HGO69/2018
ID intern unic:  373977
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 69
din  19.01.2018
cu privire la cerințele aplicabile germenilor
şi seminţelor destinate producției de germeni
Publicat : 26.01.2018 în Monitorul Oficial Nr. 27-32     art Nr : 79     Data intrarii in vigoare : 26.07.2018
    În conformitate cu prevederile art.6 și 8-12 din Legea nr.78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 83-87, art. 431), cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Cerinţele aplicabile germenilor şi seminţelor destinate producţiei de germeni (se anexează).
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare după 6 luni de la data publicării.
    3. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

    PRIM-MINISTRU                                                               Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul agriculturii,
    dezvoltării regionale
    şi mediului                                                                             Liviu Volconovici

    Nr. 69. Chişinău, 19 ianuarie 2018.

 Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului nr.69
din 19 ianuarie 2018

CERINŢE
aplicabile germenilor şi seminţelor destinate producţiei de germeni
    Cerinţele aplicabile germenilor şi seminţelor destinate producţiei de germeni (în continuare – Cerinţe) transpun Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 208/2013 al Comisiei din 11 martie 2013 privind cerinţele în materie de trasabilitate aplicabile germenilor şi seminţelor destinate producţiei de germeni (text cu relevanță pentru SEE), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 68/16 din 12 martie 2013, Regulamentul (UE) nr. 210/2013 al Comisiei din 11 martie 2013 privind aprobarea unităţilor care produc lăstari în conformitate cu Regulamentul (CE) nr.852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului (text cu relevanță pentru SEE), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 68/24 din 12 martie 2013, Regulamentul (UE) nr. 211/2013 al Comisiei din 11 martie 2013 privind cerinţele de certificare pentru importurile în Uniune de germeni şi seminţe pentru producţia de germeni (text cu relevanță pentru SEE), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 68/26 din 12 martie 2013.
I. Domeniul de aplicare
    1. Prezentele Cerinţe stabilesc norme privind trasabilitatea loturilor de germeni şi de seminţe destinate producţiei de germeni.
    2. Prezentele Cerinţe nu se aplică germenilor care au fost supuşi unui tratament de eliminare a riscurilor microbiologice.
II. Terminologie
    3. În contextul prezentelor Cerinţe, noţiunile utilizate vor avea următoarele semnificaţii:
    1) germeni – produsul obţinut în urma germinării seminţelor şi a dezvoltării lor în apă sau într-un alt mediu, recoltat înainte de dezvoltarea frunzelor veritabile şi care este destinat a fi consumat întreg, inclusiv seminţele;
    2) lot – o cantitate de germeni sau de seminţe destinate producţiei de germeni, obţinută în urma unui anumit proces, în condiţii practic identice şi produse într-un anumit loc, în cadrul unei perioade de producţie determinate, avînd aceeaşi denumire taxonomică şi care este expediată din aceeaşi unitate către aceeaşi destinaţie, în aceeaşi zi. Unul sau mai multe loturi vor constitui un transport.
    4. Seminţele care poartă o altă denumire taxonomică şi sînt amestecate în acelaşi ambalaj în scopul germinării, precum şi germenii lor sînt, de asemenea, considerate ca formînd un singur lot.
III. Cerinţe specifice de igienă pentru unităţile
care produc germeni
    5. La proiectarea şi amenajarea unităţilor  trebuie să se aplice bunele practici în materie de igienă alimentară, inclusiv protecţia împotriva contaminării între şi în timpul operaţiunilor. În special suprafeţele (inclusiv suprafaţa echipamentelor) din zonele în care se manipulează alimentele şi cele care intră în contact cu produsele alimentare sînt bine întreţinute, uşor de curăţat şi sînt dezinfectate după fiecare proces tehnologic.
    6. Instalaţiile pentru curăţarea, dezinfectarea şi stocarea echipamentelor şi a ustensilelor de lucru sînt uşor de curăţat şi au alimentare cu apă caldă şi rece.
    7. Orice chiuvetă sau instalaţie prevăzută pentru spălarea alimentelor trebuie să dispună de alimentare la apă potabilă şi să fie păstrată curată şi dezinfectată după fiecare proces tehnologic.
    8. Toate echipamentele cu care seminţele şi germenii intră în contact trebuie să fie astfel construite din astfel de materiale şi întreţinute într-o asemenea ordine şi condiţie, încît să se reducă la minimum orice risc de contaminare şi să fie permisă păstrarea acestora în condiţii de igienă şi să fie dezinfectate după fiecare proces tehnologic.
    9. Trebuie să se respecte procedurile corespunzătoare pentru a se asigura că:
    a) unitatea producătoare de germeni este păstrată curată şi dezinfectată după fiecare proces tehnologic;
    b) toate echipamentele cu care seminţele şi germenii intră în contact sînt curăţate în mod regulat şi sînt dezinfectate după fiecare proces tehnologic.
    10. Este necesar ca operatorii din businessul alimentar să se asigure că unităţile care produc germeni sînt înregistrate de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, conform prevederilor capitolului V1 din Legea nr.50 din 28 martie 2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor înregistrează aceste unităţi numai dacă operatorii din businessul alimentar respectă cerinţele stabilite la punctele 5-9 din prezentele Cerinţe.
IV. Cerinţe în materie de trasabilitate
    11. Operatorii din businessul alimentar asigură, la toate etapele de producţie, prelucrare şi distribuţie, păstrarea ulterioară a  informaţiei privind loturile de seminţe destinate producţiei de germeni sau loturile de germeni. Operatorul din businessul alimentar se asigură, de asemenea, că informaţiile necesare pentru respectarea acestor prevederi sînt transmise operatorului din  businessul alimentar căruia i-au fost furnizate seminţele sau germenii:
    1) o descriere precisă a seminţelor sau a germenilor, inclusiv denumirea taxonomică a plantei;
    2) volumul sau cantitatea de germeni sau de seminţe furnizate;
    3) în cazul expedierii seminţelor sau a germenilor de către un alt operator din sectorul alimentar, denumirea şi adresa:
    a) operatorului din businessul alimentar de la care au fost expediate seminţele sau germenii;
    b) expeditorului (proprietarului), în cazul în care acesta este diferit de operatorul din sectorul alimentar de la care au fost expediate seminţele sau germenii;
    4) denumirea şi adresa operatorului din businessul alimentar căruia îi sînt expediate seminţele sau germenii;
    5) denumirea şi adresa destinatarului, în cazul în care acesta este diferit de operatorul din businessul alimentar căruia îi sînt expediate seminţele sau germenii;
    6) un număr de referinţă pentru identificarea lotului, după caz;
    7) data expedierii.
    12. Prevederile punctului 11 vor fi menţionate şi transmise în orice formă corespunzătoare, cu condiţia ca acestea să fie uşor de accesat de către operatorul din businessul alimentar căruia îi sînt furnizate seminţele sau germenii.
    13. Operatorii din businessul alimentar vor transmite zilnic informaţiile relevante menţionate la punctul 11. Înregistrările menţionate la punctul 11 se actualizează zilnic şi se păstrează disponibile pentru o perioadă de 3 ani după perioada presupusă de consum al germenilor.
    14. Operatorul din businessul alimentar furnizează informaţiile menţionate la punctul 11 autorităţii competente, la cererea acesteia.
V. Cerinţe în materie de trasabilitate aplicabile
seminţelor şi germenilor importaţi

    15. Loturile de seminţe destinate producţiei de germeni şi loturile de germeni sînt însoţite, atunci cînd sînt importate în ţară, de un certificat de calitate în baza Legii nr. 78-XV  din 18 martie 2004 privind produsele alimentare (în continuare – certificat), conform prevederilor capitolului VI din prezentele Cerinţe.
    16. Operatorul din businessul alimentar care importă seminţe sau germeni păstrează certificatul  menţionat la punctul 15 pentru o perioadă de 3 ani după perioada presupusă de consum al germenilor.
    17. Toţi operatorii din businessul alimentar care manipulează seminţele importate destinate producţiei de germeni furnizează o copie a certificatului menţionat la punctul 15 tuturor operatorilor din businessul alimentar cărora le sînt expediate seminţele, pînă la momentul în care aceste seminţe sînt  primite de producătorul germenilor.
    18. În cazul în care seminţele destinate producţiei de germeni se vînd  ambalate pentru vînzarea cu amănuntul, toţi operatorii din businessul alimentar care manipulează seminţele importate furnizează o copie a certificatului menţionat la punctul 15 tuturor operatorilor din businessul alimentar cărora le sînt expediate seminţele, pînă la momentul în care acestea sînt  ambalate pentru vînzarea cu amănuntul.
VI. Cerinţe de certificare la importul de germeni
şi seminţe pentru producţia de germeni
    19. Loturile de germeni sau seminţe destinate producţiei de germeni importate în ţară  vor fi  însoţite de certificat conform modelului prevăzut în anexă, care să confirme că:
    - germenii sau seminţele au fost produse în condiţii care respectă cerinţele generale de igienă a produselor alimentare şi nu sînt modificate genetic;
    - germenii au fost obţinuţi în condiţii care respectă cerinţele de trasabilitate stabilite la punctele 10-13;
    - germenii au fost obţinuţi în unităţi care respectă cerinţele din prezenta hotărîre şi criteriile microbiologice prevăzute în Hotărîrea Guvernului nr. 221 din 16 martie 2009 „Cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare”.
    20. Certificatul şi, după caz, rezultatele testelor microbiologice pentru depistarea Enterobacteriaceae, menţionate la punctul 19, trebuie să fie redactate în limba de stat şi  în  una din limbile oficiale ale ţării emitente.
    21. Certificatul în original trebuie să însoţească transportul pînă cînd ajunge la destinaţia sa, astfel cum este indicat în certificatul din anexa la prezentele Cerinţe.
    22. În caz de divizare a transportului, o copie a certificatului trebuie să însoţească fiecare parte a transportului.
    23. Prin derogare de la prevederile punctului 19 de atestare oficială a faptului că seminţele au fost produse în conformitate cu cerinţele de igienă a produselor alimentare, transporturile de seminţe pentru germinare destinate a fi exportate vor fi supuse unor teste microbiologice privind depistarea Enterobacteriaceae pentru a verifica condiţiile de igienă ale producţiei înainte de export. Rezultatele acestor teste microbiologice nu vor depăşi 1000 UFC/g.
    24. În cazul solicitării certificatului de către ţara importatoare,  la export, operatorii din businessul alimentar care produc germeni utilizînd seminţe importate pun la dispoziţie pe proprie răspundere certificatul şi, după caz, rezultatele testelor microbiologice. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul solicitării, aplică ştampila pe certificat în termen de o zi lucrătoare.

    anexă