HKK1/2017
ID intern unic:  368924
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
CURTEA DE CONTURI
HOTĂRÎRE Nr. 1
din  24.01.2017
cu privire la aprobarea Raportului auditului privind evaluarea
gradului de implementare a cerințelor și recomandărilor de audit
dispuse potrivit Hotărârii Curții de Conturi nr.55 din 08.12.2014
Publicat : 17.02.2017 în Monitorul Oficial Nr. 50-59     art Nr : 2
    Curtea de Conturi, în prezența dlui Iurie Ușurelu, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare; dnei Veronica Vragaleva, viceministrul Finanțelor; dlui Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură; dlui Adrian Timotin, șeful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat; dlui Vasile Harea, directorul ÎS „Centrul Republican de Ameliorare și Reproducere a Animalelor”, precum și a altor persoane cu funcții de răspundere, călăuzindu-se de art.2 alin.(1) și art.4 alin.(1) lit.a) din Legea Curții de Conturi nr.261-XVI din 05.12.20081, a examinat Raportul auditului privind evaluarea gradului de implementare a cerințelor și recomandărilor de audit dispuse potrivit Hotărârii Curții de Conturi nr.55 din 08.12.2014.
    _______________________________________
    1Legea Curții de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (în continuare – Legea nr.261-XVI din 05.12.2008).

    Misiunea de audit a fost realizată în temeiul art.28, art.30 și art.31 din Legea nr.261-XVI din 05.12.2008 și în conformitate cu Programul activității de audit al Curții de Conturi pe anul 20162, având drept scop evaluarea caracterului adecvat, eficacității și oportunității acțiunilor întreprinse de către responsabilii de gestionarea Fondului de subvenționare pentru implementarea cerințelor și recomandărilor înaintate de auditul precedent.
    _______________________________________
    2Hotărârea Curții de Conturi nr.46 din 14.12.2015 „Privind aprobarea Programului activității de audit a Curții de Conturi pe anul 2016”.

    Audiind în ședința publică Raportul prezentat, precum și explicațiile persoanelor cu funcții de răspundere prezente la ședință, Curtea de Conturi
a constatat:
măsurile întreprinse de factorii decizionali și de cei responsabili de gestionarea Fondului de subvenționare în vederea implementării cerințelor și recomandărilor de audit dispuse de Curtea de Conturi (Hotărârea nr.55 din 08.12.2014) nu au fost suficiente, punctuale și cuprinzătoare, respectiv, nu au contribuit la redresarea situației defectuoase atestate în administrarea Fondului vizat.
    Astfel, prezenta misiune atestă în mod expres că strategiile și politicile publice în materie de subvenții, contrar observațiilor Curții de Conturi, nu au fost corelate cu disponibilitățile financiare sustenabile ale statului, ceea ce denotă că organele de resort, exact ca și acum 2 ani, nu dispun de o viziune clară și cuantificabilă a impactului asupra dezvoltării sectorului agricol per ansamblu, derivat din subvențiile aferente. Mai mult decât atât, autoritățile vizate nu au elaborat analize, criterii și fundamentări la planificarea necesarului de resurse financiare adiționale și la stabilirea mărimii subvenției pe fiecare măsură de susținere din partea statului. Nu este stabilit regulamentar nici modul de (re)distribuire a mijloacelor aprobate între domenii și (sub)acțiuni. La fel, acțiunile de remediere a lacunelor privind relevanța cadrului normativ adițional nu întrunesc încrederea și preocuparea necesară.
    În acest sens, auditul conchide că menținerea multiplelor suprapuneri și coliziuni juridice perpetuă practica acordării în mod inegal a subvențiilor, unii beneficiari fiind favorizați, iar alții – defavorizați.
    În susținerea celor expuse, Plenul Curții de Conturi reține atenția Guvernului asupra ignorării de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a cerințelor și recomandărilor Curții de Conturi pentru un management instituțional bazat pe reguli și proceduri, precum și pe gestiunea fondurilor publice axată pe cost-eficiență și impact cuantificabil.
    Reieșind din cele expuse, în temeiul art.7 alin.(1) lit.a), art.15 alin.(2) și alin.(4), art.16 lit.c) și art.34 alin.(3) din Legea nr.261-XVI din 05.12.2008, Curtea de Conturi
hotărăște:
    1. Se aprobă Raportul auditului follow-up privind evaluarea gradului de implementare a cerințelor și recomandărilor de audit dispuse potrivit Hotărârii Curții de Conturi nr.55 din 08.12.2014, anexat la prezenta Hotărâre.
    2. Prezenta Hotărâre și Raportul de audit se remit:
    2.1.  Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Întreprinderii de Stat „Centrul Republican de Ameliorare și Reproducere a Animalelor” și se cere:
    - dispunerea, fără echivoc, de acțiuni imediate și prompte, în baza unui Plan de acțiuni coordonat cu Curtea de Conturi, pentru implementarea în termene cât mai restrânse (un an calendaristic) a recomandărilor de audit reiterate în Raportul de audit, cu responsabilizarea persoanelor concrete de realizarea efectivă a agendei respective;
    - revizuirea modelelor tipizate ale contractelor de subvenționare și includerea într-un capitol separat a cerințelor privind evidența contabilă, raportarea și impozitarea subvențiilor acordate;
    2.2. Ministerului Finanțelor pentru informare și se cere aprobarea cadrului normativ-metodologic în materie de evidență contabilă și de declarare, în scopuri fiscale, a veniturilor și cheltuielilor aferente subvenționării în agricultură; 
    2.3. Inspectoratului Fiscal Principal de Stat și se cere verificarea corectitudinii declarării și ajustării în scopuri fiscale a veniturilor și cheltuielilor aferente subvenționării producătorilor agricoli în anii 2011-2016, prin prisma abordării univoce a cadrului legal aferent;
    2.4. Guvernului, pentru documentare și luare de atitudine în vederea examinării aspectelor vizate în ședință de guvern;
    2.5. Parlamentului, pentru informare și luare de atitudine în vederea examinării aspectelor vizate în ședințele comisiilor parlamentare;
    2.6. Centrului Național Anticorupție, pentru informare și examinare, conform competenței, a inacțiunilor unor persoane responsabile din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care au omis termenul de prescripție pentru recuperarea compensațiilor aferente pagubelor suportate de producătorii agricoli urmare a calamităților naturale (secetă, grindină) din anii 2012 și 2013 acordate neregulamentar (în sumă de 1107,5 mii lei);
    2.7. Procuraturii Generale, pentru informare și examinare, conform competenței, a legalității acțiunilor SA „AIDIN” la accesarea subvențiilor din Fondul de subvenționare pentru anul 2013. 
    3. Dată fiind revendicarea în Raportul de audit, anexat la prezenta Hotărâre, a recomandărilor neexecutate înaintate de misiunea de audit precedentă, se exclude din regim de monitorizare Hotărârea Curții de Conturi nr.55 din 08.12.2014 „Cu privire la Raportul auditului conformității procesului de subvenționare a agriculturii în anul 2013”.
    4. Despre măsurile întreprinse privind executarea în termen de 12 luni din data adoptării prezentei Hotărâri a cerințelor din subpunctele 2.1-2.3 sus-menționate, Curtea de Conturi va fi informată trimestrial.
    5. Prezenta Hotărâre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în conformitate cu art.34 alin.(7) din Legea nr.261-XVI din 05.12.2008.
    Se ia act că:
    La 16 decembrie 2016 Parlamentul a aprobat în a doua lectură Legea privind principiile subvenționării în agricultură și dezvoltare rurală.

    PREȘEDINTELE CURȚII DE CONTURI                            Veaceslav UNTILA

    Nr. 1. Chişinău, 24 ianuarie 2017.


    raport