HGO1435/2016
ID intern unic:  368358
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1435
din  29.12.2016
pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Educaţiei
al Republicii Moldova şi Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei
al Ucrainei privind cooperarea în domeniul învăţămîntului
pentru anii de studii 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019,
întocmit la Chişinău la 18 noiembrie 2016
Publicat : 06.01.2017 în Monitorul Oficial Nr. 2-8     art Nr : 13
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă şi se prezintă Parlamentului spre informare Protocolul dintre Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei al Ucrainei privind cooperarea în domeniul învăţămîntului pentru anii de studii 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019, întocmit la Chişinău la 18 noiembrie 2016.
    2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica  Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei aprobarea Protocolului nominalizat.
    3. Ministerul Educaţiei va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Protocolului menţionat.

    PRIM-MINISTRU                                                   Pavel FILIP
    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                               Andrei Galbur
    Ministrul educaţiei                                                   Corina Fusu

    Nr. 1435. Chişinău, 29 decembrie 2016.


PROTOCOL
între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi
Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei al Ucrainei
privind
cooperarea în domeniul învăţămîntului pentru anii
de studii
2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019
    Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei al Ucrainei, denumite în continuare Părţi,
    bazîndu-se pe relaţiile istorice tradiţionale de prietenie, bună vecinătate şi cooperare dintre popoarele celor două ţări,
    dorind să contribuie la dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale reciproc avantajoase în domeniul învăţămîntului bazate pe principiile egalităţii, independenţei şi integrităţii sistemelor educaţionale ale celor două state,
    conştientizînd faptul că cooperarea în domeniul învăţămîntului corespunde aspiraţiilor de integrare europeană ale celor două ţări,
    călăuzindu-se de iniţiativele şi programele Uniunii Europene, Consiliului Europei şi UNESCO în domeniul educaţiei şi culturii,
    tinzînd să contribuie efectiv la crearea Spaţiului European al Învăţământului Superior bazat pe principiile Declaraţiei de la Bologna,
    convin asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    Pârţile cooperează în domeniul învăţământului general, profesional tehnic, superior şi postuniversitar, acordînd o atenţie sporită aspectelor ce ţin de asigurarea calităţii învăţămîntului.
Articolul 2
    Părţile cooperează pe aspecte ce ţin de implementarea principiilor Declaraţiei comune a  miniştrilor educaţiei din Europa «Spaţiul European al Învăţămîntului Superior» (or. Bologna), contribuind astfel la modernizarea sistemelor naţionale de învăţămînt şi racordarea acestora la tendinţele şi obiectivele educaţiei interculturale într-o societate democratică.
Articolul 3
    Părţile cooperează pe aspecte ce ţin de realizarea programelor de învăţămînt continuu şi implementarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale în domeniul educaţiei.
Articolul 4
    Părţile asigură reprezentanţilor minorităţii naţionale ucrainene şi minorităţii naţionale moldoveneşti aflate pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv şi, al Ucrainei, condiţiile pentru instruirea în limba maternă sau studierea limbii materne, istoriei, culturii şi tradiţiilor celor două popoare în instituţiile de învăţămînt, în conformitate cu legislaţia statelor Părţi, contribuind totodată la funcţionarea în continuare a instituţiilor de învăţămînt preşcolar, primar şi secundar cu instruirea sau studierea în limba de stat a celeilalte Părţi în localităţile populate compact de către minorităţile naţionale respective.
    În acest scop, Părţile contribuie la organizarea pentru reprezentanţii minorităţilor lor naţionale – profesori ce predau limba de stat a Republicii Moldova şi Ucrainei, a cursurilor de formare profesională pentru o perioadă de pînă la două săptămîni, în cadrul unor înţelegeri între organizaţiile de învăţămînt care sunt abilitate să realizeze această activitate.
    Condiţiile de realizare a cursurilor se vor stabili separat şi vor fi coordonate prin schimb de Note.
    Părţile recunosc actele de absolvire a cursurilor de formare profesională eliberate în Republica Moldova şi Ucraina.
Articolul 5
    În scopul susţinerii procesului instructiv-educativ în sistemul de învăţămînt general pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale corespunzătoare, Părţile, în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare, cu posibilităţile lor şi cu solicitările fiecăreia, oferă pe bază de reciprocitate literatură metodică şi didactică, precum şi ediţii periodice de specialitate.
Articolul 6
    Părţile oferă anual cetăţenilor Republicii Moldova şi, respectiv, cetăţenilor Ucrainei pînă la 34 de locuri de studii în instituţiile de învăţămînt superior din subordinea lor. Dintre acestea, pînă la 22 de locuri în învăţămîntul superior pentru ciclul I, licenţă (bacalavr), pînă la 10 locuri pentru ciclul II, master (maghistr) şi pînă la 2 locuri pentru doctorat/aspirantură.
    80% din locurile alocate prin cotă sunt prevăzute pentru absolvenţii liceelor din Republica Moldova cu predare în limba ucraineană şi, respectiv, absolvenţilor de etnie moldovenească ai şcolilor medii de cultură generală cu studiere în limba moldovenească/română din Ucraina.
    Partea trimiţătoare prezintă, cu un an înainte de admitere, Părţii primitoare candidaturile pentru studiile superioare de doctorat/aspirantură. Decizia de înmatriculare la studii superioare de doctorat/aspirantură se ia de către Partea primitoare, individual pentru fiecare candidat, fapt despre care Partea trimiţătoare va fi înştiinţată suplimentar.
Articolul 7
    Părţile se informează reciproc anual, pînă la 31 martie, despre specialităţile oferite.
    Condiţiile financiare ale schimbului academic realizat în conformitate cu prevederile art. 6 al prezentului Protocol se stabilesc după cum urmează:
    Partea primitoare, în conformitate cu legislaţia în vigoare a Părţii, asigură cetăţenilor Părţii trimiţătoare: studii gratuite, burse, cazare (cu plata stabilită la nivelul plăţii prevăzute pentru studenţii - cetăţeni ai statului Părţii primitoare).
    Serviciile medicale sunt acordare în conformitate cu legislaţia naţională a statelor celor două Părţi.
Articolul 8
    Partea trimiţătoare, în conformitate cu prevederile art. 6 al prezentului Protocol, transmite pînă la 15 iulie Părţii primitoare lista candidaţilor la studii, selectaţi de către Comisie şi următoarele documente ale candidaţilor:
    formularul cererii de înscriere cu o fotografie color 35x45 în colţul de sus din dreapta;
    copiile actelor de studii cu anexele respective autentificate notarial, traduse în limba de stat a Părţii primitoare;
    copia paşaportului candidatului la studii.
    Originalele documentelor se vor prezenta de către candidaţii selectaţi nemijlocit în instituţia de învăţămînt.
    Candidaţii la studii superioare de doctorat/aspirantură prezintă un referat cu tema viitoarei cercetări ştiinţifice, precum şi lista publicaţiilor (dacă sunt).
    Toate documentele se prezintă în limba de stat a Părţii primitoare sau în limba rusă.
    Selectarea candidaţilor se realizează de către o Comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului de profil şi/sau ai Direcţiei regionale de învăţămînt a Părţii trimiţătoare şi ai misiunii diplomatice a Părţii primitoare.
    Candidaţii selectaţi vor urma, în prima jumătate a anului de studii, procedura de recunoaştere a actelor de studii generale sau studii superioare.
Articolul 9
    Părţile constituie o Comisie mixtă compusă din 6 membri, cîte 3 membri de la fiecare Parte, pentru asigurarea monitorizării realizării prevederilor prezentului Protocol. Părţile îşi prezintă reciproc candidaturile pentru Comisia dată în termen de două luni după semnarea prezentului Protocol.
    Şedinţele Comisiei mixte se convoacă conform înţelegerilor dintre Părţi, alternativ în Republica Moldova şi Ucraina.
Articolul 10
    Părţile contribuie la stabilirea şi dezvoltarea unei cooperări directe între instituţiile de învăţământ care, pornind de la interesele lor reciproce, vor putea semna acorduri de cooperare în conformitate cu prevederile prezentului Protocol.
Articolul 11
    Părţile, în conformitate cu legislaţia în vigoare a statelor lor, primesc pe bază de reciprocitate şi cu scutirea de taxa de studii:
    copiii lucrătorilor misiunii diplomatice la studii în instituţiile de învăţămînt general de stat;
    copiii lucrătorilor misiunilor diplomatice la studii în instituţiile de învăţămînt superior de stat aflate în subordinea Părţilor - în limitele cotei prevăzute în art. 6 al prezentului Protocol.
Articolul 12
    Părţile sprijină  participarea elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţămînt la olimpiade, concursuri, festivaluri şi alte acţiuni organizate în Republica Moldova şi Ucraina şi se informează reciproc despre desfăşurarea acestora.
Articolul 13
    Părţile cooperează în vederea asigurării calităţii învăţămîntului şi în acest scop realizează schimb de informaţii privind conţinutul şi cerinţele programelor de studii.
Articolul 14
    Asigurarea financiară a activităţilor prevăzute de prezentul Protocol se efectuează în limita posibilităţilor financiare ale fiecăreia dintre Părţi, în conformitate cu legislaţia statelor lor.
Articolul 15
    Prezentul Protocol poate fi modificat sau completat printr-o înţelegere reciprocă a Părţilor consemnată într-un Protocol adiţional care va constitui parte integrantă a prezentului Protocol şi care va intra în vigoare conform prevederilor art. 17 al prezentului Protocol.
Articolul 16
    Divergenţele dintre Părţi legate de interpretarea şi realizarea clauzelor prezentului Protocol vor fi soluţionate pe calea negocierilor şi consultărilor prin canale diplomatice.
Articolul 17
    Prezentul Protocol intră în vigoare la data primirii ultimei notificări în scris despre îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne necesare pentru intrarea lui în vigoare şi va rămîne în vigoare pînă la 31 decembrie 2019.
    Acţiunea prezentului Protocol poate fi prelungită pînă la data de 31 decembrie 2020 în baza unui acord reciproc al Părţilor formulat în scris.
    Fiecare dintre Părţi poate denunţa prezentul Protocol prin notificarea celeilalte Părţi în formă scrisă, prin canale diplomatice. Acţiunea prezentului Protocol va înceta peste şase luni din data primirii respectivei notificări în scris.
    Întocmit în or. Chişinău, la 18 noiembrie 2016, în două exemplare originale, fiecare în limbile română şi ucraineană, toate textele fiind egal autentice.

    Pentru                                             Pentru
    Ministerul Educaţiei                      Ministerul Învăţămîntului
    al Republicii Moldova                   şi Ştiinţei al Ucrainei