OMJ444/2017
ID intern unic:  370779
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL JUSTIŢIEI
ORDIN Nr. 444
din  30.05.2017
cu privire la aprobarea Regulamentului privind
procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor
experţilor judiciari şi modul de acordare a gradelor
de calificare
Publicat : 16.06.2017 în Monitorul Oficial Nr. 190-200     art Nr : 1091
ÎNREGISTRAT:
Ministerul Justiţiei
al Republicii Moldova
nr.1224 din 30 mai 2017
Ministru __________Vladimir Cebotari



    În temeiul art. 55 alin. (8) şi art. 56 alin. (4) din Legea nr. 68 din 14 aprilie 2016 cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 157-162, art. 316),
ORDONĂM:
    1. Se aprobă Regulamentul privind procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor experţilor judiciari şi modul de acordare a gradelor de calificare, conform anexei.
    2. Controlul asupra executării prevederilor prezentului Regulament se pune în sarcina conducătorilor instituţiilor semnatare.
    3. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL JUSTIŢIEI                                               Vladimir Cebotari

    Nr. 444. Chişinău, 30 mai 2017.

    DIRECTORUL CENTRULUI NAŢIONAL
    DE EXPERTIZE JUDICIARE

    Nr. 58. Chişinău, 30 mai 2017.

    ŞEFUL INSPECTORATULUI GENERAL
    AL POLIŢIEI AL MINISTERULUI
    AFACERILOR INTERNE

    Nr. 234. Chişinău, 30 mai 2017.

    ŞEFUL DEPARTAMENTULUI POLIŢIEI
    DE FRONTIERĂ AL MINISTERULUI
    AFACERILOR INTERNE

    Nr. 366. Chişinău, 30 mai 2017.

    DIRECTORUL CENTRULUI
    NAȚIONAL ANTICORUPŢIE

    Nr. 77. Chişinău, 30 mai 2017.

    DIRECTORUL CENTRULUI
    DE MEDICINĂ LEGALĂ
    DE PE LÎNGĂ MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

    Nr. 2157R. Chişinău, 30 mai 2017.


Anexă la Ordinul
nr. 444/58/234/366/77/2157R
din 30 mai 2017

REGULAMENT
privind procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor
experţilor judiciari şi modul de acordare
a gradelor de calificare
I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul privind procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor experţilor judiciari şi modul de acordare a gradelor de calificare (în continuare Regulament) stabileşte organizarea, procedura şi criteriile de evaluare a performanţelor experţilor judiciari, modul de acordare a gradelor de calificare experţilor judiciari şi procedura de contestare a rezultatelor evaluării performanţelor experţilor judiciari.
    2. Evaluarea performanţelor experţilor judiciari este organizată de Comisia de calificare și evaluare a experților judiciari (în continuare Comisia de calificare şi evaluare).
    3. Scopul evaluării performanţelor experţilor judiciari este de a:
    1) stabili gradul de corespundere a experţilor judiciari calităţii deţinute şi a conferi grade de calificare;
    2) determina nivelul de cunoştinţe şi aptitudini profesionale ale experţilor judiciari, a abilităţilor de aplicare în practică a cunoştinţelor teoretice;
    3) identifica deficienţele şi aspectele forte în activitatea experţilor judiciari;
    4) spori eficienţa activităţii experţilor judiciari.
    4. Evaluarea performanţelor experţilor judiciari este de două tipuri:
    1) evaluarea ordinară;
    2) evaluarea extraordinară.
    5. Evaluarea ordinară are loc o dată la cinci ani, conform orarului stabilit de către Comisia de calificare şi evaluare. Termenul de cinci ani se calculează de la ultima evaluare a expertului judiciar sau de la data obţinerii licenţei.
    6. Evaluarea extraordinară se desfăşoară în condiţiile prevăzute la art. 55 alin. (4), (5), (7) din Legea nr. 68 din 14 aprilie 2016 cu privire la expertiza judiciară și statutul expertului judiciar (în continuare lege).
    7. Evaluarea ordinară şi evaluarea extraordinară au loc conform aceleiaşi proceduri şi după aceleaşi criterii de evaluare a performanţelor experţilor judiciari prevăzute în prezentul Regulament.
II. Organizarea evaluării performanţelor experţilor judiciari
    8. Evaluarea performanţelor experţilor judiciari se iniţiază de către Comisia de calificare şi evaluare, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 55 alin. (5) lit. a), d) din Lege, în care evaluarea performanţelor experţilor judiciari se iniţiază de către conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară respectivă.
    9. Instituţia publică de expertiză judiciară solicită Comisiei de calificare şi evaluare, evaluarea experţilor judiciari în cazurile prevăzute la art. 55 alin. (5) lit. a), d) şi remite actul ce confirmă necesitatea supunerii evaluării sau/şi sursele de verificare corespondente fiecărui criteriu de evaluare a performanţelor experţilor judiciari, conform anexei nr. 1 la Regulament.
    10. Informaţia privind data, locul şi ora desfăşurării evaluării performanţelor experţilor judiciari, precum şi lista experţilor judiciari ce vor fi supuşi evaluării se publică pe pagina web oficială a Ministerului Justiţiei cu 30 zile înainte de data desfăşurării şedinţei Comisiei de calificare şi evaluare. Experții judiciari care vor fi supuşi evaluării sînt anunțați suplimentar despre data, ora, locul desfășurării evaluării performanţelor prin adresa electronică, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare.
    11. Cu maximum 5 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării evaluării performanţelor, expertul judiciar depune la secretarul Comisiei de calificare şi evaluare, sursele de verificare corespondente fiecărui criteriu de evaluare a performanţelor experţilor judiciari.
    12. Secretarul Comisiei de calificare şi evaluare verifică dacă experţii judiciari au depus toate sursele de verificare corespondente fiecărui criteriu de evaluare a performanţelor experţilor judiciari şi, în caz de necesitate, le solicită pe cele nedepuse.
    13. Procesele-verbale ale ședinței Comisiei de calificare şi evaluare se întocmesc de secretar în decurs de 3 zile lucrătoare și se semnează de preşedintele, membrii și secretarul Comisiei de calificare şi evaluare.
    14. Procesele-verbale ale şedinţelor, hotărîrile şi deciziile Comisiei de calificare şi evaluare, lucrările şi actele experţilor judiciari se arhivează de secretarul Comisiei de calificare şi evaluare în modul stabilit şi se păstrează în cadrul subdiviziunii specializate din cadrul aparatului central al Ministerului Justiţiei.
III. Criteriile de evaluare a performanţelor experţilor judiciari
    15. Performanţele expertului judiciar sînt evaluate de către Comisia de calificare şi evaluare în prezența experţilor judiciari, în baza criteriilor de evaluare a performanţelor experţilor judiciari, surselor de verificare şi punctajului indicat în anexa nr. 1 la Regulament. În caz de necesitate, membrii Comisiei de calificare și evaluare pot adresa întrebări de concretizare expertului judiciar evaluat, asupra surselor de verificare prezentate, în conformitate cu criteriile de evaluare a performanţelor experţilor judiciari.
    16. Criteriile de evaluare a performanţelor experţilor judiciari se referă la eficienţa activităţii, calitatea activităţii şi integritatea profesională a expertului judiciar.
    17. Eficienţa activităţii expertului judiciar este evaluată în baza următoarelor criterii de evaluare a performanţelor experţilor judiciari:
    1) Contribuţia la dezvoltarea suportului ştiinţifico-practic în domeniul expertizei judiciare semnifică participarea la formarea cadrului de experți judiciari calificaţi prin coordonarea stagiului acestora; publicarea diferitor studii, articole, metodici în domeniul expertizei judiciare; aportul la îmbunătățirea sistemelor de management din laboratoarele de expertiză judiciară; participarea la efectuarea expertizelor complexe, în comisie.
    2) Gradul de satisfacţie a ordonatorilor expertizei judiciare  denotă capacitatea expertului judiciar de a comunica efectiv cu ordonatorul expertizei judiciare, în scopul înțelegerii exacte a sarcinilor înaintate, calificării obiectelor expertizei, expunerii în raportul de expertiză a conținutului examinărilor desfășurate, a rezultatelor acestora, demonstrarea concluziilor și formularea deplină și lipsită de ambiguitate a răspunsurilor la întrebările înaintate în actul de dispunere a expertizei judiciare, astfel încît acestea să fie corect înțelese și să nu trezească îndoieli în privința obiectivității expertului judiciar; acordarea consultațiilor ordonatorilor, în vederea sporirii eficacității aportului serviciului de expertiză la soluționarea cauzelor investigate în procesul judiciar. Gradul de satisfacţie a ordonatorilor expertizei judiciare este reflectat în formularul de satisfacţie, modelul căruia este prevăzut în anexa nr. 2 la Regulament.
    18. Calitatea activităţii expertului judiciar este evaluată în baza următoarelor criterii de evaluare a performanţelor experţilor judiciari:
    1) Rezultatele activităţii expertului judiciar reprezintă sumarul activităților desfășurate de expert cu referire la numărul de expertize efectuate, tipul și complexitatea lor; nivelul de utilizare a metodelor noi de investigare a obiectelor expertizei; realizările în domeniul organizatorico-metodic pentru îmbunătățirea activității laboratorului, pe segmentul sistemului de management și sporire a calității expertizelor efectuate.
    2) Performanţa expertului judiciar, evoluţia profesională - indică asupra calității activităţii expertului judiciar, evoluţia competenţelor sale şi a rezultatelor activităţii.
    3) Gradul de competență a expertului judiciar  reprezintă nivelul de respectare a metodelor de efectuare a expertizelor de diferite specialități, corectitudinea alegerii procedeelor utilizate în funcţie de natura obiectelor examinate; respectarea cerințelor de perfectare a rapoartelor de expertiză conform prevederilor legale, genului/specialității, expertizei, inclusiv modul de expunere a concluziilor.
    4) Formarea continuă reprezintă participarea expertului judiciar la cursurile de formare continuă conform programului stabilit şi autoinstruirea. Pentru experţii judiciari formatori în cel puţin o specialitate de expertiză judiciară, nu este necesară participarea la 40 ore de cursuri de formare continuă.
    Experții judiciari care au publicate lucrări științifice în perioada cursului de evaluare se consideră că au acumulate ore de formare continuă, în modul următor:
    a) articole în reviste de specialitate naţionale: 25 ore/articol pentru autor; 10 ore/articol pentru coautor;
    b) articole de specialitate în alte reviste, culegeri de articole, mass-media: 5 ore/articol;
    c) îndrumări metodice în specialitate: 50 ore/îndrumare metodică;
    d) capitole de cărţi în tratate de specialitate: 150 ore/capitol;
    e) carte/monografie de specialitate: 200 ore;
    f) publicaţiile de specialitate în străinătate în reviste indexate/cărți în edituri consacrate: conform lit. a)-e) înmulțit la 3.
    19. Integritatea profesională a expertului judiciar este evaluată în baza următoarelor criterii de evaluare a performanţelor experţilor judiciari:
    1) Respectarea eticii profesionale - în acest sens se evaluează respectarea de către expertul judiciar a prevederilor Codului deontologic al expertului judiciar.
    2) Prezenţa abaterilor disciplinare - vor fi luate în consideraţie sancţiunile disciplinare aplicate de către Comisia de disciplină în perioada supusă evaluării.
IV. Procedura evaluării performanţelor experţilor judiciari
şi modul de acordare a gradelor de calificare

    20. Fiecare membru al Comisiei de calificare şi evaluare completează fişa de evaluare şi acordă expertului judiciar evaluat, potrivit propriei convingeri, punctajul pentru fiecare criteriu de evaluare a performanţelor experţilor judiciari, însă nu mai mult decît punctajul maxim prevăzut în anexa nr. 1 la Regulament. Punctajul final obţinut în urma evaluării reprezintă suma punctajului acordat de membrii Comisiei de calificare şi evaluare împărţit la numărul de membri care au evaluat expertul judiciar.
    21. Evaluarea performanţelor se consideră susţinută de expertul judiciar care acumulează cel puţin 30 de puncte. În cazul obţinerii unui punctaj mai mic, Comisia de calificare şi evaluare declanşează procedura prevăzută la art. 55 alin. (7) din Lege.
    22. În funcţie de numărul de puncte acumulat, expertului judiciar se atribuie unul din următoarele calificative:
    1) mai puţin de 30 puncte – „nesatisfăcător”;
    2) 31 - 40 puncte – „satisfăcător”;
    3) 41 - 60 puncte – „bine”;
    4) 61 - 80 puncte – „foarte bine”.
    23. După evaluarea performanţelor expertului judiciar, în funcţie de calificativele obţinute, Comisia de calificare şi evaluare adoptă una din următoarele decizii:
    1) calificativul „nesatisfăcător” – supunerea expertului judiciar unei noi evaluări extraordinare sau retragerea calităţii de expert judiciar în specialitatea respectivă, în condiţiile prevăzute la art. 55 alin. (7) din Lege;
    2) calificativul „satisfăcător” sau „bine” – menținerea gradului de calificare deţinut;
    3) calificativul „foarte bine” – acordarea gradului de calificare imediat superior celui deţinut.
    24. Gradul de calificare imediat superior se acordă şi dacă expertul judiciar a obţinut calificativul „bine” la ultimele 2 evaluări a performanţelor.
    25. În cazul în care expertul judiciar nu urmează cursurile de formare continuă conform programului stabilit, acesta nu poate fi apreciat cu calificativul „foarte bine” în cadrul evaluării performanţelor şi nu poate primi un grad de calificare superior celui pe care îl deţinea la momentul evaluării.
    26. În baza hotărîrii, Comisia de calificare şi evaluare acordă expertului judiciar ce a susţinut evaluarea performanţelor gradul de calificare, conform art. 56 alin. (1) din Lege. Gradul de calificare al expertului judiciar este indicat în Registrul de stat al experților judiciari, conform art. 49 din Lege.
    27. Gradul de calificare de expert judiciar de categoria a treia se acordă de drept la obţinerea calificării de expert judiciar în specialitatea solicitată, fără a fi susţinută evaluarea performanţelor.
    28. Comisia de calificare şi evaluare remite Ministerului Justiţiei decizia de retragere a licenţei pentru exercitarea profesiei de expert judiciar, în privinţa expertului judiciar care a obţinut calificativul „nesatisfăcător” la evaluarea performanţelor, desfăşurată în condiţiile prevăzute la art. 55 alin. (7) din Lege.
V. Contestarea evaluării ordinare
    29. Rezultatele evaluării ordinare pot fi contestate în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care acestea au fost făcute publice. Cererea de contestaţie se depune la conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară, care la rîndul său le expediază în termen de 5 zile lucrătoare la Ministerul Justiţiei. Expertul judiciar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară expediază cererea de contestaţie în acelaşi termen, la Ministerul Justiţiei.
    30. Expertul judiciar care a contestat rezultatele evaluării ordinare este supus evaluării extraordinare în termen de cel puţin 3 luni de la data desfăşurării evaluării ordinare.

    anexa nr.1

    anexa nr.2