LPC227/2016
ID intern unic:  367245
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 227
din  23.09.2016
pentru modificarea şi completarea unor acte legislative
Publicat : 28.10.2016 în Monitorul Oficial Nr. 369-378     art Nr : 753
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. I. – Legea nr. 231-XVI din 20 iulie 2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr. 126–130, art. 623), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3:
    noţiunea „autoritate competentă” se exclude;
    noţiunea „Sistemul de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor” se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Sistemul Informaţional Automatizat „Registrul de Stat al Animalelor” (SIA „RSA”) – complex de elemente şi de proceduri care permit identificarea şi înregistrarea animalelor şi a exploataţiilor, asigurînd respectarea principiului trasabilităţii, a cărui gestiune revine unui singur operator;”
    articolul se completează cu două noţiuni avînd următorul cuprins:
    „operator național al SIA „RSA” (operator național) – Î.S. „Centrul Informaţional Agricol” căreia i se deleagă, în condiţiile legii, activităţile legate de înregistrarea, actualizarea datelor despre exploataţii şi animale, proiectarea, construirea, implementarea, operarea şi întreţinerea Registrului de stat al animalelor, de asigurarea securității, protecției și integrității datelor, nominalizată ca gestionar şi furnizor naţional al mijloacelor de identificare;
    subiecţi ai raporturilor juridice în domeniul identificării şi înregistrării animalelor – organe ale statului implicate în reglementarea, coordonarea şi controlul implementării SIA „RSA” conform atribuţiilor funcţionale.”
     2. Legea se completează cu articolul 31 avînd următorul cuprins:
    „Articolul 31. Subiecții raporturilor juridice
                           în domeniul identificării şi înregistrării
                           animalelor
    Subiecți ai raporturilor juridice în domeniul identificării şi înregistrării animalelor sînt:
    a) statul – proprietarul Registrului de stat al animalelor;
    b) Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare – posesorul Registrului de stat al animalelor;
    c) Î.S. „Centrul Informaţional Agricol”, prin oficiile sale teritoriale – deţinătorul Registrului de stat al animalelor, furnizorul datelor Registrului de stat al animalelor, registratorul şi subregistratorul (responsabil de eliberarea formularelor de identificare (F1) şi de declarare eveniment (F3));
    d) Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, prin subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranța alimentelor – registratorul şi subregistratorul (responsabil de eliberarea formularelor de mişcare (F2));
    e) administrația publică centrală, administraţia publică locală, deținătorul de animale – destinatarul datelor Registrului de stat al animalelor.”
    3. La articolul 4 alineatul (2), textul „Proprietar în numele statului al Registrului de stat al animalelor este Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.” se exclude.
    4. Articolul 5:
    la alineatul (1), textul „Informaţiile Sistemului de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor sînt parte componentă a Registrului de stat al animalelor.” se exclude;
    la alineatul (2), textul „Sistemul de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor” se substituie cu textul „SIA „RSA””;
    la alineatul (4), textul „Sistemul de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor” se substituie cu textul „Sistemul Informaţional Automatizat „Registrul de Stat al Animalelor””;
    la alineatul (5) litera a), textul „autoritatea competentă” se substituie cu textul „operatorul naţional”.
    5. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 6. Confidențialitatea datelor din Registrul
                         de stat al animalelor
    (1) Subiecţii raporturilor juridice în domeniul identificării şi înregistrării animalelor care au acces la Registrul de stat al animalelor sînt obligați să asigure protecţia şi confidenţialitatea informaţiilor utilizate.
    (2) Datele din Registrul de stat al animalelor pot fi comunicate persoanelor terţe doar cu acordul prealabil scris al proprietarului exploatației sau al deținătorului de animale, în condiţiile prevăzute de lege.
    (3) Acordul prealabil menționat la alin. (2) nu este necesar dacă datele din Registrul de stat al animalelor sînt solicitate de către:
    a) instanţa de judecată;
    b) autoritățile publice din domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi asigurării ordinii publice;
    c) organele de urmărire penală;
    d) organele fiscale;
    e) avocatul în exercitarea unui mandat;
    f) executorul judecătoresc.”
    6. Articolul 7:
    la alineatul (1), textul „direcției raionale/municipale sanitar-veterinare și pentru siguranța produselor de origine animală” se substituie cu textul „operatorului naţional”;
    la alineatul (2), textul „medicului veterinar oficial” se substituie cu textul „subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor”;
    la alineatul (3), textul „direcției raionale/municipale sanitar-veterinare și pentru siguranța produselor de origine animală” se substituie cu cuvîntul „registratorului”;
    alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    „(4) Animalele vor fi identificate și înregistrate în termen de 20 de zile de la naștere, iar în cazul porcinelor – de 20–60 de zile, al mieilor și iezilor – de 60 de zile de la naştere.”
    7. La articolul 8 alineatul (2), textul „direcțiilor raionale/municipale sanitar-veterinare și pentru siguranța produselor de origine animală” se substituie cu textul „subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor”.
    8. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 9. Mişcarea animalelor pe teritoriul
                         Republicii Moldova
    Mișcarea animalelor pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția cazurilor de întreținere a acestora, se efectuează în baza următoarelor documente:
    a) certificatul sanitar-veterinar;
    b) formularul de mișcare (F2);
    c) pașaportul individual pentru bovine (în cazul transportului de bovine);
    d) autorizația sanitar-veterinară pentru mijloacele de transport (în cazul transportării cu un mijloc de transport).”
     9. Articolul 10:
    litera a) va avea următorul cuprins:
    „a) să accepte pentru transportare numai animale identificate, care sînt însoțite de formularul de mișcare (F2), iar în cazul bovinelor – și de pașaportul individual pentru bovine şi de certificatul sanitar-veterinar;”
    la litera b), textul „(certificatul veterinar de sănătate)” se substituie cu textul „(F2)”;
    la litera d), textul „buna stare a” se substituie cu textul „bunăstarea şi protecția”, iar în final, după cuvîntul „veterinare”, se introduce textul „în vigoare”;
     la litera e), textul „serviciul sanitar veterinar” se substituie cu textul „subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor”.
    10. Articolul 11:
    alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Bovinele identificate și înregistrate se sacrifică numai în unități de sacrificare autorizate sanitar-veterinar, ai căror administratori au obligația de a preda lunar, pe bază de tabel, către subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor pașapoartele individuale pentru bovine ale animalelor sacrificate.”
     la alineatul (3), textul „direcțiilor raionale/municipale sanitar-veterinare și pentru siguranța produselor de origine animală” se substituie cu textul „către subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor”;
     la alineatul (6), textul „autoritatea competentă” se substituie cu textul „Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor”.
    11. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 12. Măsurile prevăzute în caz de moarte
                           a animalelor
    Animalele care au murit în exploatații sau în timpul transportului vor fi examinate sanitar-veterinar conform normelor sanitar-veterinare, iar paşapoartele individuale pentru bovine, în cazul bovinelor, vor fi predate de către deţinător registratorului, care are obligaţia să înregistreze informaţia respectivă conform procedurilor aprobate. Mijloacele de identificare rămîn pe animal pînă la ecarisajul cadavrului.”
    12. La articolul 13, în titlul articolului și la alineatul (1), textul „Sistemului de Identificare şi Trasabilitate a Animalelor” se substituie cu textul „Sistemului Informaţional Automatizat „Registrul de Stat al Animalelor” ”.
    13. La articolul 14, textul „de premii” se exclude.
    Art. II. – La articolul 19 din Legea nr. 221-XVI din 19 octombrie 2007 privind activitatea sanitar-veterinară (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr. 125–129, art. 396), cu modificările ulterioare, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Agenţia este registratorul şi subregistratorul Sistemului Informaţional Automatizat „Registrul de Stat al Animalelor”, responsabil de eliberarea formularelor de mişcare.”
    Art. III. – Legea nr. 231-XVI din 20 iulie 2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                        Andrian CANDU

    Nr. 227. Chişinău, 23 septembrie 2016.