HGO453/2017
ID intern unic:  370802
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 453
din  20.06.2017
cu privire la aprobarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi
Guvernul Georgiei privind constituirea comisiei mixte interguvernamentale
de colaborare economică, întocmit la Tbilisi la 28 aprilie 2017
Publicat : 30.06.2017 în Monitorul Oficial Nr. 216-228     art Nr : 545
    Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă şi se prezintă Parlamentului spre informare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Georgiei privind constituirea comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică, întocmit la Tbilisi la 28 aprilie 2017.
    2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica Ministerului Afacerilor Externe al Georgiei aprobarea Acordului nominalizat.
    3. Ministerul Economiei va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Acordului menţionat.

    PRIM-MINISTRU                                                      Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                     Octavian Calmîc
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                                  Andrei Galbur

    Nr. 453. Chişinău, 20 iunie 2017.


A C O R D
între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Georgiei
privind constituirea Comisiei mixte interguvernamentale
de colaborare economică

    Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Georgiei (denumite în continuare „Părți”),
    Dorind să dezvolte și să-și consolideze relațiile bilaterale,
    Confirmând importanța suportului și extinderii mijloacelor pentru dezvoltarea colaborării economice între cele două țări, în conformitate cu legislația în vigoare a ambelor state,
    Au convenit după cum urmează:
Articolul 1
    Părțile vor depune eforturi în vederea dezvoltării și consolidării cooperării economice, bazată pe avantajul comun în domenii de interes reciproc, în conformitate cu legislația în vigoare a ambelor state, precum și în corespundere cu obligațiile internaționale. Părțile se vor consulta în vederea identificării domeniilor prioritare de cooperare.
Articolul 2
    1. În vederea atingerii scopurilor prezentului Acord și monitorizării implementării acestuia, Părțile vor constitui o Comisie interguvernamentală mixtă de colaborare economică (denumită în continuare “Comisie”), formată din reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor responsabile ale ambelor state. Oamenii de afaceri și reprezentanții asociațiilor de business pot fi invitați de către Comisie pentru a participa la ședințele acesteia, cu acordul reciproc al Părților.
    2. Întrunirile Comisiei urmează a fi desfășurate cu regularitate, sau la invitația uneia dintre Părți, într-o perioadă convenită prin canalele diplomatice, consecutiv, pe teritoriile statelor ambelor Părți. Părțile se vor informa reciproc, prin canale diplomatice, cu privire la desemnarea președintelui și a altor membri ai Comisiei, în conformitate cu legislaţia naţională.
    3. Pentru examinarea subiectelor specifice de interes comun, Comisia poate forma grupuri de lucru ad-hoc. Deciziile acestor grupuri de lucru vor fi prezentate și confirmate de către Comisie.
Articolul 3
    În vederea consolidării și dezvoltării relațiilor economice între Părți, Comisia va:
    a) încuraja cooperarea economică în domeniile comerțului, investițiilor, tehnologiilor și în alte domenii relevante, prin intermediul schimbului de informații și coordonarea activităților între instituțiile responsabile ale ambelor state;
    b) încuraja cooperarea între sectoarele private ale ambelor state;
    c) stimula dezvoltarea proiectelor de investiții comune;
    d) asigura schimbul de informații privind programele de dezvoltare economică și promovare a investițiilor naţionale;
    e) analiza și evalua dezvoltarea cooperării economice bilaterale şi va înainta propuneri privind consolidarea relaţiilor economice între statele celor două Părți.
Articolul 4
    Disputele și discrepanțele privind interpretarea sau aplicarea prezentului Acord, care pot apărea între Părți, se vor soluționa prin intermediul consultărilor și/sau negocierilor între Părți.
Articolul 5
    Prezentul Acord poate fi amendat și completat de comun acord între Părți, în caz de necesitate. Amendamentele și completările, întocmite prin protocoale adiţionale, care vor fi părți integrante ale Acordului, vor intra în vigoare conform procedurii stabilite în art. 6 alin. 1 al prezentului Acord.
Articolul 6
    1. Prezentul Acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări în scris prin canale diplomatice cu privire la îndeplinirea de către Părţi a procedurilor interne necesare intrării lui în vigoare, prin.
    2.  Prezentul Acord se încheie pentru o perioadă de timp nedeterminată.
    3.  Fiecare Parte contractantă poate denunţa prezentul Acord în orice moment printr-o notificare scrisă cu privire la intenţia de a-l denunţa, remisă celeilalte Părți prin canale diplomatice. În acest caz, prezentul Acord va înceta la expirarea a şase luni din ziua recepţionării notificării de denunţare în scris de către cealaltă Parte.

    Întocmit la Tbilisi pe data de 28 aprilie, 2017, în două exemplare originale, în limbile română, georgiană și engleză, toate textele fiind egal autentice.
    În cazul apariţiei unor divergenţe la interpretarea prevederilor prezentului Acord textul în limba engleză va fi de referinţă.

         Pentru Guvernul                                 Pentru Guvernul
         Republicii Moldova                           Georgiei