HBNC330/2016
ID intern unic:  368005
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 330
din  01.12.2016
cu privire la aprobarea şi abrogarea unor acte normative
ale Băncii Naționale a Moldovei
Publicat : 16.12.2016 în Monitorul Oficial Nr. 441-451     art Nr : 2131
    ÎNREGISTRAT:
    Ministerul Justiţiei
    al Republicii Moldova
    nr. 1155 din 06.12.2016
    Ministru _______ Vladimir CEBOTARI


    În temeiul art.5 lit.d), art.11 alin. (1), art.27 alin.(1) lit.c) şi art.44 lit.a) din Legea nr.548-XIII din 21 iulie 1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2015, nr.297-300, art.544), cu modificările şi completările ulterioare, art.28 alin. (2) lit. d), alin.(7), (8) şi art.40 din Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21 iulie 1995 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.78-81, art.199), cu modificările şi completările ulterioare, Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul cu privire la deţinerea de către bănci a cotelor în capitalul persoanelor juridice, conform anexei nr.1.
    2. Se abrogă unele acte normative ale Băncii Naţionale a Moldovei, conform anexei nr.2.
    3. Cererile și documentele privind solicitările de permisiuni în contextul art.28 alin.(7) din Legea instituțiilor financiare prezentate la Banca Națională a Moldovei și nesoluționate la data intrării în vigoare a prezentei hotărîri se examinează şi se soluţionează în condițiile prezentei hotărîri.

    PREŞEDINTELE
    COMITETULUI EXECUTIV
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI                                Sergiu CIOCLEA

    Nr. 330. Chişinău, 1 decembrie 2016.

 Anexa nr.1
la Hotărîrea Comitetului executiv
al Băncii Naţionale a Moldovei
nr. 330 din 1 decembrie 2016

REGULAMENT
cu privire la deţinerea de către bănci a cotelor
în capitalul persoanelor juridice
I. PREVEDERI GENERALE
    1. Regulamentul stabileşte mecanismul şi regulile referitor la deţinerea de către bănci, direct sau indirect, a cotelor în capitalul persoanelor juridice rezidente sau nerezidente, altele decît băncile rezidente.
    2. Capitalul reglementat – se determină conform Regulamentului cu privire la suficiența capitalului ponderat la risc, aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr. 269 din 17 octombrie 2001 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr. 130, art. 310) și reprezintă capitalul normativ total.
    3. Persoane care acţionează concertat – se determină conform art.3 din Legea instituțiilor financiare nr.550-XIII din 21 iulie 1995 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr.78-81, art.199).
II. APLICAREA
    4. Nicio bancă, singură ori în cadrul grupului de persoane care acţionează concertat, fără permisiunea scrisă a Băncii Naţionale, nu poate:
    1) să deţină în capitalul unei persoane juridice, cu excepţia băncilor în al căror capital dobîndirea/deţinerea cotelor se efectuează conform art.15 din Legea instituţiilor financiare, o cotă care:
    a) reprezintă 20% şi mai mult din capitalul persoanei juridice;
    b) depăşeşte, conform valorii ei contabile, 5% din capitalul reglementat al băncii;
    2) să deţină cotele menţionate la subpct.1) cu o valoare contabilă totală mai mare de 50% din capitalul reglementat al băncii.
    5. Orice majorare ulterioară obținerii permisiunii de deținere a cotelor în capitalul persoanelor juridice superioară limitelor stabilite la pct.4 poate fi efectuată cu permisiunea scrisă a Băncii Naţionale în condiţiile prezentului regulament.
    6. Nu este necesară permisiunea Băncii Naţionale pentru cotele de participare la capitalul persoanelor juridice transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării datoriilor şi/sau deţinute temporar de bancă în nume propriu, dar pe contul altor persoane.
    7. Permisiunea scrisă a Băncii Naţionale privind deţinerea de către bancă a cotei în capitalul persoanei juridice trebuie să fie obţinută pînă la încheierea actului juridic prin care va fi dobîndită cota în capitalul persoanei juridice.
    8. Băncile vor notifica Banca Naţională despre orice cotă deţinută de bancă în capitalul persoanei juridice, despre cotele de participare în capitalul persoanelor juridice transmise în posesiune/achiziţionate în schimbul rambursării datoriilor, precum şi despre cotele deţinute de bancă, în capitalul persoanei juridice, temporar în nume propriu, dar pe contul altor persoane, cu prezentarea deciziei organului abilitat, în termen de 10 zile de la data efectuării investiţiei/transmiterii în posesiune/achiziţionării în schimbul rambursării datoriilor/deţinerii temporare de bancă în nume propriu, dar pe contul altor persoane.
III. PREZENTAREA ŞI EXAMINAREA CERERII
CU PRIVIRE LA DEȚINEREA DE CĂTRE BANCĂ
A COTEI ÎN CAPITALUL PERSOANEI JURIDICE
    9. Pentru solicitarea permisiunii scrise a Băncii Naţionale cu privire la deţinerea cotei în capitalul persoanei juridice în cazurile prevăzute la pct. 4, este necesară prezentarea unei cereri semnate de către președintele organului executiv al băncii cu anexarea cel puțin a următoarelor informații/documente:
    1)  hotărîrea privind deţinerea cotei în capitalul persoanei juridice, luată de organul de conducere împuternicit al băncii de a lua asemenea hotărîre;
    2) denumirea, adresa, IDNO și data înregistrării persoanei juridice;
    3) mărimea capitalului social al persoanei juridice;
    4) cota de participare (în lei şi în %) preconizată spre procurare;
    5) în caz de procurare a acţiunilor:
    a) numărul total de acţiuni emise de către persoana juridică;
    b) numărul acţiunilor cu drept de vot emise de către persoana juridică;
    c) valoarea nominală (fixată) a unei acţiuni;
    d) numărul acţiunilor preconizate spre procurare;
    e) preţul de procurare a acţiunilor;
    f) caracteristica acţiunilor procurate (ordinare sau preferenţiale, cu sau fără drept de vot);
    6) ponderea cotei de participare (conform valorii nominale (fixate)) în capitalul social al persoanei juridice deținute la data depunerii cererii;
    7) ponderea cotei totale de participare în capitalul persoanei juridice (conform valorii contabile) în capitalul reglementat al băncii;
    8) ponderea valorii contabile totale a cotelor în capitalul persoanelor juridice deţinute de bancă în capitalul reglementat al băncii;
    9) scopul efectuării investiţiei;
    10)  argumentarea economică efectuată de bancă (care va include cel puțin analiza financiară a persoanei juridice, operaţiunile desfășurate, rentabilitatea, profitabilitatea, solvabilitatea) care a servit drept temei pentru luarea de către organul împuternicit a deciziei de procurare a cotei de participare în capitalul persoanei juridice;
    11)  lista acționarilor/asociaților ce dețin cote care reprezintă 20% și mai mult din capitalul persoanei juridice în care banca are intenția să dețină cota, cu indicarea denumirii/numelui, prenumelui persoanei, țării de reședință, valorii și mărimii cotei deținute;
    12)  lista societăţilor comerciale în care persoana juridică deţine cel puţin 20% din capitalul social al acestora, cu indicarea denumirii, țării de reședință, valorii și mărimii cotei deținute;
    13)  lista administratorilor persoanei juridice, cu indicarea funcţiilor acestora, denumirii societăţilor comerciale unde aceştia exercită funcția de administratori (denumirea funcţiei ocupate) şi/sau deţin cote în capitalul acestora (se indică mărimea cotei deţinute în %);
    14)  situaţiile financiare anuale ale persoanei juridice pentru ultimii doi ani (după caz în funcţie de perioada de activitate) supuse auditului independent sau confirmate de către Serviciul situațiilor financiare, conform locului de înregistrare în cazul în care la adunarea generală a acţionarilor nu a fost prevăzută efectuarea auditului, cu excepţia cazului cînd banca participă la constituirea persoanei juridice.
    10. Drept motiv de respingere a cererii de acordare a permisiunii scrise privind deținerea de către bancă a cotei în capitalul persoanelor juridice sînt cel puțin una din următoarele situații:
    1) existența sancţiunilor şi măsurilor de remediere prevăzute la art.38 alin.(1) lit.f), alin.(2) pct.2), pct.3) lit.b), e), g), k) din Legea instituţiilor financiare şi/sau măsurile de intervenție timpurie și măsurile de rezoluție prevăzute de Legea privind redresarea și rezoluția băncilor nr.232 din 3 octombrie 2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 343-346, art. 707) aplicate băncii în decursul ultimelor douăsprezece luni pînă la data depunerii cererii;
    2) existența cazurilor în care consecinţele negative ale acestei achiziţii pot influenţa semnificativ situaţia financiară a băncii, inclusiv înregistrarea de către bancă a pierderilor potenţiale; insuficienţa de lichiditate; nerespectarea limitelor valorilor indicatorilor prudenţiali.
    11.  În termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii setului complet de documente în conformitate cu pct.9, Banca Națională aprobă sau respinge cererea de solicitare a permisiunii scrise privind deținerea de către bancă a cotei în capitalul persoanei juridice.
    12.  În cazul în care setul de documente prezentat la Banca Națională nu este complet și banca nu prezintă în termenul stabilit de Banca Națională documentele necesare pentru completarea acestuia, Banca Naţională restituie cererea de solicitare a permisiunii scrise cu privire la deţinerea cotei în capitalul persoanei juridice fără a o examina.
    13. În cazul în care documentele sau informațiile prezentate în conformitate cu pct.9 sînt insuficiente pentru luarea deciziei, Banca Națională poate solicita documente și informații suplimentare, poate efectua investigații suplimentare, inclusiv poate consulta autoritățile publice.
    14.  În cazul necesităţii solicitării documentelor și informațiilor suplimentare și/sau efectuării unor investigaţii suplimentare de către Banca Naţională, termenul stabilit la pct.11 poate fi prelungit pentru o perioadă de pînă la 15 zile lucrătoare sau, după caz, suspendat pentru o perioadă de timp stabilită de Banca Națională, cu informarea în scris a băncii.
    15. În cazul în care banca nu prezintă în termenul stabilit de Banca Națională documentele și informațiile suplimentare menționate la pct.14, Banca Naţională restituie cererea de solicitare a permisiunii scrise cu privire la deţinerea cotei în capitalul persoanei juridice fără a o examina.
    16. Încheierea actului juridic prin care va fi dobîndită cota în capitalul persoanei juridice trebuie să fie efectuată în termen de cel mult 6 luni din data eliberării permisiunii scrise de către Banca Naţională. În caz contrar, permisiunea își pierde valabilitatea.
IV. POLITICA ŞI PROCEDURILE INTERNE
    17. Banca care deţine cote de participare în capitalul persoanelor juridice trebuie să dispună de politici şi proceduri interne, care vor conține reguli şi exigenţe asupra deţinerii cotelor de participare în capitalul persoanelor juridice cu scopul respectării prevederilor prezentului regulament, securităţii unor astfel de investiţii, precum şi dirijării eficiente a acestora.
    18. Politica şi procedurile vor prevedea cel puțin următoarele:
    1) cerințe pentru efectuarea de către funcționarii responsabili a analizei privind deținerea cotelor de participare în capitalul persoanelor juridice și de înaintarea recomandărilor privind oportunitatea deținerii cotelor de participare în capitalul persoanelor juridice;
    2) cerințe aferente studiilor și practicilor faţă de funcţionarii responsabili de efectuarea analizei și de elaborarea recomandărilor referitor la oportunitatea investițiilor;
3) metodele de gestionare a riscurilor aferente deținerilor cotelor de participare în capitalul persoanelor juridice.
    19. Banca va asigura monitorizarea activităţii şi administrării persoanelor juridice în capitalul cărora deţine o cotă care reprezintă 20% şi mai mult din capitalul persoanei juridice, va deţine şi va menţine informaţia/documentele prevăzute la pct.9, subpct. 2), 3), 11), 12), 13), 14).
V. CONFORMAREA ŞI RAPORTAREA
    20.  Băncile prezintă Băncii Naţionale raportul privind cotele de participare în capitalul persoanelor juridice, întocmit în conformitate cu Instrucțiunea privind modul de întocmire și prezentare de către bănci a rapoartelor în scopuri prudențiale, aprobată prin Hotărîrea Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr.279 din 1 decembrie 2011 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2011, nr. 216-221, art. 2008).
    21. Semestrial, banca va prezenta la Banca Naţională situaţiile financiare ale persoanelor juridice în care deţine cote ce reprezintă echivalentul a 20% şi mai mult din capitalul acestora sau dacă persoana juridică este sucursala băncii, precum şi informaţia cu privire la expunerile „mari” ale persoanelor juridice menţionate, după cum urmează:
    1) cel tîrziu pînă la data de 15 august, situaţiile financiare ale persoanelor juridice pentru primul semestru (bilanţul şi situaţia de profit şi pierdere) întocmite conform standardelor relevante de contabilitate fără confirmarea de către Serviciul situaţiilor financiare de pe lîngă Biroul Naţional de Statistică (denumit în continuare Serviciul situaţiilor financiare), cu excepţia entităţilor de interes public, ale căror situaţii financiare urmează a fi confirmate de către Serviciul situaţiilor financiare, precum şi informaţia cu privire la expunerile „mari” ale persoanelor juridice, întocmită în conformitate cu anexa din prezentul regulament;
    2) cel tîrziu pînă la data de 31 ianuarie a anului următor celui gestionar, situaţiile financiare anuale ale persoanelor juridice (bilanţul şi situaţia de profit şi pierdere), întocmite conform standardelor relevante de contabilitate fără confirmarea de către Serviciul situaţiilor financiare, precum şi informaţia cu privire la expunerile „mari” ale persoanelor juridice, întocmită în conformitate cu anexa la prezentul regulament;
    3) cel tîrziu pînă la data de 15 mai a anului următor celui gestionar, situaţiile financiare anuale ale persoanelor juridice (bilanţul şi situaţia de profit şi pierdere), întocmite conform standardelor relevante de contabilitate şi confirmate de către Serviciul situaţiilor financiare, precum şi informaţia cu privire la expunerile „mari” ale persoanelor juridice, întocmită în conformitate cu anexa la prezentul regulament, în cazul în care rapoartele financiare anuale ale persoanelor juridice confirmate de către Serviciul situaţiilor financiare diferă de cele neconfirmate, prezentate pînă la 31 ianuarie. În cazul în care situaţiile financiare anuale ale persoanelor juridice, confirmate de către Serviciul situaţiilor financiare nu diferă de cele neconfirmate, prezentate pînă la 31 ianuarie, banca, cel tîrziu pînă la data de 15 mai a anului următor celui gestionar, comunică Băncii Naţionale printr-o scrisoare despre faptul că rapoartele financiare anuale, prezentate în conformitate cu subpct.2), nu diferă de cele confirmate de către Serviciul situaţiilor financiare.

    anexa


Anexa nr. 2
la Hotărîrea Comitetului executiv
al Băncii Naţionale a Moldovei
nr. 330 din 1 decembrie 2016

LISTA
actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei care se abrogă
    1. Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.81 din 9 aprilie 1998 privind aprobarea Regulamentului cu privire la deţinerea de către bănci a cotelor în capitalul unităţilor economice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr.49, art.151);
    2. Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 49 din 3 martie 2000 cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la deţinerea de către bănci a cotelor în capitalul unităţilor economice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.31-33, art. 117);
    3. Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 55 din 28 februarie 2002 privind modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la deţinerea cotei substanţiale în capitalul unităţilor economice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.33-35, art. 86);
    4. Punctul I din Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.204 din 30 iunie 2005 privind modificarea şi completarea unor acte normative ale Băncii Naţionale a Moldovei (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.98-100, art.345);
    5. Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 10 din 12 ianuarie 2006 cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la deţinerea de către bănci a cotelor în capitalul unităţilor economice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2006, nr.21-24, art.63);
    6. Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 332 din 27 decembrie 2007 cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la deţinerea de către bănci a cotelor în capitalul unităţilor economice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.16-17, art.40);
    7. Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 198 din 23 august 2012 cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la deţinerea de către bănci a cotelor în capitalul unităţilor economice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr.237-241, art.1430).