HGO256/2018
ID intern unic:  374807
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 256
din  27.03.2018
cu privire la aprobarea Listei locurilor de muncă încadrate în condiții
deosebite, în temeiul căreia se acordă pensie pentru limită de vîrstă în
condiții avantajoase, precum și a Instrucţiunii privind modul de aplicare
a Listei și de confirmare a stagiului special
Publicat : 30.03.2018 în Monitorul Oficial Nr. 108-112     art Nr : 291
    În temeiul art. 41 alin. (21) și art. 42 din Legea nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 42-44, art. 247), cu modificările și completările ulterioare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă:
    1) Lista locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, în temeiul căreia se acordă pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase, conform anexei nr. 1;
    2) Instrucţiunea privind modul de aplicare a Listei locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, în temeiul căreia se acordă pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase și de confirmare a stagiului special, conform anexei nr. 2.
    2. Conducătorii unităților economice vor efectua evaluarea locurilor de muncă pentru confirmarea dreptului la acordarea pensiilor în condiții avantajoase conform modului stabilit de Guvern, vor întocmi lista locurilor de muncă, indicînd denumirea profesiilor și funcțiilor angajaților cărora conform Listei li se acordă dreptul la pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase și o vor înregistra la Casa Națională de Asigurări Sociale.
    3. Salariaților care, pînă la intrarea în vigoare a prezentei hotărîri, au realizat stagiul special la lucrări foarte nocive și foarte grele conform Listei nr. 1 a unităților de producție, lucrărilor, profesiilor, funcțiilor și indicilor la lucrări în subteran, la lucrări cu condiții de muncă foarte nocive și foarte grele, în temeiul cărora se acordă dreptul la pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 822 din 15 decembrie 1992, li se păstrează stagiul în cauză la stabilirea dreptului la pensie în condiții avantajoase, indiferent de prezența sau absența în noua Listă a profesiei sau funcției în care au activat anterior.

    PRIM-MINISTRU                                                            Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul sănătății,
    muncii și protecţiei sociale                                                Svetlana Cebotari

    Nr. 256. Chişinău, 27 martie 2018.


    anexa nr.1

Anexa nr. 2
la Hotărîrea Guvernului nr.256
din 27 martie 2018

INSTRUCŢIUNE
privind modul de aplicare a Listei locurilor de muncă încadrate în
condiții deosebite,
în temeiul căreia se acordă pensie pentru limită de
vîrstă
în condiții avantajoase și de confirmare a stagiului special
    1. Lista locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, în temeiul căreia se acordă pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase (în continuare – Listă) este aplicată de întreprinderi, organizații și instituții (în continuare – unități), indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare.
    2. Angajaților ale căror ocupații sînt prevăzute în Listă li se acordă dreptul la pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase  în cazul în care condițiile lor de muncă corespund condițiilor prevăzute în Listă, fapt care necesită confirmare prin rezultatele evaluării locurilor de muncă la unități. Evaluarea locurilor de muncă se efectuează conform regulamentului aprobat de Guvern.
    3. Dreptul la pensie în condiții avantajoase se acordă salariaților angajați la lucrările prevăzute în Listă în cazul întregii zile de muncă (întreaga zi de muncă se consideră atunci cînd salariatul execută lucrările într-un interval ce nu este mai mic de 80% din durata totală a timpului de muncă). Totodată, în timpul de muncă indicat se include executarea lucrărilor pregătitoare, auxiliare, a lucrărilor de reparări curente în afara locului de muncă în scopul exercitării funcțiilor sale. Această prevedere se referă doar la salariații ocupați nemijlocit în procesul tehnologic de producție sau reparare a utilajului tehnologic.
    4. În cazul în care salariații cumulează o ocupație prevăzută în Listă cu ocupații care nu sînt prevăzute în Listă, pensia se acordă în condiții generale.
    5. În compartimentul „Industria chimică” sînt incluși „muncitori și maiștrii la întreprinderi încadrați ziua completă în procesul tehnologic de producții: chimice anorganice, polimeri, mase plastice (inclusiv materiale compozite, sticloplast şi poliuretani), cauciucuri, lacuri şi vopsele, emailuri, producţii ale chimiei menajere, sinteză organică, alcooli și derivații lor, din secții, sectoare, compartimente şi instalaţii cu existenţa în zona de lucru a substanţelor nocive cu clasele 1 şi 2 de periculozitate”. În acest caz dreptul la pensie în condiții avantajoase este acordat tuturor muncitorilor care execută aceste lucrări, indiferent de profesie.
    6. Compartimentul „Profesii generale” din Listă se aplică indiferent de ramura și unitatea unde se efectuează lucrările prevăzute în acest compartiment. Spre exemplu, muncitorii antrenați la curățarea interiorului rezervoarelor, recipientelor, cisternelor, compartimentelor navale de substanțe petroliere și chimice au dreptul la pensie în condiții avantajoase, indiferent de locul de angajare: întreprinderi chimice, transporturi, stații termoelectrice etc.
    7. Specialiștii ale căror funcții sînt prevăzute în Listă au dreptul la pensie în condiții avantajoase indiferent de nivelul de studii și categoria de calificare.
    8. În cazurile în care Lista prevede nu numai denumirea profesiei sau funcției, dar și indicii vizînd condițiile de muncă legate de utilizarea sau prezența în mediul zonei de muncă a unor substanțe nocive de anumite clase de periculozitate, stabilirea dreptului la pensie în condiții avantajoase se face în conformitate cu Regulamentul sanitar privind cerinţele de sănătate şi securitate pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici la locul de muncă, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 324 din 30 mai 2013.
    9. Stagiul de cotizare ce asigură dreptul la pensie în condiții avantajoase se determină în modul prevăzut de Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și  modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 165 din 21 martie 2017.
    10. Stagiul special realizat la lucrări prevăzute în Listă se confirmă prin carnetul de muncă, iar după 1 ianuarie 1999 – în baza datelor din contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate.
    11. În carnetul de muncă înscrierea privind ocupația salariatului urmează să conțină codul locului de muncă, denumirea profesiei sau funcției și descrierea activității conform Listei, iar în contractul individual de muncă se descriu detaliat atribuțiile funcționale.
    12. Pentru confirmarea stagiului de cotizare special se folosesc adeverințele eliberate de unități, conținînd precizările necesare ale ocupării  persoanelor la lucrările prevăzute în Listă, inclusiv ziua completă de muncă la aceste lucrări, iar în cazul locurilor de muncă la unități supuse evaluării – și copia legalizată a fișei de evidență și evaluare a locului de muncă, copia legalizată a listei locurilor de muncă, denumirea profesiilor și funcțiilor angajaților în temeiul cărora lucrătorilor li se acordă dreptul la pensie în condiții avantajoase.
    În adeverință se concretizează: perioadele de muncă ce se includ în stagiul de cotizare special; profesia; funcția; caracterul muncii efectuate; compartimentul, codul și denumirea activității din Listă la care se raportează această perioadă de lucru; documentele perioadei respective în baza cărora este eliberată adeverința în cauză  (ordin de angajare, contract individual de muncă, fișa de evidență și evaluare a locului de muncă, procesele tehnologice, sarcini de lucru, registrul de urcare–coborîre în subteran, statele de personal, jurnalul individual de control dozimetric, jurnalul de predare a surselor radioactive, fișa rezultatelor de defectoscopie a pieselor și articolelor, instrucțiunea de serviciu etc.).
    13. În stagiul special de cotizare ce asigură dreptul la pensie în condiții avantajoase, în afară de activitatea exercitată conform Listei, se mai includ:
    1) perioadele de absență forțată plătite în cazul concedierii neîntemeiate de la locul de muncă, ce dă dreptul la pensie în condiții avantajoase și restabilirii ulterioare în acest lucru, dacă au fost achitate contribuțiile de asigurări sociale;
    2) durata concediilor de maternitate stabilite conform legislației în vigoare femeilor ocupate la lucrări cuprinse în Listă;
    3) perioada transferului temporar al femeii de la un lucru cuprins în Listă la altă muncă în legătură cu graviditatea;
    4) perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă în perioada în care a fost angajat într-o ocupație cuprinsă în Listă.
    14. Nu se includ în stagiul special ce acordă dreptul la pensie în condiții avantajoase:
    1) perioadele muncii prin cumul în unitățile de producție, la lucrările, profesiile și funcțiile incluse în Listă;
    2) perioadele de muncă în activitățile incluse în Listă în condițiile zilei de muncă sau săptămînii de muncă incomplete.