OSV189/2016
ID intern unic:  365392
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 189
din  03.06.2016
cu privire la clasificarea mașinilor
prezentate în transporturi eșalonate
Publicat : 17.06.2016 în Monitorul Oficial Nr. 163-168     art Nr : 1049     Data intrarii in vigoare : 17.06.2016
    În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificarea lor în corespundere cu Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr.172 din 25.07.2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.231-237/529 din 08.08.2014),  precum şi în temeiul articolului 1412 din Codul vamal al Republicii Moldova, nr.1149-XIV din 20.07.2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 1 ianuarie 2007), cu modificările şi completările ulterioare,
ORDON:
    1. A aproba Normele metodologice privind  clasificarea  mașinilor prezentate în transporturi eșalonate (conform anexei).
    2. Executarea prezentului ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale.
    3. Prezentul ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                       Vitalie VRABIE

    Nr. 189-O. Chişinău, 3 iunie 2016.


Anexă
la Ordinul Serviciului Vamal
nr.189-O din 03.06.2016

NORME METODOLOGICE
privind clasificarea mașinilor prezentate în transporturi eșalonate
I. Dispoziții generale
    1. Prezentele Norme metodologice sunt elaborate în baza Nomenclaturii combinate a mărfurilor, aprobate prin Legea nr.172 din 25.07.2014 (în continuare Nomenclatura) (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.231-237/529 din 08.08.2014).
    2.  Clasificarea mărfurilor se efectuează în conformitate cu regulile generale de interpretare a Nomenclaturii reieșind din modul de prezentare a mărfurilor la momentul vămuirii, dar nu din modul de descriere (desfășurată sau generală) a mărfurilor în factură (contract) sau materialele publicitare, sau modul în care aceste mărfuri se demonstrează sau se realizează consumatorului. Clasificarea  mașinilor prezentate în transporturi eșalonate se efectuează în conformitate cu prezentele Norme.
    3. Sub incidența prezentelor Norme metodologice cad: mașinile, aparatele, instalațiile, dispozitivele, echipamentele și materialele diverse (în continuare mașini) care:
    a) se clasifică la una din pozițiile Capitolului 84,  Capitolului 85 sau pozițiile 8608, 8805, 8905 și 8907 ale Nomenclaturii și  concomitent
    b) sunt livrate în mod eșalonat, într-o perioadă de timp stabilită, pe părți componente ale unei mașini complete, nemontate sau demontate, pentru a răspunde unor cerințe comerciale sau legate de transport.
II. Clasificarea mașinilor prezentate în transporturi eșalonate
    4. Notele complementare 3 de la Secțiunea XVI și 2 de la Secțiunea XVII,  prevăd, că la solicitarea declarantului vamal şi în condiţiile stabilite de organele competente, dispoziţiile Regulii generale 2 lit.a) pentru interpretarea nomenclaturii se aplică, de asemenea, maşinilor prezentate în transporturi eşalonate. În temeiul acestor norme clasificarea mașinilor nemontate sau demontate prezentate pentru vămuire, din rațiuni comerciale sau din alte motive, în transporturi eşalonate poate fi efectuată la o singură poziție tarifară la care se clasifică mașina montată.
    5. Prevederile pct.4 se aplică părților componente ale unei mașini prezentate pentru vămuire în transporturi eșalonate la întrunirea următoarelor condiții:
    a) atunci cînd asamblate împreună vor constitui o maşină destinată să asigure o funcţie bine-definită, specificată la Secțiunea XVI sau la pozițiile tarifare  8608, 8805, 8905 și 8907 ale Nomenclaturii;
    b) clasificarea acestora la o singură poziție tarifară nu contravine regulilor generale de interpretare a Nomenclaturii;
    c) prezentarea concomitentă a acestora pentru vămuire nu este posibilă sau economic rațională din motivul modului de producere, de transportare sau montare;
    d) toate elementele se livrează în adresa unui destinatar în baza unui contract de comerț exterior care prevede livrarea unei mașini care poate fi considerată completă în sensul Nomenclaturii;
    e) vămuirea va fi efectuată la un singur post vamal;
    f) livrările se vor desfășura într-o perioadă care nu depăşeşte un an de la data înregistrării primei declaraţii vamale de către postul vamal.
    6. Ca excepție, termenul specificat la pct.5 lit.f) poate fi depășit în cazul în care declarantul vamal va depune o cerere suplimentară cu justificări, în acest sens, adresate postului vamal competent.
III.  Declararea mașinilor prezentate în transporturi eșalonate
    7. În vederea controlului declarației vamale, conform căreia mașinile prezentate în transporturi eșalonate sunt clasificate la subpoziția la care se clasifică mașina montată, organul vamal va examina obligatoriu următoarele informaţii, referitor la:
    a) descrierea completă a maşinii, elementele constitutive a căreia prezintă părţi componente prezentate în transporturi eșalonate;
    b) motivele, din cauza cărora este imposibilă prezentarea concomitentă la vămuire a tuturor părţilor componente ale maşinii;
    c) termenul, în care se va efectua livrarea pe etape a părţilor componente ale maşinii;
    d) inventarul complet, care să conțină descrierea detaliată a maşinii, întocmit pe o listă cu indicarea părților componente separate, care alcătuiesc maşina  (în continuare - lista de mărfuri);
    e) caracteristicile componentelor, numerele de referință ale componentelor principale și greutatea aproximativă a lor, identificarea, evidenţa după număr şi denumire şi determinarea funcţiilor executate în procesul tehnologic;
    f) planul sau, după caz, planurile mașinii, în care sunt prezentate numerele de referință ale celor mai importante componente, potrivit listei de mărfuri;
    g) descrierea succintă a procesului tehnologic cu indicarea numerelor  părţilor componente ale maşinii, potrivit listei de mărfuri.
    8. Organul vamal se va asigura că actele prezentate conțin semnăturile conducătorului/reprezentantului și ştampila întreprinderii sau a întreprinzătorului individual.
    9. În urma examinării declarației depuse și actelor prezentate, postul vamal decide supra acceptării sau respingerii clasificării efectuate.
    10.  În cazul în care clasificarea mașinii este acceptată, organul vamal efectuează etapele de vămuire a mărfurilor conform prevederilor legale.
    11. În cazul în care clasificarea mașinii este respinsă, organul vamal informează declarantul, prin actul de inspecție cu indicarea motivului de refuz.
IV. Completarea declarației vamale în cazurile
de livrare a mașinilor în transporturi eșalonate

    12. Completarea declarației vamale în detaliu în asemenea cazuri va avea următoarele particularități:
    RUBRICA 31 – „COLETE ȘI DESCRIEREA MĂRFURILOR „MĂRCI ȘI NUMERE; NUMĂR CONTAINER; NUMĂRUL ȘI NATURA”
    Descrierea mărfii se efectuează pentru mașina completă. Suplimentar se indică numerele elementelor componente conform listei de mărfuri, cantitatea acestora și mențiunea „Livrare eșalonată”.
    RUBRICA 33 – „CODUL MĂRFURILOR”
    Se indică codul mașinii complete conform prevederilor Nomenclaturii combinate a mărfurilor.
    RUBRICA 41 – „UNITĂȚI DE MĂSURĂ SUPLIMENTARE”
    În cazul în care pentru codul respectiv de marfă, unitatea suplimentară de măsură este bucata, iar livrarea constituie o parte a acestei bucăți, se completează cu cifrele care corespund acestei părți, reieșind din valoarea facturată a mărfii și care sumate în final alcătuiesc o unitate.
    RUBRICA 44 – „MENȚIUNI SPECIALE; DOCUMENTE ANEXATE/ CERTIFICATE ȘI AUTORIZAȚII”
    În borderoul documentelor anexate, începînd cu livrarea a doua se indică toate numerele declarațiilor precedente, conform cărora a fost livrată mașina în transporturi eșalonate.
    RUBRICA 46 – „VALOAREA STATISTICĂ”
    Se  indica valoarea în vamă a părților componente a mașinii livrate.