HGM661/1991
ID intern unic:  296622
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 661
din  26.11.1991
Cu privire la stabilirea noilor adaosuri la preţurile de
achiziţie a produselor animaliere
Publicat : 30.12.1991 în Monitorul Oficial Nr. 000     Promulgat : 26.11.1991
Modificat
Hot. Guv. nr.713 din 20.12.91
    În scopul compensării   cheltuielilor  suplimentare,  suportate   de colhozuri,  sovhozuri,  gospodăriile  auxiliare  şi  de  fermieri, alte întreprinderi ale  complexului agroindustrial la  obţinerea  producţiei animaliere  şi  crearea  unor condiţii economice necesare pentru desfăşurarea  activităţii lor stabilite şi efective, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
1. Începînd cu  27  noiembrie  1991  se stabilesc  adaosuri  noi  la preţurile  de  achiziţie  în  vigoare la  produsele  animaliere  conform anexelor nr. 1,2 şi 3.
Cheltuielile suplimentare  legate de stabilirea adaosurilor noi  la preţurile  de  achiziţie la produsele animaliere se vor face din  contul mijloacelor financiare prevăzute în acest scop în bugetele republican şi locale pentru anul 1991.
2. Adaosurile noi la preţurile de achiziţie le vor achita  organele financiare  locale nemijlocit colhozurilor, sovhozurilor,  gospodăriilor auxiliare şi de  fermieri,  întreprinderilor  intergospodăreşti  şi asociaţiilor,  care  produc  şi livrează produse  animaliere  în  contul comenzii de stat.
3. A abroga anexele nr.4, 5 şi 6 la hotărîrea Guvernului Republicii Moldova  din 16 iulie 1991 nr. 347 "Cu privire la compensarea în anul 1991a cheltuielilor suplimentare ale întreprinderilor şi organizaţiilor din complexul agroindustrial în legătură cu reforma formării preţurilor".
Prim-ministru
al Republicii Moldova                  Valeriu Muravschi
Anexa nr. 1
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
din 26 noiembrie 1991 nr. 661
Preţurile de achiziţie de stat şi adaosurile
la ele prevăzute pentru bovine sacrificate
(ruble pentru 1 tonă de masă vie)

Bovine   Preţul deachiziţie Adaosul Preţul de achiziţie, inclusiv adaosul
Stare de îngrăşare sub-   medie 2580   2726   5306
Slabe (nestandard) 1273 1345   2618

[în redacţia  nr.713 din 20.12.91 (se exclud 2 poziţii)]
Note:
1.Achitarea pentru taurii de prăsilă şi viţeii de categoria I se efectiează la preţurile pentru bovine grase, iar pentru taurii şi viţeii de categoria II-la preţurile pentru bovinele cu stare de îngrăşare medie.
2.Pentru juncanii cu greutate vie de 300 kg şi mai mult în vîrsta de pînă la 2 ani se plăteşte colhozurilor, sovhozurilor, altor întreprinderi şi organizaţii agricole la preţurile pentru bovine grase, indiferent de grăsimea subcutantă, cu condiţia să satisfacă toate cerinţele standardului  în vigoare.
3.Achiziţionarea cărnii de vită şi de viţel, se efectuează la preţurile medii cu amănuntul pentru fiecare vită, minus rabatul mediu comercial.
4.Pentru bovinele tinere grase, crescute în gospodăriile specializate cu furaje, produse conform unei           tehnologii fără pesticide şi doze minime de îngrăşăminte minerale, şi respectîndu-se exigenţele sporite zooveterinare şi sanitaro-igienice, stabilite pentru fabricarea alimentelor din carne pentru copii şi celor dietice, se achită cu un adaos la preţ în sumă de 350 ruble pentru fiecare tonă de masă vie  a vitelor grase.
5.Carnea de vită slabă se realizează la un preţ cu 15 la sută mai mic decît preţurile cu amănuntul la carnea de categoria II pentru zona 1 tarifară la fiecare vită sacrificată, scăzîndu-se rabatul mediu comercial.
6.Carnea de viţel slabă se realizează la un preţ cu 50 la sută mai mic decît preţurile cu amănuntul pentru          carnea de bovină de categoria a II în zona 1 tarifară la fiecare viţel sacrificat, scăzîndu-se rabatul mediu           comercial.
7.Carnea de viţel slabă, destinată conform standardului de stat 16867-71 numai pentru prelucrarea              industrială, este livrată de către colhozuri, sovhozuri şi alte în treprinderi agricole la preţurile medii cu  amănuntul în vigoare pentru fiecare vită sacrificată, scăzîndu-se rabatul mediu comercial franco-depozit  al întreprinderii.
Anexa nr. 2
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
din 26 noiembrie 1991 nr. 661
PREŢURILE
de achiziţie de stat şi adaosurile la ele
prevăzute pentru porcinele sacrificate
(ruble pentru 1 tonă masă vie)

Porcine   Preţul deachiziţie Adaosul Preţul de achizi-ţie, inclusivadaosul
1 2 3 4
Categoria 3 - porcine grase 3800 5875     9675
Categoria 4 - vieri şi scroafede prăsilă (cuexcepţia celorgraşi)     2660 4113 6773
Categoria 5 - purcei - sugaci 5730   8302 13672
Porcine slabe (nestandard)   2280 3525   580

[în redacţia Hot. Guv. nr.713 din 20.12.91 (se exclud 2 poziţii)]
Note:
1.Purceii cu masa vie de la 8 pînă la 20 kg se achită la preţurile pentru porcinele slabe (nestandard).
2.Achitările cu persoanele care predau carne de purcel cu greutatea carcasei de la 6 pînă la 12 kg care,            conform standardului de stat 7724-77, este integral industrializată, se vor efectua la preţul cu amănuntul de 400 ruble pentru 1 centner, scăzîndu-se rabatul mediu comercial franco-depozit al întreprinderii.
3.Carnea de porc se livrează statului la preţurile medii cu amănuntul pentru fiecare carcasă de animal            sacrificat, scăzîndu-se rabatul mediu comercial.
4.Carnea slabă de porc se livrează la un preţ cu 15 la sută mai mic decît preţurile cu amănuntul la carnea             de porc în zona 1 tarifară pentru fiecare carcasă de animal sacrificat, scăzîndu-se rabatul mediu comercial.
Anexa nr. 3
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
din 26 noiembrie 1991 nr. 661
PREŢURILE
de achiziţie de stat şi adaosurile la ele
prevăzute pentru lapte şi frişcă

  Preţul deachiziţie Adaosul   Preţul de achizi-ţie, inclusivadaosul
1 2 3  
Lapte (ruble pentru 1 tonă delapte cu grăsimea stabilită cabază):      
categoria I   580   930 1510
categoria II   522   480   1002
fără categorie 406   372   778
Frişcă (copeici pentru 10la sută grăsime la 1 kg frişcă);      
categoria I 160 118   278
categoria II       140 39   179
fără categorie 128 36     164

    Note:
1.Pentru laptele de categoria I, livrat cu temperatura de pînă la +10 grade C la momentul predării, se plăteşte suplimentar un adaos de 15 ruble la 1 tonă de lapte cu grăsime stabilită ca bază.
2.Laptele de vacă achiziţionat de la populaţie este achitat la preţurile stabilite conform standardului de stat, în dependenţă de calitatea lui.
3.Laptele de la animalele bolnave ori suspectate de boală se achiziţionează la preţul de achiziţie în vigoare pentru laptele fără categorie urmînd a fi utilizat în alimentare numai după o prelucrare termică.
4.Laptele şi brînza de oi, untul sînt achiziţionate de la populaţie la preţurile libere (contractuale).