancourt et A.E. Jenkins

    Tristeza virus

    Cryphonectria parasitica

    Phymatotrichopsis omnivora (Duggar) Hennebert

    Buruiene

    Cenchrus pauciflorus Benth.

    Ambrosia psilostachya D.C.

    Solanum carolinense L.

    Striga spp.

    Iva axillaris Pursh.

    Ambrosia trifida L.

    Solanum triflorum Nutt.

    Solanum elaeagnifolium Cav.