HBNC139/2007
ID intern unic:  324194
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 139
din  14.06.2007
cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului
cu privire la sistemul automatizat de plăţi interbancare
Publicat : 06.07.2007 în Monitorul Oficial Nr. 94-97     art Nr : 429     Data intrarii in vigoare : 01.11.2007
    În temeiul art.5 lit. f) şi art.11 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nr.548-XIII din 21 iulie 1995, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    I. Se modifică şi se completează Regulamentul cu privire la sistemul automatizat de plăţi interbancare, aprobat prin hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.53 din 2 martie 2006 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova 2006, nr.39-42, art.144), după cum urmează:
    1. Punctul 2.7., la început, se completează cu o propoziţie nouă cu următorul conţinut:
    “Contractul privind participarea în SAPI urmează a fi încheiat în funcţie de rezultatul testării de către administratorul de sistem a capacităţilor funcţionale şi tehnice de interacţiune cu SAPI ale participantului.”.
    2. La punctul 2.15., cuvintele “Banca Naţională a Moldovei” se înlocuiesc cu cuvintele “administratorul de sistem”, iar la sfîrşit se completează cu o propoziţie nouă cu următorul conţinut:
    “Participanţii urmează să-şi gestioneze eficient mijloacele software şi hardware de interacţiune cu SAPI, precum şi mijloacele conexe, iar în cazul disfuncţionalităţii acestora să înştiinţeze de urgenţă administratorul de sistem despre incidentele produse şi să întreprindă operativ măsurile necesare prevăzute în documentul tehnic.”.
    3. După punctul 2.16. se introduc patru puncte noi cu următorul conţinut:
    “2.17. În cazul în care mijloacele băneşti din contul de decontare al participantului nu sînt suficiente pentru aplicarea sechestrului conform documentului executoriu, Banca Naţională a Moldovei aplică sechestru asupra mijloacelor disponibile în cont şi concomitent încetează executarea documentelor de plată transmise de către acesta pînă la asigurarea sechestrării sumei integrale indicate în documentul executoriu.
    2.18. Banca participantă îşi încetează activitatea în SAPI în ziua:
    a) depunerii cererii de intentare a procesului de insolvabilitate băncii în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.632-XV din 14.11.2001;
    b) retragerii autorizaţiei băncii de a desfăşura activităţi financiare conform prevederilor Legii instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21.07.1995 în alte cazuri decît cel prevăzut la lit. a);
    c) încetării acţiunii contractului privind participarea în SAPI în alte cazuri decît cele menţionate mai sus.
    2.19. În ziua încetării activităţii băncii în SAPI în cazurile stipulate la p.2.18. lit. a) şi b) din prezentul Regulament, Banca Naţională a Moldovei asigură procesarea tuturor documentelor de plată transmise de către bancă în sistem pînă la depunerea cererii privind intentarea procesului de insolvabilitate sau adoptarea deciziei privind retragerea autorizaţiei băncii în alte cazuri decît cel de insolvabilitate, şi transferă, la sfîrşitul zilei operaţionale respective a SAPI, soldul din contul de decontare al băncii într-un cont special deschis în sistemul de evidenţă contabilă al Băncii Naţionale a Moldovei.
    2.20. Banca Naţională a Moldovei va notifica prin intermediul facilităţilor sistemului toţi participanţii cu privire la orice încetare a participării la SAPI.”.
    4. Punctul 2.17. devine punctul 2.21.
    5. La punctele 7.1. şi 11.1., cuvintele “băncile autorizate şi Trezoreria Centrală din cadrul Ministerului Finanţelor” se înlocuiesc cu cuvîntul “participanţii”.
    6. La punctele 7.2. şi 11.2., cuvintele “băncilor autorizate şi Trezoreriei Centrale din cadrul Ministerului Finanţelor” se înlocuiesc cu cuvîntul “participanţilor”.
    7. Punctul 8.6., după cuvintele “pachete cu documente de plată” se completează cu cuvintele “pentru sesiunea de compensare respectivă”.
    8. Punctul 8.8. va avea următorul conţinut:
    “8.8. În cadrul etapei “Clearing” sistemul CDN calculează poziţiile nete finale ale sesiunii de compensare respective în funcţie de nivelul de acoperire al poziţiilor nete debitare. Documentele de plată se acceptă spre decontare reieşind din rezultatul calculării poziţiilor nete finale.”.
    9. După punctul 8.8. se introduc două puncte noi cu următorul conţinut:
    “8.9. Decontarea finală a documentelor de plată acceptate spre decontare are loc în momentul debitării contului de decontare al participantului plătitor cu valoarea poziţiei nete debitare şi al creditării contului de decontare al participantului beneficiar cu valoarea poziţiei nete creditare.
    8.10. Sistemul CDN nu iniţiază restituirea documentelor de plată decontate final, inclusiv în cazurile în care acestea au fost transmise în mod eronat. Restituirea sumelor aferente documentelor de plată transmise în mod eronat în sistemul CDN se efectuează similar procedurilor de restituire stabilite pentru sistemul DBTR, conform prevederilor punctelor 5.2.-5.4. din prezentul Regulament.”.
    10. Punctul 9.1., după cuvintele “poziţiei nete debitare a participantului” se completează cu cuvintele “calculată pentru sesiunea a doua de compensare”.
    II. Prezenta hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi intră în vigoare la data de 1 noiembrie 2007.

    PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE
    ADMINISTRAŢIEI AL BĂNCII NAŢIONALE
    A MOLDOVEI                                                                                Leonid TALMACI

    Nr. 139. Chişinău, 14 iunie 2007.