HGO683/2018
ID intern unic:  376451
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 683
din  11.07.2018
pentru aprobarea Regulamentului cu privire la normele de aplicare
care stabilesc modalitățile tehnice de interoperabilitate și armonizare
a seturilor și serviciilor de date spațiale, precum și termenul de
implementare
Publicat : 20.07.2018 în Monitorul Oficial Nr. 267-275     art Nr : 742
    În temeiul art. 8 alin. (3) din Legea nr. 254 din 17 noiembrie 2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 441-451, art. 887), Guvernul HOTĂRĂȘTE:
    Se aprobă Regulamentul cu privire la normele de aplicare care stabilesc modalitățile tehnice de interoperabilitate și armonizare a seturilor și serviciilor de date spațiale, precum și termenul de implementare (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                                                         Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul economiei
    și infrastructurii                                                              Chiril Gaburici

    Nr. 683. Chişinău, 11 iulie 2018.


Anexă
la Hotărîrea Guvernului
nr.683 din 11 iulie 2018

REGULAMENT

cu privire la normele de aplicare care stabilesc modalitățile tehnice
de interoperabilitate
și armonizare a seturilor și serviciilor de
date spațiale, precum și termenul de implementare
I. DISPOZIȚII GENERALE
    1. Regulamentul cu privire la normele de aplicare care stabilesc modalitățile tehnice de interoperabilitate și armonizare a seturilor și serviciilor de date spațiale, precum și termenul de implementare (în continuare – Regulament) stabilește cerințele privind modalitățile tehnice de interoperabilitate și de armonizare a seturilor și serviciilor de date spațiale corespunzătoare categoriilor enumerate în anexele nr. 1, nr. 2 și nr. 3 la Legea nr. 254 din 17 noiembrie 2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale.
    2. Normele de aplicare conțin definiția și clasificarea obiectelor spațiale cu relevanță pentru seturile de date spațiale prevăzute în anexele nr. 1, nr. 2 și nr. 3 la Legea nr. 254 din 17 noiembrie 2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale, precum și modalitățile de georeferențiere a acestor date spațiale.
    3. Prezentul Regulament este obligatoriu pentru toate entitățile publice, conform Hotărîrii Guvernului nr. 458 din 22 iunie 2017 „Pentru aprobarea responsabilităților entităților publice privind seturile de date spațiale”.
    4. În sensul prezentului Regulament sînt utilizate următoarele definiții:
    atribut (atribute) – caracteristică a unui tip;
    element de metadate – unitate distinctă de metadate;
    punct de acces (access point) – adresă Internet care conține o descriere detaliată a unui serviciu de date spațiale, inclusiv o listă a punctelor finale pentru a permite executarea sa;
    serviciu de date spațiale care poate fi solicitat – serviciu de date spațiale cu metadate care îndeplinesc cerințele prevăzute în Hotărîrea Guvernului nr. 738 din 15 septembrie 2017 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la normele de creare și actualizare a metadatelor pentru seturile și serviciile de date spațiale”, cu cel puțin o adresă pentru localizarea resurselor, care reprezintă un punct de acces și este în concordanță cu un set de specificații tehnice documentate și disponibile public care oferă informațiile necesare pentru executarea sa;
    tip (type) –  tip de obiect spațial sau tip de date;
    tip de obiect spațial (spatial object type) –clasificare a obiectelor spațiale;
    tip de date (data type) –  descriptor al unui set de valori lipsite de identitate.
    5. Entitățile publice iau măsuri pentru ca toate seturile de date spațiale nou-colectate sau restructurate masiv, precum și serviciile de date spațiale corespunzătoare acestora să fie disponibile, cu asigurarea interoperabilității lor, în conformitate cu normele stabilite în acest Regulament.
    6. Entitățile publice asigură armonizarea și interoperabilitatea seturilor și a serviciilor de date spațiale conform următorului program de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament:
    1) seturile și serviciile de date spațiale nou-create sau restructurate masiv – în termen de 2 ani;
    2) seturile și serviciile de date spațiale create anterior și aflate în uz – în termen de 7 ani.
    7. Entitățile publice furnizează seturile de date spațiale în conformitate cu prevederile prezentului Regulament, prin adaptarea seturilor de date spațiale existente sau prin intermediul serviciilor de transformare prevăzute în art. 9 alin.  (1)  lit. d) din Legea nr. 254 din 17 noiembrie 2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale.
    8. Entitățile publice responsabile de seturile de date spațiale iau măsuri pentru a pune la dispoziția consumatorilor de date spațiale informații, coduri și clasificări tehnice cu privire la datele spațiale care nu sînt restricționate pentru utilizarea în acest scop, în condițiile legii.
    9. Terții care intenționează să contribuie cu date spațiale la infrastructura națională de date spațiale vor respecta prevederile prezentului Regulament.
II. CONDIȚIILE NECESARE ASIGURĂRII
INTEROPERABILITĂȚII

    10. La asigurarea interoperabilității datelor spațiale și serviciilor de date spațiale, entitățile publice vor ține seama de cerințele utilizatorilor din domeniu, de inițiativele existente și de standardele privind armonizarea seturilor de date spațiale, precum și de considerentele legate de fezabilitate și de analiza costuri-beneficii.
    11. Seturile de date spațiale care corespund anexelor nr. 1, nr. 2 și nr. 3 la Legea nr. 254 din 17 noiembrie 2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
    1) datele spațiale trebuie să includă următoarele aspecte:
    a) identificarea unică a obiectelor spațiale;
    b) legătura dintre obiectele spațiale;
    c) principalele atribute și lexicoane corespunzătoare necesare;
    d) informațiile privind dimensiunea temporală a datelor spațiale;
    e) actualizările datelor;
    2) asigurarea coerenței datelor spațiale care se referă la aceeași locație sau care se referă la același obiect reprezentat la scări diferite.
    12. Serviciile de rețea menționate la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 254 din 17 noiembrie 2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale vor fi create de către entitățile publice în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 737 din 15 septembrie 2017 „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la normele de creare a serviciilor de rețea și termenul de implementare a acestora”, astfel asigurîndu-se compatibilitatea și interoperabilitatea acestora.
    13. În scopul asigurării compatibilității și interoperabilității, seturile de date spațiale din anexele nr. 1-3 la  Legea nr. 254 din 17 noiembrie 2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale sînt create de entitățile publice și terții responsabili conform standardelor stabilite în anexa nr. 1.
    14. Pentru integrarea datelor spațiale interoperabile în infrastructura națională de date spațiale, entitățile publice creează specificații privind produsul de date pentru fiecare set de date spațiale de care este responsabilă, conform profilului general al specificațiilor privind produsul de date din anexa nr. 2.
    15. În scopul asigurării interoperabilității, în metadatele pentru seturile de date spațiale sînt incluse următoarele elemente:
    1) sistemul de coordonate utilizat în seturile de date spațiale;
    2) sistemul de referință temporal utilizat în seturile de date spațiale;
    3) codificarea, care descrie un construct al limbajului de programare care specifică reprezentarea obiectelor de date într-un registru, fișier, mesaj, dispozitiv de stocare sau mijloc de transmisie;
    4) coerența topologică, care oferă informații despre corectitudinea caracteristicilor topologice ale datelor spațiale, ce sînt codificate în mod explicit. Acest element este obligatoriu numai dacă setul de date spațiale include tipuri de obiecte spațiale sau tipuri de date în modelul generic de rețea (Generic Network Model) și nu asigură o topologie a liniei mediane pentru rețea;
    5) codificarea caracterelor  utilizate în setul de date spațiale. Acest element este obligatoriu în cazul în care se utilizează o codificare care nu se bazează pe formatul de transformare a unicodului 8 bit (Unicode Transformation Format-8).

    anexa nr.1

    anexa nr.2