HBNM225/2007
ID intern unic:  325266
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 225
din  30.08.2007
Din caracteristica debitului şi creditului contului 1501 „Contra cont Reduceri pentru pierderi la credite” se exclud cuvintele din paranteză „(fondul de risc)”;cu privire la modificarea şi completarea Planului de conturi al evidenţei contabile
 în bănci şi alte instituţii financiare din Republica Moldova
Publicat : 21.09.2007 în Monitorul Oficial Nr. 149-152     art Nr : 561     Data intrarii in vigoare : 30.11.2007
    În scopul actualizării şi perfecţionării evidenţei contabile în sistemul bancar al Republicii Moldova şi în baza art.5, 11 şi 44 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nr.548-XIII din 21.07.95, art.33 din Legea instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21.07.95, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei HOTĂRĂŞTE:
    I. Se modifică şi se completează Planul de conturi al evidenţei contabile în bănci şi alte instituţii financiare din Republica Moldova, aprobat prin hotărîrea Consiliului de administraţie al BNM nr.15 din 26 martie 1997 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.33-34/54 din 22.05.97), cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
Capitolul II
Nomenclatorul conturilor contabile
    1. În clasa 1 „Active”
    În grupa 1500 „Contra cont Reduceri pentru pierderi la credite”
    - Se modifică denumirea grupei 1500 în „Contra cont Reduceri pentru pierderi la active”;
    - Se include un cont nou:
    1502 „Contra cont Reduceri pentru pierderi la alte active care nu sînt credite”;
    2. În clasa 2 „Obligaţiuni”
    În grupa 2770 „Provizioane pentru alte pierderi”
    - Se include un cont nou:
    2772 „Provizioane pentru pierderi la angajamente condiţionale”
    3. În clasa 5 „Cheltuieli”
    În grupa 5500 „Defalcări pentru reduceri pentru pierderi la credite”
    - Se modifică denumirea grupei 5500 оn „Defalcări pentru reduceri pentru pierderi la active”;
    - Se include un cont nou:
    5502 „Defalcări pentru reduceri pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite”
    În grupa 5770 „Cheltuieli cu provizioane şi alte contribuţii”
    - Se include un cont nou:
    5773 „Cheltuieli cu provizioane la angajamente condiţionale”
    4. În clasa 7 „Conturi Memorandum”
    În grupa 7200 „Credite şi dobînzi calculate neachitate”
    - Se modifică denumirea grupei 7200 în „Active şi dobоnzi calculate neachitate”
    - Se include un cont nou:
    7203 „Alte active care nu sоnt credite achitate din contul reduceri pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite”
Capitolul III
NORME METODOLOGICE DE UTILIZARE A CONTURILOR CONTABILE
    5. În clasa 1 „Active”
    În grupa 1500 „Contra cont Reduceri pentru pierderi la credite”
    - Se modifică denumirea grupei 1500 оn „Contra cont Reduceri pentru pierderi la active”;
    - Descrierea grupei 1500 „Contra cont Reduceri pentru pierderi la active” va avea următorul conţinut:
    „Grupa este destinată pentru evidenţa mijloacelor rezervate pentru acoperirea pierderilor la credite şi alte active care nu sоnt credite, conform prevederilor reglementărilor BNM”. Reducerile pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite se formează numai din contul cheltuielilor, potrivit actelor normative.
    - Din caracteristica debitului şi creditului contului 1501 „Contra cont Reduceri pentru pierderi la credite” se exclud cuvintele din paranteză „(fondul de risc)”;
    - Se include un cont nou 1502 „Contra cont Reduceri pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite”, cu următoarea descriere:
    “Contul 1502 este destinat pentru evidenţa mijloacelor rezervate pentru acoperirea eventualelor pierderi la alte active, care nu sоnt credite. Оn cazul оn care volumul reducerilor se micşorează, suma micşorărilor se restituie la contul din care au fost constituite.
    În creditul contului se înregistrează sumele acumulate pentru acoperirea eventualelor pierderi la alte active care nu sînt credite şi sumele restituite, care anterior au fost acoperite din contul reduceri pentru pierderi la alte active care nu sînt credite.
    În debitul contului se înregistrează sumele utilizate pentru trecerea la scăderi a activelor compromise, la fel şi sumele surplusului reduceri pentru pierderi la alte active care nu sînt credite faţă de mărimea calculată.
Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea reducerilor formate pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite calculate de bancă pentru perioada gestionară.”
    În grupa 1660 „Stocuri de mărfuri şi materiale”:
    - Descrierea contului 1661 „Active de mică valoare şi scurtă durată predate în exploatare” va avea următorul conţinut:
    • În creditul contului cuvintele „trecerea la cheltuieli de uzură, a valorii uzurabile a ” se substituie cu cuvintul „ieşirea”.
    6. În clasa 2 „Obligaţiuni”
    În grupa 2770 „Provizioane pentru alte pierderi”
    - Descrierea grupei 2770 „Provizioane pentru alte pierderi” va avea următorul conţinut:
    „Grupa este destinată pentru evidenţa formării provizioanelor pentru alte pierderi (pierderi civile, juridice şi alte pierderi) şi pentru eventualele pierderi la angajamente condiţionale (conform prevederilor reglementărilor BNM), excepţie sоnt reducerile pentru pierderi la credite şi alte active care nu sоnt credite.” Provizioanele la angajamente condiţionale se formează numai din contul cheltuielilor potrivit actelor normative.
    - Se include un cont nou, 2772 „Provizioane pentru pierderi la angajamente condiţionale”, cu următoarea descriere:
    „Contul 2772 este destinat pentru evidenţa constituirii provizioanelor pentru acoperirea eventualelor pierderi la angajamente condiţionale. Оn cazul оn care volumul pierderilor se micşorează, suma micşorărilor se restituie la contul din care au fost constituite provizioanele.
    În creditul contului se înregistrează formarea şi majorarea provizioanelor pentru acoperirea eventualelor pierderi la angajamente condiţionale.
    În debitul contului se înregistrează diminuarea sumei provizioanelor aferente angajamentului condiţional în cazul constatării acestuia ca activ în bilanţul contabil.
    Soldul contului este creditor şi reprezintă mărimea provizioanelor formate pentru acoperirea eventualelor pierderi la angajamente condiţionale calculate de bancă pentru perioada gestionară.”
    7. În clasa 5 „Cheltuieli”
    În grupa 5500 „Defalcări pentru reduceri pentru pierderi la credite”
    - Se modifică denumirea grupei 5500 în „Defalcări pentru reduceri pentru pierderi la active”;
    - Descrierea grupei 5500 „Defalcări pentru reduceri pentru pierderi la active” va avea următorul conţinut:
    „Grupa este destinată pentru evidenţa cheltuielilor la formarea reducerilor pentru acoperirea pierderilor la creditele acordate şi alte active care nu sînt credite, conform prevederilor reglementărilor BNM.”;
    - Se include un cont nou, 5502 „Defalcări pentru reduceri pentru pierderi la alte active care nu sînt credite”, cu următoarea descriere:
    „Contul 5502 este destinat pentru evidenţa cheltuielilor efectuate la formarea reducerilor pentru acoperirea pierderilor la alte active care nu sînt credite.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile efectuate la formarea si majorarea reducerilor pentru pierderi la alte active care nu sînt credite.
    În creditul contului se înregistrează sumele restituite din contul 1502 „Сontra cont Reduceri pentru pierderi la alte active care nu sînt credite”.
    Soldul contului este debitor, dar poate fi şi creditor (оn cazul micşorării reducerilor pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite).
    În grupa 5770 „Cheltuieli cu provizioane şi alte contribuţii”
    - Descrierea grupei 5770 „Cheltuieli cu provizioane şi alte contribuţii” va avea următorul conţinut:
    „Grupa este destinată pentru evidenţa cheltuielilor la formarea provizioanelor pentru alte pierderi, şi pentru pierderile aferente angajamentelor condiţionale şi efectuarea plăţilor, conform legislaţiei în vigoare, privind garantarea depozitelor în sistemul bancar.”;
    - Se include un cont nou, 5773 „Cheltuieli cu provizioane la angajamente condiţionale”, cu următoarea descriere:
    „Contul 5773 este destinat pentru evidenţa cheltuielilor efectuate la formarea şi majorarea provizioanelor pentru pierderi la angajamente condiţionale.
    În debitul contului se înregistrează cheltuielile efectuate la formarea şi majorarea provizioanelor pentru pierderi la angajamente condiţionale.
    În creditul contului se înregistrează sumele restituite din contul 2772 „Provizioane pentru pierderi la angajamente condiţionale”.
    Soldul contului este debitor, dar poate fi şi creditor (în cazul micşorării provizioanelor aferente angajamentelor condiţionale).”
    8. În clasa 7 „Conturi Memorandum”
    În grupa 7200 „Credite şi dobînzi calculate neachitate”:
    - Se modifică denumirea grupei 7200 în „Active şi dobînzi calculate neachitate”;
    - Descrierea grupei 7200 „Active şi dobоnzi calculate neachitate” va avea următorul conţinut:
    „Grupa este destinată pentru evidenţa creditelor şi altor active care nu sоnt credite achitate din contul reducerilor pentru pierderi la credite şi din contul reduceri pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite şi dobоnzi calculate neachitate de debitor.”;
    - Se include un cont nou, 7203 „Alte active care nu sînt credite achitate din contul reduceri pentru pierderi la alte active care nu sînt credite”, cu următoarea descriere:
    „Contul 7203 este destinat pentru evidenţa altor active care nu sоnt credite nerambursate şi achitate din contul reduceri pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite.
    La intrare оn cont se оnregistrează sumele altor active care nu sоnt credite trecute la scăderi din contul reduceri pentru pierderi la alte active care nu sоnt credite.
    La ieşire din cont se оnregistrează sumele datoriilor rambursate de către debitor sau trecerea lor la scăderi potrivit hotărоrii conducerii băncii.”
    II. Prezenta hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi intră în vigoare la data de 30 noiembrie 2007.

VICEPREŞEDINTELE
CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI                         Victor CIBOTARU

NR. 225. CHIŞINĂU, 30 AUGUST 2007.
VICEPREŞEDINTELE