HGO221/2017
ID intern unic:  369897
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 221
din  11.04.2017
pentru aprobarea Regulamentului privind modul de stingere
a obligaţiei fiscale şi anulare a sumelor plătite în plus prin prescripție
Publicat : 14.04.2017 în Monitorul Oficial Nr. 119-126     art Nr : 297
    În temeiul art. 173 și 266 din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, ediţie specială), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă Regulamentul privind modul de stingere a obligaţiei fiscale şi anulare a sumelor plătite în plus prin prescripţie (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                                               Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul finanţelor                                              Octavian Armaşu

    Nr. 221. Chişinău, 11 aprilie 2017.

 Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr. 221
din 11 aprilie 2017

REGULAMENT
privind modul de stingere a obligaţiei fiscale şi
anulare a sumelor plătite în plus prin prescripţie

I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul privind modul de stingere a obligaţiei fiscale şi anulare a sumelor plătite în plus prin prescripţie (în continuare – Regulament) are drept scop stabilirea procedurii de stingere a obligaţiilor fiscale și anulare a sumelor plătite în plus prin prescripţie, determinate de Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997.
    2. Termenele de prescripție se determină și se aplică în conformitate cu prevederile art. 264, 265, 266 din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997.
II. Determinarea termenului de prescripţie
pentru obligațiile fiscale
    3. Obligaţia fiscală reprezintă obligaţia contribuabilului de a plăti la buget o anumită sumă ca impozit, taxă, majorare de întîrziere (penalitate) şi/sau amendă.
    4. Termenul de prescripţie pentru determinarea obligaţiei fiscale reprezintă termenul statuat la art. 264 din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997.
    5. Termenul de prescripţie pentru determinarea obligațiilor fiscale nu se extinde asupra impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii) sau sancţiunilor fiscale aferente unui impozit sau unei taxe concrete, dacă darea de seamă fiscală care stabileşte obligaţia fiscală conţine informaţii ce induc în eroare sau reflectă fapte ce constituie infracţiuni fiscale ori nu a fost prezentată.
    6. Curgerea termenului de prescripție începe la data determinării obligației fiscale.
    7. În cazul în care determinarea obligaţiei fiscale s-a efectuat în termenul stabilit la art. 264 din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, această obligaţie fiscală urmează a fi stinsă prin prescripţie.
    8. Termenul de prescripţie se suspendă în cazurile enumerate la art. 265 alin. (2) din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 în baza următoarelor acte, ce servesc drept temei pentru suspendare:
    1) actul juridic ce atestă că contribuabilul persoană fizică se află sub arest sau este condamnat la privaţiune de libertate;
    2) hotărîrea definitivă și irevocabilă ce atestă faptul că instanţa de judecată a hotărît asupra perceperii impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii) şi/sau amenzii;
    3) contractul de modificare a termenului de stingere a obligaţiei fiscale prin amînare/eşalonare (încheiat în temeiul art. 180 alin. (5) din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997);
    4) informația din Sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră privind lipsa din Republica Moldova a contribuabilului persoană fizică sau a persoanei cu funcţie de răspundere a contribuabilului persoană juridică mai mult de 6 luni consecutive pe parcursul termenului de prescripție, extrasă în conformitate cu prevederile Acordului de cooperare dintre Departamentul Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratul Fiscal Principal de Stat de pe lîngă Ministerul Finanțelor;
    5) actul juridic ce atestă că contribuabilul se află în procedură de insolvabilitate în conformitate cu Legea insolvabilităţii nr. 149 din 29 iunie 2012.
    Serviciul Fiscal de Stat este obligat să obțină informațiile prevăzute la subpct. 1)-5) ale prezentului punct.
    9. Curgerea termenului de prescripţie prevăzut la art. 265 alin. (2) din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 continuă de la data încetării împrejurărilor care servesc drept temei pentru suspendarea cursului prescripţiei, iar termenul scurs în perioada în care cursul prescripţiei este suspendat nu se include în termenul de prescripţie.
    Repunerea în termen a obligației fiscale se efectuează în temeiul unei decizii adoptate de către Serviciul Fiscal de Stat (anexa nr. 1 la prezentul Regulament), iar în cazul Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale – în temeiul deciziei adoptate de către consiliul local (anexa nr. 2 la prezentul Regulament), în baza documentelor confirmative prezentate de contribuabil.
III. Determinarea termenului de prescripție
pentru sumele obligației fiscale plătite în plus
    10. Suma plătită în plus constituie suma obligaţiei fiscale plătită prin vărsare, încasare sau prin executare silită, în cuantum mai mare decît cel prevăzut în conformitate cu legislaţia fiscală.
    11. Curgerea termenului de prescripţie a sumelor plătite în plus şi/sau a sumelor care, potrivit legislaţiei fiscale, urmau a fi restituite începe de la data efectuării şi/sau apariţiei lor.
    12. Dreptul contribuabilului la stingerea prin compensare a obligaţiei fiscale din suma achitată în plus sau la restituirea din contul sumelor plătite în plus sau al sumelor care, potrivit legislaţiei fiscale, urmau a fi restituite, neexercitat în termen de 6 ani de la data curgerii termenului de prescripţie, se stinge prin prescripţie.
    13. În termen de cel mult 12 luni de la data survenirii termenului de anulare prin prescripție, Serviciul Fiscal de Stat are obligația de a informa în formă scrisă contribuabilul despre suma plătită în plus existentă în Sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat.
    14. Termenul de prescripţie a sumelor plătite în plus şi/sau a sumelor care, potrivit legislaţiei fiscale, urmau a fi restituite se suspendă în cazul depunerii cererii privind executarea compensării şi/sau restituirii.
    15. Serviciul Fiscal de Stat repune în termen şi acceptă cererea de compensare şi/sau de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite, dacă contribuabilul prezintă dovezi privind imposibilitatea respectării termenului de prescripţie în circumstanțele prevăzute de art. 265 alin. (2) din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997.
    16. Repunerea în termen a cererii de compensare şi/sau de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite se efectuează în temeiul unei decizii emise de către Serviciul Fiscal de Stat (anexa nr. 1 la prezentul Regulament), iar în cazul Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale – în temeiul unei decizii adoptate de către consiliul local (anexa nr. 2 la prezentul Regulament), în baza documentelor confirmative prezentate de contribuabil.
IV. Procedura de adoptare a deciziei privind stingerea
obligaţiei fiscale
al cărei termen de prescripţie a expirat
    17. Conform art. 173 din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, în temeiul informației din Sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat și documentelor confirmative, stingerea prin prescripție a obligaţiei fiscale în urma survenirii termenului de prescripţie se efectuează în temeiul unei decizii scrise a Serviciului Fiscal de Stat (anexa nr. 3 la prezentul Regulament), aprobate de către persoanele împuternicite ale Serviciului Fiscal de Stat în conformitate cu legislația în vigoare, iar în cazul Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale – în baza deciziei adoptate de către consiliul local (anexa nr. 4 la prezentul Regulament).
    18. În termen de cel mult 6 luni de la data survenirii termenului de stingere prin prescripţie se finalizează procedura de perfectare/acumulare a documentelor necesare emiterii/adoptării deciziei privind stingerea obligației fiscale al cărei termen de prescripție a expirat.
    19. Pachetul documentelor confirmative necesare pentru adoptarea deciziei privind stingerea obligaţiei fiscale al cărei termen de prescripție a expirat include:
    1) documentul care confirmă data apariţiei obligaţiei fiscale;
    2) actul de carenţă, cu anexarea informaţiilor primite de la organele în adresa cărora au fost remise interpelări în vederea identificării bunurilor pasibile urmăririi;
    3) actele procedurale (documente executorii în conformitate cu legislația în vigoare), în cazul executării silite prin intermediul instanţei de judecată și/sau executorului judecătoresc.
    Documentele menționate la subpct. 1) și 2) vor fi autentificate de persoanele împuternicite din cadrul Serviciului Fiscal de Stat.
    20. În cazul apariției situației descrise la pct. 8 al prezentului Regulament, examinarea documentelor respective se va finaliza prin emiterea/adoptarea deciziei privind suspendarea termenului de prescripție a obligației fiscale (anexa nr. 5 la prezentul Regulament), iar în cazul Serviciului de colectare a impozitelor şi taxelor locale de către consiliul local (anexa nr. 6 la prezentul Regulament), cu indicarea motivului de prelungire a termenului privind executarea silită a obligației fiscale.
    21. În cazul anulării prin prescripţie a sumelor plătite în plus şi/sau a sumelor care, potrivit legislaţiei fiscale, urmau a fi restituite, anularea se va efectua în baza actului de constatare (anexa nr. 7 la prezentul Regulament), fără emiterea unei decizii scrise a Serviciului Fiscal de Stat.
    Actul de constatare are drept scop confirmarea sumelor spre anulare în Sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat cu termenul de prescripție expirat.
V. Procedura de stingere a obligaţiilor fiscale şi/sau
anularea sumelor plătite în plus
al căror termen de
prescripţie a expirat

    22. Decizia privind stingerea obligaţiei fiscale al cărei termen de prescripţie a expirat se emite/adoptă:
    1) de către Serviciul Fiscal de Stat – în două exemplare: un exemplar al deciziei se plasează în dosarul contribuabilului, deschis conform art. 161 alin. (3) și (4) din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, cu anexarea documentelor confirmative privind expirarea termenului de prescripţie, iar al doilea se transmite contra semnătură sau se expediază prin scrisoare recomandată contribuabilului;
    2) de către consiliile locale – în trei exemplare, dintre care primul se prezintă Serviciului Fiscal de Stat pentru efectuarea înscrierilor ulterioare în Sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat, iar al doilea se păstrează la emitent; al treilea se remite contribuabilului conform procedurii descrise la subpct. 1).
    23. Evidenţa deciziilor privind stingerea obligaţiei fiscale al cărei termen de prescripţie a expirat se ține în Registrul evidenţei deciziilor privind stingerea/suspendarea termenului de prescripție a obligaţiei fiscale (anexa nr.8 la prezentul Regulament).
    Conform Legii nr. 71-XVI din 22 martie 2007 cu privire la registre, Registrul se ține manual sau electronic, după caz.
    24. Înregistrarea deciziei în Registru se efectuează cu data adoptării deciziei.
    25. Data stingerii prin prescripție a obligaților fiscale și data anulării prin prescripție a sumelor plătite în plus şi/sau a sumelor care, potrivit legislaţiei fiscale, urmau a fi restituite este considerată prima zi după data în care a expirat termenul de prescripţie.
    26. Tranzacția/operațiunea privind stingerea obligaţiei fiscale în contul curent al contribuabilului se va efectua cu respectarea datei stingerii obligaţiei fiscale și/sau a sumelor plătite în plus al căror termen de prescripţie a expirat. Reflectarea operațiilor în cauză în Sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat se va efectua în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.
    27. În cazul în care obligaţia fiscală în cauză a fost luată la evidență specială conform prevederilor art. 174 alin. (5) din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, aceasta se va stinge în modul stabilit de prezentul Regulament, cu respectarea prevederilor art. 174 alin. (7) din Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997.
    28. În cazul în care obligația fiscală a fost stinsă prin prescripție în conformitate cu prevederile prezentului Regulament, iar ulterior au apărut dovezi (descrise la pct. 8 al prezentului Regulament) ce confirmă suspendarea acestui termen în situațiile expuse la pct. 10 și 18 ale Regulamentului, operațiunile de restabilire în Sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat se vor efectua în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4

    anexa nr.5

    anexa nr.6

    anexa nr.7

    anexa nr.8