HGO1003/2017
ID intern unic:  372965
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1003
din  21.11.2017
cu privire la aprobarea Acordului-cadru de parteneriat dintre
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și
Oficiul Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze
pentru
punerea în aplicare a programului OFII de ajutor pentru
reintegrare
în Republica Moldova, întocmit la Chișinău
la 2 octombrie 2017
Publicat : 24.11.2017 în Monitorul Oficial Nr. 411-420     art Nr : 1114
    Guvernul HOTĂRĂȘTE:
    1. Se aprobă și se prezintă Parlamentului spre informare Acordul-cadru de parteneriat dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Oficiul Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze pentru punerea în aplicare a programului OFII de ajutor pentru reintegrare în Republica Moldova, întocmit la Chișinău la 2 octombrie 2017.
    2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova va notifica Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze aprobarea Acordului nominalizat.
    3. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Acordului menționat.

    PRIM-MINISTRU                                                          Pavel FILIP
    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                                      Andrei Galbur
    Ministrul sănătăţii,
    muncii şi protecţiei sociale                                              Stela Grigoraş

    Nr. 1003. Chişinău, 21 noiembrie 2017.


ACORD CADRU DE PARTENERIAT ÎNTRE

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE AL
REPUBLICII MOLDOVA ȘI OFICIUL FRANCEZ PENTRU IMIGRARE
ȘI INTEGRARE AL REPUBLICII FRANCEZE PENTRU PUNEREA
 ÎN APLICARE A PROGRAMULUI OFII DE AJUTOR PENTRU
REINTEGRARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

PĂRŢILE
    Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, denumit în continuare MSMPS, reprezentat de ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, pe de o parte,
şi
    Oficiul Francez pentru Imigrare şi Integrare al Republicii Franceze, instituţie publică franceză cu caracter administrativ, denumit în continuare „OFII’’, reprezentat de Directorul general, pe de altă parte,
au convenit asupra următoarelor:
PREAMBUL
    ÎNTRUCÂT mecanismul de ajutor pentru reintegrarea economică a cetățenilor Republicii Moldova a fost pus în aplicare de Guvernul Republicii Franceze din anul 2003,
    ÎNTRUCÂT un nou mecanism de ajutor pentru reîntoarcerea și reintegrarea străinilor a început să fie pus în aplicare de Guvernul Francez prin hotărârea din 17 aprilie 2015,
    CONSIDERÂND că OFII, instituţie publică administrativă, subordonată Ministerului de Interne al Republicii Franceze, este organul francez responsabil de coordonarea şi punerea în aplicare a ajutoarelor pentru reintegrare în Republica Moldova,
    DORNICE să intensifice cooperarea şi coordonarea ajutoarelor acordate, în vederea unei reintegrări efective şi durabile a beneficiarilor şi familiilor acestora,
    REAMINTIND implicarea şi experienţa MSMPS în domeniul social, al ocupării forţei de muncă şi formării profesionale,
    AVÂND ÎN VEDERE că numeroşi cetățeni moldoveni au dobândit, în Republica Franceză sau în străinătate, abilități pe care doresc să le pună în serviciul economiei ţării lor, prin inițierea unei afaceri care să genereze venituri şi locuri de muncă sau prin dezvoltarea unor locuri de muncă salarizate, răspunzând nevoilor afacerii,
    HOTĂRÂTE să încurajeze și să susţină toate acţiunile care vor permite sporirea eficienţei ajutoarelor pentru reintegrare,
PĂRŢILE CONVIN URMĂTOARELE:
Articolul 1
Obiectul Acordului
    Prezentul Acord cadru are ca obiect precizarea modalităţilor de cooperare dintre MSMPS şi OFII, pentru punerea în aplicare a programului de ajutor pentru reintegrare în Republica Moldova.
    În cadrul acestui mecanism, OFII sprijină candidaţii moldoveni care s-au reîntors din Republica Franceză și doresc să se reintegreze în Republica Moldova, oferindu-le în funcţie de situaţia lor socială, individuală şi/sau familială, un program de reintegrare care le permit să beneficieze de ajutoare materiale şi financiare pentru reintegrarea lor socială și economică.
    MSMPS folosindu-și experiența în domeniile sale de intervenţie şi acţionând în strânsă legătură cu OFII pentru mobilizarea, după caz, a propriilor mecanisme de intervenţie şi asistență, favorizează colaborarea cu alte structuri în vederea amplificării eficacităţii ajutoarelor, obiectivul urmărit fiind consolidarea capacităţilor şi competenţelor beneficiarilor.
Articolul 2
Sfera de aplicare
    2.1. Publicul țintă poate viza, cu respectarea anumitor condiții, cetățenii moldoveni:
    - reîntorși în Republica Moldova cu un ajutor pentru reîntoarcere acordat de OFII,
    sau
    - care se află în Franța la sfârşitul perioadei de ședere legală, în calitate de studenţi sau beneficiari ai unui eventual Acord bilateral cu privire la „tineri specialiști’’ și al căror permis de ședere expiră în termen de maximum 3 luni de la depunerea cererii de ajutor pentru reintegrare,
    şi
    - care au confirmat cererea de ajutor pentru reintegrare pe lângă OFII în Republica Moldova, în termen de maximum 3 luni de la plecarea lor din Franța.
    2.2. Sunt excluşi din program cetățenii moldoveni:
    - care au dobândit cetăţenia Republicii Franceze sau sunt în procesul de dobândire a acesteia;
    - care au beneficiat deja de un ajutor pentru reintegrare din partea OFII.
    2.3. Eligibilitatea candidaţilor pentru ajutoarele pentru reintegrare este confirmată de OFII, după examinarea cererii de ajutor pentru reintegrare.
    2.4. În lipsa unei reprezentanțe OFII pe teritoriul Republicii Moldova, prestatorii locali, selectați de OFII, verifică și confirmă eligibilitatea candidaţilor pentru obţinerea unui ajutor, după primirea acordului OFII.
Articolul 3
Ajutoarele
    Ajutoarele pentru reintegrare sunt organizate pe trei niveluri de ajutor, astfel încât, să ia în considerare diversitatea situaţiilor, aşteptărilor și să răspundă adecvat la nevoile publicului țintă.
    Aceste ajutoare pot cuprinde, în funcție de nevoile și profilul candidaţilor:
    - un ajutor pentru reintegrarea socială (nivel 1);
    - un ajutor pentru reintegrarea în câmpul muncii (nivel 2);
    - un ajutor de reintegrare prin inițierea unei afaceri (nivel 3).
    În funcţie de situaţie, de nevoile şi de profilul beneficiarilor, aceste ajutoare se pot cumula în cadrul unor „programe de reintegrare”, cu excepția ajutoarelor de nivelul 2 și ajutoarelor de nivelul 3 care nu pot fi cumulate.
    Ajutoarele pot fi de asemenea completate, dacă este necesar, cu o formare profesională corespunzătoare locului de muncă prevăzut sau cu afacerea ce va fi înființată.
Articolul 31. Condiţiile de acordare a ajutoarelor
    3.1.1. Ajutoarele materiale şi financiare pentru reintegrare sunt acordate de OFII, după avizul favorabil al Comisiei de selecţie a proiectelor de reintegrare în cazul ajutoarelor de nivelurile 2 şi 3. Această Comisie, prezidată de Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova sau de către reprezentantul său, se reunește la propunerea OFII, formată din parteneri, autorităţi locale şi, după caz, experţi din domeniul de activitate vizat.
    Comisia de selecție va elabora Regulamentul interior de activitate la prima sa reuniune pe baza propunerii de servicii OFII.
    3.1.2. Decizia de acordare a unui ajutor material sau financiar pentru reintegrare este condiționată de respectarea criteriilor stabilite, care variază în funcție de diferite tipuri și niveluri de ajutor și nu are un caracter automat.
    3.1.3. Ajutoarele pentru reintegrare sunt administrate și plătite de OFII, în limita resurselor financiare disponibile.
    3.2. Rolul prestatorilor selectaţi de OFII, responsabili de punerea în aplicare şi monitorizare a ajutoarelor şi cheltuielilor
    Pentru implementarea operaţională a ajutoarelor pentru reintegrare, OFII apelează la prestatorii responsabili de aplicarea şi monitorizarea ajutoarelor şi cheltuielilor.
    Prestatorii sunt remunerați de OFII pentru diferite servicii prestate de care sunt responsabili, în cadrul unui contract de prestări servicii, semnat cu OFII.
    În funcţie de domeniul de intervenţie şi de capacităţile lor, prestatorii pot interveni pentru a asigura punerea în aplicare a ajutoarelor de nivelul 1, a celor de nivelul 2, nivelul 3 sau a celor trei niveluri diferite de ajutoare.
    Alţi coordonatori locali, instituţionali sau privaţi, pot interveni pentru a completa punerea în aplicare a acestor ajutoare de diferite niveluri și să propună acţiuni suplimentare celor realizate de OFII, sub rezerva unui acord de parteneriat din partea instituțiilor publice moldovenești.
    3.3. Conţinutul ajutoarelor
    Ajutoarele alocate în cadrul programului de ajutor pentru reintegrare în Republica Moldova pot cuprinde, în funcţie de tipurile de ajutor şi de profilul beneficiarilor:
    Un ajutor material şi financiar pentru reintegrarea socială (ajutor de nivelul 1)
    Acest ajutor include suportul oferit beneficiarilor şi familiilor acestora pentru o perioadă de maximum şase luni și finanțarea primelor cheltuieli în scopul reintegrării familiei, în limita sumelor alocate.
    Ajutorul poate include: suportul necesar pentru gospodăriile casnice (procurarea mobilierului de primă necesitate și a aparatelor electrocasnice, achitarea unei părţi din chiria locuinței), precum şi asigurarea cheltuielilor de sănătate (cheltuieli pentru consultaţiile medicale, procurarea medicamentelor) şi a cheltuielilor de şcolarizare (taxe de înscriere, procurarea rechizitelor școlare).
    Ajutorul este acordat de OFII prestatorului, care va realiza plata cheltuielilor aferente, în cadrul unui contract de prestări servicii semnat cu OFII.
    Un ajutor material şi financiar pentru reintegrarea în câmpul muncii (ajutor de nivelul 2)
    Acest ajutor cuprinde:
    - sprijinul din partea prestatorului, specializat în consultanță de afaceri, responsabil de realizarea studiului de fezabilitate al proiectului;
    - asigurarea unei părţi din salariul brut, în afara contribuțiilor angajatorului, care va fi determinată împreună cu angajatorul candidatului recrutat, în proporție de maximum 50%, pe parcursul primului an din contractul de muncă;
    - asigurarea, după caz, a formării profesionale suplimentare, corespunzătoare locului de muncă obţinut, inclusă în programul de reintegrare;
    - suportul personalizat al salariatului realizat de către prestatorul OFII, pentru a-l ajuta pe acesta să înţeleagă mai bine domeniul de muncă, specificul acestuia şi pentru a se integra la locul de muncă.
    Acordarea ajutorului este condiţionată de respectarea criteriilor stabilite de Comisia de selecție a proiectelor de reintegrare, motivaţiile şi aptitudinile profesionale ale candidatului, precum şi competenţele sale lingvistice.
    După avizul favorabil al Comisiei de selecţie, OFII acordă ajutorul financiar prestabilit în proiect.
    Suma din salariul brut în afara contribuțiilor angajatorului, asigurată de OFII, este plătită de OFII, prestatorului care efectuează plata cheltuielilor aferente, în cadrul unui contract de prestări servicii semnat cu OFII.
    Un ajutor material şi financiar pentru inițierea unei afaceri (ajutor de nivelul 3)
    Acest ajutor cuprinde:
    - suport pentru realizarea unui studiu de fezabilitate a proiectului de inițiere a unei afaceri, realizat de prestatorul de servicii, în cauză;
    - finanţarea formării tehnice sau de calificare, conform necesităților beneficiarului;
    - acordarea unui ajutor pentru demararea proiectului de reintegrare prin inițierea unei afaceri;
    - după caz, finanțarea unei formări suplimentare pentru realizarea proiectului inclusă în programul de reintegrare;
    - o alocaţie financiară pentru demararea şi punerea în aplicare a proiectului;
    - monitorizarea periodică a progresului proiectului pe parcursul primului an de activitate al acestuia.
    Acordarea ajutorului este condiționată de respectarea criteriilor stabilite de Comisia de selectare, criterii precum profilul candidatului, aportul personal al acestuia la planul de finanțare a proiectului, continuitatea și rentabilitatea proiectului, precum și contribuția acestuia la necesitățile de dezvoltare a economiei locale.
    După avizul favorabil al Comisiei de selecţie, OFII acordă ajutorul financiar în baza planului de finanţare aprobat.
    Ajutorul este plătit de OFII prestatorului, acesta urmând să efectueze plata cheltuielilor aferente, în cadrul unui contract de prestări servicii semnat cu OFII.
    3.4. Modalităţile de plată a ajutoarelor
    Modalităţile de plată a ajutoarelor alocate sunt precizate într-un document privind angajamentele fiecărei părți, semnat între OFII, prestatorul său și beneficiar.
    3.5. Cheltuielile aferente prestatorului
    OFII asigură plata cheltuielilor prestatorilor selectaţi în cadrul unui contract de prestări servicii specific fiecărui nivel de ajutor.
    Aceste cheltuieli sunt incluse în valoarea „programului de reintegrare” alocate beneficiarilor.
Articolul 4
Angajamentele Părților
    În scopul implementării Acordului cadru, Părțile se angajează:
    4.1. Angajamentele OFII:
    OFII se angajează:
    - să asigure orientarea şi informarea cetățenilor moldoveni, vizaţi la articolul 2 al prezentului Acord, privind existenţa programului de ajutor pentru reintegrare în Republica Moldova, conţinutul acestuia şi condiţiile de acces în Republica Franceză şi respectiv în Republica Moldova;
    - să verifice şi să confirme eligibilitatea candidaţilor;
    - să înregistreze cererea acestora de acordare a ajutorului pentru reintegrare;
    - să identifice, să valideze şi să finanţeze în coordonare cu MSMPS acţiunile de formare suplimentare ce trebuie puse în aplicare, în legătură cu proiectul de reintegrare al candidatului;
    - să organizeze comisii de selecţie pentru proiectele de reintegrare în câmpul muncii (nivel 2) şi pentru proiectele de inițiere a unei afaceri (nivel 3);
    - să finanţeze ajutoarele alocate pentru reintegrarea socială (ajutor de nivelul 1), reintegrarea în câmpul muncii (ajutor de nivelul 2) şi reintegrarea prin inițierea unei afaceri (ajutor de nivelul 3);
    - să prevadă evaluări comune, care să permită cuantificarea rezultatelor acţiunilor.
    4.2. Angajamentele MSMPS:
    În calitate de structură de suport MSMPS și instituțiile din subordine se angajează:
    - să orienteze candidaţii eligibili către programul OFII de ajutor pentru reintegrare;
    - să colaboreze cu OFII la elaborarea, distribuirea şi diseminarea informaţiilor și rezultatelor obținute referitoare la ajutoarele pentru reintegrare către instituțiile publice sau private din Republica Moldova, prevăzute de prezentul Acord cadru;
    - să determine sectoarele de activitate prioritare și întreprinderile din Republica Moldova, interesate de programul de ajutor pentru reintegrare în câmpul muncii;
    - să asigure cursuri de formare profesională suplimentare în domeniul inițierii unei afaceri și ajutor pentru ocuparea locurilor de muncă, precum și acțiuni în domeniul tehnic şi de management, care va îmbunătăți abilitățile profesionale a beneficiarilor;
    - să contribuie la intermedierea proiectelor de reintegrare în câmpul muncii (nivel 2), în special propunând angajatorilor menționați în articolul 4.3 al prezentului Acord cadru, și să propună candidatului un portofoliu de oferte de muncă, în baza calculului acoperirii parțiale a salariului brut de care aceștia pot beneficia;
    - să participe în calitate de membru la comisiile de selecţie a proiectelor de reintegrare în câmpul muncii și inițierea unei afaceri;
    - să contribuie cu propria experiență şi să participe la validarea şi monitorizarea proiectelor;
    - să asigure respectarea dreptului național al muncii și a dispozițiilor în materie de fiscalitate în privința salariilor aferente contractelor de muncă propuse candidaților recrutați.
Articolul 5
Mecanisme de consultare
    Părţile se vor întruni în reuniuni periodice de coordonare cu scopul de a stabili bilanţul activităţilor desfăşurate, inclusiv schimbul datelor statistice, de a propune noi termeni de acțiune şi de a identifica noi oportunităţi de cooperare, menite să maximalizeze efectele ajutoarelor pentru reintegrare.
Articolul 51
Protecția datelor cu caracter personal
    Părțile își asumă responsabilitatea să respecte strict regulile protecției datelor cu caracter personal în cadrul schimburilor de date statistice.
Articolul 6
Comunicarea
    Părţile se angajează să colaboreze îndeaproape la:
    - asigurarea promovării programului de ajutor pentru reintegrare în rândul publicului ţintă, în colaborare cu structurile teritoriale din Republica Franceză și Republica Moldova;
    - stabilirea oricărui demers de comunicare comună, dacă aceasta se dovedeşte a fi necesară sau utilă, prin intermediul mijloacelor mass-media.
    Părțile convin prin consultare prealabilă în cazul operațiunilor punctuale de comunicare.
Articolul 7
Evaluare şi control
    OFII îşi rezervă dreptul de a efectua orice tip de control al operaţiunilor referitoare la utilizarea finanţărilor publice pe care le acordă în cadrul prestaţiilor de ajutor pentru reintegrare, descrise în prezentul Acord cadru. Acest control poate fi efectuat la fața locului și/sau asupra documentelor.
    MSMPS poate fi implicat în operaţiunile de evaluare şi control al prestatorilor şi beneficiarilor de ajutoare.
Articolul 8
    Soluţionarea diferendelor
    Toate diferendele referitoare la interpretarea sau aplicarea prezentului Acord cadru vor fi soluţionate prin negociere.
Articolul 9
    Intrarea în vigoare, durata şi condiţiile de denunțare
    Prezentul Acord cadru va intra în vigoare la data recepţionării de către Partea franceză a notificării scrise a Părții moldovenești, prin canale diplomatice, privind îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.
    Prezentul Acord cadru se încheie pentru o perioadă de 1 an şi va fi prelungit automat, în mod tacit.
    Prezentul Acord cadru va fi supus unei evaluări comune de către Părți, la sfârșitul a trei ani de funcționare, de la data semnării.
    Termenii prezentului Acord cadru pot fi reînnoiți sau revizuiți de comun acord printr-un amendament la prezentul Acord.
    Prezentul Acord cadru poate fi denunțat în orice moment, în scris, pe cale diplomatică, respectând o perioadă de 3 luni.
    Întocmit la Chișinău, la 2 octombrie 2017, în două exemplare originale, fiecare în limba română şi franceză, ambele texte fiind egal autentice.

    Pentru                                                                Pentru
    Ministerul Sănătății, Muncii                                 Oficiul Francez
    şi Protecției Sociale                                            Imigrare și Integrare

    Andrei GALBUR                                             Director Didier LESCHI
    Viceprim-ministru, Ministrul
    Afacerilor Externe şi Integrării Europene

    În prezența
    Excelenței Sale Ambasadorul Franței
    în Republica Moldova
    Pascal VAGOGNE