HGO244/2017
ID intern unic:  370031
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 244
din  26.04.2017
privind aprobarea Programului de cooperare în domeniile
educației și științei între Ministerul Educației al Republicii Moldova
și Ministerul Capacităților Umane al Ungariei pentru anii 2017-2019,
semnat la Budapesta la 10 martie 2017
Publicat : 05.05.2017 în Monitorul Oficial Nr. 144-148     art Nr : 333
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă şi se prezintă Parlamentului spre informare Programul de cooperare în domeniile educației și științei între Ministerul Educației al Republicii Moldova și Ministerul Capacităților Umane al Ungariei pentru anii 2017-2019, semnat la Budapesta la 10 martie 2017.
    2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica Părţii ungare aprobarea Programului de cooperare în domeniile educației și științei între Ministerul Educației al Republicii Moldova și Ministerul Capacităților Umane al Ungariei pentru anii 2017-2019, semnat la Budapesta la 10 martie 2017.
    3. Ministerul Educației va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Programului menționat.

    PRIM-MINISTRU                                               Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                            Andrei Galbur
    Ministrul educaţiei                                                Corina Fusu

    Nr. 244. Chişinău, 26 aprilie 2017.


PROGRAM
de cooperare în domeniile educației și științei între
Ministerul Educației al Republicii Moldova
și
Ministerul Capacităților Umane al Ungariei
pentru anii 2017-2019
 
    Ministerul Educației al Republicii Moldova și Ministerul Capacităților Umane al Ungariei, denumite în continuare Părți:
    Dorind să fortifice și să dezvolte relațiile de prietenie între cele două țări și popoarele lor;
    Fiind conștiente de faptul că schimburile și colaborarea în domeniul educației va contribui la o mai bună înțelegere între popoarele celor două țări,
    Au convenit asupra următoarelor:
I. EDUCAŢIE ŞI ŞTIINŢĂ
ARTICOLUL 1
    Părțile vor încuraja și facilita diverse forme de cooperare în domeniul învăţământului în spiritul principiilor de respect reciproc și parteneriat în conformitate cu legislația în vigoare a fiecărei țări.
ARTICOLUL 2
    Părțile vor contribui la colaborare și schimburile în domeniul învăţământului, oferindu-și în acest scop, pe bază de reciprocitate, informații și acte normative în vigoare privind structura și organizarea sistemelor de învăţământ, curricula și programe de studii, materiale didactice, literatură artistică și alte informații, necesare pentru facilitarea schimburilor în diverse domenii de activitate.
ARTICOLUL 3
    Partea  Ungară, în cadrul Programului guvernamental de burse menit să ofere burse studenților cu rezultate academice înalte  va oferi anual 30 de burse studenților moldoveni pentru a continua studiile în Ungaria, după cum urmează:
    - 10 locuri pentru studii de licență sau studii integrate  în orice domeniu de interes,
    - 10 burse pentru studii de master, preponderent în domeniile inginerie, economie, științe naturale și,
    - 10 burse pentru studii de doctorat, în orice domeniu de interes.
    Anterior începerii studiilor în învățământul superior în Ungaria, studenții vor frecventa cursurile de pregătire, organizate de către Partea Ungară, cu durata de un an de zile. Studenții care aplică pentru programe în limba engleză, vor deține cunoștințe lingvistice corespunzătoare unui anumit nivel, prestabilit de instituția  gazdă. Candidații trebuie să întrunească cerințele instituțiilor de învățământ superior din Ungaria la care aceștia aplică. Bursa va fi aprobată doar după ce instituția solicitată aprobă înmatricularea candidatului.
    În baza aplicațiilor reușite în perioada de aplicare, în cazul acordului reciproc, Părțile își rezervă dreptul să transfere anumite cote de burse între diferite trepte de învățământ din cota de 30 de burse. Prin urmare, în anul respectiv, doar studenții cu rezultate remarcabile, vor obține oportunitatea de a demara studiile în bază de bursă în instituțiile de învățământ superior din Ungaria.
ARTICOLUL 4
    Părțile vor încuraja invitarea experților din domeniul învățământului public și superior, la evenimente internaționale. Condițiile și termenii vor fi discutate într-un Acord separat.
ARTICOLUL 5
    Părțile vor face schimb de informații despre recunoașterea și acreditarea instituțiilor de învățământ  din ambele țări.
ARTICOLUL 6
    Părțile vor încuraja schimbul de profesori între instituțiile de învățământ superior relevante, în baza unor acorduri separate încheiate între instituțiile respective.
II. PREVEDERI FINANCIARE
ARTICOLUL 7
    În baza Art. 3 al prezentului Program de Cooperare și a regulilor și regulamentelor în vigoare, Partea ungară va oferi bursierilor moldoveni  următoarele:
    - studii fără taxă de școlarizare,
    - locuri de cazare în campusurile universitare sau în căminele studențești sau 40000 de forinți (HUF)/lună/student drept contribuție pentru cazare,
    - accesul la servicii de îngrijire medicale și opțiunea pentru asigurarea medicală adiţională, care acoperă costul pentru servicii în limbă străină,
    - utilizarea gratuită a serviciilor de bibliotecă,
    - bursă lunară alocată conform prevederilor în vigoare care presupune cuantumul bursei pentru studenții străini în vigoare la data semnării contractului de bursă.
    Informații suplimentare cu privire la procedura de aplicare (cuantumul bursei, cazare, accesul la servicii medicale) vor fi publicate de către Tempus Public Foundation (www.tpf.hu) în anul corespunzător apelului de aplicații.
    Bursa oferită de către Partea ungară nu include costul pentru transportul internațional.
III. PREVEDERI FINALE
ARTICOLUL 8
    Prezentul Program de Cooperare  va intra în vigoare la data recepționării notificării Părții moldave, prin canale diplomatice, cu privire la îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrării în vigoare a acestuia. Programul va fi valabil până la 31 decembrie 2019, rămânând în vigoare după expirare până la semnarea unui nou program.
    Prezentul Program de Cooperare  poate fi denunțat de către oricare dintre Părți, în scris, prin canale diplomatice. În acest sens, Programul expiră la șase (6) luni după primirea notificării cu privire la denunțarea acestuia. În cazul denunțării Programului, dispozițiile sale cu privire la programele și proiectele existente, vor continua să fie implementate până când vor fi finalizate.
    Încheiat la Budapesta la 10 martie 2017, în două exemplare originale, în limbile română, maghiară și engleză, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergențe în interpretare, textul în limba engleză va fi de referință.

    Pentru Ministerul                                            Pentru Ministerul Capacităților
    Educației al Republicii Moldova                    Umane al Ungariei