LA1005/1992
ID intern unic:  310828
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1005
din  02.04.1992
pentru modificarea şi completarea unor prevederi din Legea
cu privire la asiguararea cu pensii de stat în Republica Moldova
Publicat : 01.05.1992 în Monitorul Oficial Nr. 004     Promulgat : 02.04.1992
Abrogat prin LP156/98, MO111/17.12.98
Pentru ridicarea  nivelului de asigurare materială al  pensionarilor, ale  căror pensii, în conformitate cu legislaţia pensiilor, se stabilesc din salariul primit în trecut, pentru diferenţierea mărimilor pensiilor, luîndu-se  în  considerare situaţia economică a Republicii,  Parlamentul Republicii Moldova adoptă prezenta Lege.
Articolul I.  Legea  cu  privire la asigurarea cu pensii de  stat  în Republica  Moldova,  adoptată la 27 decembrie 1990  (Veştile  Sovietului Suprem  şi ale Guvernului R.S.S. Moldoveneşti, 1990, nr. 12, art.  326), corectîndu-se concomitent salariile din care au fost calculate pensiile, se modifică şi se completează astfel:
1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
"Articolul 1. Dreptul cetăţenilor în Republica Moldova
                        la asigurarea cu pensii de stat.
Cetăţenii Republicii  Moldova al căror loc de trai permanent cu  viză de  reşedinţă permanentă era, pînă la 1 ianuarie 1992, Republica Moldova  au  dreptul la asigurarea cu pensii de stat pentru limită de vîrstă,  în caz  de  invaliditate, de pierdere a întreţinătorului şi în alte  cazuri prevăzute de prezenta Lege.
Aceleaşi drepturi  la  asigurarea  cu  pensii de  stat  au  cetăţenii Republicii  Moldova  care s-au aşezat cu traiul pe teritoriul ei după  1 ianuarie  1992, cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie în  cazul în  care  nu mai puţin de două treimi din vechimea în muncă necesară  le constituie   munca  prestată  în  Republica  Moldova,  dacă   acordurile (tratatele) internaţionale nu prevăd astfel.
Ceilalţi cetăţeni   ai   Republicii  Moldova,  cetăţeni  străini   şi celelalte persoane fără cetăţenie se asigură cu pensii sociale".
2. În articolul 15:
Prima teză din alineatul întîi va avea următorul cuprins:
"Cetăţenii care au devenit invalizi ca urmare a unei răniri, contuzii schilodiri  sau  afecţiuni căpătate în timpul  satesfacerii  serviciului militar în termen au dreptul la pensie:";
alineatul doi se exclude;
alineatul trei se consideră alineatul doi, avînd următorul cuprins:
"Din categoria invalizilor din rîndurile militarilor fac parte:
militarii  care  au devenit invalizi ca urmare a unei răniri,  contuzii, schilodiri   sau   afecţiuni  căpătate  la  îndeplinirea   îndatoririlor serviciului  militar  în  termen sau legate de aflarea pe front  ori  de indeplinirea  datoriei  în ţări angajate în acţiuni de luptă;  militarii care  au  devenit  invalizi ca urmare a unei schilodiri  cauzate  de  un accident  nelegat  de îndeplinirea îndatoririlor serviciului militar  în termen  sau  a  unei  afecţiuni  nelegate de aflarea  pe  front  ori  de îndeplinirea  datoriei în ţări angajate în acţiuni de luptă;  partizanii şi membrii detaşamentelor şi unităţilor Mişcării de Rezistenţă".
3. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
"Articolul 20. Mărimea pensiilor.
Pensiile pentru  limită  de  vîrstă se stabilesc în proporţie  de  55 procente din salariul stabilit conform articolului 46 din prezenta Lege.
Pentru fiecare  an  complet de muncă peste vechimea de 25 de  ani  la bărbaţi  şi  20  de ani la femei pensia se majorează cu un  procent  din salariul din care a fost calculată.
Lucrătorilor   ocupaţi  la  muncile  prevăzute  în  punctul  "a"  din articolul  18 pentru fiecare an complet de muncă ce dă dreptul la pensie în  condiţii avantajoase peste vechimea de 10 ani la bărbaţi şi 7 ani  6  luni la femei, pensia se majorează cu un procent din salariul din care a fost calculată.
Mărimea pensiei  pentru limita de vîrstă, determinată în conformitate cu  prezentul articol, nu poate depăşi 75 procente din salariul din care a fost calculată pensia.
Mărimea minimă  a  pensiei pentru limită de vîrstă se  stabileşte la nivelul salariului minim, determinat de Guvernul Republicii Moldova".
4. În articolul 21:
alineatul întîi va avea următorul cuprins:
"Persoanelor   care  nu  au  vechimea  în  muncă  suficientă   pentru stabilirea  pensiei  integrale (articolul 41), dacă au nu mai puţin  din jumătate  din vechimea în muncă necesară, li se stabilesc pensii  pentru  limită  de  vîrstă cu vechime în muncă incompletă, a căror  mărime  este  proporţională  cu vechimea în muncă pe care o au, conform articolului 50 din prezenta Lege".
se introduce alineatul trei cu următorul cuprins:
"Mamelor eroine  li  se  stabilesc  pensii pentru limită  de  vîrstă indiferent de vechimea în muncă în proporţie nu mai mică de 100 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă".
5. Articolul 22 va avea următorul cuprins:
"Articolul 22. Suplimentele le pensii şi majorarea pensiilor.
La pensiile pentru  limită  de  vîrstă, inclusiv  cele  calculate  în mărimea minimă incompletă, se stabilesc următoarele suplimente:
a) pensionarii care nu lucrează şi întreţin membri ai familiei inapţi pentru  muncă  (articolele 32 şi 33) pentru fiecare membru  al  familiei inapt  pentru  muncă  în  mărimea de 30 procente din  mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) pensionarilor  fără familie care au împlinit vîrsta de 75 de  ani, pentru  îngrijirea  lor, în mărimea de 30 procente din mărimea minimă  a pensiei  pentru limită de vîrstă. În acest caz apartenenţa la  categoria pensionarilor  fără  familie se determină de comisia  pentru  stabilirea pensiilor.
Suplimentele prevăzute în punctele "a" şi "b" ale prezentului articol se pot stabili concomitent.
Pensiile pentru limită de vîrstă se majorează:
a) invalizilor din rîndurile militarilor: de grupa I cu 100 procente, de  grupa  II-a  cu  75 procente, de grupa a III-a cu  50  procente  din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) persoanelor  supuse  represiunilor  nedrepte care  s-au  aflat  în locuri  de recluziune sau în instituţii de psihiatrie cu 50 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) persoanelor supuse represiunilor nedrepte şi membrilor famiiliilor lor  care s-au aflat în exil (deportate), foştilor deţinuţi în  lagărele de  concentrare  fascişte,  în ghetouri şi în alte  locuri  de  deţinere forţată  cu  25 procente din mărimea minimă a pensiei pentru  limită  de vîrstă;
d) participanţilor  la  război  din  rîndurile  militarilor  care  au satisfăcut  serviciul  militar  în  componenţa armatei  de  operaţii,  a detaşamentelor  şi  formaţiunilor  de  partizani,  militarilor  care  au participat  la acţiuni de luptă, îndeplinindu-şi datoria militară, cu 25 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Majorările prevăzute  de  punctele  "a  -  d"  nu  pot  fi  stabilite concomitent".
6. Articolul 23 va avea următorul cuprins:
"Articolul 23. Modul de plătire a pensiilor pensionari-
                  lor care lucrează.
Pensiile pentru  limită  de  vîrstă  se  plătesc  pensionarilor  care lucrează  în  condiţiile şi în modul determinate de Guvernul  Republicii Moldova".
7. Articolul 24 va avea următorul cuprins:
"Articolul 24. Condiţiile de stabilire a pensiilor şi gru-
                         pele de invaliditate.
Pensiile de invaliditate    se   stabilesc   în   cazul    survenirii invalidităţii,  care a atras după sine pierderea completă sau parţială a capacităţii de muncă, în urma:
a) unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;
b) unei afecţiuni generale;
c) unei răniri, contuzii, schilodiri sau afecţiuni căpătate în timpul satisfacerii serviciului militar în termen.
Pensiile de invaliditate  se  stabilesc indiferent de faptul  cînd  a survenit invaliditatea: în perioada muncii, pînă la intrarea în serviciu sau după încetarea activităţii.
În funcţie de  gradul  pierderii  capacităţii de muncă  invalizii  se împart în trei grupe.
Pricinele şi  grupele  de  invaliditate, precum  şi  timpul  survenii invalidităţii  se  stabilesc  de  consiliile  de  expertiză  medicală  a vitalităţii (C.E.M.V.), care acţionează în baza unui regulament propriu, aprobat de Guvernul Republicii Moldova".
8. În articolul 25:
alineatul întîi va avea următorul cuprins:
"Pensiile în  caz de invaliditate cauzată de un accident de muncă sau de  afecţiune  profesională,  precum şi în urma unei  răniri,  contuzii, schilodiri  sau  afecţiuni căpătate în timpul  satisfacerii  serviciului militar în termen, se stabilesc indiferent de vechimea în muncă";
alineatul patru va avea următorul cuprins:
"Persoanelor care au devenit invalide pînă la vîrsta de 20 de ani din cauza  unei  afecţiuni  generale li se stabilesc  pensii  indiferent  de durata muncii".
9. În articolul 26:
teza a doua din alineatul întîi va avea următorul cuprins:
"invalizilor  de  grupele  I şi II din rîndurile  militarilor  în termen  în  proporţie  de  75 procente, celor de grupa  a  III-a  de  50 procente din salariu (articolul 46)";
alineatul trei va avea următorul cuprins:
"Pentru invalizii  de  grupele I şi II din rîndurile  militarilor  în termen  mărimea minimă a pensiilor de invaliditate nu poate fi mai  mică de  150  procente,  iar pentru invalizii de grupa a  III-a  din  aceeaşi categorie  de 75 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită  de vîrstă".
alineatul patru va avea următorul cuprins:
"Mărimea minimă   a  pensiei  invalizilor  din  rîndul   sergenţilor, plutonierilor,  fruntaşilor şi matrozilor majori (caporalilor) în termen nu  poate  fi mai mică de 110 procente din mărimea minimă a  pensiei  de invaliditate".
alineatul cinci va avea următorul cuprins:
"Dacă invalizii  de  grupele I şi II au vechimea în  muncă,  necesară pentru  stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă, vechime prevăzută de articolul  14 din prezenta Lege, pensia de invaliditate li se stabileşte în mărimea pensiei pentru limită de vîrstă".
10. Articolul 28 va avea următorul cuprins:
"Articolul 28. Suplimentele la pensii                                
                şi majorarea pensiilor.
La pensiile de  invaliditate,  inclusiv la cele calculate în  mărimea minimă  şi pentru vechime în muncă incompletă, se stabilesc  următoarele suplimente:
a) invalizilor de grupele I şi II care nu lucrează şi întreţin membri ai  familiei  inapţi  pentru muncă (articolul 32 şi 33)  pentru  fiecare membru  al  familiei  inapt pentru muncă în mărimea de 30  procente  din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) invalizilor de grupa I care suferă de boli de ochi, invalizilor de grupa  I  din  rîndurile militarilor şi invalizilor de grupa  II-a  fără familie  din  rîndurile militarilor, care au nevoie de ajutorul  altora, pentru  îngrijirea lor, în mărime de 70 de procente din mărimea minimă a pensiei  pentru  limită  de  vîrstă,  iar altor  invalizi  de  grupa  I, invalizilor  de  grupa a II-a fără familie, care au nevoie  de  ajutorul altora,  pentru  îngrijirea lor, în mărimea de 30 procente  din  mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Suplimentele prevăzute în punctele "a" şi "b" ale prezentului articol se pot stabili concomitent.
Pensia de invaliditate se majorează:
a) persoanelor  supuse  represiunilor  nedrepte, care s-au  aflat  în locuri  de recluziune sau în instituţii de psihiatrie cu 50 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) persoanelor  supuse represiunilor nedrepte şi membrilor familiilor lor  care s-au aflat în exil (deportare), foştilor deţinuţi în  lagărele de concentrare fasciste, în ghetouri, în alte locuri de deţinere forţată cu 25 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) participanţilor  la  război  din  rîndurile  militarilor  care  au satisfăcut  serviciul  militar  în  componenţa armatei  de  operaţii,  a detaşamentelor  şi  formaţiunilor  de  partizani,  militarilor  care  au  participat  la  acţiuni de luptă, îndeplinindu-şi datoria  militară  (cu excepţia  invalizilor  din  rîndurile militarilor), cu 25  procente  din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Majorările prevăzute  în  punctele  "a  -  c"  nu  pot  fi  stabilite concomitent.
Invalizilor de  grupa  a  II-a din rîndurile militarilor care  nu  au dreptul  la  alte  categorii  de  pensii şi  nici  la  supliment  pentru îngrijire,  mărimea minimă a pensiei li se majorează cu 25 procente  din mărimea minimaă a pensiei pentru limită de vîrstă".
11. În articolele  30,  49  şi  67 cuvintele  "comisia  de  expertiză medicală  a capacităţii de muncă" se substituie prin cuvintele  "comisia de expertiză medicală a vitalităţii".
12. În punctul   "c"  din  alineatul  trei  al  articolului  32  după cuvintele  "şi nu lucrează" se introduc cuvintele "indiferent de  faptul dacă se aflau sau nu în întreţinerea persoanei decedate".
13. În articolul  36  punctele  "a " şi "b" din  alineatul  întîi  şi alineatele doi şi trei vor avea următorul cuprins:
"a) familiilor persoanelor decedate din cauza unui accident de muncă, afecţiuni  profesionale  sau generale pentru fiecare membru al  familiei inapt   pentru   muncă   în  mărimea  de  30   procente   din   salariul  întreţinătorului  (articolul  46), dar nu mai puţin de 50  procente  din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) familiilor  persoanelor din rîndurile militarilor în termen pentru fiecare  membru  al  familiei inapt pentru muncă în proporţie de  40  de procente din salariul întreţinătorului (articolul 46).
Pentru copiii  care  şi-au  pierdut ambii părinţi  (orfani  de  ambii părinţi),  pentru  copiii unei mame singure decedate şi  pentru  membrii familiei  persoanelor din rîndurile militarilor în termen pensia  pentru fiecare  copil şi pentru fiecare membru al familiei nu poate fi mai mică decît 100 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.    Mărimea minimă a pensiilor în cazul pierderii întreţinătorului pentru familiile  sergenţilor, plutonierilor, fruntaşilor şi matrozilor  majori (caporarilor) în termen nu poate fi mai mică de 110 procente din mărimea minimă  a  pensiei  pentru  limită de vîrstă pentru  fiecare  membru  al familiei"..
14. În articolul 40:
ultimul alineat va avea următorul cuprins:
"Listele profesiilor  şi funcţiilor, modul de stabilire şi de plătire a  pensiilor  pentru personalul navigant de încercare, precum  şi  modul calculării  vechimii în muncă pentru stabilirea pensiei în  corespundere cu  subpunctele  "a" şi "c" din punctul 1 şi cu punctul 2 din  prezentul articol se aprobă în modul determinat de Guvernul Republcii Moldova".
15. Legea se completează cu articolul 401 avînd următorul cuprins:
"Articoul 401. Pensiile pentru vechime în muncă anu-
                   mitelor categorii  de lucrători  din
                   unele ramuri ale economiei naţionale.
Pensiile pentru  vechime  în muncă anumitelor categorii de  lucrători din  unele ramuri ale economiei naţionale se stabilesc în condiţiile  şi în mărimile determinate de Guvernul Republicii Moldova".
16. Alineatul întîi din articolul 41 va avea următorul cuprins:
   "Pensiile pentru  vechime în muncă se stabilesc în mărimile prevăzute de articolul 20 din prezenta Lege, pensiilor pentru limită de vîrstă".
17. În articolul  43  se  intruduce alineatul şase,  avînd  următorul cuprins:
"În vechimea  în muncă ce dă dreptul la pensie se includ de  asemenea şi  alte  tipuri  de activităţi (alte perioade), inclusiv  calculate  în condiţii  avantajoase, în condiţiile şi în modul determinate de Guvernul Republicii Moldova".
18. În articolul 44:
ultima teză din  punctul  "a" al alineatlui întîi va  avea  următorul cuprins:
"- timpul aflării   în   locuri  de  recluziune,  în  instituţii   de psihiatrie  sau în exil (deportare), al aflării sub strajă a cetăţenilor traşi  fără temei la răspundere penală, supuşi represiunilor nedrepte şi reabilitării ulterior";
se completează:
- punctul "b"  din alineatul întîi cu o teză avînd următorul cuprins:
"- timpul aflării   foştilor  deţinuţi  în  lagărele  de  concentrare fasciste, în ghetouri şi în alte locuri de deţinere forţată";
- alineatul întîi cu punctul "c" avînd următorul cuprins:
"c) în măsura de unu şi jumătate:
- munca efectuată  de  unele  categorii  de  lucrători  medicali  din instituţiile  de  ocrotire a sănătăţii, conform listelor de  lucrări  şi funcţii, aprobate de Guvernul Republicii Moldova".
19. Articolul 45 va avea următorul cuprins:
"Articolul 45. Modul de confirmare a vechimii în muncă.
Actele care confirmă   vechimea  în  muncă:  carnetul  de  muncă  sau certificatul despre perioada plătirii cotelor de asigurare socială. Dacă lipsesc  documentele numite sau înscrierile corespunzătoare în ele modul de confirmare a vechimii în muncă este determinat de Guvernul Republicii Moldova".
20. În articolul  48  se  introduce alineatul şase  avînd  următorul cuprins:
"Persoanelor  din  categoria militarilor şi persoanelor egalate  lor, care  au dreptul la pensie în conformitate cu prezenta Lege, în salariul pentru  calcularea pensiei li se includ toate tipurile de soldă, de rînd cu salariul muncitorilor şi funcţionarilor".
21. În articolul  49  se  introduce o teză avînd  următorul  cuprins:
"- s-a aflat  sub  strajă, în locuri de recluziune, în instituţii  de psihiatrie sau în exil (deportare) şi reabilitat ulterior".
22. Alineatele patru şi cinci din articolul 54 se exclud.
23. Articolul 58 va avea următorul cuprins:
"Articolul 58. Majorarea mărimii minime a pensiilor
                  şi proporţiilor maxime ale salariului.
Mărimea minimă  a  pensiei  (articolele 20, 26,  şi  36)  proporţiile maxime   ale  salariului  luat  în  considerare  la  calcularea  pensiei (articolul  46) se majorează în legătură cu mărimea salariului minim. În acest  caz  majorarea se face de la 1 iulie, dacă salariul minim a  fost mărit  pînă la 1 iunie, şi de la 1 inuarie anul următor, dacă  majorarea salariului minim s-a făcut de la 1 iulie sau mai tîrziu".
24. Articolul 59 va avea următorul cuprins:
"Articolul 59. Majorarea  pensiilor  în  legătură  cu
                  schimbarea indexului costului vieţii şi
                         cu creşterea salariului.
Pensiile calculate din salariu conform normelor articolelor 20, 26 şi 36  din  prezenta  Lege  se  majorează  în  conformitate  cu  schimbarea indexului costului vieţii şi cu creşterea salariului în modul determinat de Guvernul Republicii Moldova".
25. În articolul 63:
după alineatul  întîi  se  introduce un alineat nou  avînd  următorul cuprins:
"La trecerea  de la o pensie, stabilită în baza altor acte normative, pensia  conform  normelor  prezentei  Legi se  stabileşte  din  salariul determinat  în  corespundere  cu articolele 46-49  ale  prezentei  Legi, precum  şi,  la  dorinţa  pensionarului, din salariul din  care  a  fost calculată pensia plătită anterior";
alineatul doi se va considera alineatul trei.
26. În articolul 75:
alineatul patru va avea următorul cuprins:
"În cazul încetării  din  viaţa  a pensionarului,  familiei  lui  sau persoanelor  care au organizat funeraliile li se plăteşte o indemnizaţie pentru  înmormîntare  în mărimea a două pensii minime pentru  limită  de vîrstă,  dacă  cererea pentru indemnizaţie a fost depusă în  decursul  a şase luni din ziua morţii pensionarului".
alineatul cinci se exclude.
27. În articolul 78:
teza a treia din alineatul întîi va avea următorul cuprins:
"persoanelor care au atins vîrsta de 65 de ani, bărbaţi, şi 60 de ani femei, dacă au o vechime în muncă de pînă la 5 ani";
în alineatul  întîi,  după  teza a treia, se introduce o  teză  avînd următorul cuprins:
"persoanelor  care au atins vîrsta de 60 de ani, bărbaţi, şi de 55 de ani,  femei, dacă au o vechime în muncă respectiv de la 5 ani pînă la 12 ani şi 6 luni şi de la 5 ani pînă la 10 ani";
tezele patru  şi  cinci din alineatul întîi se vor  considera  tezele cinci şi şase.
28. În articolul 79:
punctele "a",  "b"  şi  "c" din alineatul întîi  vor  avea  următorul cuprins:
a) invalizilor  din copliărie de grupele I şi II şi copiilor invalizi în  vîrstă  de pînă la 16 ani 100 procente din mărimea minimă a  pensiei pentru limită de vîrstă;
b) invalizilor  de grupa I (cu excepţia invalizilor din copilărie) 75 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) invalizilor   de  grupă  a  II-a  (cu  excepţia  invalizilor   din copilărie);  persoanelor care au atins vîesta de 65 de ani, bărbaţi,  şi de  60  de  ani,  femei, dacă au o vechime în muncă de pînă  la  5  ani;
persoanelor care au atins vîrsta de 60 de ani, bărbaţi, şi de 55 de ani,
femei, dacă au o vechime în muncă respectiv de la 5 ani pînă la 12 ani 6 luni  şi de la 5 ani pînă la 10 ani; copiilor (punctul "a" din articolul 32) în cazul pierderii întreţinătorului pentru fiecare copil 50 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă";
în alineatul întîi se introduce punctul "d" avînd următorul cuprins:
"d) invalizilor  de  grupa a III-a 30 procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă".
29. În Lege se introduce articolul 79/1 avînd următorul cuprins:
"Articolul 79.1. Majorarea  pensiilor sociale pentru copiii invalizi  
                            în cazul pierderii întreţinătorului.
Copiilor invalizi  în  vîrstă  de  pînă la 16  ani,  invalizilor  din copilărie de grupele I, II, III pensile sociale se majorează:
- în cazul pierderii unuia dintre părinţi, cu 50 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
- în cazul pierderii ambilor părinţi (copii orfani de ambii părinţi), cu 100 procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Majorarea pensiei   sociale   în  cazul  pierderii   întreţinătorului (întreţinătorilor)  după 18 ani se efectuează numai pentru invalizii din copilărie de grupa I şi II-a care nu lucrează.
Majorarea pensiilor   sociale  în  cazul  pierderii  întreţinătorului (întreţinătorilor)  pentru  invalizii din copilărie de grupa a III-a  se efectuează nu mai mult decît la împlinirea vîrstei lor de 18 ani (pentru cei care studiază, pînă la vîrsta de 23 ani)".
30. În denumire  şi în tot cuprinsul Legii cuvintele "R.S.S. Moldova" se vor substitui prin cuvintele "Republica Moldova".  
  
Articolul II. Prezenta Lege intră în vigoare la 1 iunie 1992.
  PREŞEDINTELE
REPUBLICII MOLDOVA                              Mircea SNEGUR
    
  Chişinău, 2 aprilie 1992.
  nr. 1005-XII