HGM1246/2016
ID intern unic:  367712
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1246
din  15.11.2016
pentru aprobarea Reglementării tehnice privind imitaţiile
de produse alimentare care prezintă risc de a pune
în pericol sănătatea sau siguranţa consumatorilor
Publicat : 25.11.2016 în Monitorul Oficial Nr. 405-414     art Nr : 1355     Data intrarii in vigoare : 01.04.2017
    MODIFICAT
    HG1089 din 18.12.17, MO440/20.12.17 art.1213  



    Pentru executarea prevederilor art.3 din Legea nr.422-XVI din  22 decembrie 2006 privind securitatea generală a produselor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.36-38, art.145), cu modificările şi completările ulterioare, şi în conformitate cu Legea nr.420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr.36-38, art.141), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Reglementarea tehnică privind imitaţiile de produse alimentare care prezintă risc de a pune în pericol sănătatea sau siguranţa consumatorilor (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la 1 aprilie 2017.
    3. Coloana a 3-a din tabelul din anexa nr.1 la Hotărîrea Guvernului nr.31 din 23 ianuarie 2009 „Cu privire la aprobarea domeniilor reglementate, autorităţilor de reglementare şi organelor cu funcţii de supraveghere a pieţei” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr.16-18, art.58), cu modificările şi completările ulterioare, se completează cu următoarea poziţie:
    „102. Imitații de produse alimentare”.
    4. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Economiei.

    PRIM-MINISTRU                                                  Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                 Octavian Calmîc
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                              Andrei Galbur
    Ministrul justiţiei                                                     Vladimir Cebotari

    Nr. 1246. Chişinău, 15 noiembrie 2016.

Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului nr. 1246
din 15 noiembrie 2016


REGLEMENTARE TEHNICĂ
privind imitaţiile de produse alimentare care prezintă risc
de a pune în pericol sănătatea sau siguranţa consumatorilor
    Prezenta Reglementare tehnică transpune Directiva Consiliului 87/357/CEE din 25 iunie 1987 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la produsele care, nefiind ceea ce par a fi, pot pune în pericol sănătatea sau siguranţa consumatorilor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 192 din 11 iulie 1987.
I. DISPOZIŢII GENERALE
    1. Reglementarea tehnică privind imitaţiile de produse alimentare care prezintă risc de a pune în pericol sănătatea sau siguranţa consumatorilor (în continuare – Reglementare tehnică) stabileşte cerinţele pentru interzicerea comercializării, importului, producerii şi exportului imitaţiilor de produse alimentare, pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a intereselor publice, cum ar fi sănătatea şi siguranţa consumatorilor, în special a copiilor.
    2. În sensul prezentei Reglementări tehnice se defineşte următoarea noţiune:
    imitaţii de produse alimentare – produsele care, deşi nu sînt produse alimentare, după formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune, pot fi confundate de consumatori, în special de copii, cu produsele alimentare.
    3. Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței (în continuare – autoritate de supraveghere a pieţei) este autoritatea responsabilă de controlul respectării prezentei Reglementări tehnice.
    [Pct.3 modificat prin HG1089 din 18.12.17, MO440/20.12.17 art.1213]
Secțiunea 1
Domeniul de aplicare
    4. Prezenta Reglementare tehnică se aplică produselor care prezintă caracteristicile descrise la pct. 5 şi care, deşi nu sînt produse alimentare, după formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune, pot fi confundate de consumatori, în special de copii, cu produsele alimentare şi, în consecinţă, introducerea în gură, sugerea sau înghiţirea lor pot provoca sufocarea, otrăvirea, iritarea, perforarea sau obturarea tubului digestiv.
    5. Produsele considerate imitaţii de produse alimentare corespund următoarelor criterii de identificare:
    1) culoare:
    a) culoarea produselor, în cazul unui ambalaj transparent sau în cazul în care aceasta lipseşte, se aseamănă cu cea a produselor alimentare. Reacţiile diferite ale persoanei care percepe culoarea produselor este redată de asociaţiile pe care consumatorul le face cu anumite stări, însuşiri, fenomene naturale etc. Aceste asociaţii sînt foarte importante în procesul de realizare a produselor, a ambalajelor, a materialelor de prezentare, iar  culoarea constituie un mesaj pe care produsul îl transmite cumpărătorului;
    b) culoarea produselor este considerată cel mai important factor pentru percepția aromei, stabilind așteptările consumatorilor despre gustul produselor;
    2) forma, ambalajul, imagistica:
    a) forma ambalajelor transmite consumatorului anumite mesaje referitoare la caracteristicile produselor;
    b) forma ambalajului este asemănătoare cu cea a produselor alimentare;
    c) imaginile de pe ambalaje pot crea o asociere cu produsele alimentare;
    d) alte aspecte ale ambalajelor produselor alimentare care apar pe un produs nealimentar, cum ar fi  tabelul de informaţii nutriţionale fals, creşte asemănarea produsului cu un produs alimentar;
    3) gust şi miros:
    a) caracteristicile de miros şi gust se datorează imagisticii sau denumirilor şi altor descrieri de pe produs;
    b) mirosurile, gustul şi descrierea produselor pot face ca produsul să fie o imitaţie atunci cînd seamănă foarte mult cu mirosurile şi gusturile produselor alimentare;
    4) accesibilitate şi depozitare:
    a) imitațiile de produse alimentare se aseamănă şi mai mult cu produsele alimentare atunci cînd sînt plasate în apropierea acestora;
    b) imitaţiile  de produse alimentare pot fi consumate din greşeală dacă sînt depozitate lîngă produsele alimentare.
    6. Produsele considerate imitaţii de produse alimentare trebuie sa respecte cerinţele speciale de siguranţă, și anume referitor la proprietățile fizice și mecanice (pct.1) și la proprietățile chimice (pct. 3) prevăzute în capitolul II din anexa nr.2 la Hotărîrea Guvernului nr.83 din 31 ianuarie 2008 „Cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Jucării. Cerințe de securitate”.
Secțiunea a 2-a
Comercializarea, importul, producerea
şi exportul  produselor ce imită produsele alimentare
    7. Se interzice comercializarea, importul, producerea şi exportul imitaţiilor de produse alimentare care se potrivesc caracteristicilor descrise la pct. 5 și care nu respectă cerinţele speciale de siguranţă stabilite la pct.6 din prezenta Reglementare tehnică.
II. SUPRAVEGHEREA PIEŢEI
    8. Supravegherea pieţei se efectuează conform dispoziţiilor Legii nr.7 din 26 februarie 2016 privind supravegherea pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare.
    9. În cazul în care autoritatea de supraveghere a pieţei are suficiente motive să considere că un produs nealimentar intră sub incidenţa prezentei Reglementări tehnice şi prezintă un risc pentru sănătatea ori siguranţa consumatorilor, aceasta efectuează o evaluare cu privire la produsul respectiv.
    10. Evaluarea riscurilor produselor se efectuează în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 1212 din 4 noiembrie 2016 „Cu privire la aprobarea Metodologiei privind evaluarea riscurilor în cazul produselor nealimentare destinate consumatorilor şi selectarea măsurilor corective”.
    11. În cazul în care autoritatea de supraveghere a pieţei, în urma evaluării riscurilor, constată că lotul de produse nealimentare corespunde descrierii stabilite la pct.5 și 6 din prezenta Reglementare tehnică, întreprinde măsuri corective în conformitate cu prevederile Legii nr.7 din 26 februarie 2016 privind supravegherea pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare.
    12. În cazul în care autoritatea de supraveghere a pieţei consideră că neconformitatea nu se limitează la teritoriul naţional, aceasta informează Ministerul Economiei cu privire la rezultatele evaluării şi la acţiunile pe care le-a solicitat din partea agentului economic.
    13. Agenţii economici se asigură că sînt întreprinse măsurile corective adecvate pentru produsele nealimentare vizate de prezenta Reglementare tehnică, pe care aceştia le-au pus la dispoziţie pe piaţă.
    14. În cazul în care agentul economic nu întreprinde măsurile corective prescrise, autoritatea de supraveghere a pieţei ia toate măsurile provizorii corespunzătoare pentru a interzice punerea la dispoziţie pe piaţă a lotului de produse nealimentare ori pentru a-l retrage de pe piaţă.
    15. Autoritatea de supraveghere a pieţei va informa Ministerul Economiei, prin intermediul Sistemului de schimb rapid de informații privind produsele periculoase, despre măsurile corective adoptate cu privire la lotul de produse nealimentare considerate imitații de produse alimentare.
    16. Informaţiile menţionate la pct.15 din prezenta Reglementare tehnică includ toate detaliile disponibile, în special cu privire la datele necesare, pentru a identifica lotul de produse nealimentare neconform, originea acestuia, natura neconformităţii invocate şi riscul generat de proprietățile unui produs, natura şi durata măsurilor corective luate, precum şi argumentele prezentate de agentul economic.