OMMA95/2016
ID intern unic:  366225
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL MEDIULUI
ORDIN Nr. 95
din  13.07.2016
cu privire la procedura de avizare a proiectelor de construcție
și amplasare a obiectelor în fondul forestier în scop de recreere
Publicat : 12.08.2016 în Monitorul Oficial Nr. 256-264     art Nr : 1282
    Abrogat prin OMADRM165 din 12.07.18, MO277-284/27.07.18 art.1160

    În temeiul  pct. 45 lit. c) din Regulamentul privind atribuirea în folosință a terenurilor din fondul forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și/sau de recreere aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 187 din 20.02.2008 cît și al art. I şi II din Legea nr. 168 din 31 iulie 2015 pentru modificarea articolului 24 din Legea nr. 64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern, art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 98 din  4 mai 2012 cu privire la administraţia publică centrală de specialitate, pct. 12 subpct. 11) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 847 din 18 decembrie 2009, Anexa nr. 1, pentru stabilirea procedurii de  avizare a proiectelor de construcție și amplasare a obiectelor în fondul forestier în scop de gospodărire cinegetică și/sau de recreere,
O R D O N:
    1. Arendașii, care dețin terenuri forestiere în baza contractelor de arendă încheiate în condițiile Hotărîrii Guvernului nr. 187 din 20.02.2008 pentru aprobarea Regulamentului privind atribuirea în folosință a terenurilor din fondul forestier în scopuri de gospodărire cinegetică şi/sau de recreere, pentru amplasarea sau construirea obiectelor pe terenurile forestiere arendate, în conformitate cu prevederile pct. 45 lit. c) a Regulamentului, vor depune o cerere pentru avizare la Ministerul Mediului, anexînd proiectul, planul general de amenajare a sectorului arendat,  schema de amplasare (la scara 1:1000) cu indicarea tuturor obiectelor ce urmează a fi amplasate, asamblate sau construite, dimensiunile acestora, căile de acces, rețelele de apă și canalizare, descrierea tehnologiilor și materialelor utilizate la edificarea lor ș.a.
    2. La elaborarea proiectelor de construcție și a Planului de amenajare a sectorului forestier arendat, arendașii vor respecta în mod obligatoriu următoarele condiții:
    a) este interzisă tăierea arborilor și arbuștilor în fondul forestier arendat;
    b) este interzisă construirea obiectelor capitale, inclusiv cu folosirea betonului și mortarului de ciment în fondul forestier arendat;
    c) este interzisă construirea capitală a rețelelor de apă și canalizare, a gropilor de colectare a apelor uzate și reziduale. Pentru construirea acestora se va opta pentru sistemele ecologice mobile care vor asigura izolarea și evacuarea integrală a acestor deșeuri din fondul forestier;
    d) este admisibilă integrarea arborilor în obiecte construite/asamblate cu condiția asigurării continuității vieții și creșterii nestingherite a acestora.
    3. Proiectele și planurile elaborate cu nerespectarea pct. 2 al prezentului ordin vor fi respinse fără coordonare.
    4. Cererile pentru eliberarea avizului Ministerului Mediului la planul de amenajare a sectorului forestier arendat vor fi examinate de Serviciul audit intern (dl Sîrghii Ionel) în comun cu Direcția resurse naturale și biodiversitate a Ministerului Mediului (dna A. Rotaru), timp de 15 zile. Dacă se va constata că este necesară ieșirea la fața locului pentru verificarea în teren a detaliilor planului de amenajare sau schemei de amplasare, atunci acest termen va fi extins suplimentar cu 15 zile.
    5. După avizarea planului și proiectului cu Ministerul Mediului, arendașul va obține celelate avize și autorizații în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv acordul Agenției Moldsilva și Avizul expertizei ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat.
    6. Controlul asupra executării prezentului ordin mi-l asum personal.

    MINISTRUL MEDIULUI                                   Valeriu MUNTEANU

    Nr. 95. Chişinău, 13 iulie 2016.