HGA805/1994
ID intern unic:  293730
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 805
din  07.11.1994
cu privire la delegaţiile de serviciu ale salariaţiilor de la întreprinderile,
instituţiile şi organizaţiile Republicii Moldova
Publicat : 08.12.1994 în Monitorul Oficial Nr. 16     art Nr : 133     Data intrarii in vigoare : 01.11.1994


   
HG676 din 04.12.96, MO7/30.01.97
    HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96

    În scopul compensării pentru salariaţii delegaţi în hotarele Republicii Moldova sau în statele formate pe teritoriul fostei U.R.S.S., a cheltuielilor suplimentare ce ţin de majorarea preţurilor la produsele alimentare şi tarifelor la serviciile prestate de hoteluri, precum şi în legătură cu introducerea valutei naţionale de către statele menţionate, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Regulamentul cu privire la modul de delegare a salariaţilor de la  întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile Republicii Moldova, conform anexei.
2. Se stabileşte că modificarea cheltuielilor compensate salariaţilor delegaţi trebuie să se efectueze de către instituţiile şi organizaţiile finanţate din buget, în limitele mijloacelor alocate pentru delegaţiile de serviciu.
3. Ministerele, departamentele, alte organe republicane, precum şi organele controlului financiar vor asigura controlul privind consumarea corectă şi economă a mijloacelor prevăzute pentru delegaţiile de serviciu.
4. Prezenta hotărîre se pune în aplicare, începînd cu 1 noiembrie 1994.
5. Se abrogă hotărîrile Guvernului Republicii Moldova conform listei anexate.

PRIM-MINISTRU
AL REPUBLICII MOLDOVA                            Andrei SANGHELI

Chişinău, 7 noiembrie 1994
Nr. 805

Anexă
la Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
nr. 805 din 7 noiembrie 1994
R E G U L A M E N T
Cu privire la modul de delegare a salariaţilor de la
întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile Republicii Moldova
1. Prezentul Regulament prevede modul de delegare a salariaţilor de la întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile Republicii Moldova în hotarele republicii şi în statele, formate pe teritoriul fostei U.R.S.S. cu excepţia Ţărilor Baltice.
2. Delegaţie de serviciu se consideră deplasarea salriaţilor, conform dispoziţiei conducătorului întreprinderii, organizaţiei, instituţiei, pe un termen anumit în altă localitate pentru îndeplinirea unei misiuni de serviciu.
Deplasările de serviciu ale salariaţilor, munca permanentă a cărora decurge în drum sau are un caracter mobil sau ambulant, nu se consideră delegaţii.
3. Termenul delegării salariaţilor se determină de către conducătorii asociaţiilor, întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, dar nu poate depăşi  40 de zile, fără a lua în considerare timpul  aflării  în drum.
Termenul delegării muncitorilor, conducătorilor şi specialiştilor, detaşaţi pentru executarea lucrărilor de montaj, reglare şi construcţie, nu trebuie să depăşească un an. În unele cazuri termenele mai îndelungate de delegare pot fi stabilite de către Guvernul Republicii Moldova.
Compensarea cheltuielilor de delegare se efectuează pentru zilele aflării efective în delegaţie, determinate conform menţiunilor în adresa-delegaţie şi documentele de călătorie prezentate în limitele termenului, pentru care salariatul a fost detaşat. Dacă salariatul a fost detaşat  în diferite localităţi, vizele de sosire şi plecare se aplică în fiecare localitate.
Zi de plecare în delegaţie se consideră ziua plecării cu trenul, transportul aerian, auto şi alte mijloace de transport din locul permanent de lucru al detaşatului, iar ziua sosirii - ziua sosirii mijlocului de transport menţionat la locul permanent de lucru. În cazul plecării mijlocului de transport pînă la orele 24 inclusiv, ziua plecării  în delegaţie se consideră ziua curentă, iar de la orele 0 şi mai tîrziu - ziua următoare. Dacă gara, debarcaderul, aerogara nu se află în raza localităţii, se ia în considerare timpul necesar pentru deplasarea  pînă la gară, debarcader, aerogară. În mod analogic se determină şi ziua sosirii lucrătorului la locul permanent de muncă.
4. Asupra salariaţilor, care se află în delegaţie se extinde regimul timpului de lucru şi odihnă al acelor întreprinderi, instituţii şi organizaţii, în care ei sînt delegaţi. La întoarcerea din delegaţie, în locul zilelor de odihnă nefolosite în timpul delegaţiei nu se acordă alte zile de odihnă.
Dacă salariatul e detaşat în mod special pentru a lucra în zilele de odihnă sau  sărbătoare, compensarea pentru lucrul în aceste zile se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.
În cazul în care potrivit dispoziţiei  administraţiei  salariatul pleacă  în delegaţie în zi de odihnă, la întoarcerea lui din delegaţie i se acordă, în modul stabilit, o altă zi.
Chestiunea ce ţine de prezentarea la lucru în  ziua plecării  în delegaţie sau  în ziua sosirii, se soluţionează conform înţelegerii  cu administraţia.
5. Salariatului detaşat i se păstrează locul de lucru (postul) şi salariul mediu pentru timpul delegaţiei, inclusiv pentru timpul aflării în drum.
Cîştigul mediu pentru timpul aflării salariatului în delegaţie se menţine pentru  toate zilele de lucru, conform graficului stabilit la locul permanent de muncă.
Salariul mediu se expediază salariatului detaşat din contul întreprinderii, instituţiei, organizaţiei de care e delegat, la rugămintea acestuia.
6. Salariatului detaşat i se achită potrivit documentelor confirmate, cheltuielile de transport pînă la locul de destinaţie şi înapoi spre locul de muncă permanent (transporului aerian, feroviar, pe apă, transportul în comun, cu excepţia taximetrelor), incluzînd plăţile de asigurare privind asigurarea de stat a pasagerului transportat, achitarea serviciului prestat la vînzarea în prealabil a biletelor de călătorie, inclusiv cheltuielile fără  prezentarea  documentelor confirmate pentru folosirea lengeriei de pat în trenuri.
În cazul neprezentării documentelor de călătorie, achitarea  pentru transport pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează  conform tarifului minim.
Lucrătorului delegat i se achită cheltuielile pentru călătoria  în transportul de uz comun (cu excepţia taxiurilor) pînă/de la staţia, aerogara, cheiul, amplasate în afara localităţii, unde a fost delegat, conform biletelor de călătorie prezentate, cu condiţia că  lucrătorului nu i s-a acordat un mijloc de transport gratuit.
În caz de delegare a lucrătorilor cu transport de serviciu sau cu transport auto personal, se compensează cheltuielile pentru combustibil şi lubrifiante, în conformitate cu ruta şi kilometrajul, aprobate de conducătorul instituţiei, precum şi cu cantitatea necesară de aceste materiale de marca respectivă, dacă sînt prezentate documentele (chitanţele, cecurile) eliberate de staţiile de alimentare cu combustibil, care confirmă cheltuielile menţionate.
[Pct.6 completat prin HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
7. Salariatului detaşat i se recuperează cheltuielile pentru cazare (cu excepţia camerilor "lux"), inclusiv achitarea serviciilor obligatorii, prestate de către hoteluri, conform cerinţelor privind utilarea camerelor din hoteluri, precum şi plata pentru rezervarea locurilor în hoteluri în mărime de 50 la sută din preţul de compensare a locului pentru 24 ore, conform documentelor anexate la decontul de avans care adeveresc cheltuielile efectuate de către salariat.
În acelaşi mod se compensează şi cheltuielile suportate la închirierea încăperii de locuit în timpul opririi forţate în drum, confirmate documentar.
Normele-plafon la cazare pentru 24 ore sînt prevăzute în anexa la prezentul Regulament.
[Pct.7 alineat modificat prin HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
În cazul în care nu sînt prezentate documentele, care ar confirma cheltuielile efectuate la închirierea locuinţei, aceste cheltuieli  se compensează lucrătorului la delegarea în hotarele republicii - în mărime de 5 lei, iar peste hotarele republicii - 5 la sută din norma-limită pentru fiecare 24 ore, excluzîndu-se timpul aflării în drum (cu excepţia şoferilor de autocare şi a persoanelor delegate împreună cu ei). Compensarea cheltuielilor nominalizate se efectuează în cazul în care luc rătorului delegat nu i s-a acordat locuinţă fără plată.
[Pct.7 alineat în redacţia HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
8.  Pentru compensarea cheltuielilor suplimentare, suportate  în timpul deplasării pentru alimentare, diverse servicii, inclusiv achitarea călătoriei  în teritoriul localităţii de destinaţie şi altor speze, salariatului detaşat i se plăteşte o indemnizaţie unică (denumită în continuare diurnă) în valuta respectivă.
Mărimile diurnelor pentru fiecare zi de aflare în deplasare, cu excepţia zilelor de plecare şi întoarcere, sînt specificate în anexa la prezentul Regulament.
Pentru zilele de plecare şi întoarcere diurnele se plătesc în mărime de 50 procente din normele stabilite. În cazul deplasării de o singură zi diurne nu se plătesc.
Dacă pe parcursul itinerariului (tur-retur) de deplasare au avut loc staţionări forţate, fapt care a cauzat depăşirea cu 24 ore a timpului de aflare a detaşatului în statul de trecere, diurnele pentru zilele menţionate se vor plăti conform normelor stabilite pentru acel stat de trecere.  În celelalte cazuri diurnele se vor plăti potrivit normelor, stabilite pentru punctul de destinaţie (delegare).
Muncitorilor, conducătorilor şi specialiştilor întreprinderilor şi organizaţiilor, detaşaţi  în teritoriul Republicii Moldova pentru executarea lucrărilor de montaj, ajustare, construcţie, reparaţie şi restaurare, în locul diurnelor li se plăteşte în  modul stabilit un supliment la salariul tarifar (salariul de funcţie). În cazul efectuării lucrărilor menţionate peste hotarele Republicii Moldova, chestiunea achitării către salariaţi a diurnelor sau suplimentelor la salariul tarifar (salariul de funcţie) se soluţionează de către întreprinderile şi organizaţiile trimiţătoare, de comun acord cu beneficiarii. În aceste situaţii, potrivit înţelegerii dintre părţile indicate,  mărimea diurnelor poate fi mai mică decît normele stabilite.
În cazul executării lucrărilor de cercetare ştiinţifică şi de elaborare-implementare peste hotarele Republicii Moldova, mărimile diurnelor pot fi stabilite, de asemenea, potrivit  înţelegerii cu beneficiarii, în limitele normelor statuate.
[Pct. 8 în redacţia HG676 din 04.12.96, MO7/30.01.97]
[Pct. 8 modificat şi completat prin HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
9. În cazul delegării salariatului în localitatea de unde el are posibilitatea să revină zilnic la locul său permanent de trai, diurnile nu se plătesc. Dacă persoana detaşată, la sfîrşitul zilei de lucru rămîne din propria dorinţă la locul delegării, atunci la prezentarea actelor de cazare acestuia i se restituie cheltuielile reale efectuate.
Chestiunea cu privire la posibilitatea revenirii zilnice a salariatului de la locul de delegare la locul său permanent de trai, o rezolvă în fiecare caz aparte conducătorul întreprinderii, instituţiei, organizaţiei, unde lucrează salariatul.
10. În cazul  incapacităţii temporare de muncă a persoanei  detaşate, acesteia i se restituie, în baze generale, cheltuielile pentru cazare (în afara cazurilor cînd se află în staţionar la tratament) şi i se plătesc diurnele pe întreaga perioadă de timp, pînă cînd, conform stării sănătăţii, nu poate intra în exerciţiul funcţiunilor sale sau reveni la locul său permanent de trai, dar nu mai mult de două luni.
Incapacitatea temporară de muncă a salariatului detaşat, precum şi imposibilitatea de a reveni la locul său permanent de trai din cauza bolii, trebuie să fie confirmată în modul stabilit.
Pentru perioada de incapacitate temporară de muncă salariatului detaşat  i se plăteşte în baze generale o indemnizaţie pentru pierderea temporară a capacităţii de muncă. Zilele de incapacitate temporară de muncă nu se includ în termenul de delegare.
11. Dacă lucrătorul în timpul delegaţiei a avut convorbiri interurbane de serviciu cu instituţia care l-a delegat sau cu alte instituţii în chestiuni ce ţin de scopul delegării, cheltuielile menţionate se compensează conform dispoziţiei conducătorului întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei, dacă sînt prezentate documentele respective.
[Pct.11 în redacţia HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
12. În cazul delegării lucrătorului peste hotarele Republicii Moldova lui i se plăteşte un avans în valuta ţării unde a fost trimis în delegaţie sau, în baza înţelegerii între administraţia întreprinderii, organizaţiei şi instituţiei care deleghează şi lucrătorii delegaţi, în altă valută convenabilă pentru ambele părţi.
[Pct.12 în redacţia HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
13. Darea de seamă despre cheltuielile efectuate se prezintă de către salariatul detaşat în termen de 5 zile după întoarcere. Tot  în acest termen se rambursează soldul avansului plătit.
Decontul de avans se întocmeşte salariaţilor detaşaţi în valuta, în care a fost eliberat avansul. Astfel, în decontul de avans se indică cheltuielile pentru cazare şi deplasare, efectuate în valuta ţării de destinaţie, conform documentelor confirmative corespunzătoare cu transformarea în valuta, în care a fost eliberat avansul. Transformarea se efectuează potrivit cursului, conform documentelor prezentate de salariatul detaşat, eliberate de casele de schimb, iar în cazul lipsei acestora, potrivit cursului de contare al Băncii Naţionale la data eliberării avcansului.
Diurnile, plătite  în valuta ţării de destinaţie sau altă valută,  în afară de dolari S.U.A., se calculează cu aplicarea cursului de cotare al Băncii Naţionale a Moldovei la data eliberării avansului.
[Pct. 13 modificat prin HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
14. Soldul avansului  nejustificat prin documetele de confirmare se restituie de către salariatul detaşat în valuta în care a fost eliberat avansul, sau, la înţelegerea între administraţia întreprinderii, organizaţiei, instituţiei, care trimite în deplasare şi salariatul detaşat - în valuta naţională a Republicii Moldova la cursul de cotare al Băncii Naţionale a Moldovei la data rambursării soldului  avansului eliberat.
15. Dacă în caz de detaşare, salariatul n-a primit un avans de mijloace băneşti, recuperarea cheltuielilor efectuate în deplasarea de serviciu se face învaluta naţională a Republicii Moldova, cu aplicarea la cheltuielile efectuate în valuta ţării de destinaţie a cursului de recalculare, conform documentelor prezentate, eliberate de casele de schimb, despre schimbul valutei naţionale a Republicii Moldova pe valuta ţării de destinaţie. Dacă asemenea documente nu sînt prezentate, recalcularea cheltuielilor reale în raport cu valuta naţională a Republicii Moldova se efectuează potrivit cursului de cotare al Băncii Naţionale a Moldovei la data precedentă detaşării.
16. Evidenţa mijloacelor eliberate spre decontare pentru delegarea de serviciu se ţine în valuta naţională a Republicii Moldova cu aplicarea cursului de cotare al Băncii Naţionale la data eliberării avansului.
Cheltuielile efectuate real sînt reflectate în evidenţa contabilă, de asemenea în valută naţională a Republicii Moldova, însă cu aplicarea cursului de referinţă la ziua eliberării avansului, iar în caz de neacordare a avansului - la ziua precedentă delegării. În mod analogic se evaluează soldul avansului restituit.
[Art.16 al.2) modificat prin HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]
Diferenţa de curs care a apărut în legătură cu aplicarea cursurilor stabilite de Banca Naţională a Moldovei la valuta naţională faţă de valuta altor state la diferite date calendaristice, de asemenea, cu aplicarea cursului de transformare a unei valute în alta conform documentelor prezentate, eliberate de casele de schimb, se atribuie întreprinderilor şi organizaţiilor ce se ocupă cu activitatea de antreprenor la rezultatul activităţii financiar-economice, iar instituţiilor bugetare - la cheltuielile reale din devizul cheltuielilor la articolul "Deplasări şi călătorii de serviciu".
Anexa
la Regulamentul cu privire la
delegarea lucrătorilor întreprinderilor, instituţiilor
şi organizaţiilor din Republica Moldova

Normele diurnelor şi normele-limită ale
cheltuielilor de cazare (în dolari S.U.A.)

Statul Normele diurnelor Norma-limită de compensare a cheltuielilor de cazare
1 2 3
Federaţia Rusă: oraşeleMoscova şi Sankt-Peterburg 18 80
raioanele din ExtremulNord şi Extremul Orient* 18 60
celelalte localităţi 15 60
Ucraina: or. Kiev 16 70
celelalte localităţi 16 50
Azerbaidjan 12 50
Belarus 15 50
Armenia 12 50
Georgia 12 50
Kazahstan   12 50
Kîrgîzstan 12 50
Tadjikistan 12 50
Turkmenistan 12 50
Uzbekistan 12 50
Moldova**:    
municipiul Chişinău 15 90
celelalte localităţi 15 70

* La raioanele Extremului Nord şi Extremului Orient se raportă:
regiunea Murmansk;
regiunea Arhanghelsk (circumscripţia autonomă Neneţk or. Severodvinsk);
oraşele Vorkuta şi Inta cu teritoriile, aflate în subordinea administrativă a consiliilor orăşeneşti ale acestora;
reiunea Tiumeni (circumscripţia autonomă Iamalo-Neneţk);
regiunea Krasnoiarsk (circumscripţiile autonome Taimîr şi Evencă);
oraşele Norilsk şi Igarka cu teritoriile, aflate în subordinea administrativă a consiliilor acestora, raioanele
Turuhan şi Eniseiul de Nord;
regiunea Irkutsk (raionul Katansk); regiunea Iacutia, Magadan;
regiunea Kamciatka;
regunea Habarovsk;
regiunea Sahalin.
** Cifrele sînt prezentate în lei
[Anexa în redacţia HG251 din 06.05.96, MO38/14.06.96]

Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
nr. 805 din 7 noiembrie 1994
L I S T A
hotărîrilor Guvernului Republicii Moldova care se abrogă
1. Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.86 din 13 februarie 1992 "Cu privire la deplasările de serviciu ale lucrătorilor întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor din Republica Moldova" (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1992, nr.2, art.63).
2. Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.631din 21 septembrie 1992 "Privind introducerea unor modificări în Regulamentul cu privire la compensarea cheltuielilor pentru deplasările de serviciu ale lucrătorilor întreprinderilor,  instituţiilor şi organizaţiilor  din Republica  Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din 13 februarie 1992 nr. 86".
3. Hotărîrea  Guvernului Republicii Moldova nr. 761 din 25 noiembrie 1992  "Cu privire la  introducerea unor modificări şi completări în Hotărîrea Guvernului  Republicii Moldova nr. 86 din 13 februarie 1992" (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1992, nr. 11, art. 349).
4. Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.403 din 30 iunie 1993 "Cu privire la introducerea unor modificări şi completări în Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din 13 februarie 1992, nr. 86" (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1993, nr. 6, art. 203).
5. Punctul 1 din Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 405 din 9 iunie 1994 "Despre  introducerea  unor  modificări  în hotărîrile Guvernului Republicii Moldova".
6. Punctul 2 din Modificările aprobate prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 632 din 24 august 1994 "Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul şi mărimile de compensare a cheltuielilor  în cazul repartizării lucrătorilor din întreprinderi şi organizaţii  în vederea executării lucrărilor de montaj, reglare, construcţie, reparaţie şi restaurare, precum şi a cheltuielilor necesare pentru lucrările cu un caracter mobil şi ambulant şi cele executate prin metoda de schimb" (Monitorul Oficial, 15 septembrie 1994, nr.4. art.34).