OSVC381/2016
ID intern unic:  367901
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 381
din  20.10.2016
cu privire la modificarea și completarea
Ordinului Serviciului Vamal nr. 30-O din 28 ianuarie 2014
”Cu privire la aprobarea formularelor de executare silită a obligației vamale
și a contractului-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației
vamale prin amînarea sau eșalonarea plăților”
Publicat : 09.12.2016 în Monitorul Oficial Nr. 423-429     art Nr : 2079     Data intrarii in vigoare : 09.12.2016
    În scopul asigurării respectării legislaţiei în vigoare şi în vederea reglementării unui mecanism eficient și unificat de aplicare a prevederilor legale în materia executării silite a obligației vamale, în temeiul prevederile art. 1301–13014 din Codul vamal, precum şi conform prevederilor pct. 8 al Regulamentului Serviciului Vamal, aprobat prin Hotărîrea Guvernului al Republicii Moldova nr. 4 din 02.01.2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 3-5,
art. 15),
ORDON:
    1. Subpunctul 1.2 al punctului 1 din Ordin se expune într-o nouă redacție, după cum urmează:
    ”Formularul “Act de sechestru”; anexa la act “Lista bunurilor sechestrate” și ”Extrasul drepturilor și obligațiilor plătitorului vamal în timpul sechestrării și răspunderea legală ce apare în cazul neîndeplinirii obligațiilor” (Anexa 3, Anexa 31, Anexa 32)”.
    2. După Anexa 31 se introduce o nouă anexă, cu următorul cuprins:
       
 „Anexa nr. 32
la Ordinul Serviciului Vamal nr. 30-O din 28.01.2014
cu privire la aprobarea formularelor de executare silită a
obligației vamale și a contractului-tip privind modificarea
termenului de stingere a obligației vamale prin amînarea
 sau eșalonarea plăților

    În atenţia persoanei asupra bunurilor cărora urmează a fi aplicat sechestru ca modalitate de asigurare a executării silite a obligației vamale:
    Articolul 1307. Regulile generale de sechestrare a bunurilor
    (1) Îndeplinirea deciziei organului vamal de sechestrare a bunurilor plătitorului vamal se efectuează, dacă legislaţia nu prevede altfel, în prezenţa plătitorului vamal (a reprezentantului acestuia), a persoanei lui cu funcţie de răspundere, iar în cazul în care plătitorul vamal este persoană fizică neînregistrată ca subiect al activităţii de întreprinzător – a unui membru al familiei lui cu capacitate deplină de exerciţiu.
    (2) Dacă plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere se eschivează de a fi prezenţi la sechestrarea bunurilor, aceasta se efectuează fără consimţămîntul sau în absenţa lor. Deschiderea fără consimţămîntul plătitorului vamal (reprezentantului acestuia), al persoanei lui cu funcţie de răspundere ori în lipsa acestora a încăperilor şi a altor locuri în care se află bunurile, precum şi sechestrarea lor, se efectuează în prezenţa a doi martori asistenţi.
    (3) Dacă bunurile plătitorului vamal se află la domiciliul sau la reşedinţa lui sau a unor alte persoane, sechestrarea bunurilor se va face numai cu consimţămîntul plătitorului vamal sau al persoanei căreia îi aparţine domiciliul sau reşedinţa.
    (4) Dacă persoana fizică nu permite accesul în domiciliul sau în reşedinţa sa pentru a i se sechestra bunurile, colaboratorul vamal consemnează faptul într-un act. În astfel de cazuri, organul vamal va intenta o acţiune în justiţie. După ce instanţa judecătorească emite o decizie de executare silită a obligaţiei vamale, aceasta este îndeplinită în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    (5) Dacă plătitorul vamal nu şi-a stins obligaţia vamală şi dacă acţiunile de sechestrare a bunurilor nu au fost atacate în decursul a 30 de zile lucrătoare din data sechestrării, organul vamal transmite bunurile sechestrate organului abilitat să le comercializeze. În cazul în care acţiunile organului vamal sînt contestate, transmiterea bunurilor menţionate în contestaţie sau în cererea de chemare în judecată se suspendă pînă la soluţionarea cauzei.
    (6) Bunurile sechestrate de organul vamal se urmăresc în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    Articolul 1308. Sechestrarea bunurilor ca modalitate de asigurare
                             a executării silite a obligației vamale
    (1) În temeiul deciziei organului vamal privind executarea silită a obligaţiei vamale, sînt supuse sechestrării toate bunurile proprietate a plătitorului vamal, indiferent de locul aflării lor, cu excepţia celor enumerate la alin.(6).
    (2) Sechestrarea bunurilor în temeiul deciziei organului vamal este efectuată de colaboratorul vamal.
    (3) Înainte de a se proceda la sechestrare, plătitorului vamal (reprezentantului acestuia), persoanei lui cu funcţie de răspundere li se remite o copie de pe decizia privind executarea silită a obligaţiei vamale şi li se aduce la cunoştinţă în scris ce drepturi şi obligaţii au în timpul sechestrării, ce răspundere prevede legea pentru neîndeplinirea obligaţiilor.
    (4) Plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere sînt obligaţi să prezinte spre sechestrare toate bunurile, inclusiv cele date unor alte persoane la păstrare sau în folosinţă, precum şi documentele confirmative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor, şi să comunice în scris:
    a) informaţii despre bunurile care nu aparţin plătitorului vamal şi despre proprietarii acestora;
    b) informaţii despre bunurile care aparţin plătitorului vamal şi care au fost date unor alte persoane la păstrare sau în folosinţă;
    c) informaţii despre bunurile gajate;
    d) informaţii despre bunurile sechestrate de alte autorităţi publice.
    (5) Pentru depistarea bunurilor plătitorului vamal, colaboratorul vamal este în drept să cerceteze locurile în care se presupune că se află acestea, iar în cazul domiciliului şi reşedinţei – cu acordul persoanei căreia îi aparţine sau în baza hotărîrii instanţei judecătoreşti.
    (6) Nu pot fi sechestrate următoarele bunuri:
    a) produsele agricole perisabile, conform unei liste aprobate de Guvern;
    b) bunurile gajate sau ipotecate pînă la momentul sechestrării;
    c) bunurile personale ale persoanei fizice care, conform Codului de executare, nu pot fi urmărite;
    d) bunurile sechestrate de alte autorităţi publice;
    e) alte bunuri care, conform legislaţiei, nu pot fi urmărite.
    (7) Vor fi sechestrate bunuri numai în valoarea necesară şi suficientă pentru stingerea obligaţiei vamale, pentru achitarea impozitelor şi taxelor aferente comercializării bunurilor sechestrate, al căror termen de plată este stabilit pînă la sau la data comercializării acestora, şi pentru recuperarea cheltuielilor de executare silită.
    (8) Pentru determinarea cantităţii suficiente de bunuri ce urmează a fi sechestrate, în momentul sechestrării se stabileşte preţul de sechestru al bunurilor după valoarea lor de bilanţ, în conformitate cu datele contabilităţii ale plătitorului vamal. În cazul cînd persoanele care, conform legislaţiei, nu ţin evidenţă contabilă şi cînd plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere se eschivează de a fi prezenţi la sechestru sau lipsesc, preţul de sechestru al bunurilor îl stabileşte colaboratorul vamal conform procedurilor de evaluare stabilite de legislaţia în vigoare, luînd în considerare starea lor tehnică şi alte caracteristici. Pentru constatarea stării tehnice pot fi invitaţi, după caz, specialişti în domeniu. Valorile mobiliare sînt sechestrate la preţul lor nominal. Cota-parte într-o societate se determină conform documentelor ei de constituire.
    (9) În cazul sechestrării bunurilor, colaboratorul vamal întocmeşte, în două exemplare, după un model aprobat de Serviciul Vamal, lista bunurilor sechestrate. Fiecare foaie este semnată de participanţii la sechestru.
    (10) În lista bunurilor sechestrate se indică denumirea, cantitatea, semnele de identificare individuală şi valoarea bunurilor. La valorile mobiliare se indică numărul, emitentul, preţul nominal şi alte date cunoscute la momentul sechestrării.
    (11) După trecerea în listă a bunurilor sechestrate, se întocmeşte, în două exemplare, actul de sechestru după un model aprobat de Serviciul Vamal şi se semnează de participanţii la sechestru. Exemplarul al doilea se remite plătitorului vamal (reprezentantului acestuia), persoanei lui cu funcţie de răspundere contra semnătură.
    (12) Bunurile sechestrate se lasă spre păstrare în locul aflării lor la momentul sechestrării: la plătitorul vamal sau la o altă persoană. În cel de al doilea caz, se admite remiterea bunurilor spre păstrare nemijlocit plătitorului vamal, care este obligat să le primească. La decizia colaboratorului vamal, bunurile pot fi remise spre păstrare unor alte persoane în bază de contract. Bijuteriile şi alte obiecte de aur, argint, platină şi de metale din grupa platinei, pietrele preţioase şi perlele, precum şi reziduurile din astfel de materiale, sînt depuse spre păstrare la instituţia financiară (sucursala sau filiala acesteia) de către colaboratorul vamal. Responsabili de păstrarea bunurilor sechestrate sînt plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere sau persoana care o suplineşte, cărora li s-a adus la cunoştinţă faptul sechestrării, sau persoana căreia i-au fost încredinţate sub semnătură bunurile sechestrate.
    (13) Actul de sechestru conţine somaţia că dacă, în termen de 30 de zile lucrătoare din data aplicării sechestrului, plătitorul vamal nu va plăti obligaţia vamală, bunurile sechestrate se vor comercializa conform prevederilor Codului fiscal.
    (14) Dacă plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere refuză să semneze actul de sechestru, colaboratorul vamal notează în dreptul numelui acestuia: “A refuzat să semneze”. Nota refuzului se confirmă prin semnătura martorilor asistenţi. În cazul absenţei acestora, actul de sechestru este semnat de colaboratorul vamal, exemplarul al doilea fiind expediat recomandat plătitorului vamal în aceeaşi zi în care a fost semnat actul de sechestru sau în ziua următoare.
    (15) Dacă plătitorul vamal (reprezentantul acestuia), persoana lui cu funcţie de răspundere nu sînt prezenţi la sechestru, faptul se va consemna în actul de sechestru în prezenţa a doi martori asistenţi, exemplarul al doilea fiind expediat recomandat plătitorului vamal în 24 de ore.
    (16) În cazul sechestrării valorilor mobiliare, organul vamal va remite, în aceeaşi zi sau în ziua următoare, copia de pe actul de sechestru registratorului independent sau persoanei care ţine evidenţa lor. Aceştia vor consemna în registrul respectiv, imediat după primirea copiei, sechestrarea valorilor mobiliare. Din acest moment, nu se va mai face, fără acordul organului vamal, nicio operaţiune cu valorile mobiliare sechestrate.
    (17) În cazul sechestrării bunurilor imobiliare, organul vamal va remite, în aceeaşi zi sau în ziua următoare, copia de pe actul de sechestru şi decizia de executare silită a obligaţiei vamale oficiilor cadastrale teritoriale pentru notarea aplicării sechestrului.
    (18) Dacă plătitorul vamal nu dispune de bunuri care, conform legislaţiei, pot fi sechestrate, colaboratorul vamal întocmeşte un act de carenţă (imposibilitatea executării).
    Articolul 1309. Sechestrarea bunurilor plătitorului vamal
                             aflate la alte persoane
    (1) Bunurile plătitorului vamal aflate la alte persoane în baza unor contracte de împrumut, de arendă, de închiriere, de păstrare, a altor tipuri de contracte se includ în lista bunurilor sechestrate în baza documentelor de care dispune plătitorul vamal referitor la aceste bunuri. După semnarea actului de sechestru, persoanei la care se află bunurile, în aceeaşi zi sau în ziua următoare, i se remite o somaţie despre sechestrarea bunurilor plătitorului vamal, despre obligaţia ei de a asigura integritatea lor şi despre interdicţia de a le transmite plătitorului vamal sau unor terţi fără acordul organului vamal. Bunurile sînt examinate, după caz, la locul aflării lor.
    (2) Dacă, în cadrul unor controale, se descoperă că bunurile plătitorului vamal sînt deţinute de o altă persoană şi că ele nu au fost sechestrate anterior, acesteia i se remite, în aceeaşi zi sau în ziua următoare, o somaţie despre sechestrarea bunurilor plătitorului vamal, despre obligaţia ce-i revine de a asigura integritatea lor şi despre interdicţia de a le transmite plătitorului vamal sau unor terţi fără acordul organului vamal. Concomitent, se va întocmi o listă a acelor bunuri, fiecare pagină fiind semnată de colaboratorul vamal şi de deţinătorul bunurilor sau reprezentantul acestuia.
    (3) După semnarea listei bunurilor deţinute de o altă persoană, colaboratorul vamal o va verifica după documentele de evidenţă contabilă ale plătitorului vamal. După identificarea bunurilor se va întocmi un act de sechestru.
    Articolul 13010. Ridicarea sechestrului
    (1) Sechestrul de pe bunuri se ridică în cazul:
    a) stingerii, totale sau parţiale, a obligaţiei vamale şi al recuperării de către organul vamal a cheltuielilor de executare silită;
    b) stingerii, totale sau parţiale, a obligaţiei vamale şi al recuperării cheltuielilor de executare silită prin alte modalităţi de executare silită;
    c) necesităţii sechestrării unor alte bunuri în vederea urgentării plăţii restanţelor;
    d) înstrăinării sau dispariţiei bunurilor;
    e) imposibilităţii comercializării bunurilor;
    f) emiterii unei decizii în acest sens de către autoritatea care examinează plîngerea dacă se încalcă procedura de sechestrare;
    g) încheierii cu organul vamal a contractului privind modificarea termenului de stingere a obligaţiei vamale cu recuperarea pînă la semnarea contractului a cheltuielilor legate de executarea silită suportate anterior semnării contractului;
    h) emiterii unei încheieri/hotărîri a instanţei de judecată.
    (2) După ridicarea sechestrului de pe bunuri, organul vamal le restituie plătitorului vamal dacă le-a pus la păstrare în alt loc. În cazul în care dreptul de proprietate asupra bunurilor a trecut la persoana care le-a cumpărat în modul stabilit de Codul fiscal, acestea nu se restituie.
    (3) În cazul stingerii parţiale a obligaţiei vamale, organul vamal dispune ridicarea sechestrului de pe bunuri şi aplică imediat sechestru pe bunurile plătitorului vamal în măsură suficientă pentru a asigura stingerea obligaţiei vamale existente şi compensarea cheltuielilor de executare silită suportate, precum şi a impozitelor şi taxelor aferente comercializării bunurilor.
    _____________________________
    Codul vamal al Republicii Moldova (Monitorul Oficial  al Republicii Moldova nr. 160-162/1201, 23.12.2000)

    Articolul 2872. Împiedicarea activităţii în cadrul executării silite
                             a obligaţiei vamale
    (1) Nerespectarea de către plătitorul vamal a obligaţiei de a prezenta spre sechestrare toate bunurile, inclusiv cele date unor alte persoane la păstrare sau în folosinţă, refuzul prezentării documentelor confirmative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor
    se sancţionează cu amendă de 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 250 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
    (2) Împiedicarea accesului colaboratorului vamal în sediul sau încăperile plătitorului vamal pentru executarea silită a obligaţiei vamale
    se sancţionează cu amendă de 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 250 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau cu arest contravenţional, în ambele cazuri, de 15 zile.
    (3) Neasigurarea integrităţii bunurilor sechestrate, înstrăinarea, substituirea, tăinuirea, deteriorarea, descompletarea sau folosirea lor
    se sancţionează cu amendă de 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 250 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
    ___________________________________
    Codul contraventional al Republicii Moldova (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 3-6/15, 16.01.2009)

    Articolul 251. Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege,
                           tăinuirea bunurilor gajate, luate în leasing, sechestrate
                           sau confiscate
    Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege, tăinuirea bunurilor gajate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate ori utilizarea lor în alte scopuri, săvîrşită de o persoană căreia i-au fost încredinţate aceste bunuri sau care era obligată, conform legii, să asigure integritatea lor, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 1500 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
    ____________________________
    Codul penal al Republicii Moldova (Republicat: Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.72-74/195 din 14.04.2009)
___________________________
(semnătura persoanei)”
    3. Controlul asupra executării prezentului ordin se pune în sarcina șefilor birourilor vamale și Direcției control al încasării obligației vamale și asistență juridică a Serviciului Vamal.
    4. Prezentul Ordin intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL GENERAL
    AL SERVICIULUI VAMAL                                      Vitalie VRABIE

    Nr. 381-O. Chişinău, 20 octombrie 2016.