HGO1094/2017
ID intern unic:  373489
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1094
din  19.12.2017
pentru aprobarea Reglementării tehnice privind
echipamentele sub presiune transportabile
Publicat : 29.12.2017 în Monitorul Oficial Nr. 451-463     art Nr : 1263
    În temeiul art. 18 alin. (1) şi poziţiei 25 din anexa nr. 3 la Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 46-47, art. 136), cu modificările şi completările ulterioare, și al art. 3 alin. (2) din Legea nr. 420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2017, nr. 92-102, art. 125), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Reglementarea tehnică privind echipamentele sub presiune transportabile (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la expirarea a 24 de luni de la data publicării, cu excepţia punctelor 62, 74, 75, 78, 79, 95, 97, 98, 101 din Reglementarea tehnică privind echipamentele sub presiune transportabile, care vor intra în vigoare odată cu Acordul privind evaluarea conformităţii şi acceptarea produselor industriale (ECA), protocol la Acordul de Asociere dintre Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte.
    3. Ministerul Economiei și Infrastructurii, în termen de 6 luni de la data publicării prezentei hotărîri, va elabora şi va aproba lista standardelor armonizate la Reglementarea tehnică privind echipamentele sub presiune transportabile.
    4. Ministerul Economiei și Infrastructurii recunoaşte organismele care realizează evaluarea conformităţii echipamentelor sub presiune transportabile destinate pieţei naţionale în concordanță cu procedurile prevăzute la capitolul IV din Reglementarea tehnică privind echipamentele sub presiune transportabile. Activitatea de notificare se realizează prin procedura de recunoaștere specificată în Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activitățile de acreditare și evaluare a conformității.
    5. Cuvintele „organism de evaluare a conformității notificat” sînt echivalente cu cuvintele „organism de evaluare a conformității recunoscut”, entitățile avînd regim juridic similar, conform prevederilor Legii nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activitățile de acreditare și evaluare a conformității. Cerinţele cu privire la organismele de evaluare a conformităţii notificate se aplică şi organismelor de evaluare a conformităţii recunoscute. La desfăşurarea procedurilor de evaluare a conformităţii, organismele de evaluare a conformităţii recunoscute care realizează evaluarea conformităţii echipamentelor sub presiune transportabile eliberează certificate de conformitate, certificate de reevaluare a conformității, rapoarte privind inspecțiile periodice, inspecțiile intermediare și verificările excepționale.
    6. Prin derogare de la prevederile din anexă la prezenta hotărîre, pînă la data intrării în vigoare a Acordului privind evaluarea conformităţii şi acceptarea produselor industriale (ECA), protocol la Acordul de Asociere dintre Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, organismele de evaluare a conformității recunoscute, în urma evaluării/reevaluării conformității, inspecției, verificărilor excepționale, nu aplică marcajul „pi”, însă eliberează certificatele corespunzătoare și aplică pe echipamente, după caz, marcajul prevăzut de actele normative din domeniul securității industriale a obiectelor industriale periculoase.
    7. În scopul punerii în aplicare a prevederilor din prezenta hotărîre, în ceea ce ține de asigurarea conformității, respectiv inspecția periodică și verificarea excepțională a echipamentelor sub presiune transportabile, organismele de evaluare a conformității recunoscute se ghidează de (în stabilirea perioadei de inspecție periodică) și recunosc certificatele de evaluare și reevaluare a conformității, precum și marcajul „pi” corespunzător, emise conform standardelor europene armonizate de organismele de evaluare a conformității notificate.
    8. Lista organismelor de evaluare a conformităţii recunoscute, cu sarcinile specifice pentru care acestea au fost recunoscute, este gestionată de către Centrul Naţional de Acreditare şi se publică pe pagina web oficială a Centrului Naţional de Acreditare.
    9. Echipamentele sub presiune transportabile care, pînă la data intrării în vigoare a prezentei hotărîri, au fost supuse verificării tehnice periodice conform cadrului normativ din domeniul securității industriale a obiectelor industriale periculoase se utilizează pînă la următoarea dată a verificării periodice, indicată în cartea tehnică sau pe placa metalică atașată la echipamentul sub presiune transportabil respectiv, și pînă la data în cauză nu necesită a fi supuse procedurilor de evaluare, reevaluare sau inspecție, specificate în prezenta hotărîre. Pentru perioada în cauză, mențiunea din cartea tehnică sau de pe placa metalică atașată la echipament, aplicate conform prevederilor actelor normative în domeniul securității industriale a obiectelor industriale periculoase, atestă conformitatea echipamentelor în cauză.
    10. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Economiei și Infrastructurii.

    PRIM-MINISTRU                                                          Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Viceprim-ministru, 
    ministrul economiei
    și infrastructurii                                                               Octavian Calmîc
    Viceprim-ministru,
    ministrul afacerilor externe
    şi integrării europene                                                      Andrei Galbur
    Ministrul justiţiei                                                            Vladimir Cebotari

    Nr. 1094. Chişinău, 19 decembrie  2017.

Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului nr.1094
din 19 decembrie 2017

REGLEMENTARE TEHNICĂ
privind echipamentele sub presiune transportabile
    Reglementarea tehnică privind echipamentele sub presiune transportabile (în continuare – Reglementare tehnică) transpune parțial Directiva 2010/35/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 iunie 2010 privind echipamentele sub presiune transportabile și de abrogare a Directivelor 76/767/CEE, 84/525/CEE, 84/526/CEE, 84/527/CEE și 1999/36/CE ale Consiliului (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, L 165, 30 iunie 2010).
Capitolul I
DOMENIUL DE APLICARE
    1. Prevederile prezentei Reglementări tehnice stabilește norme detaliate privind echipamentele sub presiune transportabile cu scopul de a îmbunătăți siguranța și de a asigura libera circulație a acestor echipamente pe teritoriul Republicii Moldova.
    2. Prevederile prezentei Reglementări tehnice se aplică:
    1) noilor echipamente sub presiune transportabile, așa cum sînt definite la pct. 5 subpct. 1), care nu poartă marcajele de conformitate prevăzute de prezenta Reglementare tehnică, în scopul punerii la dispoziție pe piață a echipamentelor respective;
    2) echipamentelor sub presiune transportabile, așa cum sînt definite la pct. 5 subpct. 1), care poartă marcajele de conformitate prevăzute de prezenta Reglementare tehnică, în scopul inspecțiilor periodice, al inspecțiilor intermediare, alverificărilor excepționaleși al utilizării acestora;
    3) echipamentelor sub presiune transportabile, așa cum sînt definite la pct. 5subpct. 1), care nu poartă marcajele de conformitateprevăzute de prezenta Reglementare tehnică, în scopul reevaluării conformității.
    3. Prezenta Reglementare tehnică nu se aplică echipamentelor sub presiune transportabile care au fost introduse pe piață înainte de data punerii în aplicare a prezentei Reglementări tehnice și care încă nu au făcut obiectul unei evaluări și/sau reevaluări a conformității în corespundere cu standardele europene armonizate.
    4. Prezenta Reglementare tehnică nu se aplică echipamentelor sub presiune transportabile utilizate exclusiv pentru transportul de mărfuri periculoase. Transportul de mărfuri periculoase între statele membre și țări terțe este autorizat în măsura în care acesta respectă cerințele Acordului european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Republica Moldova a aderat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 44-XIV din 4 iunie 1998 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr. 54-55, art. 388).
Capitolul II
DEFINIȚII
    5. În sensul prezentei Reglementări tehnice se utilizează noţiunile definite în Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii, Legea nr. 420-XVI din 22 decembrie 2006 privind activitatea de reglementare tehnică, Legea nr. 7 din 26 februarie 2016 privind supravegherea pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare, Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107-XV din 6 iunie 2002, precum şi următoarele noțiuni:
    1) echipamente sub presiune transportabile:
    a) toate recipientele sub presiune, ventilele acestora și alte accesorii, așa cum sînt prevăzute în capitolul 6.2 din anexele A și B la ADR;
    b) cisternele, vehiculele/vagoanele-baterie, containerele pentru gaze cu elemente multiple, ventilele acestora și alte accesorii, așa cum sînt prevăzute în capitolul 6.8 din anexele A și B la ADR,
atunci cînd echipamentele menționate la literele a) sau b) sînt utilizate, în conformitate cu anexele respective, pentru transportul gazelor din clasa 2, cu excepția gazelor sau articolelor al căror cod de clasificare conține cifrele 6 și 7, precum și pentru transportul substanțelor periculoase din alte clase specificate în anexa nr.1 la prezenta Reglementare tehnică.
    În noțiunea de „echipamente sub presiune transportabile”sînt incluse buteliile de gaz (nr. ONU 2037), dar nu și aerosolii (nr. ONU 1950), recipientele criogenice deschise, buteliile de gaz pentru aparate respiratorii, stingătoarele de incendii (nr. ONU 1044), echipamentele sub presiune transportabile exceptate în conformitate cu punctul 1.1.3.2 din anexele A și B la ADR și echipamentele sub presiune transportabile exceptate de la normele privind confecționarea și testarea ambalajelor, în conformitate cu dispozițiile speciale de la punctul 3.3 din anexele A și B la ADR;
    2) inspecții intermediare – inspecții intermediare și proceduri care guvernează inspecțiile intermediare, după cum se prevede în anexele A și B la ADR;
    3) inspecții periodice – inspecții periodice și proceduri care guvernează inspecțiile periodice, după cum se prevede în anexele A și B la ADR;
    4) marcajul ,,pi”– marcaj care indică faptul că echipamentele sub presiune transportabile sînt conforme cu cerințele aplicabile de evaluare a conformității prevăzute de prezenta Reglementare tehnică;
    5) operator –orice persoană fizică sau juridică care utilizează echipamente sub presiune transportabile;
    6) reevaluarea conformității– procedură, inițiată la cererea proprietarului sau a operatorului, de evaluare ulterioară a conformității echipamentelor sub presiune transportabile fabricate și introduse pe piață înainte de data punerii în aplicare a prezentei Reglementări tehnice.
Capitolul III
OBLIGAŢIILE AGENŢILOR ECONOMICI
Secțiunea 1
Obligațiile producătorilor
    6. Atunci cînd introduc pe piață echipamentele lor sub presiune transportabile, producătorii se asigură că ele au fost proiectate, fabricate și documentate în conformitate cu cerințele prevăzute de prezenta Reglementare tehnică și în anexele A și B la ADR.
    7. În cazul în care, în urma procesului de evaluare a conformității prevăzut de prezenta Reglementare tehnică, s-a demonstrat conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile cu cerințele aplicabile, producătorii aplică marcajul „pi” în conformitate cu pct. 52-59 din prezenta Reglementare tehnică.
    8.Producătorii păstrează documentația tehnică menționată în anexele A și B la ADR. Această documentație se păstrează pe perioada menționată în anexele A și B la ADR.
    9. Producătorii care consideră sau au motive să creadă că echipamentele sub presiune transportabile pe care le-au introdus pe piață nu sînt conforme cu anexele A și B la ADR sau cu prezenta Reglementare tehnică iau măsurile corective necesare pentru a aduce respectivele echipamente în conformitate, pentru a le retrage sau pentru a le rechema conform Legii nr. 7 din 26 februarie 2016 privind supravegherea pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare. Dacă echipamentele sub presiune transportabile prezintă un risc, producătorii informează imediat în acest sens autoritatea de supraveghere a pieţei,indicînd detaliile, în special cu privire la neconformitate şi la măsurile corective luate.
    10. Producătorii trebuie să documenteze toate neconformitățile și măsurile corective.
    11. Producătorii, în urma unei cereri motivate din partea autorității de supraveghere a pieței, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară, pe suport de hîrtie sau în format electronic, în limba de stat, pentru a demonstra conformitatea echipamentului sub presiune transportabile. Producătorii cooperează cu autoritatea de supraveghere a pieței, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de echipamentele sub presiune transportabile pe care aceștia le-au introdus pe piață.
    12. Producătorii prezintă operatorilor numai informații conforme cu cerințele prevăzute în anexele A și B la ADRși în prezenta Reglementare tehnică.
Secțiunea a 2-a
Reprezentanţii autorizaţi
    13. Reprezentantul autorizat este numit de producător în temeiul art. 27 alin. (1) din Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii.
    14. Obligațiile stabilite la pct. 6-7 și obligația de a întocmi documentația tehnică nu fac parte din mandatul reprezentantului autorizat.
    15. Reprezentantul autorizat îndeplinește sarcinile prevăzute în mandatul primit de la producător. Mandatul permite reprezentantului autorizat să îndeplinească minimum următoarele acțiuni:
    1) să mențină documentația tehnică la dispoziția autorității de supraveghere a pieței cel puțin pentru perioada prevăzută în anexele A și B la ADR pentru producători;
    2) să prezinte autorității de supraveghere a pieței, în urma unei cereri motivate din partea acesteia, toate informațiile și documentele necesare pentru a demonstra conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile, în limba de stat;
    3) să coopereze cu autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor reprezentate de echipamentele sub presiune transportabile care fac obiectul mandatului reprezentantului autorizat.
    16. Identitatea și adresa reprezentantului autorizat sîntindicate în certificatul de conformitate menționat în anexele A și B la ADR.
    17. Reprezentanții autorizați prezintă operatorilor numai informații care sînt conforme cu cerințele prevăzute în anexeleA și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică.
Secțiunea a 3-a
Obligaţiile importatorilor
    18. Importatorii introduc pe piață numai echipamente sub presiune transportabilecare sînt conforme cu anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică.
    19. Înainte de introducerea pe piață a echipamentelor sub presiune transportabile, importatorii garantează că producătorul a efectuat procedura de evaluare a conformității. Aceștia garantează că producătorul a întocmit documentația tehnică, iar echipamentele sub presiune transportabile poartă marcajul ,,pi” și sînt însoțite de certificatul de conformitate menționat în anexele A și B la ADR.
    Dacă importatorii consideră sau au motive să creadă că echipamentele sub presiune transportabile nu sînt conforme cu anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică, aceștia nu introduc echipamentele sub presiune transportabile pe piață înainte ca acestea să fie aduse în conformitate. Dacă echipamentele sub presiune transportabile prezintă un risc, importatorii informează imediat în acest sens producătorul și autoritatea de supraveghere a pieţei.
    20.Importatorii indică denumirea lor și adresa la care pot fi contactați fie în certificatul de conformitate menționat în anexele A și B la ADR, fie într-un document anexat la acesta. Datele de contact sînt comunicate în limba de stat.
    21. Importatorii se asigură că, atît timp cît echipamentele sub presiune transportabile se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport nu periclitează conformitatea acestora cu cerințele menționate în anexele A și B la ADR.
    22. Importatorii care consideră sau au motive să creadă că echipamentele sub presiune transportabile pe care le-au introdus pe piață nu sînt conforme cu anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică iau măsurile corective necesare pentru a aduce respectivele echipamente în conformitate, pentru a le retrage sau pentru a le rechema, după caz. În cazul în care echipamentele sub presiune transportabile prezintă un risc, importatorii informează imediat în acest sens producătorul și autoritatea de supraveghere a pieței, indicînd detalii, în special cu privire la neconformitate și la măsurile corective luate.
Importatorii trebuie să documenteze toate neconformitățile și măsurile corective.
    23. Importatorii păstrează o copie a documentației tehnice la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței, cel puțin pentru perioada prevăzută în anexele A și B la ADR pentru producători, și se asigură că documentația tehnică poate fi pusă la dispoziția acestor autorități, la cerere motivată.
    24. Importatorii, în urma unei cereri motivate din partea autorității de supraveghere a pieței, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară, pe suport de hîrtie sau în format electronic, în limba de stat, pentru a demonstra conformitatea echipamentului sub presiune transportabile. Importatorii cooperează cu autoritatea de supraveghere a pieței, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de echipamentele sub presiune transportabile pe care aceștia le-au introdus pe piață.
    25. Importatorii prezintă operatorilor numai informații conforme cu cerințele prevăzute în anexele A și B la ADR și în prezenta Reglementare tehnică.
Secțiunea a 4-a
Obligaţiile distribuitorilor
    26. Distribuitorii pun la dispoziție pe piață numai echipamente sub presiune transportabile care sînt conforme cu anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică. Înainte de a pune la dispoziție pe piață echipamentele sub presiune transportabile, distribuitorii verifică dacă acestea poartă marcajul „pi”, dacă sînt însoțite de certificatul de conformitate și de adresa de contact menționate la pct. 20 din prezenta Reglementare tehnică.
    27. Dacă distribuitorii consideră sau au motive să creadă că echipamentele sub presiune transportabile nu sînt conforme cu cerințele prevăzute în anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică, aceștia nu pot pune la dispoziție pe piață echipamentele respective înainte ca ele să fie aduse în conformitate. Atunci cînd echipamentele sub presiune transportabile prezintă un risc, distribuitorul informează producătorul sau importatorul în acest sens, precum și autoritățile de supraveghere a pieței.
    28. Distribuitorii se asigură că, atît timp cît echipamentele sub presiune transportabile se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport nu periclitează conformitatea lor cu cerințele prevăzute în anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică.
    29. Distribuitorii care consideră sau au motive să creadă că echipamentele sub presiune transportabile pe care le-au pus la dispoziție pe piață nu sînt conforme cu anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică se asigură că sînt luate măsurile corective necesare pentru a aduce respectivele echipamente în conformitate, pentru a le retrage sau pentru a le rechema, după caz. În cazul în care echipamentele sub presiune transportabile prezintă un risc, distribuitorii informează imediat în acest sens producătorul, importatorul șiautoritatea de supraveghere a pieţei, oferind informații detaliate, în special cu privire la neconformitate și la orice măsură corectivă luată.
    Distribuitorii trebuie să documenteze toate neconformitățile și măsurile corective.
    30. Distribuitorii, în urma unei cereri motivate din partea autorității de supraveghere a pieţei, furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară pe suport de hîrtie sau în format electronic,în limba de stat,pentru a demonstra conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile.Distribuitorii cooperează cu autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de echipamentele sub presiune transportabile pe care le-au pus la dispoziție pe piață.
    31.Distribuitorii comunică operatorilor numai informații conforme cu cerințele prevăzute în anexele A și B la ADR și în prezenta Reglementare tehnică.
Secțiunea a 5-a
Obligațiile proprietarilor

    32. Dacă proprietarul consideră sau are motive să creadă că echipamentele sub presiune transportabile nu sînt conforme cu anexele A și B la ADR, cu cerințele privind inspecțiile periodice și cu prezenta Reglementare tehnică, acesta nu poate pune la dispoziție pe piață echipamentele respective înainte ca ele să fie aduse în conformitate. Atunci cînd echipamentele sub presiune transportabile prezintă un risc, proprietarul informează producătorul, importatorul și distribuitorul în acest sens, precum și autoritățile de supraveghere a pieței.
    Proprietarul trebuie să documenteze toate neconformitățile și măsurile corective.
    33. Proprietarii se asigură că, atît timp cît echipamentele sub presiune transportabile se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport nu periclitează conformitatea acestora cu cerințele prevăzute în anexele A și B la ADR.
    34. Proprietarii comunică operatorilor numai informații conforme cu cerințele prevăzute în anexele A și B la ADR și în prezenta Reglementare tehnică.
    35. Obligațiile proprietarilor nu se aplică persoanelor fizice care intenționează să folosească sau folosesc echipamentele sub presiune transportabile pentru uz personal, pentru uz casnic sau pentru activități de agrement ori sportive.
Secțiunea a 6-a
Obligațiile operatorilor
    36. Operatorii utilizează numai echipamente sub presiune transportabilecare sînt conforme cu anexele A și B la ADR și cu prezenta Reglementare tehnică.
    37. În cazul în care echipamentele sub presiune transportabile prezintă un risc, operatorul comunică acest lucru atît proprietarului, cît și autorităților de supraveghere a pieței.
    38. Un importator sau un distribuitor este considerat producător în sensul prezentei Reglementări tehnice şi este supus obligaţiilor ce revin producătorului în temeiul pct. 6-12 atunci cînd introduce pe piaţă echipamente sub presiune transportabile sub denumirea sau marca sa ori modifică echipamente sub presiune transportabile deja introduse pe piaţă într-o manieră care poate afecta conformitatea cu cerinţele prezentei Reglementări tehnice.
Secțiunea a 7-a
Identificarea agenților economici
    39. Agenții economici transmit, la cerere, către autoritatea de supraveghere a pieței datele de identificare:
    1) ale oricărui agent economic care le-a furnizat echipamente sub presiune transportabile;
    2) ale oricărui agent economic căruia i-au furnizat echipamente sub presiune transportabile.
    40. Agenţii economici trebuie să poată prezenta informaţiile prevăzute la pct. 39 pentru o perioadă de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei Reglementări tehnice, după ce le-au fost furnizate echipamentele sub presiune transportabile şi pentru o perioadă de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei Reglementări tehnice, după ce au furnizat echipamentele sub presiune transportabile.
Capitolul IV
CONFORMITATEA ECHIPAMENTELOR SUB PRESIUNE T
RANSPORTABILE

Secțiunea 1
Conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile
și evaluarea conformității
    41.Echipamentele sub presiune transportabile menționate la pct. 2 subpct. 1) din prezenta Reglementare tehnică trebuie să îndeplinească cerințele pertinente privind evaluarea conformității, inspecțiile periodice, inspecțiile intermediare, si verificările excepționale, prevăzute în anexele A și B la ADR și în capitolele IV și V din prezenta Reglementare tehnică.
    42. Echipamentele sub presiune transportabile menționate la pct. 2 subpct. 2) trebuie să respecte specificațiile pe baza cărora au fost fabricate. Echipamentele respective trebuie să facă obiectul unor inspecții periodice, al unor inspecții intermediare, și al unor verificări excepționale în corespundere cu anexele A și B la ADR și să se conformeze cerințelor prevăzute în capitoleleIV și V din prezenta Reglementare tehnică.
    43. Certificatele de conformitate și certificatele de reevaluare a conformității, rapoartele privind inspecțiile periodice,inspecțiile intermediare și verificările excepționale, emise de un organism de evaluare a conformităţii notificat în statele membre UE,sînt valabile pe teritoriul Republicii Moldova.
    Părțile demontabile ale echipamentelor sub presiune transportabile reîncărcabile pot face obiectul unei alte evaluări a conformității.
Secțiunea a 2-a
Reevaluarea conformității
    44.Reevaluarea conformității echipamentelor sub presiune transportabile menționate la pct. 2 subpct. 3) din prezenta Reglementare tehnică, fabricate și puse în funcțiune înainte de data punerii în aplicare a prezentei Reglementări tehnice, se efectuează în conformitate cu procedura de reevaluare a conformității prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
    45. Marcajul „pi” se aplică în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
Secțiunea a 3-a
Principiile generale ale marcajului „pi”
    46. Marcajul „pi” se aplică numai de către producător sau în cazul reevaluării conformității, așa cum se prevede în anexa nr. 2 laprezenta Reglementare tehnică.În cazul buteliilor de gaz, marcajul „pi” se aplicăde către organismul notificat sau sub supravegherea acestuia.
    47. Marcajul „pi” se aplică numai echipamentelor sub presiune transportabile care:
    1) îndeplinesc cerințele de evaluare a conformității prevăzute în anexele A și B la ADR și în prezenta Reglementare tehnică;
    2) sau îndeplinesc cerințele de reevaluare a conformității menționate la pct. 44-45 din prezenta Reglementare tehnică.
    48. Prin faptul că aplică sau dispune aplicarea marcajului „pi”, producătorul arată că își asumă responsabilitatea și răspunderea pentru conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile cu toate cerințele aplicabile prevăzute în anexele A și B la ADR și în prezenta Reglementare tehnică.
    49. În sensul prezentei Reglementări tehnice, marcajul „pi” este singurul marcaj care atestă conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile cu cerințele menționate în anexele A și B la ADR și în prezenta Reglementare tehnică.
    50. Este interzisă aplicarea pe echipamentele sub presiune transportabile a mărcilor, semnelor și inscripțiilor care pot induce în eroare părțile terțe în ceea ce privește semnificația sau forma marcajului „pi” ori ambele. Se pot aplica și alte marcaje pe echipamentele sub presiune transportabile, cu condiția să nu afecteze vizibilitatea, lizibilitatea și semnificația marcajului „pi”.
    51. Marcajul „pi” se aplică și părților demontabile cu funcție directă de siguranță ale echipamentelor sub presiune transportabile reîncărcabile.
Secțiunea a 4-a
Norme și condiții privind aplicarea marcajului „pi”
    52. Marcajul „pi” constă în inițialele avînd următoarea formă:


    53. Înălțimea minimă a marcajului „pi” este de 5 mm. Pentru echipamentele sub presiune transportabile cu diametrul mai mic sau egal cu 140 mm, înălțimea minimă a marcajului este de 2,5 mm.
    54. Trebuie să fie respectate proporțiile date în desenul gradat de la pct. 52 din prezenta Reglementare tehnică. Graficul nu face parte din marcaj.
    55. Marcajul „pi” se aplică în mod vizibil, lizibil și indelebil pe echipamentele sub presiune transportabile sau pe plăcuțele cu datele tehnice ale acestora, precum și pe părțile demontabile cu funcție directă de siguranță ale echipamentelor sub presiune transportabile reîncărcabile.
    56. Marcajul „pi” se aplică înainte de introducerea pe piață a noilor echipamentele sub presiune transportabile sau a părților demontabile cu funcție directă de siguranță ale echipamentelor sub presiune transportabile reîncărcabile.
    57. Marcajul „pi” este urmat de numărul de identificare al organismului de evaluare a conformităţii notificat implicat în faza de control al producţiei.
Numărul de identificare al organismului de evaluare a conformităţii notificat este aplicat de către organismul de evaluare a conformităţii notificat sau, potrivit instrucțiunilor acestuia, de către producător ori reprezentantul său autorizat.
    58. Marcajul care indică data inspecției periodice sau a inspecției intermediare trebuie să fie însoțit de numărul de identificare al organismului de evaluare a conformităţii notificat responsabil de efectuarea inspecției periodice.
    59. În cazul buteliilor de gaz din oțel fără sudură, din oțel nealiat sudate și din aluminiu nealiat și din aliaj de aluminiu fără sudură, nereglementate anterior, care nu poartă marcajul „pi”, atunci cînd se efectuează prima inspecție periodică, în corespundere cu cerințele prezentei Reglementări tehnice, numărul de identificare al organismului de evaluare a conformităţii notificat responsabil este precedat de marcajul „pi”.
Secțiunea a 5-a
Libera circulație a echipamentelor sub presiune transportabile
    60. Fără a aduce atingere procedurilor de salvgardare prevăzute la pct. 88-99 din prezenta Reglementare tehnică și prevederiloractelor legislative aplicabile, nu poate fi interzisă, restricționată sau împiedicată libera circulație și punerea la dispoziție pe piață și utilizarea echipamentelor sub presiune transportabile care respectă prevederile prezentei Reglementări tehnice.
Capitolul V
AUTORITĂȚILE DE NOTIFICARE ȘI ORGANISMELE
NOTIFICATE

Secțiunea 1
Autoritățile de notificare
    61. Ministerul Economiei și Infrastructurii este autoritatea de notificare responsabilă de instituirea şi îndeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea şi notificarea organismelor de evaluare a conformităţii acreditate în sensul prezentei Reglementări tehnice şi de monitorizarea organismelor notificate.
    62. Ministerul Economiei și Infrastructurii informează Comisia Europeană în legătură cu procedurile sale de recunoaștere şi notificare a organismelor de evaluare a conformităţii şi de monitorizare a organismelor notificate, precum şi în legătură cu orice modificare a acestora.
    Comisia Europeană pune la dispoziția publicului informațiile respective.
    63. Ministerul Economiei și Infrastructurii îşi asumă întreaga răspundere pentru sarcinile îndeplinite de organismul de evaluare a conformităţii.
Secțiunea a 2-a
Cerințe privind autoritățile de notificare
    64. Ministerul Economiei și Infrastructurii este abilitat cu funcţii care nu creează conflicte de interes cu organismele de evaluare a conformităţii.
    65. Ministerul Economiei și Infrastructurii garantează obiectivitatea şi imparţialitatea în luarea deciziilor sale.
    66. Ministerul Economiei și Infrastructurii asigură luarea fiecărei decizii cu privire la notificarea organismului de notificare de către persoanele competente, altele decît cele care au efectuat evaluarea.
    67. Ministerul Economiei și Infrastructurii și instituțiile subordonate nu oferă și nu prestează activități pe care le prestează organismele notificate și nici servicii de consultanță în condiții comerciale sau concurențiale.
    68. Ministerul Economiei și Infrastructurii garantează confidențialitatea informațiilor obținute.
Secțiunea a 3-a
Cerințe privind organismele notificate
    69. În scopul notificării, un organism de evaluare a conformităţii trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute în standardele de referinţă aplicabile acestora, care se confirmă prin acreditare în condiţiile Legii nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii.
    70. Organismul de evaluare a conformității trebuie să fie înființat conform cadrului legal în vigoare, avînd personalitate juridică.
    71. Organismele de evaluare a conformității participă sau se asigură că personalul lor responsabil de îndeplinirea sarcinilor de evaluare a conformității este informat în legătură cu activitățile de standardizare relevante.
Secțiunea a 4-a
Cererea de notificare
    72.În scopul notificării pentru activitate în domeniul reglementat, organismul de evaluare a conformităţii solicită recunoașterea în vederea notificării în conformitate cu Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii.
    73. Solicitarea de recunoaștere în vederea notificării este însoțită de o descriere a următoarelor aspecte:
    1) activitățile legate de evaluarea conformității, de inspecțiile periodice și de inspecțiile intermediare, de verificările excepționale, și de reevaluarea conformității;
    2) procedurile legate de activitățile menționate la subpct. 1) din prezentul punct;
    3) echipamentele sub presiune transportabile despre care organismul susține că țin de competența sa;
    4) certificatul de acreditare, eliberat de organismul național de acreditare, care atestă că organismul de evaluare a conformității satisface cerințele aplicabile acestora stabilite în pct. 69-71 din prezenta Reglementare tehnică.
Secțiunea a 5-a
Procedura de notificare
    74. Ministerul Economiei și Infrastructuriinotifică numai organismele de evaluare a conformității care au îndeplinit toate cerinţele aplicabile acestora, stabilite în pct. 69-71 din prezenta Reglementare tehnică.
    75. Ministerul Economiei și Infrastructuriinotifică Comisia Europeană, folosind instrumentul de notificare electronică dezvoltat și gestionat de Comisia Europeană.
    76. Notificarea include detalii complete prevăzute în pct. 73 din prezenta Reglementare tehnică.
    77. Organismul în cauză poate îndeplini activitățile unui organism notificat numai în cazul în care Comisia Europeană nu a făcut obiecții în termen de două săptămîni de la notificare.
    78. Ministerul Economiei și Infrastructuriinotifică Comisiei Europene orice modificare ulterioară relevantăoperată notificării.
Secțiunea a 6-a
Numerele de identificare și listele organismelor notificate
    79. Ministerul Economiei și Infrastructuriinotifică Comisiei Europene organismele notificate.
    80. Comisia Europeană pune la dispoziția publicului lista organismelor notificate, inclusiv numerele de identificare care le-au fost alocate, precum și activitățile pentru care acestea au fost notificate.
Secțiunea a 7-a
Modificări ale notificărilor
    81. În cazul în care a constatat sau a fost informat că un organism notificat nu mai respectă cerințele prevăzute la pct. 69-71 sau că acesta nu își îndeplinește obligațiile, Ministerul Economiei și Infrastructurii suspendă, restrînge sau retrage recunoașterea (notificarea) în conformitate cu Legea nr. 235 din 1 decembrie 2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii.
    82. În caz de suspendare,restrîngere sau retragere a notificării ori în cazul în care organismul notificat şi-a încetat activitatea, Ministerul Economiei și Infrastructurii ia măsurile adecvate pentru a se asigura că dosarele organismului respectiv fie sîntpreluate de un alt organism notificat, fie sînt puse la dispoziţia autorităţii de supraveghere a pieţei, la cererea ministerului.
    83. În situaţia în care organismul de evaluare a conformităţii notificat şi-a încetat activitatea, acesta va asigura predarea către un alt organism notificat din domeniu a documentelor şi a înregistrărilor privind evaluările realizate ori în curs de realizare din perioada în care a fost recunoscut, informînd Ministerul Economiei și Infrastructurii în legătură cu aceasta, sau le va pune la dispoziţia Ministerului Economiei și Infrastructurii şi a autorităţii de supraveghere a pieţei, la cererea acestora.
Secțiunea a 8-a
Obligațiile operaționale ale organismelor notificate
    84. Organismele notificate efectuează evaluări ale conformităţii, inspecții periodice, inspecții intermediareși de verificările excepționale, în conformitate cu termenii notificării acestora și cu procedurile prevăzute în anexele A și B la ADR.
    85. Organismele notificate efectuează reevaluări ale conformității în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta Reglementare tehnică.
Secțiunea a 9-a
Obligaţiile de informare ale organismelor notificate
    86.Organismele notificate informează Ministerul Economiei și Infrastructurii în legătură cu:
    1) orice refuz, restricţie, suspendare sau retragere a certificatelor;
    2) orice circumstanţă care afectează domeniul de aplicare și condiţiile notificării;
    3) orice cerere de informare cu privire la activităţile de evaluare a conformităţii primită de la autoritatea de supraveghere a pieţei;
    4) la cerere, activitățile de evaluare a conformităţii realizate în limita domeniului de aplicare al notificării și orice altă activitate realizată, inclusiv activitățile și subcontractările transfrontaliere.
    87. Organismele notificate în conformitate cu prezenta Reglementare tehnică oferă celorlalte organisme notificate, care îndeplinesc activităţi similare de evaluare a conformităţii, de inspecții periodice, de inspecții intermediare și verificări excepționale vizînd aceleaşi echipamente sub presiune transportabile, informaţii relevante cu privire la aspecte legate de rezultatele negative şi, la cerere, de rezultatele pozitive ale evaluăriiconformităţii.
Capitolul VI
PROCEDURI DE SALVGARDARE
Secţiunea 1
Procedura aplicabilă echipamentelor sub presiune transportabile
care prezintă un risc la nivel național
    88. Supravegherea pieţei şi controlul echipamentelor sub presiune transportabile care sîntpuse la dispoziție pe piaţă se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare privind supravegherea pieţei.
    89. Autoritatea de supraveghere a pieței este Agenția pentru Supraveghere Tehnică.
    90. În cazul în care autoritatea de supraveghere a pieței depistează în cadrul controlului că echipamentele sub presiune transportabile care cad sub incidența prezentei Reglementări tehnice prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea persoanelor ori pentru alte aspecte ale protecției interesului public, aceasta efectuează o evaluare cu privire la echipamentele sub presiune transportabile în cauză, acoperind toate cerințele relevante stabilite în prezenta Reglementare tehnică. Agenții economici implicați cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței, inclusiv permițîndu-le accesul în incintele lor și furnizîndu-le eșantioane în acest scop.
    91. În cazul în care, pe parcursul evaluării menționate, autoritatea de supraveghere a pieței constată că echipamentele sub presiune transportabile nu sînt conforme cu cerințele stabilite în prezenta Reglementare tehnică și în anexele A și B la ADR, aceasta solicită agentului economic relevant să întreprindă toate măsurile corective adecvate pentru a aduce echipamentele în conformitate cu cerințele stabilite în prezenta Reglementare tehnică și în anexele A și B la ADR sau să retragă echipamentele de pe piață, sau să le recheme în decursul unei perioade rezonabile, proporționale cu natura riscului, stabilită de către autoritatea de supraveghere a pieței.
    Autoritatea de supraveghere a pieţei informează organismul notificat relevant.
    92. În cazul în care autoritatea de supraveghere a pieței consideră că neconformitatea nu se limitează la teritoriul ei național, aceasta informează Ministerul Economiei și Infrastructurii cu privire la rezultatele evaluării și la acțiunile pe care le-a solicitat din partea agentului economic.
    93. Agentul economic este obligat să întreprindă toate măsurile corective adecvate pentru toate echipamentele sub presiune transportabile pe care acesta le-a pus la dispoziție pe piață.
    94. În cazul în care agentul economic relevant nu întreprinde măsurile corective, autoritatea de supraveghere a pieței ia toate măsurile corective pentru a interzice sau a restrînge punerea la dispoziție a echipamentelor sub presiune pe piață ori pentru a retrage sau rechema echipamentele respective de pe piață.
    95. Ministerul Economiei și Infrastructurii, la propunerea autorității de supraveghere a pieței, informează Comisia Europeană cu privire la astfel de măsuri.
    96. Informațiile menționate la pct. 94-95din prezenta Reglementare tehnică includ toate detaliile disponibile, în special cu privire la datele necesare pentru identificarea echipamentelor sub presiune transportabile neconforme, originea acestora, natura neconformității invocate și riscul implicat, natura și durata măsurilor naționale luate, precum și argumentele prezentate de agentul economic relevant. Autoritatea de supraveghere a pieței indică, în special, dacă neconformitatea se datorează uneia dintre următoarele situații:
    1) echipamentele sub presiune transportabile nu îndeplinesc cerințele cu privire la sănătatea sau siguranța persoanelor ori la alte aspecte ale protecției interesului public;
    2) există deficiențe ale standardelor armonizate care conferă prezumția de conformitate.
    97.Ministerul Economiei și Infrastructurii informează Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate şi oferă informaţiile suplimentare referitoare la neconformitatea echipamentelor în cauză aflate la dispoziţia sa şi referitoare la obiecţiile la acestea, în caz de dezacord cu măsura naţională adoptată.
    98. În cazul în care, în termen de 2 luni de la primirea informaţiilor menţionate la pct. 94-95din prezenta Reglementare tehnică, Comisia Europeană nu a făcut obiecţii cu privire la măsura provizorie luată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, măsura este considerată justificată.
    99. Ministerul Economiei și Infrastructurii se asigură că se iau măsurile restrictive corespunzătoare în ceea ce privește echipamentele sub presiune transportabile vizate, precum retragerea acestora de pe piață.
Secţiunea a 2-a
Echipamentele sub presiune transportabile conforme
care prezintă un risc pentru sănătate și siguranță
    100. În cazul în care, în urma efectuării unei evaluări în conformitate cu pct. 93-95din prezenta Reglementare tehnică, se constată că echipamentele sub presiune transportabile, deşi sînt în conformitate cu prezenta Reglementare tehnică, prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța persoanelor sau pentru alte aspecte ale protecției interesului public, autoritatea de supraveghere a pieţei solicită agentului economic relevant să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că echipamentele sub presiune transportabile în cauză, în momentul introducerii pe piaţă, nu mai prezintă respectivul risc sau pentru a-l retrage ori rechema într-un termen rezonabil, proporţional cu natura riscului.
    101. Ministerul Economiei și Infrastructurii informează Comisia Europeană. Informaţiile includ toate detaliile disponibile, în special datele necesare pentru a identifica echipamentele sub presiune transportabile, originea şi lanţul de furnizare aferent echipamentelor sub presiune transportabile, natura riscului implicat, natura şi durata măsurilor naţionale luate.
Secțiunea a 3-a
Neconformitatea formală
    102. Fără a aduce atingere pct. 88-99, autoritatea de supraveghere a pieţei solicită agentului economic să remedieze neconformităţile respective în cazul în care constată una dintre următoarele situaţii:
    1) marcajul „pi” a fost aplicat prin încălcarea pct. 41-59 din prezenta Reglementare tehnică;
    2) marcajul „pi” nu a fost aplicat;
    3) documentația tehnică nu este disponibilă sau este incompletă;
    4) nu se respectă cerințele prevăzute în anexele A și B la ADR și în prezenta Reglementare tehnică.
    103. Dacă neconformitatea menționată la pct. 102 se menține, autoritatea de supraveghere a pieţei ia toate măsurile corective pentru a restricționa sau a interzice punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor sub presiune transportabile în cauză ori pentru a se asigura că acesta este rechemat sau retras de pe piață.

Anexa nr. 1
la Reglementarea tehnică privind
echipamentelesub presiune transportabile

Lista mărfurilor periculoase, altele decît cele din clasa 2
Numărul ONU
Clasa
Substanțe periculoase
1051
6.1
ACID CIANHIDRIC, STABILIZAT
care conține mai puțin de 3% apă
1052
8
ACID FLUORHIDRIC, ANHIDRU
1745
5.1
PENTAFLUORURĂ DE BROM,
cu excepția transportului în cisterne
1746
5.1
TRIFLUORURĂ DE BROM,
cu excepția transportului în cisterne
1790
8
ACID FLUORHIDRIC
cu peste 85% fluorură de hidrogen
2495
5.1
PENTAFLUORURĂ DE IOD,
cu excepția transportului în cisterne

Anexa nr. 2
la Reglementarea tehnică privind
echipamentelesub presiune transportabile

PROCEDURA DE REEVALUARE A CONFORMITĂȚII
    1. În prezenta anexă se stabilește metoda de garantare a conformității echipamentelor sub presiune transportabile menționate la pct. 2 subpct. 3) din Reglementarea tehnică, fabricate și puse în funcțiune înainte dedata punerii în aplicare a Reglementării tehnice, cu dispozițiile corespunzătoare din anexele A și B la ADR, aplicabile în momentul reevaluării.
    2. Proprietarul sau operatorul trebuie să pună la dispoziția unui organism notificat de tip A, notificat pentru reevaluarea conformității, informațiile cu privire la echipamentele sub presiune transportabile, care permit organismului respectiv să le identifice cu precizie (origine, norme de proiectare și, în plus, pentru buteliile cu acetilenă, detalii cu privire la materialul poros). Informațiile trebuie să includă restricțiile de utilizare prescrise și notele cu privire la eventualele deteriorări sau eventualele reparații efectuate.
    3. Organismul notificat de tip A, notificat pentru reevaluarea conformității, verifică dacă echipamentele sub presiune transportabile prezintă cel puțin același nivel de siguranță ca și echipamentele sub presiune transportabile menționate în anexele A și B la ADR. Verificarea se efectuează în baza informațiilor prezentate în conformitate cu pct. 2 din prezenta anexă și în baza unor inspecții suplimentare.
    4. În cazul în care rezultatele evaluărilor prevăzute la pct. 3 din prezenta anexăsînt satisfăcătoare, echipamentele sub presiune transportabile fac obiectul inspecțiilor periodice menționate în anexele A și B la ADR. Dacă sînt îndeplinite cerințele inspecțiilor periodice în cauză, organismul notificat responsabil de inspecții aplică marcajul „pi” sau marcajul se aplică sub supravegherea sa în conformitate cu pct. 46-50 din Reglementarea tehnică. Marcajul „pi” este urmat de numărul de identificare al organismului notificat responsabil de inspecțiile periodice. Organismul notificat responsabil de inspecțiile periodice eliberează un certificat de reevaluare în conformitate cu dispozițiile de la pct. 6 din prezenta anexă.
    5. În cazul în care recipientele sub presiune au fost fabricate în serie, se autorizează un organism notificat pentru inspecțiile periodice ale recipientelor sub presiune transportabile relevante să realizeze reevaluarea conformității unor recipiente sub presiune individuale, inclusiv a ventilelor acestora și a altor accesorii utilizate pentru transport, cu condiția ca un organism notificat de tip A responsabil de reevaluarea conformității să fi realizat evaluarea conformității de tip în corespundere cu pct. 3 din prezenta anexă și să fi emis un certificat de reevaluarea de tip. Marcajul „pi” este urmat de numărul de identificare al organismului notificat responsabil de inspecțiile periodice.
    6. În toate cazurile, certificatul de reevaluarea se eliberează de către organismul notificat responsabil de inspecțiile periodice și conține cel puțin următoarele informații:
    1) numărul de identificare al organismului notificat care eliberează certificatul și, dacă acesta este diferit, numărul de identificare al organismului notificat de tip A responsabil dereevaluarea conformității în corespundere cu cerințele de la pct. 3 din prezenta anexă;
    2) denumirea și adresa proprietarului sau ale operatorului menționat la pct. 2 din prezenta anexă;
    3) datele de identificare ale certificatului de reevaluarea de tip, în cazul aplicării procedurii de la pct. 5 din prezenta anexă;
    4) datele de identificare ale echipamentelor sub presiune transportabile cărora li s-a aplicat marcajul „pi”, inclusiv, cel puțin, numărul sau numerele de serie; și
    5) data eliberării.
    7. Se eliberează un certificat de reevaluarea examinare de tip.
    În cazul în care se aplică procedura descrisă la pct. 5 din prezenta anexă, certificatul de reevaluarea de tip se eliberează de către organismul de tip A responsabil dereevaluarea conformității și conține cel puțin următoarele informații:
    1) numărul de identificare al organismului notificat care eliberează certificatul;
    2) denumirea și adresa producătorului și ale deținătorului certificatului de conformitate inițial pentru echipamentele sub presiune transportabile aflate în curs de reevaluare, în cazul în care deținătorul nu este aceeași persoană cu producătorul;
    3) datele de identificare ale echipamentelor sub presiune transportabile care aparțin seriei respective; și
    4) data eliberării;
    5) mențiunea: „Prezentul certificat nu autorizează producerea de echipamente sub presiune transportabile sau de părți ale acestora.”
    8. Prin faptul că aplică sau dispune aplicarea marcajului „pi”, proprietarul sau operatorul arată că își asumă responsabilitatea pentru conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile cu toate cerințele prevăzute în Reglementarea tehnică și în anexele A și B la ADR aplicabile în momentul reevaluării.