HGO1118/2018
ID intern unic:  378429
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1118
din  14.11.2018
cu privire la aprobarea Regulamentului general de metrologie legală
privind modul de desemnare pentru verificarea metrologică a mijloacelor
de măsurare şi pentru efectuarea de măsurări în domenii de interes public
Publicat : 14.12.2018 în Monitorul Oficial Nr. 467-479     art Nr : 1291     Data intrarii in vigoare : 14.03.2019
    În temeiul art. 6 alin. (2) din Legea metrologiei nr.19/2016 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr.100-105, art.190), Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul general de metrologie legală privind modul de desemnare pentru verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare şi pentru efectuarea măsurărilor în domenii de interes public (se anexează). 
    2. Ministerul Economiei și Infrastructurii, în calitate de autoritate centrală de metrologie, va asigura implementarea prezentei hotărîri.
    3. Prezenta hotărîre intră în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării.    

    PRIM-MINISTRU                                                                      Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul economiei
    și infrastructurii                                                                            Chiril Gaburici

    Nr. 1118. Chişinău, 14 noiembrie 2018.


Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr.1118/2018

REGULAMENTUL GENERAL DE METROLOGIE LEGALĂ
privind modul de desemnare pentru verificarea metrologică a mijloacelor
de măsurare
şi pentru efectuarea de măsurări în domenii de interes public
Secțiunea 1
Dispoziții generale
    1. Prezentul Regulament general de metrologie legală (în continuare – Regulament) stabileşte modul de desemnare în domeniul metrologiei legale pentru persoanele juridice care efectuează verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal prin verificare metrologicǎ sau care efectuează măsurări în domeniile de interes public specificate la art.12 alin.(1) din Legea metrologiei nr.19/2016.
    2. În cadrul sistemului naţional de metrologie se desemnează persoane juridice pentru efectuarea următoarelor activităţi de metrologie legală:
    1) verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal;
    2) efectuarea măsurărilor în domeniile de interes public specificate la art.12 alin.(1) din Legea metrologiei nr. 19/2016.
    3. Desemnarea se efectuează în scopul confirmării oficiale a competenţei persoanei juridice pentru efectuarea activităţilor metrologice prevăzute de Legea metrologiei nr. 19/2016, precum și al ridicării nivelului de protecție a cetăţenilor şi economiei naţionale de urmările nocive ale măsurărilor incorecte.
    4. Pentru a desfăşura legal  activități de verificare metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal sau activităţi de măsurări din domeniile de interes public, persoanele juridice trebuie să deţină certificate de desemnare valabile, eliberate de autoritatea centrală de metrologie – Ministerul Economiei și Infrastructurii.
    5. Persoanele juridice care urmează să efectueze activitățile menționate în punctul 2, înainte de a desfăşura aceste activităţi, sînt obligate să obţină desemnarea de la Ministerul Economiei și Infrastructurii.
    6. Desemnarea oferă persoanei juridice dreptul de emitere a buletinelor de verificare metrologică şi de aplicare a marcajelor metrologice în limita domeniului de desemnare.
    7. Persoanele juridice desemnate efectuează verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în calitate de laboratoare de verificare metrologică, sau măsurări în domeniile de interes public, în conformitate cu documentele normative din domeniul metrologiei legale specificate în art. 6 alin. (3)-(5) din Legea metrologiei nr. 19/2016.
    8. Persoanele juridice care deţin certificate de desemnare valabile au dreptul să facă referinţă la acestea în documentele şi publicaţiile lor.
    9. Prezentul Regulament nu se aplică pentru măsurările efectuate în domeniile de interes public de către autorităţile abilitate prin lege cu dreptul de a efectua aceste măsurări.
    10. În sensul prezentului Regulament se utilizează termeni şi definiţii din Legea metrologiei nr.19/2016.
Secțiunea a 2-a 
Criterii pentru desemnarea persoanelor juridice
în domeniul metrologiei legale
    11. Persoana  juridică care solicită pentru prima dată să fie desemnată pentru efectuarea verificării metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal şi/sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public trebuie să se conformeze cerințelor pentru organisme de inspecţie de tip A prevăzute de standardul de referinţă SM SR EN ISO/CEI 17020 „Evaluarea conformităţii. Cerinţe pentru funcţionarea diferitor tipuri de organisme care efectuează inspecţii”.
    12. Persoana  juridică menționată în punctul 11 trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    1) să fie înregistrată în calitate de persoană juridică conform prevederilor Legii nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali;
    2) să respecte normele de metrologie legală și, respectiv, procedurile de măsurare legale;
    3) să nu  fie în perioada în care instanța de judecată a privat-o de dreptul de a desfășura activitate în domeniul pentru care solicită desemnarea ca urmare a comiterii unei fapte contravenționale sau a unei infracțiuni din domeniul metrologiei;
    4) să confirme documentar deţinerea cu drept de proprietate sau cu drept de folosinţă şi posesie a etaloanelor, trasabile la etaloanele naţionale ale Republicii Moldova sau la etaloanele naţionale ale altor ţări, a instalaţiilor şi mijloacelor de măsurare adecvate domeniului de activitate solicitat, cu certificate de etalonare şi/sau buletine de verificare metrologică valabile corespunzătoare. Dreptul de folosinţă a etalonului de lucru, a instalaţiei şi/sau a mijlocului de măsurare poate fi deţinut de o singură persoană juridică;
    5) să implementeze şi să menţină un sistem de management care corespunde standardului de referinţă SM SR EN ISO/IEC 17020 pentru domeniul de desemnare solicitat;
    6) să dispună de  încăperi de lucru pentru efectuarea verificării metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal şi/sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public;
    7) să dețină un fond de standarde și documente normative în domeniul metrologiei legale actualizate, care acoperă domeniul de desemnare solicitat;
    8) să deţină poliţa de asigurare de răspundere civilă, suma asigurată fiind proporţională cu nivelul şi natura responsabilităţilor care pot apărea  ca urmare a prestării serviciilor, dar nu mai puțin de 600 de unități convenționale;
    9) să deţină certificat de acreditare valabil, eliberat de Centrul Naţional de Acreditare pentru domeniul de desemnare solicitat;
    10) să dispună de un număr suficient de personal cu competenţele şi abilităţile necesare pentru executarea activităţii de verificare metrologică a mijloacelor de măsurare sau de efectuare a măsurărilor din domeniile de interes public pentru care se solicită desemnarea, dar nu mai puţin de două persoane care corespund exigențelor stabilite la literele a) şi/sau b):
    a) verificatorul metrolog trebuie:
    - să deţină diplomă de absolvire a unei specialităţi cu profil tehnic din cadrul instituţiilor de învăţămînt superior sau mediu de specialitate;
    - să deţină document de absolvire a cursurilor de instruire teoretică şi practică pentru fiecare domeniu de măsurare şi a cursului de metrologie legală eliberate de instituţii, organizaţii publice/private autorizate provizoriu sau acreditate din ţară sau din statele cu care există acorduri de colaborare;
    - să posede experienţă, de cel puţin 6 luni, pentru sortimentele mijloacelor de măsurare care vor fi supuse verificării metrologice de către aceasta;
    b) personalul care efectuează măsurări în domeniile de interes public trebuie să confirme documentar instruirile urmate.
    13. Persoanele juridice care solicită să fie desemnate pentru efectuarea verificării metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal şi/sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, după expirarea termenului de valabilitate a certificatului de desemnare eliberat anterior, trebuie:
    1) să îndeplinească cerințele menționate în punctele 11-12;
    2) să introducă date autentice în documentele prezentate Ministerului Economiei și Infrastructurii, să respecte condiţiile de mediu în care se desfășoară activitatea, să asigure corectitudinea evidenței mijloacelor de măsurare verificate metrologic sau a măsurărilor efectuate în domenii de interes public pe perioada desemnării precedente.
Secțiunea a 3-a
Desemnarea persoanelor juridice în domeniul metrologiei legale
    14. În scopul desemnării pentru efectuarea verificării metrologice a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal sau pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, persoana juridică prezintă la Ministerul Economiei și Infrastructurii o cerere, al cărei formular este prezentat în anexa nr. 1, însoțită de:
    1) fişa tehnică a persoanei juridice care solicită desemnarea pentru efectuarea activităţii de metrologie legală, conform anexei nr. 2;
    2) copia certificatului de acreditare eliberat pentru sarcinile specifice, precum și a anexei la acesta;
    3)  copia poliţei de asigurare de răspundere civilă pentru prejudiciile care pot apărea ca urmare a prestării serviciilor clientului în urma prestării serviciilor.
Solicitantul poate să nu transmită copia certificatului de acreditare dacă declară în cerere că deține certificat de acreditare valabil, cu specificarea numărului și datei de eliberare. În acest caz, Ministerul Economiei și Infrastructurii va obține și va verifica din oficiu toate datele necesare cu privire la acreditarea solicitantului de desemnare.
    15. Cererea se depune conform procedurii stabilite la art. 6 din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, cu anexarea documentelor necesare.
    16. Documentele prezentate se supun expertizei, în termen de 10 zile, de către Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru a determina corespunderea acestora criteriilor menţionate în secțiunea 1 şi a stabili domeniul de desemnare.
    17. În baza expertizei documentelor prezentate, Ministerul Economiei și Infrastructurii emite raportul de expertiză cu privire la desemnarea sau extinderea/restrîngerea domeniului de desemnare pentru verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal/efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, conform anexei nr. 3.
    18. Desemnarea sau extinderea/restrîngerea domeniului de desemnare se acordă în baza evaluării realizate de către Centrul Naţional de Acreditare în condițiile Legii nr.235/2011 privind activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii și confirmate prin certificatul de acreditare şi anexa la acesta.
    19.  Decizia privind desemnarea sau extinderea/restrîngerea domeniului de desemnare o ia Ministerul Economiei și Infrastructurii, la recomandarea Consiliului Naţional de Metrologie, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii cu anexele menţionate.
    20. În baza concluziilor pozitive ale raportului de expertiză și a recomandării Consiliului Național de Metrologie, Ministerul Economiei și Infrastructurii emite ordinul privind desemnarea sau extinderea/restrîngerea domeniului de desemnare şi îi eliberează persoanei juridice certificatul de desemnare la care este atașată o anexă. În cazul extinderii/restrîngerii domeniului de desemnare, se eliberează o anexă modificată conform formularelor de la anexele nr. 6 sau nr.7.
    21. Anexa în care se indică domeniul de desemnare este parte integrantă a certificatul de desemnare.
    1) Formularul certificatului de desemnare:
    a) pentru verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, conform anexei nr. 4;
    b) pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, conform anexei nr. 5;
    2) Formularul anexei în care se indică domeniul de desemnare:
    a) pentru verificare metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, conform anexei nr. 6;
    b) pentru efectuarea măsurărilor din domeniile de interes public, conform anexei nr. 7.
    22. Certificatul de desemnare se emite pe un termen nu mai mare decît termenul de valabilitate a certificatului de acreditare.
    23. Certificatul de desemnare emis este disponibil pe portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md).
    24. În cazul refuzului desemnării, Ministerul Economiei și Infrastructurii informează în scris persoana juridică despre decizia respectivă nu mai tîrziu de 30 de zile de la data depunerii cererii, cu motivarea refuzului de desemnare.
    25. Drept temei pentru refuz constituie:
    1) includerea unor informații eronate în cerere și documentele ce o însoțesc;
    2) necorespunderea cu cel puțin un criteriu stabilit în punctul 12.
    26. Persoana juridică desemnată poate să solicite extinderea domeniului de desemnare, depunînd  o cerere  pe adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, în modul stabilit la punctul 14, însoţită de următoarele documente:
    1) proiectul domeniului suplimentar de desemnare (conform anexei nr. 6 sau anexei nr. 7, după caz);
    2) suplimentul la fişa tehnică (conform anexei nr. 2);
    3) copia certificatului de acreditare şi a anexei cu domeniul de acreditare extins.
    27. Desemnarea pentru un domeniu extins se efectuează conform prevederilor punctelor 16 – 20.
    28. Extinderea domeniului de desemnare se confirmă prin ordinul referitor la extinderea domeniului de desemnare cu eliberarea anexei modificate la certificatul de desemnare.
    29. Termenul de valabilitate a desemnării pentru domeniul extins este identic cu termenul de valabilitate a certificatului de desemnare.
    30. În cazul expirării termenului de valabilitate a certificatului de desemnare, în scopul desemnării repetate, persoana juridică prezintă cererea conform prevederilor punctelor 14 – 15. Cererea respectivă se depune cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a certificatului de desemnare.
    31. În cel mult 5 zile de la data adoptării deciziei de desemnare în baza ordinului ministrului economiei și infrastructurii, persoana juridică desemnată se înregistrează în Registrul persoanelor juridice desemnate în sistemul național de metrologie (în continuare – Registru), conform anexei nr. 8.
    32. Fiecărei persoane juridice desemnate i se atribuie un număr de identificare.
    33. Pentru laboratoarele de verificare metrologică, în ordinul privind desemnarea se stabilește indicativul acestuia, notat cu o literă majusculă a alfabetului latin (de exemplu „A”; „B”; „C”, „D” etc.), ce urmează a fi inclus în marcajele metrologice aplicate de laboratorul respectiv.
    34. Pe parcursul desfăşurării  activităţii pe întreaga perioadă de valabilitate a certificatului de desemnare, persoana juridică trebuie:
    1) să corespundă continuu cerinţelor care au stat la baza acordării desemnării;
    2) să emită, ca urmare a activităților:
    a) de verificare metrologică – buletine de verificare metrologică sau buletine de inutilizabilitate;
    b)  de măsurări în domenii de interes public – rapoarte de măsurare conforme cerințelor specificate în documentele normative din domeniul metrologiei legale;
    3) să confirme corectitudinea măsurărilor efectuate prin participarea la intercomparări şi prezentarea, la necesitate, a rezultatelor obţinute;
    4) să asigure evidenţa mijloacelor de măsurare verificate metrologic, a buletinelor de verificare metrologică şi a buletinelor de inutilizabilitate cu înregistrarea cel puțin a informaţiei privind denumirea mijlocului de măsurare, numărul de fabricație, tipul, producătorul, solicitantul verificării metrologice a mijlocului de măsurare, precum şi seria, numărul şi data emiterii buletinului de verificare metrologică (în cazul laboratoarelor de verificare metrologică);
    5) să asigure aplicarea marcajelor de verificare metrologică de către verificatorii metrologi implicați, în conformitate cu documentele normative din domeniul metrologiei legale (în cazul laboratoarelor de verificare metrologică).
    35. Reclamaţiile referitoare la desemnarea persoanelor juridice pentru activitatea de metrologie legală se depun pe adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, care le supune examinării în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
Rezultatul examinării reclamaţiei se aduce la cunoştinţa reclamantului în scris.
Secțiunea a 4-a
Restrîngerea domeniului de desemnare, suspendarea, reluarea
valabilităţii sau retragerea certificatelor de desemnare

    36. Ministerul Economiei și Infrastructurii este abilitat cu dreptul de a lua decizii privind restrîngerea domeniul de desemnare, suspendarea,  reluarea valabilităţii sau retragerea certificatului de desemnare.
    37. Ministerul Economiei și Infrastructurii restrînge domeniul de desemnare în următoarele cazuri:
    1) solicitarea titularului certificatului de desemnare;
    2) adoptarea deciziei de restrîngere a domeniului de acreditare de către Centrul Naţional de Acreditare.
    38. Restrîngerea domeniului de desemnare se efectuează prin emiterea de către Ministerul Economiei și Infrastructurii a ordinului respectiv, cu modificarea anexei la certificatul de desemnare, care include domeniul restrîns de desemnare.
    39. Suspendarea certificatului de desemnare are drept urmare încetarea executării activităţilor metrologice indicate în domeniul de desemnare pe perioada de suspendare.
    40. Ministerul Economiei și Infrastructurii suspendă valabilitatea certificatului de desemnare în următoarele cazuri:
    1) solicitarea titularului certificatului de desemnare;
    2) adoptarea deciziei de suspendare a certificatului de acreditare de către Centrul Naţional de Acreditare;
    3) nerespectarea prevederilor punctului 51.
    41. Ministerul Economiei și Infrastructurii retrage certificatul de desemnare în următoarele cazuri:
    1) solicitarea titularului certificatului de desemnare;
    2) încheierea activităţii titularului certificatului de desemnare, care se atestă prin faptul că nu a avut încasări și nu a prestat nici un serviciu în domeniul metrologiei legale pe o perioadă mai mare de un an calendaristic;
    3) suspendarea de către titularul certificatului de desemnare a activităţii sale pentru o perioadă ce depăşeşte 30 de zile, confirmată printr-un document oficial;
    4) neînlăturarea de către titularul certificatului de desemnare, în termen de 30 de zile, a neconformităţilor ce au dus la suspendarea desemnării;
    5) adoptarea deciziei de retragere a certificatului de acreditare de către Centrul Naţional de Acreditare;
    6) radierea titularului certificatului de desemnare din Registrul de stat, prevăzut de Legea nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali;
    7) depistarea unor date neautentice introduse intenţionat în documentele prezentate Ministerului Economiei și Infrastructurii şi a unor neconformităţi care afectează integral activitatea desfăşurată, inclusiv nerespectarea prevederilor sistemului de management, nerespectarea condiţiilor de mediu, întocmirea incorectă a documentelor de evidenţă pentru mijloacele de măsurare verificate metrologic sau pentru măsurările efectuate în domenii de interes public;
    8) constatarea transmiterii certificatului de desemnare sau a copiei acestuia altei persoane pentru a desfăşura genul de activitate respectiv.
    42. Retragerea certificatului de desemnare are drept urmare încetarea executării lucrărilor de metrologie legală indicate în domeniul de desemnare.
    43. Suspendarea şi reluarea valabilităţii certificatului de desemnare sau retragerea certificatului de desemnare se efectuează de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în conformitate cu prevederile Legii nr.235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător, prin emiterea ordinului respectiv în temeiul hotărîrii instanţei de judecată, cu excepţia cazului în care suspendarea sau retragerea certificatului de desemnare este solicitată de titularul acestuia sau există decizia respectivă adoptată de către Centrul Naţional de Acreditare.
    44. În cazul înlăturării în termen de 30 zile a neconformităţilor depistate, valabilitatea certificatului de desemnare este reluată ca urmare a adoptării deciziei corespunzătoare de către instanţa de judecată sau de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ministerul Economiei și Infrastructurii informează în scris titularul certificatului de desemnare despre decizia respectivă nu mai tîrziu de 3 zile de la data adoptării acestei decizii. Informația despre reluarea valabilității certificatului de desemnare se plasează pe pagina oficială web a Ministerului Economiei și Infrastructurii.
    45. În cazul în care suspendarea nu a fost ridicată în termen de 30 de zile, Ministerul Economiei și Infrastructurii informează instanţa de judecată care urmează să emită hotărîrea judecătorească pentru retragerea certificatului de desemnare.
    46. În baza deciziei adoptate privind extinderea sau restrîngerea domeniului de desemnare ori retragerea certificatului de desemnare, în termen de 3 zile, în Registru se introduc modificările respective.
    47. Numărul persoanei juridice desemnate excluse din Registru nu se atribuie altor persoane juridice desemnate.
    48. Setul de documente al persoanei juridice desemnate excluse din Registru trebuie să fie păstrat în arhiva Registrului în decurs de 5 ani de la adoptarea deciziei respective sau de la expirarea termenului de valabilitate a certificatului de desemnare.
    49. Titularul certificatului de desemnare, la cererea Ministerului Economiei și Infrastructurii, în termen de 10 zile lucrătoare de la data comunicării deciziei de retragere a certificatului de desemnare, depune originalul certificatului de desemnare.
    50. În cazul suspendării, retragerii sau expirării termenului de valabilitate a certificatului de desemnare, titularul acestuia trebuie să se asigure că formularele buletinelor de verificare metrologică şi mărcile respective nu sînt utilizate pentru prezentarea rezultatelor verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare. Modul de eliberare, anulare a formularelor buletinelor de verificare metrologică sau de obliterare a mărcilor respective se stabileşte în regulamentele generale de metrologie legală aprobate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Secțiunea a 5-a
Monitorizarea persoanelor juridice desemnate
    51. Persoanele juridice desemnate trebuie:
    1) să creeze şi să gestioneze sisteme de evidenţă a buletinelor de verificare metrologică eliberate, compatibile cu sistemul de evidenţă gestionat de Institutul Naţional de Metrologie;
    2) să  ţină evidența rezultatelor verificărilor metrologice iniţiale, periodice şi după reparare și să asigure transparenţa deciziilor luate în procesul verificării metrologice, prin introducerea în sistemele menţionate în subpunctul 1) a informaţiei cu privire la buletinele de verificare metrologică eliberate;
    3) să prezinte lunar rapoartele referitoare la eliberarea buletinelor de verificare metrologică în modul stabilit de Ministerul Economiei și Infrastructurii;
    4) să comunice Ministerului Economiei și Infrastructurii, în termen de 15 zile, orice modificare a condiţiilor pe baza cărora a fost acordată desemnarea.
    52. Controlul respectării cerinţelor documentelor normative din domeniul metrologiei de către persoanele juridice desemnate se efectuează prin intermediul Centrului Naţional de Acreditare, conform regulilor şi procedurilor de acreditare, pe durata termenului valabilitate a certificatului de desemnare, în procesul evaluării titularului certificatului respectiv, realizată în condițiile Legii nr.235/2011 privind activităţile de acreditare şi evaluare a conformităţii.
Informaţia referitoare la rezultatele evaluărilor se prezintă Ministerului Economiei și Infrastructurii.
    53. Ministerul Economiei și Infrastructurii notifică  Centrului Naţional de Acreditare și/sau Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței informația deținută cu privire la nerespectarea de către titularii certificatelor de desemnare a cerinţelor documentelor normative din domeniul metrologiei legale în cazul în care consideră că este necesară implicarea acestora. Centrul Naţional de Acreditare și/sau Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței ulterior comunică Ministerului Economiei și Infrastructurii măsurile întreprinse.
    54. Ministerul Economiei și Infrastructurii asigură transparenţa activităţilor persoanelor juridice desemnate în domeniul metrologiei legale prin:
    1) gestionarea de către Institutul Naţional de Metrologie a sistemului de evidenţă a buletinelor de verificare metrologică eliberate de persoanele juridice desemnate pentru mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal conform Legii metrologiei nr. 19/2016;
    2) actualizarea trimestrială a Registrului şi plasarea acestuia pe pagina web oficială a Ministerului Economiei și Infrastructurii;
    3) prezentarea anuală Institutului Național de Metrologie a listei persoanelor juridice desemnate spre publicare în revista „Metrologie”.

    anexa nr.1

    anexa nr.2

    anexa nr.3

    anexa nr.4

    anexa nr.5

    anexa nr.6

    anexa nr.7

    anexa nr.8