OSVC245/2019
ID intern unic:  380469
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
SERVICIUL VAMAL
ORDIN Nr. 245
din  27.05.2019
cu privire la aprobarea Regulamentului privind operațiunile vamale
la introducerea/scoaterea
în/din Republica Moldova a numerarului
și cecurilor
de călătorie de către bănci
Publicat : 31.05.2019 în Monitorul Oficial Nr. 178-184     art Nr : 910     Data intrarii in vigoare : 30.06.2019
    În conformitate cu prevederile art. 12 din Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediție specială din 01.01.2007), art. 30 din Legea privind reglementarea valutară nr. 62/2008 (republicată în Monitorul Oficial, 2016, nr. 423-429, art. 859) şi pct. 8 din Regulamentul Serviciului Vamal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 4/2007 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 3-5, art. 15), cu modificările ulterioare,
ORDON:
    1. Se aprobă:
    a) Regulamentul privind operațiunile vamale la introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova a numerarului și cecurilor de călătorie de către bănci (Anexa nr. 1);
    b) Formularul de evidență a numerarului (Anexa nr. 2).
    2. Direcția dezvoltare și securitate informațională va efectua modificările necesare în SIIV „Asycuda World” pentru asigurarea respectării prevederilor prezentului Ordin.
    3. Responsabilitatea pentru executarea prezentului Ordin se pune în sarcina şefilor birourilor vamale, care îl vor aduce la cunoștința funcționarilor vamali și instituțiilor bancare.
    4. Se abrogă Indicaţia Departamentului vamal nr. 474-i din 26 octombrie 1999.
    5. Controlul asupra executării prezentului Ordin se pune în sarcina Departamentului venituri şi control vamal, Direcția organizarea controlului vamal și facilitarea comerțului.
    6. Prezentul Ordin se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    DIRECTORUL SERVICIULUI VAMAL                                 Vitalie VRABIE

    Nr. 245-O. Chişinău, 27 mai 2019.


Anexa nr. 1
la Ordinul  Serviciului Vamal
nr. 245-O din 27 mai 2019

REGULAMENT
privind operațiunile vamale la introducerea/scoaterea în/din
Republica Moldova a numerarului
și cecurilor de călătorie de către bănci
I.  Prevederi generale
    1. În prezentul Regulament se utilizează noţiunile definite în Legea nr.62/2008 privind reglementarea valutară (în continuare - Legea nr.62/2008). De asemenea, în sensul prezentului Regulament se utilizează următoarele noţiuni:
    Numerarul – sumă de bani în monedă națională și/sau în valută străină, precum și cecurile pentru călătorie în valută străină;
    Formularul de evidență a numerarului – document, ce atestă introducerea/scoaterea efectivă a numerarului prin punctele vamale de trecere a frontierei Republicii Moldova, care se completează de către reprezentantul băncii în două exemplare şi se autentifică prin semnătura şi amprenta ştampilei funcționarului vamal din cadrul postului vamal unde s-a efectuat controlul vamal a numerarului. În funcţie de tipul operaţiunii (introducerea/scoaterea numerarului) se completează Formularul de evidență a numerarului (conform Anexei nr. 2);
    Modulul electronic ”EVIDENȚA NUMERAR” – modul electronic din programul informaţional SIIV „Asycuda World”, completat de către funcționarul vamal, care conţine informaţii din Formularul de evidență a numerarului.
    2. Condițiile ce țin de introducerea/scoaterea numerarului în monedă națională și în valută străină, precum şi cecurilor de călătorie în valută străină în/din Republica Moldova de către bănci se reglementează de către Banca Națională a Republicii Moldova (în continuare BNM).
II.  Introducerea/scoaterea numerarului în/din Republica Moldova
de către bănci

    3. La introducerea/scoaterea numerarului în/din Republica Moldova de către bănci, în punctul de trecere a frontierei de stat/postul vamal, reprezentantul acestora prezintă organelor vamale Formularul de evidență a numerarului (conform Anexei nr. 2) în două exemplare, cu următoarele documente:
    3.1. Actul de identitate al reprezentantului băncii;
    3.2. Procura băncii (în original) eliberată pe numele reprezentantului băncii, în care se indică numărul și data procurii, funcția reprezentantului băncii, denumirea și cuantumul numerarului, destinația acestuia (introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova), precum și denumirea şi sediul băncii nerezidente/persoanei juridice nerezidente specializate, partener la operaţiunile, de la care a fost încasat sau la care va fi depus numerarul. Procura trebuie să fie semnată de către conducătorul băncii şi contabilul-şef şi legalizată prin amprenta ştampilei băncii;
    3.3 Originalul contractului, specificat în reglementările BNM, sau copia legalizată a acestuia;
    3.4. În cazul introducerii numerarului, documentul eliberat de către banca nerezidentă/persoana juridică nerezidentă specializată, partener la operaţiune care a eliberat numerarul respectiv, care confirmă că acest numerar a fost eliberat băncii. În documentul nominalizat se indică suplimentar: data eliberării, denumirea numerarului, suma numerarului şi datele de identificare ale băncii nerezidente/ persoana juridică nerezidentă specializată, datele de identificare ale băncii licențiate;
    3.5. În cazul în care, introducerea numerarului are loc fără deplasarea în ţara unde îşi are sediul banca nerezidentă/persoana juridică nerezidentă specializată, se anexează documentul de însoţire de transport (de exemplu scrisoare de trăsură avia (Air Waybill), în care se indică datele de identificare ale băncii nerezidente/persoanei juridice nerezidente specializate, băncii licențiate cu anexarea la el a documentului prevăzut la alin. 3.4.);
    3.6. În cazul scoaterii numerarului, documentul eliberat de către banca licenţiată, care confirmă că, numerarul respectiv a fost eliberat din casieria băncii licențiate în vederea scoaterii acestuia din Republica Moldova pentru a fi depus în casieria băncii nerezidente/persoanei juridice nerezidente specializate, partener la operațiune. În documentul nominalizat, se indică: data eliberării numerarului, denumirea și suma numerarului, datele de identificare ale băncii licențiate și băncii nerezidente/persoanei juridice nerezidente specializate, la care va fi depus numerarul;
    3.7.  Autorizaţia BNM pentru introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova a numerarului în cazurile prevăzute de Legea nr. 62/2008.
III.  Modul de perfectare și eliberare a actelor vamale
    4. În urma efectuării controlului documentar corespunzător, în cazul introducerii în Republica Moldova a numerarului, funcționarul vamal introduce datele aferente operațiunii în modulul electronic ”EVIDENȚA NUMERAR”  din SIIV„Asycuda World” și întreprinde următoarele acțiuni:
    4.1. Exemplarul 1 al formularului de evidență a numerarului, procura, documentele confirmative prevăzute la alin. 3.4., documentele de însoţire de transport şi autorizaţia BNM (în cazurile prevăzute de Legea nr. 62/2008) rămîn la organul vamal emitent pentru arhivare și păstrare.
    4.2.  Exemplarul 2 al formularului de evidență a numerarului și documentele prezentate pentru vămuire se restituie reprezentantului băncii după perfectarea vamală (cu excepţia celor anexate la dosarul vamal).
    5. În urma efectuării controlului documentar corespunzător, în cazul scoaterii din Republica Moldova a numerarului, funcționarul vamal introduce datele aferente operațiunii în modulul electronic ”EVIDENȚA NUMERAR” din SIIV „Asycuda World” și întreprinde următoarele acțiuni:
    5.1.  Exemplarul 1 al formularului de evidență a numerarului, procura, documentele confirmative prevăzute la alin. 3.6., documentele de însoţire de transport şi autorizaţia BNM (în cazurile prevăzute de Legea nr. 62/2008) rămîn la organul vamal pentru arhivare și păstrare.
    5.2.  Exemplarul 2 al formularului de evidență a numerarului și documentele prezentate pentru vămuire se restituie reprezentantului băncii după perfectarea vamală (cu excepţia celor anexate la dosarul vamal).
    6.  În caz de necesitate, funcționarul vamal poate utiliza, prin prisma analizei riscurilor, orice formă de control vamal pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu.
IV.  Particuralitățile de introducere a informației în modulul
electronic ”EVIDENȚA NUMERAR”

    7.  Funcționarul vamal, în scopul evidenţei numerarului introdus sau scos în/din Republica Moldova, introduce datele aferente operațiunii în modulul electronic ”EVIDENȚA NUMERAR” din SIIV „Asycuda World”, din Formularul de evidență a numerarului, respectînd următoarele particularități:
    1) în rubrica « IDNO » - codul IDNO și denumirea băncii;
    2) în rubrica «Denumire/Adresa» - Denumirea și adresa juridică a băncii;
    3) în rubrica «IDNP» – codul IDNP a reprezentantului băncii (curierului);
    4) în rubrica «Nume/Prenume» - numele și prenumele reprezentantului băncii (curierului);
    5) în rubrica «Cetatenie» – se indică cetățenia reprezentantului băncii (curierului);
    6) în rubrica «Informatii» – datele documentelor de însoţire (nr. Air Waybill, nr. procurii băncii etc.);
    7) în rubrica ”Tip” – se va selecta termenul ”valută”;
    8) în rubrica ”Descriere” – se va indica suma în litere;
    9) în rubrica ”Cod Valută” – se va indica codul valutei conform nomenclatorului internațional de clasificare a valutei;
    10) în rubrica ”Suma” – se va indica suma în cifre;
    11) în rubrica ”Provenienta” – se va indica sintagma ”introducere sau scoatere banca” după caz ;
    12) în rubrica ”Expeditor/Destinatar (nume)” – se va indica expeditorul la introducerea în Republica Moldova și la scoatere destinatarul;
    13) în rubrica ”Expeditor/Destinatar (adresa)” – se va indica adresa expeditorului la introducerea în Republica Moldova a numerarului și la scoatere adresa destinatarului;
    14) în rubrica ”Observații” – vor fi incluse informații suplimentare și sau comentarii la necesitate.

    anexa nr.2