OCMJ954/2017
ID intern unic:  373182
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL JUSTIŢIEI
ORDIN COMUN Nr. 954
din  13.11.2017
cu privire la aprobarea Regulamentului privind condițiile efectuării
stagiului profesional de către expertul judiciar stagiar
Publicat : 24.11.2017 în Monitorul Oficial Nr. 411-420     art Nr : 2038
ÎNREGISTRAT:
Ministerul Justiţiei
nr. 1273 din 13 noiembrie 2017
Ministru _________ Vladimir Cebotari


    În temeiul art. 41 alin. (8) din Legea nr. 68 din 14 aprilie 2016 cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar (Monitorul Oficial, 2016, nr. 157-162, art. 316),
ORDONĂM:
    1. Se aprobă Regulamentul privind condițiile efectuării stagiului profesional de către expertul judiciar stagiar, conform anexei.
    2. A publica prezentul ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL JUSTIȚIEI                                                                   Vladimir CEBOTARI

    Nr. 954/138/445/789/172/32. Chişinău, 13 noiembrie 2017.


Aprobat
prin Ordinul comun
nr.954/138/445/789/172/32
din 13 noiembrie 2017

REGULAMENT
cu privire la condiţiile efectuării stagiului profesional
de către expertul judiciar stagiar

I. Dispoziţii generale
    1. Regulamentul cu privire la condiţiile efectuării stagiului profesional de către expertul judiciar stagiar (în continuare - Regulament) stabileşte condiţiile de admitere la efectuarea stagiului profesional şi durata acestuia, condiţiile efectuării stagiului profesional, drepturile şi obligaţiile expertului judiciar stagiar, ale conducătorului de stagiu profesional, ale instituţiei publice de expertiză judiciară/biroului de expertiză judiciară, precum şi evaluarea efectuării stagiului profesional.
    2. Stagiul profesional în specialitatea de expertiză judiciară se efectuează în cadrul unei instituţii publice de expertiză judiciară sau într-un birou de expertiză judiciară, sub îndrumarea conducătorului de stagiu profesional.
II. Condiţiile de admitere la efectuarea stagiului
profesional şi durata acestuia

    3. Expert judiciar stagiar poate fi persoana, care întruneşte următoarele condiţii:
    a) este cetăţean al Republicii Moldova;
    b) cunoaşte limba română;
    c) are capacitatea de exerciţiu deplină;
    d) are diplomă de studii superioare de licenţă sau echivalentul acesteia în specialitatea pentru care solicită calificarea de expert judiciar; pentru obţinerea calităţii de expert judiciar în domeniul expertizei medico-legale sau psihiatrico-legale - diplomă de studii superioare de specialitate şi de studii postuniversitare de rezidenţiat/de maşter; pentru obţinerea calităţii de expert judiciar în domeniul expertizelor judiciare criminalistice - diplomă de studii superioare de licenţă sau un act echivalent acesteia;
    e) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuţiilor de expert judiciar stagiar în specializarea pentru care solicită stagierea profesională;
    f) nu are antecedente penale;
    g) are reputaţie ireproşabilă, neaflîndu-se în una din situaţiile prevăzute la art. 40 alin. (3) din Legea nr. 68 din 14 aprilie 2016 cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar (în continuare Lege).
    4. Pentru admitere la stagiu profesional este necesar ca persoana să depună o cerere, după caz, raport în acest sens, la instituţia publică de expertiză judiciară/biroul de expertiză judiciară. La cerere, respectiv raport se anexează următoarele acte:
    a) copia buletinului de identitate;
    b) copia diplomei de studii superioare sau echivalentul acesteia, conform art. 40 alin. (1) lit.d);
    c) copia carnetului de muncă, în cazul în care există;
    d) cazierul judiciar;
    e) certificat medical ce atestă faptul că persoana este aptă pentru exercitarea atribuţiilor de expert judiciar stagiar în specializarea pentru care solicită stagierea profesională.
    Autenticitatea actelor depuse în copii se verifică prin compararea acestora cu originalele lor.
    5. Persoanele care doresc să efectueze stagiul profesional pentru obţinerea calităţii de expert judiciar vor încheia cu instituţia publică de expertiză judiciară/biroul de expertiză judiciară un contract de stagiu, care va conţine:
    a) condiţiile efectuării stagiului profesional;
    b) drepturile şi obligaţiile părţilor;
    c) remunerarea expertului judiciar stagiar şi taxa pentru efectuarea stagiului, în cazul efectuării stagiului profesional în cadrul unui birou de expertiză judiciară;
    d) răspunderea părţilor în caz de nerespectare a condiţiilor contractuale;
    e) condiţii de modificare, suspendare sau încetare a contractului.
    6. Durata stagiului profesional este de cel puţin trei luni (în funcţie de specialitatea de expertiză judiciară) şi este stabilită de conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară, după coordonarea cu conducătorul de stagiu profesional desemnat, sau este stabilită de către conducătorul de stagiu profesional din cadrul biroului individual de expertiză judiciară.
    7. Conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară/conducătorul de stagiu profesional din cadrul biroului individual de expertiză judiciară este în drept să reducă durata efectuării stagiului profesional, doar din motive întemeiate, care vor fi reflectate în contractul de stagiere. În aceste cazuri se respectă durata minimă a stagiului profesional, prevăzută la pct. 6.
III. Condiţiile efectuării stagiului profesional, drepturile
şi obligaţiile expertului judiciar stagiar, ale conducătorului
de stagiu profesional, ale instituţiei publice de expertiză
judiciară/biroului de expertiză judiciară

    8. Organizarea efectuării stagiului profesional şi controlul realizării acestuia ţine de competenţa instituţiei publice de expertiză judiciară/biroului de expertiză judiciară.
    9. Conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară/biroului asociat de expertiză judiciară desemnează, în baza acordului expres, conducătorul de stagiu profesional, în dependenţă de specialitatea de expertiză judiciară, pentru fiecare persoană care doreşte să efectueze stagiul profesional. Expertul judiciar care activează în cadrul biroului individual de expertiză judiciară este conducător de stagiu profesional.
    10. Conducător de stagiu profesional este de regulă expertul judiciar cu gradul de calificare de categoria I sau de categorie superioară în specialitatea în care se efectuează stagiul profesional.
    11. În cazul în care lipseşte un expert calificat în specialitatea în care se solicită efectuarea stagiului profesional, instituţia publică de expertiză judiciară/biroul de expertiză judiciară poate angaja un specialist notoriu în specialitatea respectivă, care de comun cu un expert judiciar din cadrul instituţiei publice de expertiză judiciară/biroului de expertiză judiciară vor asigura conducerea efectuării stagiului profesional. Specialistul este responsabil de acumularea cunoştinţelor de către expertul judiciar stagiar în specialitatea de calificare, iar expertul judiciar este responsabil de acumularea cunoştinţelor în domeniul efectuării expertizei judiciare, inclusiv prevederile legale.
    12. În perioada efectuării stagiului profesional, expertul judiciar stagiar se conduce de contractul de stagiu şi programul de efectuare a stagiului, de Lege şi prezentul Regulament.
    13. Programul de efectuare a stagiului se elaborează de către conducătorul de stagiu profesional şi este aprobat de conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară/biroului de expertiză judiciară, precum şi de către Consiliul metodico-ştiinţific din cadrul Centrului Naţional de Expertize Judiciare. Programul de efectuare a stagiului profesional include în mod obligatoriu: conţinutul problemelor teoretice şi practice necesare studierii domeniului expertizei judiciare în specialitatea de expertiză judiciară în care se efectuează stagiul profesional şi orarul de desfăşurare a stagiului profesional.
    14. Pe parcursul stagiului profesional, expertul judiciar stagiar are obligaţiile prevăzute la art. 42 alin. (4) din Lege, inclusiv este obligat:
    1) să studieze deontologia expertului judiciar, bazele teoriei expertizei judiciare şi actele normative privind reglementarea efectuării expertizelor judiciare şi constatărilor tehnico-ştiinţifice;
    2) să ia cunoştinţă de metodologiile contemporane existente în ramura concretă de efectuare a expertizei judiciare, bazele informaticii, aparatajul de efectuare a expertizei judiciare şi realizarea lucrărilor de secretariat;
    3) să efectueze cel puţin 5 proiecte de rapoarte de expertiză judiciară sub îndrumarea conducătorului de stagiu profesional;
    4) să deprindă realizarea sarcinilor de lucru ale expertului judiciar prin utilizarea metodicilor contemporane, inclusiv efectuarea cercetărilor şi întocmirea rapoartelor de expertiză judiciară;
    5) să conlucreze cu conducătorul de stagiu profesional, cu colegii, inclusiv cu cei din afara instituţiei de expertiză judiciară/biroului de expertiză judiciară, cu organele de drept şi instanţele judecătoreşti;
    6) să întocmească raportul privind stagiul profesional în specialitatea de expertiză judiciară în care a făcut stagierea.
    15. Expertul judiciar stagiar, concomitent cu cunoştinţele obţinute în corespundere cu programul de efectuare a stagiului, trebuie să cunoască temeiul, ordinea de dispunere şi efectuare a expertizei, drepturile şi obligaţiile expertului judiciar prevăzute de legislaţia în vigoare.
    16. Pe parcursul stagiului profesional expertul judiciar stagiar are dreptul:
    a) la asigurarea condiţiilor necesare efectuării stagiului profesional: spaţiu de lucru, birotică, tehnică de calcul, internet, literatură/materiale de specialitate, acces la echipamente/utilaje de specialitate în prezenţa conducătorului de stagiu profesional;
    b) la remunerare;
    c) la instruire teoretică şi practică din partea conducătorului de stagiu profesional.
IV. Evaluarea efectuării stagiului profesional
    17. La finalizarea stagiului profesional, conducătorul de stagiu profesional, iar în cazul prevăzut la pct. 11 - expertul judiciar şi specialistul în comun, întocmesc referinţa cu privire la rezultatele stagiului profesional efectuat de expertul judiciar stagiar. Referinţa reflectă nivelul de pregătire al expertului judiciar stagiar, însuşirea teoriei, deprinderilor practice, calităţile profesionale ale expertului judiciar stagiar.
    18. Referinţa, raportul expertului judiciar stagiar privind stagiul profesional, contractul de stagiu, programul de efectuare a stagiului şi proiectele rapoartelor de expertiză efectuate de expertul judiciar stagiar se prezintă şefului subdiviziunii în specialitatea de expertiză în care expertul judiciar stagiar a efectuat stagiul profesional sau, după caz, conducătorului biroului asociat de expertiză judiciară.
    19. Şeful subdiviziunii în specialitatea de expertiză judiciară respectivă sau, după caz, conducătorul biroului asociat de expertiză judiciară, în baza materialelor prezentate, evaluează expertul judiciar stagiar. În urma evaluării, se apreciază posibilitatea/imposibilitatea participării expertului judiciar stagiar la examenul de calificare pentru atribuirea calităţii de expert judiciar. În cazul efectuării stagiului profesional în cadrul unui birou individual de expertiză judiciară, posibilitatea/imposibilitatea participării expertului judiciar stagiar la examenul de calificare pentru atribuirea calităţii de expert judiciar este apreciată de conducătorul de stagiu profesional.
    20. Posibilitatea/imposibilitatea participării expertului judiciar stagiar la examenul de calificare pentru atribuirea calităţii de expert judiciar se menţionează, printr-o înscriere, în referinţă. Referinţa se confirmă prin semnătură de conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară sau biroului asociat de expertiză judiciară.
    21. În cazul în care se apreciază ca fiind imposibilă participarea la examenul de calificare pentru atribuirea calităţii de expert judiciar este necesară repetarea efectuării stagiului profesional.