LA162/1994
ID intern unic:  310864
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 162
din  30.06.1994
pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la
  asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova
Publicat : 08.09.1994 în Monitorul Oficial Nr. 004     Promulgat : 30.06.1994
Abrogat prin L156/14.10.98, MO111/17.12.98
Parlamentul Republicii Moldova adoptă prezenta lege.
Art. I. - Legea  nr.  437-XII  din 27 decembrie 1990 cu  privire  la asigurarea  cu pensii de stat în Republica Moldova (Veştile  Sovietului Suprem  şi  ale  Guvernului  R.S.S. Moldova, 1990, nr.  12,  art.  326; Monitorul  Parlamentului Republicii Moldova, 1992, nr. 4, art.  89prim) se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
"Articolul 1. Dreptul cetăţenilor la asigurare cu pensii de stat
Cetăţenii Republicii  Moldova au dreptul la asigurarea cu pensii  de stat  pentru  limită  de vîrstă în caz de invaliditate, de  pierdere  a întreţinătorului şi în alte cazuri prevăzute de prezenta Lege.
Aceleaşi drepturi  la  asigurare cu pensii de stat au  şi  cetăţenii străini  şi persoanele fără cetăţenie în cazul în care două treimi  din vechimea  în  muncă  necesară  le constituie munca prestată  de  ei  în Republica  Moldova, dacă acordurile (tratatele) interstatale nu  prevăd altfel.
Totodată, munca  prestată  pe teritoriul fostei U.R.S.S. pînă  la  1 ianuarie 1992 se echivalează cu munca prestată în Republica Moldova.    Ceilalţi cetăţeni străini şi persoanele fără cetăţenie se asigură cu pensii sociale".
2. Articolul 3 alineatul 3 se exclude.
3. După articolul 4 se introduce articolul 41 cu următorul cuprins:
"Articolul 41 Asigurarea cu pensii a militarilor şi persoanelor
                   din corpul de comandă şi din trupele organelor
                   afacerilor interne, precum şi a membrilor            
                   familiilor lor
Condiţiile, normele  şi  modul de asigurare cu pensii a  militarilor din  Forţele  Armate,  trupele  şi  organele  Ministerului  Securităţii Naţionale,  trupele de carabinieri (trupele interne), a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, din alte formaţiuni  militare create prin decizia Parlamentului, a  procurorilor şi   anchetatorilor   din  organele  procuraturii  care  au  grade   de clasificare, a pensionarilor din rîndurile militarilor Forţelor Armate, organelor  securităţii de stat, şi a persoanelor din corpul de  comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, organelor procuraturii ale fostei  U.R.S.S.  (în continuare - miltari) şi a  membrilor  familiilor acestora  se stabilesc prin Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanleor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.
Sus-numiţilor  li se acordă, de asemenea, dreptul de a primi  pensii în temeiurile prevăzute de prezenta Lege".
4. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
"Articolul 7. Mijloacele pentru plătirea pensiilor. Scutirea
                   pensiilor de impozite
Pensiile se plătesc din Fondul social.
Fondul social  nu se face parte din componenţa Bugetului de stat  şi se  formează  din mijloacele transferate de întreprinderi,  instituţii, organizaţii,   cooperative   şi  de  alţi  patroni  (în  continuare   - întreprinderi,  dacă  nu  se stipulează altfel)  în  scopul  asigurării sociale  conform  unor  tarife, diferenţiate în  raport  cu  pericolul, nocivitatea, greutatea lucrărilor şi de starea altor condiţii de muncă, ţinîndu-se  cont  de  particularităţile  asigurării cu  pensii  a  unor categorii  de  lucrători;  din ratele de asigurare a  persoanelor  care practică  munca  individuală;  din ratele obligatorii  de  asigurare  a cetăţenilor; din amenzile încasate de la întreprinderile care nu anunţă în   termenul  stabilit  încadrarea  în  muncă  a  pensionarilor;   din mijloacele  primite  de la alte state în baza acordurilor  (tratatelor) interstatale;  din mijloacele băneşti defalcate de la Bugetul de  stat, precum şi din alte plăţi, conform reglementărilor în vigoare.
Plata majorărilor prevăzute la articolul 22 alineatul 3 punctul "a", la  articolul  28  alineatul 3 punctul "a" şi la articolul  36prim  din prezenta Lege se efectuează în părţi egale de la Bugetul de stat şi din Fondul social.
Plata majorărilor prevăzute la articolul 63prim din prezenta Lege se efectuează din contul mijloacelor Bugetului de stat.
Tarifele asigurării  pensiilor  se  stabilesc în modul  prevăzut  de legislaţie.
Regulamentul Fondului social se aprobă de Guvern.
Pensiile sînt scutite de impozit.".
5. În articolul  8 textul "organele muncii şi protecţiei sociale" se înlocuieşte cu textul "organele de asistenţă socială".
6. În articolul   11   textul  "Sovietele  locale  de  deputaţi   ai poporului" se înlocuieşte cu textul "organele autoadministrii locale".
7. Din articolul  12  alineatul 1 textul "Consiliul colectivului  de muncă" se exclude.
8. În articolul  13 textul "organelor muncii şi protecţiei  sociale" se înlocuieşte cu textul "organele de asistenţă socială".
9. După articolul  14  se  introduce  articolul  141  cu  următorul cuprins:
"Articolul 141. Pensii pentru limită de vîrstă acordate            
                         persoanelor cu statut de şomer
Persoana al cărei  contact  de  muncă  a  fost  reziliat  din  cauza reorganizării proceselor de producţie şi de muncă, inclusiv lichidarea, reorganizarea    sau    reprofilarea    întreprinderii,    instituţiei, organizaţiei,  reducerea numărului sau a statului de personal, şi  care în  modul  stabilit  este  recunoscută  drept  şomer,  are  dreptul  la pensionare  anticipată,  cu  un  an înainte  de  termenul  prevăzut  la articolul  14  din  prezenta Lege, dacă are vechime în  muncă  necesară pensionării pentru limită de vîrstă pe baze generale".
10. Articolul 15 va avea următorul cuprins:
  
"Articolul 15. Pensii pentru limită de vîrstă acordate
                         invalizilor de război
Militarii care   au   devenit   invalizi  ca   urmare   a   rănirii, contuzionării sau mutilării în timpul celui de-al doilea război mondial ori în timpul îndeplinirii altor îndatoriri de serviciu militar, sau ca urmare  a unei afecţiuni legate de aflarea pe front ori de participarea la  acţiuni  de  luptă  pe timp de pace (în continuare  -  invalizi  de război), au dreptul la pensie:
bărbaţii - la  împlinirea  vîrstei de 55 de ani avînd o  vechime  în muncă de cel puţin 25 de ani;
femeile - la  împlinirea  vîrstei  de 50 de ani avînd o  vechime  în muncă de cel puţin 20 de ani.".
11. Articolul  16  alineatul  1 propoziţia întîi va  avea  următorul cuprins:
"Dreptul la pensie  pentru  limită de vîrstă îl au femeile  care  au născut şi au educat pînă la vîrsta de 8 ani:
   10 şi mai mulţi copii - la împlinirea vîrstei de 45 de ani,
    9 copii              - la împlinirea vîrstei de 46 de ani,
    8 copii              - la împlinirea vîrstei de 47 de ani,
    7 copii              - la împlinirea vîrstei de 48 de ani,
    6 copii              - la împlinirea vîrstei de 49 de ani,
5 copii sau un  copil invalid din copilărie - la împlinirea  vîrstei de  50 de ani, dacă au o vechime în muncă respectiv de cel puţin 15 ani sau de cel puţin 20 de ani, adăugîndu-se la vechime perioada îngrijirii copiilor (punctele "g" şi "h" ale articolului 43)".
12. Articolul 18 alineatul imediat următor literei d) se exclude.
13. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
"Articolul 20. Mărimea pensiilor
Pensiile pentru  limită de vîrstă se stabilesc în proporţie de 55 de procente  din  salariul  mediu lunar (articolul 46), dar nu  mai  puţin decît mărimea minimă a pensiei.
Pentru fiecare  an  complet de muncă peste vechime de 25 de  ani  la bărbaţi şi 20 la femei, precum şi pentru fiecare an complet de muncă în condiţii  foarte nocive şi foarte grele (punctul "a" al articolului 18) peste vechimea de 10 ani la bărbaţi şi 7 ani şi 6 luni la femei, pensia inclusiv  cea minimă, se majorează cu 1 procent din salariu, dar nu mai puţin  decît  cu 1 procent din mărimea minimă a pensiei.  Majorarea  se efectuează în limita a 20 de procente din salariu, însă nu mai puţin de 20 de procente din mărimea minimă a pensiei.
Mărimea minimă  a  pensiei pentru limită de vîrstă se stabileşte  la nivelul salariului minim, determinat de legislaţie.".
14. După articolul  20  se introduce articolul 20prim  cu  următorul cuprins:
"Articolul 20prim. Pensiile pentru deputaţi
Deputatul care  a  activat în Parlament permanent nu mai puţin de  o legislatură  deplină,  a  împlinit  vîrsta şi are  vechimea  în  muncă, prevăzute  la  articolul  14 din prezenta Lege, are dreptul  la  pensie pentru limită de vîrstă în mărime de nu mai puţin de 65 de procente din salariul deputatului.
Deputatul la  care la data expirării mandatului, nefiind ales pe  un termen  nou, are vechimea în muncă necesară, are dreptul la  pensionare anticipată,  cu 2 ani înainte de termen, conform alineatului întîi  din prezentul articol.
Mărimea pensiei  stabilite  se  va indexa ulterior  în  coraport  cu schimbarea mărimii salariului deputatului.".
15. Articolele 22 şi 23 vor avea următorul cuprins:
"Articolul 22. Suplimentele la pensii şi majorarea pensiilor
La pensiile pentru  limită  de  vîrstă, inclusiv cele  calculate  în mărimea  minimă  şi  cu  vechime  în  muncă  incompletă,  se  stabilesc următoarele suplimente:
a) pensionarilor  care  nu lucrează şi întreţin membri  ai  familiei inapţi  pentru  muncă (articolele 32 şi 33) - pentru fiecare membru  al familiei inapt pentru muncă în mărime de 30 procente din mărimea minimă a pensiei limită de vărstă:
b) pensionarilor fără familie care au împlinit vîrsta de 75 de ani - pentru  îngrijirea lor în mărime de 30 de procente din mărimea minimă a pensiei  pentru limită de vîrstă. În acest caz apartenenţa la categoria pensionarilor  fără  familie se determină de comisia pentru  stabilirea pensiilor;
c) persoanelor  decorate  cu insigna "Donator onorific de  sînge  al Republicii  Moldova"  - în mărime de 20 procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă.
Suplimentele  prevăzute la punctele "a", "b" şi "c" ale  prezentului articol se pot stabili concomitent.
Pensiile pentru limită de vîrstă se majorează:
a) persoanelor  condamnate  pentru infracţiuni politice şi  ulterior reabilitate  care  s-au  aflat  în locuri de  recluziune,  şi  foştilor deţinuţi  în  lagărele de concentrare fasciste, în ghetouri şi în  alte locuri  de  deţinere forţată - cu 400 de procente din mărimea minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) invalizilor de război de grupele I şi II-a cu 150 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă, de grupa a III-a - cu 75 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) persoanelor  supuse  represiunilor  nedrepte care s-au  aflat  în locuri  de  recluziune  sau  în instituţii de psihiatrie  -  cu  50  de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
d) persoanelor supuse represiunilor nedrepte şi membrilor familiilor lor care s-au aflat în exil (deportare) - cu 25 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
e) participanţilor  la  război  din rîndurile  militarilor  care  au satisfăcut  serviciul  militar  în componenţa armatei  de  operaţii,  a detaşamentelor  şi  formaţiunilor  de partizani,  militarilor  care  au participat  la acţiuni de luptă, îndeplinindu-şi datoria militară -  cu 25 de procente din mărimea minimă pensiei pentru limită de vîrstă.
Majorările prevăzute   la   punctele  "a-c"  nu  pot  fi   stabilite concomitent.
Articolul 23. Modul de plătire a pensiilor pensionarilor              
                       care lucrează
Pensiile pentru limită de vîrstă se plătesc în întregime, indiferent de cîşting sau de un alt venit.".
16. În articolul 24:
alineatul 1 litera c) se exclude;
alineatul 4 va avea următorul cuprins:
"Cauzele, grupele de invaliditate şi timpul survenirii invalidităţii precum  şi necesitatea îngrijirii şi ajutorării invalizilor de  grupele I  şi  a  II-a  de către alte persoane se stabilesc  de  consiliile  de expertiză  medicală  a vitalităţii (C.E.M.V.), care acţionează în  baza unui regulament aprobat de Guvern.".
17. Din articolul  25  alineatul  1 textul "precum şi în  urma  unei răniri,   contuzii,   schilodiri  sau  afecţiuni  căpătate  în   timpul satisfacerii serviciului militar în termen" se exclud.
18. În articolul 26:
alineatul 1 subalineatul 2 se exclude;
alineatele 3 şi 4 se exclud;
alineatul 5 devine alineatul 3.
19. Articolul 28 va avea următorul cuprins:
"Articolul 28. Suplimentele la pensii şi majorarea pensiilor
La pensiile de  invaliditate, inclusiv la cele calculate în  mărimea minimă  şi pentru vechime în muncă incompletă, se stabilesc următoarele suplimente:
a) invalizilor  de  grupele I şi II-a care nu lucrează  şi  întreţin membri  ai familiei inapţi pentru muncă (articolele 32 şi 33) -  pentru fiecare  membru  al  familiei  inapt pentru muncă în mărime  de  30  de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) invalizilor  de  grupa  I care suferă de boli de  ochi  -  pentru îngrijirea lor în mărime de 70 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru  limită  de  vîrstă, altor invalizi de grupa I,  invalizilor  de grupa  a  II-a fără familie, care au nevoie de ajutor altora  -  pentru îngrijirea lor în mărime de 30 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) persoanelor  decorate  cu insigna "Donator onorific de  sînge  al Republicii  Moldova"  - în mărime de 20 procente din mărimea  minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă.
Suplimentele  prevăzute la punctele "a", "b" şi "c" ale  prezentului articol se pot stabili concomitent.
Pensia de invaliditate se majorează:
a) persoanelor  condamnate  pentru infracţiuni politice şi  ulterior reabilitate  care  s-au  aflat în locurile de recluziune,  şi  foştilor deţinuţi  în  lagărele de concetrare fasciste, în ghetouri şi  în  alte locuri  de  deţinere forţată - cu 400 de procente din mărimea minimă  a pensiei pentru limită de vîrstă;
b) persoanelor  supuse  represiunilor nedrepte, care s-au  aflat  în locuri de recluziune sau în instituţii de psihatrie - cu 50 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
c) persoanelor supuse represiunilor nedrepte şi membrilor familiilor lor,  care  s-au  aflat  în exil (deportare) - cu 25  de  procente  din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă;
d) participanţilor  la  război  din rîndurile  militarilor  care  au satisfăcut  serviciul  militar  în componenţa armatei  de  operaţii,  a detaşamentelor  şi  formaţiunilor  de partizani,  militarilor  care  au participat la acţiuni de luptă îndeplinindu-şi datoria militară - cu 25 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Majorările prevăzute   la   punctele  "a-d"  nu  pot  fi   stabilite concomitent.
20. În articolul  32 alineatul 1 propoziţia a doua va fi  următoarea
"În  aceste condiţii copiii au dreptul la pensie, indiferent de  faptul dacă se aflau sau nu în întreţinerea persoanei decedate.".
21. În articolul  34  alineatul 1 propoziţia întîi va fi  următoarea "Familiei  întreţinătorului, decedat în urma unei infracţiuni de  muncă sau  unei afecţiuni profesionale, i se stabileşte pensia indiferent  de vechimea în muncă a întreţinătorului.".
22. Articolul 36 va avea următorul cuprins:
"Articolul 36. Mărimea pensiilor
Pensiile în cazul pierderii întreţinătorului se stabilesc familiilor persoanelor  decedate  din  cauza  unui accident  de  muncă,  afecţiuni profesionale  sau  generale - pentru fiecare membru al  familiei  inapt pentru  muncă în mărime de 30 de procente din salariul întreţinătorului (articolul 46), dar nu mai puţin de 50 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Pentru copiii  care  şi-au  pierdut ambii părinţi (orfani  de  ambii părinţi), copiii unei mame singure decedate pensia pentru fiecare copil nu poate fi mai mică decît 100 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.
Familiilor în a căror componenţă sînt copii care şi-au pierdut ambii părinţi  (orfani de ambii părinţi) pensia se calculează din suma totală a cîştigului ambilor părinţi.
Familiilor pensionarilor  decedaţi  li se stabilesc  pensii  conform aceloraşi  norme  ca şi familiilor persoanelor indicate la articolul  3 din prezenta Lege.".
23. După articolul  36  se introduce articolul 36prim  cu  următorul cuprins:
"Articolul 36prim. Majorarea pensiei văduvelor
Văduvelor persoanelor,  condamnate  pentru infracţiuni  politice  şi ulterior  reabilitate  care  s-au  aflat în locuri  de  recluziune,  şi văduvelor  foştilor  deţinuţi în lagărele de concentrare  fasciste,  în ghetouri  şi în alte locuri de deţinere forţată, beneficiare de  pensie în cazul pierderii întreţinătorului şi care nu s-au recăsătorit, pensia li  se majorează cu 200 de procente din mărimea minimă a pensiei pentru limită de vîrstă.".
24. Articolul  40  în  final se completează cu punctele 3  şi  4  cu următorul cuprins:
"3. Muncitorii  din  brigăzile de locomotive şi unele  categorii  de lucrători,   care  înfăptuiesc  nemijlocit  organizarea  traficului  şi asigură   securitatea  circulaţei  în  transportul  feroviar,   conform Listelor de profesii şi funcţii, aprobate în modul stabilit de Guvern:
bărbaţii - la  împlinirea  vîrstei  de 55 de ani  pentru  o  vechime totală  în muncă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 12 ani şi 6 luni - la lucrul indicat;
femeile - la împlinirea vîrstei de 50 de ani pentru o vechime totală în  muncă de cel puţin 20 de ani, din care cel puţin 10 ani - la  lucru indicat.
4. Lucrătorii  expediţiilor, echipelor, detaşamentelor,  sectoarelor şi  brigăzilor,  ocupaţi  nemijlocit la lucrări de  cîmp  de  cercetări geologice, la explorări topografico-geodezice, geofizice, hidrografice, hidrologice, de amenajare a pădurilor şi de prospecţiuni:
bărbaţii - la  împlinirea  vîrstei  de 55 de ani  pentru  o  vechime totală  în muncă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 12 ani şi 6 luni - la lucrul indicat;
femeile - la  împlinirea vîrstei de 50 de ani pentru vechime  totală în  muncă de cel puţin 20 de ani, din care cel puţin 10 ani - la lucrul indicat.
Totodată, munca  prestată nemijlocit în condiţiile de cîmp în decurs de  jumătate de an sau mai mult de jumătate de an se consideră ca un an de muncă - în decurs de mai puţin de o jumătate de an - conform duratei reale, iar munca prestată la lucrări sezoniere - conform articolului 44 din prezenta Lege.
La stabilirea  pensiilor în condiţii avantajoase conform articolului 18  şi a pensiilor pentru vechime în muncă conform prezentului  articol se  iau în calcul perioadele de muncă prevăzute de aceste articole,  cu condiţia  că  lucrările  menţionate dau dreptul la pensie  în  condiţii similare sau mult mai avantajoase.".
25. La articolul  43  în  final  se introduc două  alineate  noi  cu următorul cuprins:
"Timpul serviciului  de  pînă  la  1 aprilie  1992  în  calitate  de deservenţi  şi  salariaţi ai cultelor se include în vechimea în  muncă, indiferent de plata ratelor de asigurare în Fondul social.
Timpul de muncă  ca  angajat peste hotare se include în vechimea  în muncă  cu  condiţia  plăţii ratelor de asigurare  stabilite  în  fondul social, dacă acordurile (tratatele) interstatale nu prevăd altfel".
26. Articolul 46 alineatul 2 va avea următorul cuprins:
"Totodată, pentru calcularea pensiei se ia cîştigul într-o sumă care să  nu  depăşească  zece  salarii minime. Partea  din  cîştig  care  nu depăşeşte  şase  salarii  minime  se  va  lua  integral  în  calcul  la stabilirea  pensiei.  Fiecare  parte ulterioară a cîştigului se  ia  în calcul  în  următoarele  proporţii: în limitele  celui  de-al  şaptelea salariu  minim - 85 de procente, celui de-al optulea - 70 de  procente, celui  de-al  nouălea  - 55 de procente, celui de-al zecelea  -  40  de procente.  Cîştigul obţinut astfel este considerat salariul din care se calculează pensia".
27. În articolul 47:
În alineatul  1  propoziţia  întîi textul "înainte de  a  se  adresa pentru  stabilirea  pensiei",  se  înlocuieşte cu  textul  "înainte  de stabilirea  pensiei",  completîndu-se în final cu textul  "cu  excepţia cazurilor în care membrul de colhoz n-a lucrat în colhoz".
din alineatul 5 ultima propoziţie se exclude;
după alineatul 5 se introduce un alineat nou cu următorul cuprins:
"Persoanelor  care  se  ocupă  cu  munca  individuală,  inclusiv  în condiţii  de  arendă  individuală (de grup), în  gospodăria  ţărănească proprie,  precum şi celor angajaţi prin contract de către alţi cetăţeni (în   calitate   de  îngrijitoare,  dădacă,  secretară,   dactilografă, stenografă,  paznic,  grădinar, şofer etc.), pensiile li se  calculează din  salariul  efectiv  (din  suma luată  pentru  determinarea  mărimii ratelor în Fondul social)";
alineatul 6 se consideră alineatul 7.
28. Articolul 48:
În alineatul 1 propoziţia a doua va fi următoarea:
"Primele şi alte tipuri de retribuţie se includ în cîştigul lunii în care ele au fost primite";
din alineatul 4 textul "de stat cu amănuntul" se exclude.
29. Articolul 58 propoziţia a doua va avea următorul cuprins:
"În acces caz  majorarea  pensiei  se face din lina în care  a  fost majorat salariul minim".
30. Articolul 61 alineatul 2 se exclude.
31. Din articolul   63   alineatul  3  textul  "direcţiei   raionale (orăşeneşti)  pentru  muncă  şi protecţie socială"  se  înlocuieşte  cu textul "organului raional (orăşenesc) de asistenţă socială.
32. După articolul  63  se  introduce articolul  631  cu  următorul cuprins:
"Articolul 631. Majorarea pensiilor pentru merite deosebite
                      faţă de stat
Persoanelor decorate cu distincţii de stat pensiile pentru limită de vîrstă şi de invaliditate se majorează de la unu la patru pensii minime pentru  limită  de  vîrstă  în  baza  deciziilor  luate  de  Guvern  în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de stabilire la pensii a unei majorări pentru merite deosebite faţă de stat.
Regulamentul  cu  privire  la modul de stabilire la  pensii  a  unei majorări  pentru merite deosebite faţă de stat se elaborează de  Guvern şi se aprobă de Parlament.".
33. În articolul  64  textele "direcţii raionale (orăşeneşti) pentru muncă  şi  protecţie  socială", "Direcţiile pentru muncă  şi  protecţie socială",  "Ministerul  Muncii  şi  al  Protecţiei  Sociale  al  R.S.S. Moldova"   se  înlocuiesc  respectiv  cu  textele  "organelor  raionale (orăşeneşti)  de  asistenţă socială", "Organele de asistenţă  socială", "Ministerul Muncii, protecţiei Sociale şi Familiei".
34. În articolul  65  textul  "Sovietele  raionale  (orăşeneşti)  de deputaţi   ai   poporului",  "Sovietele  de  deputaţi  ai   poporului", "Direcţiei  raionale (orăşeneşti) pentru muncă şi protecţie socială" se înlocuiesc  respectiv cu textele "organele autoadministrării locale" şi "organele raionale (orăşeneşti) de asistenţă socială".
35. În articolul  66  textele  "Direcţia pentru muncă  şi  protecţie socială"  şi "Sovietul raional (orăşenesc) de deputaţi ai poporului" se înlocuiesc  respectiv  cu  textele "Organul de  asistenţă  socială"  şi "organul autoadministrării locale".
36. Articolele 68 şi 69 vor avea următorul cuprins:
"Articolul 68. Plătirea pensiilor la locul de trai
Pensiile se plătesc  de către organele de asistenţă socială la locul de trai permanent al pensionarilor.
Articolul 69. Unele obligaţiuni şi responsabilitatea conducătorilor
                       de întreprinderi şi ale pensionarilor.
Conducătorii de întreprinderi sînt obligaţi, în termen de 5 zile, să comunice organelor de asistenţă socială despre angajarea pensionarilor.
În caz de neîndeplinire   a   acestei  obligaţiuni,  la   propunerea organelor  de  asistenţă socială, Direcţia executivă a Fondului  social este  în  drept să aplice conducătorilor de întreprinderi o  amendă  în mărime de 3 salarii minime, ce urmează a fi vărsată în Fondul social.
Pensionarii sînt   obligaţi  de  asemenea  să  aducă  la  cunoştinţa organelor de asistenţă socială existenţa unui cîştig sau a altui venit, în  cazul cînd pensia stabilită trebuie plătită într-o mărime mai mică; dacă  pensionarul primeşte pensie în cazul pierderii  întreţinătorului,el  este  obligat  să aducă la cunoştinţă  schimbările  din  componenţa membrilor familiei cărora li se plăteşte pensie.
În cazul neîndeplinirii   obligaţiunii   indicate  şi primirii   în legătură  cu aceasta a unor sume de pensii plătite în plus, pensionarul recuperează Fondului social paguba reală cauzată".
37. În articolul   70  textul  "legislaţia  în  modul  stabilit   de legislaţia  civilă"  se  înlocuieşte  cu textul  "modul  întocmirii  şi termenul de valabilitate a căreia se stabilesc de legislaţia civilă.".
38. Articolul 72 va avea următorul cuprins:
"Articolul 72. Plătirea pensiilor persoanelor care trăiesc în casele
                         internat pentru bătrîni şi invalizi
Pensionarilor   fără   familie  care  trăiesc  în  casele   internat (pensionate)  pentru bătrîni şi invalizi li se plătesc 10 procente  din pensia   stabilită   (persoanelor  supuse  represiunilor  nedrepte   şi reabilitate  ulterior  - 25 de procente din pensia stabilită), însă  nu mai  puţin de 20 de procente din pensia minimă pentru limită de  vîrstă pe lună.
În cazurile în   care   mărimea   pensiei   lor   depăşeşte   costul întreţinerii  în  aceste  case internat (pensionate),  li  se  plăteşte diferenţa dintre pensie şi costul întreţinerii, însă nu mai puţin de 10 procente   din  pensia  stabilită  (persoanelor  supuse   represiunilor nedrepte şi reabilitate ulterior - 25 de procente din pensia stabilită) şi  nu  mai puţin de 20 de procente din pensia minimă pentru limită  de vîrstă pe lună.
Dacă pensionarul care trăieşte în casa internat (pensionatul) pentru bătrîni  şi  invalizi  are membri ai familiei inapţi  pentru  muncă  în întreţinerea  sa  (articolele 32 şi 33), pensia i se plăteşte în  felul următor:   10   procente  din  pensia  stabilită  (persoanelor   supuse represiunilor  nedrepte  şi reabilitate ulterior - 25 de  procente  din pensia  stabilită),  însă  nu mai puţin de 20 de  procente  din  pensia minimă  pentru  limită de vîrstă, se plătesc însuşi pensionarului,  iar cealaltă  parte  din  pensie, însă nu mai mult de 50  de  procente  din mărimea stabilită, se plătesc acestor membri ai familiei.".
39. În articolul 75 alineatul patru textul "în mărimea a doua pensii minime  pentru  limita de vîrstă" se înlocueşte cu textul  "în  mărimea stabilită de legislaţie".
40. În articolul  77  alineatul doi textul "de pînă la 10 ruble"  se înlocuieşte cu textul" de pînă la 15 procente din salariul minim".
41. Articolul 78 alineatul 1 subalineatul întîi va avea următorul cuprins:
"invalizilor  de grupele I, a II-a şi a III-a, inclusiv  invalizilor din copilărie".
42. În textul   legii   textele  "Legislaţia  Republicii   Moldova", "Guvernul  Republicii Moldova" şi "Fondul social al Republicii Moldova" se  înlocuiesc  respectiv  cu  cuvintele  "legislaţia",  "Guvernul"  şi "Fondul social".
Art. II. - Pensiile  stabilite  şi  recalculate în  conformitate  cu Legea  cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica  Moldova pentru  militarii  şi persoanele din corpul de comandă şi  din  trupele organelor  afacerilor interne se plătesc în toate cazurile în mărimi nu mai  mici  decît cele care au fost prevăzute de legislaţie  înainte  de intrarea  în  vigoare  a  Legii cu privire la asigurarea  cu  pensii  a militarilor  şi  persoanelor  din  corpul de  comandă  şi  din  trupele organelor afacerilor interne.
Art. III. - Prezenta  lege  intră  în vigoare la 1  iulie  1994,  cu excepţia  punctelor  13, 26 şi 28 care intră în vigoare la 1  octombrie 1994.
PREŞEDINTELE
REPUBLICII MOLDOVA                       Mircea SNEGUR
Chişinău, 30 iunie 1994.
Nr. 162-XIII.