HBNM171/2008
ID intern unic:  329266
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
BANCA NAŢIONALĂ
HOTĂRÎRE Nr. 171
din  11.09.2008
cu privire la modificarea şi completarea unor acte normative
ale Băncii Naţionale a Moldovei
Publicat : 03.10.2008 în Monitorul Oficial Nr. 180-181     art Nr : 536
    MODIFICAT
   
HBN52 din 20.03.14, MO110-114/09.05.14 art.596; în vigoare 09.10.14
    HBN180 din 05.09.13, MO198-204/13.09.13 art.1422
    HBN231 din 27.10.11, MO216-221/09.12.11 art.2007; în vigoare 01.01.12
    HBN262 din 17.11.11, MO203-205/25.11.11 art.1806; în vigoare 14.12.11
    HBN137 din 23.06.11, MO110-112/08.07.11 art.875
    HBN134 din 01.07.10, MO91-94/03.06.11 art.619

   În scopul aducerii în concordanţă a actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei cu Legile pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr.109–XVI din 16.05.2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.107-109, art. 419) şi nr. 130-XVI din 12.06.2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr.115-116, art. 445), precum şi întru executarea art. 5, 11 şi 44 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nr.548-XIII din 21.07.1995 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.56-57, art.624), cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii instituţiilor financiare nr.550-XIII din 21.07.1995 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.1, art.2), cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei
HOTĂRĂŞTE:
    I. Se modifică şi se completează Regulamentul cu privire la autorizarea băncilor nr.23/09-01 (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.37 din 15.08.1996, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr. 59-60, art.74), cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
    1. În denumirea regulamentului, cuvîntul „autorizarea” se substituie prin cuvîntul „licenţierea”.
    2. În textul regulamentului, cuvintele „autorizaţie”, la cazul şi numărul respectiv, se substituie prin cuvintele „licenţă”, la cazul şi numărul respectiv.
    3. Capitolul II va avea următorul cuprins: „Banca poate desfăşura în limita licenţei acordate activităţile financiare permise băncii conform art.26 din Legea instituţiilor financiare. Banca nu este în drept să desfăşoare activităţi financiare, neprevăzute în licenţă.”.
    4. La capitolul III:
    a) litera „A” şi cuvîntul „necesar” se exclud, iar cifra „50” se substituie prin cifra „100”;
    b) cuvintele „mijloacele băneşti proprii” se substituie prin cuvintele „mijloace băneşti”;
    c) literele B, C şi D se exclud.
    5. Din capitolul IV, cuvintele „de tip deschis” se substituie prin cuvintele „conform legislaţiei despre societăţile pe acţiuni”.
    6. La capitolul VI, cuvintele „autorizaţiei bancare” se substituie prin cuvintele „licenţei privind desfăşurarea activităţilor financiare”.
    7. La capitolul VII:
    a) la litera B, cuvintele „necesar pentru autorizaţia respectivă” se substituie prin cuvîntul „minim”;
    b) la litera D, punctul 2, prima propoziţie după cuvintele „achitării taxei” se completează cu cuvintele „stabilite în Legea instituţiilor financiare”, iar ultimul alineat se exclude;
    c) litera E se exclude.
    8. Regulamentul se completează cu capitolele VII1, VII2 şi VII3 cu următorul cuprins:
„VII1. ELIBERAREA COPIEI AUTORIZATE DE PE
LICENŢA BĂNCII

    A. Băncii, pentru fiecare filială/reprezentanţă a acesteia, i se eliberează copii autorizate de Banca Naţională a Moldovei, de pe licenţa băncii.
    B. Banca, după obţinerea aprobării prealabile a Băncii Naţionale a Moldovei conform art.13 (4) din Legea instituţiilor financiare şi înregistrarea la Camera Înregistrării de Stat a filialei/reprezentanţei, în termen de 10 zile, se adresează la Banca Naţională a Moldovei cu o cerere pentru obţinerea copiei autorizate de pe licenţă, anexînd: copia autorizată de bancă a certificatului de înregistrare a filialei/reprezentanţei; copia autorizată de bancă a deciziei privind înregistrarea filialei/reprezentanţei; copia autorizată de bancă a regulamentului filialei/reprezentanţei înregistrat la Camera Înregistrării de Stat; documentul care confirmă achitarea taxei respective, conform Legii instituţiilor financiare.
    C. După prezentarea cererii, în condiţiile stipulate la litera B., banca prezintă la Banca Naţională a Moldovei originalul licenţei pentru efectuarea fotocopiilor. Banca Naţională a Moldovei efectuează fotocopiile în aceeaşi zi.
    D. Copia autorizată de pe licenţă se perfectează şi se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentării la Banca Naţională a Moldovei a originalului licenţei.
    E. Prezentarea la Banca Naţională a Moldovei şi restituirea originalului licenţei, precum şi primirea de la Banca Naţională a Moldovei a copiilor autorizate de pe licenţă se efectuează prin intermediul persoanei împuternicite de bancă, contra semnătură.
    F. Copia autorizată de pe licenţa băncii va corespunde următoarelor cerinţe:
    - prima pagină în partea dreaptă de sus va conţine înscrisul
    „Copia autorizată pentru filiala/reprezentanţa________ cu sediul___________

    Viceguvernator______________,  ____________”;
                            (semnătura)                 (data)
    - aplicarea pe înscrisul respectiv a semnăturii în original a viceguvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei şi a datei semnării;
    - aplicarea pe înscrisul şi semnătura respectivă a ştampilei Băncii Naţionale a Moldovei cu stema de stat;
    - filele vor fi cusute, cu aplicarea pe ultima pagină a semnăturii şefului secţiei secretariat a Băncii Naţionale a Moldovei şi a ştampilei secretariatului Băncii Naţionale a Moldovei.
VII2. REPERFECTAREA LICENŢEI BĂNCII/ COPIEI
AUTORIZATE DE PE LICENŢA BĂNCII

    A. Temeiurile pentru reperfectarea licenţei/copiei autorizate de pe licenţă sînt schimbarea denumirii şi/sau sediului băncii/filialei/reprezentanţei şi modificării altor date ce se conţin în licenţă/copia autorizată de pe licenţă.
    B. Pentru reperfectarea licenţei/copiei autorizate de pe licenţă banca, după obţinerea aprobării scrise a Băncii Naţionale a Moldovei conform art.17 (1) din Legea instituţiilor financiare şi înregistrarea modificărilor la Camera Înregistrării de Stat ce conduc la modificarea datelor din licenţă/copia autorizată de pe licenţă, în termen de 10 zile, se adresează la Banca Naţională a Moldovei cu o cerere pentru reperfectarea licenţei/copiei autorizate de pe licenţă, anexînd la aceasta: copia autorizată de bancă a certificatului de înregistrare; copia autorizată de bancă a deciziei privind modificările respective; documentul care confirmă achitarea taxei respective, conform Legii instituţiilor financiare.
    În cazul reperfectării licenţei, dacă banca are deschise filiale/reprezentanţe, în cererea prezentată, se solicită eliberarea pentru fiecare filială/reprezentanţă a băncii a copiei autorizate de pe licenţa reperfectată, anexînd lista filialelor/reprezentanţelor băncii cu indicarea denumirii şi sediului acestora, precum şi documentul care confirmă achitarea taxei respective, conform Legii instituţiilor financiare .
    C. În cazul reperfectării copiei autorizate de pe licenţă, după prezentarea cererii, în condiţiile stipulate la litera B, la Banca Naţională a Moldovei se prezintă originalul licenţei pentru efectuarea fotocopiilor. Banca Naţională a Moldovei efectuează fotocopiile în aceeaşi zi.
    D. Licenţa reperfectată/copiile autorizate de pe licenţa reperfectată pentru fiecare filială/reprezentanţă a băncii se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii cererii pentru reperfectarea licenţei/copiei autorizate de pe licenţă. Copia reperfectată şi autorizată de pe licenţă se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentării la Banca Naţională a Moldovei a originalului licenţei.
    E. Prezentarea la Banca Naţională a Moldovei şi restituirea originalului licenţei, precum şi primirea de la Banca Naţională a Moldovei a originalului licenţei reperfectate şi a copiilor autorizate de pe licenţa respectivă sau a copiilor reperfectate şi autorizate de pe licenţă pentru filiala/reprezentanţa băncii se efectuează prin intermediul persoanei împuternicite de bancă, contra semnătură.
    F. La data eliberării licenţei reperfectate/copiei reperfectate şi autorizate de pe licenţă, licenţa/copia autorizată de pe licenţă care a fost deţinută de bancă îşi pierde valabilitatea.
VII3. ELIBERAREA DUBLICATULUI LICENŢEI/COPIEI
AUTORIZATE DE PE LICENŢA BĂNCII

    A. Temeiurile pentru eliberarea duplicatului licenţei/copiei autorizate de pe licenţă sînt pierderea sau deteriorarea acestora.
    În cazul pierderii sau deteriorării licenţei, Banca Naţională a Moldovei eliberează o  nouă licenţă cu inscripţia “Duplicat”.
    B. Pentru obţinerea duplicatului licenţei/copiei autorizate de pe licenţă în caz de pierdere sau deteriorare, banca, în termen de 15 zile lucrătoare, se adresează la Banca Naţională a Moldovei cu o cerere pentru eliberarea duplicatului licenţei/copiei autorizate de pe licenţă la care se anexează documentul care confirmă achitarea taxei respective, conform Legii instituţiilor financiare.
    În cazul eliberării duplicatului licenţei, dacă banca are deschise filiale/reprezentanţe, în cererea menţionată, se solicită eliberarea copiilor autorizate de pe duplicatul licenţei şi pentru fiecare filială/reprezentanţă a băncii anexînd la cerere lista filialelor/reprezentanţelor băncii cu indicarea denumirii şi sediului acestora, precum şi documentul care confirmă achitarea taxei respective, conform Legii instituţiilor financiare .
    C. În cazul eliberării duplicatului copiei autorizate de pe licenţă, după prezentarea la Banca Naţională a Moldovei a documentului care confirmă achitarea taxei respective, la Banca Naţională a Moldovei se prezintă originalul licenţei pentru efectuarea fotocopiilor. Banca Naţională a Moldovei efectuează fotocopiile în aceeaşi zi.
    D. Duplicatul licenţei se eliberează în termen de 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de eliberare a duplicatului licenţei, iar copia autorizată de pe duplicatul licenţei pentru fiecare filială/reprezentanţă a băncii se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de eliberare a copiei autorizate de pe duplicatul licenţei. Duplicatul copiei autorizate de pe licenţă pentru filială/reprezentanţă a băncii se eliberează în termen de 3 zile lucrătoare de la data prezentării la Banca Naţională a Moldovei a originalului licenţei.
    E. Prezentarea la Banca Naţională a Moldovei şi restituirea originalului licenţei, precum şi primirea de la Banca Naţională a Moldovei a duplicatului licenţei şi a copiilor autorizate de pe acesta sau a duplicatului copiei autorizate de pe licenţă se efectuează prin intermediul persoanei împuternicite de bancă, contra semnătură.
    F. La data eliberării duplicatului licenţei/copiei autorizate de pe licenţă, licenţa/copia autorizată de pe licenţă care este pierdută sau deteriorată îşi pierde valabilitatea.”.
    9. La capitolul VIII, litera A, prima propoziţie şi în Anexa nr.4, p.13 cuvîntul „autorizate” se substituie prin cuvîntul „licenţiate”.
    10. La capitolul XI:
    a) textul „de categoria A.” se exclude;
    b) textul „Anexa nr.2: Exigenţe la cererea pentru primirea autorizaţiei privind desfăşurarea activităţilor financiare de categoriile B şi C” se exclude.
    11. La anexa nr.1:
    a) din denumirea anexei, textul „de categoria A” se exclude;
    b) la capitolul III punctul 5 litera A alineatul (6) şi litera B alineatul (7), cuvintele „mijloacele băneşti proprii” se substituie prin cuvintele „mijloace băneşti”.
    12. Anexa nr.2 se exclude.
    13. La anexa nr.3 capitolul III:
    a) din primul alineat, textul „de categoria A” şi ultima propoziţie se exclud;
    b) la punctul 4, cuvintele „mijloacele băneşti proprii” se substituie prin cuvintele „mijloace băneşti”;
    c) la punctele 6 şi 7, cuvintele „Băncii Centrale” se substituie prin cuvintele „organului de supraveghere”.
    14. La anexa nr.5, punctul 1:
    a) din capitolul I, cuvintele „tipul societăţii pe acţiuni” se exclud;
    b) la capitolul III:
    subpunctele 1) şi 6) se exclud;
    din subpunctul 2), ultima propoziţie se exclude;
    la subpunctul 3) înaintea cuvîntului „numărul” se introduc cuvintele „clasele şi”;
    din subpunctul 8), textul „(pentru societăţile închise)” se exclude;
    din subpunctul 9), cuvintele „autorizate spre plasare” se exclud;
    c) capitolul XI în final se completează cu textul „ , secretului bancar.”.
    [Pct.II abrogat prin HBN180 din 05.09.13, MO198-204/13.09.13 art.1422]
    III. Se modifică şi se completează Regulamentul cu privire la suficienţa capitalului ponderat la risc (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.269 din 17.10.2001, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2001, nr. 130, art. 310), cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
    1. La punctul 2, cuvintele „cuantumul capitalului minim necesar” se substituie prin cuvintele „suma minimă pe care o bancă o menţine în calitate de capital reglementat”, iar cuvîntul „autorizate” se substituie prin cuvîntul „licenţiate”.
    2. La punctul 3, cuvîntul „autorizaţia” se substituie prin cuvîntul „licenţa”.
    3. La punctul 5.3, litera c) se completează cu cuvintele „din Legea instituţiilor financiare”.
    4. Din punctul 6, cuvintele „necesar” şi „stabilită de Banca Naţională” se exclud.
    5. Punctul 9 se completează cu textul „Începînd cu 20 iunie 2008 cuantumul capitalului minim se stabileşte pentru capitalul de gradul I în mărime de 100 mil. lei”.
    6. Punctul 10 va avea următorul cuprins:
    „10. Banca deţine şi menţine capitalul de gradul I în mărime nu mai mică decît cuantumul capitalului minim stabilit în prezentul capitol.”.
    7. Din punctul 12, cuvîntul „necesar” se exclude.
    IV. Se modifică Regulamentul cu privire la contopirea sau absorbţia băncilor din Republica Moldova (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 143 din 02.06.2000, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr. 65-67, art. 230), cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
    1. La punctul 9, cuvintele „autorizaţia de desfăşurare a activităţilor financiare reieşind din cuantumul minim al capitalului stabilit în Regulamentul cu privire la autorizarea băncilor” se substituie prin cuvintele „licenţa de desfăşurare a activităţilor financiare”.
    2. La punctul 10 prima propoziţie, cuvîntul „autorizaţiei” se substituie prin cuvîntul „licenţei”, iar ultima propoziţie se exclude.
    3. La punctul 16, cuvîntul „autorizaţia” se substituie prin cuvîntul „licenţa”, iar sintagma „Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova” se substituie prin textul „Camera Licenţierii şi auditorul care deţine certificatul de calificare al auditorului instituţiei financiare”.
    4. La punctul 20, cuvîntul „autorizaţiilor” se substituie prin cuvîntul „licenţelor”.
    5. La punctul 22 literele a) şi b), cuvintele „autorizaţia” şi „autorizaţie” se substituie prin cuvîntul „licenţa”.
    6. La punctul 27, cuvîntul „autorizaţie” se substituie prin cuvîntul „licenţă”.
    7. La anexa nr.1 punctul 5, anexa nr.2 punctul 9, cuvîntul „autorizarea” se substituie prin cuvîntul „licenţierea”.
    8. La anexa nr.3, cuvintele „Categoria autorizaţiei” se substituie prin cuvintele „Numărul şi seria licenţei”.
    9. La anexa nr. 4 punctul 5 ultima propoziţie, cuvîntul „autorizarea” se substituie prin cuvîntul „licenţierea”, iar cifra „15” se substituie prin cifra „12”.
    [Pct.V abrogat prin HBN137 din 23.06.11, MO110-112/08.07.11 art.875]
    VI. Se modifică şi se completează Regulamentul cu privire la dirijarea riscului ratei dobînzii (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.249 din 22.09.1999, Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1999, nr. 109-111, art.192), cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
    a) la capitolul II, punctul 2 cuvintele „băncilor autorizate” se substituie prin cuvintele „băncilor licenţiate”;
    b) la capitolul IV, punctul 10, cuvintele „categoria autorizaţiilor” se exclud.
    [Pct.VII abrogat prin HBN134 din 01.07.10, MO91-94/03.06.11 art.619]
   [Pct.VIII abrogat prin HBN231 din 27.10.11, MO216-221/09.12.11 art.2007; în vigoare 01.01.12]
   [Pct.IX abrogat prin HBN262 din 17.11.11, MO203-205/25.11.11 art.1806; în vigoare 14.12.11]
    X. Se modifică Regulamentul cu privire la poziţia valutară deschisă a băncii (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 126 din 28.11.1997, Monitorul Oficial al Republicii Moldova,1999, nr. 112-114, art. 198), cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
    1. În textul regulamentului, cu excepţia p.9.3.1., şi anexei nr.2 cuvîntul „autorizată”, la cazul şi numărul respectiv, se substituie prin cuvîntul „licenţiată”, la cazul şi numărul respectiv.
    2. La punctul 7.7, cuvîntul „autorizaţiei” se substituie prin cuvîntul „licenţei”.
    XI. În textul Hotărîrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.207 din 15.08.2007 cu privire la unele particularităţi ale activităţii instituţiilor financiare aferente procesului de legalizare a capitalului şi transferării/scoaterii din Republica Moldova de către persoanele fizice a mijloacelor băneşti legalizate (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2007, nr. 131-135, art.522), cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia p.1 din Cap.I cuvîntul „autorizată”, la cazul şi numărul respectiv, se substituie prin cuvîntul „licenţiată”, la cazul şi numărul respectiv.
    XII. La punctul 1 din Hotărîrea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr.15 din 26.03.1997 privind autorizarea băncilor în domeniul acceptării depozitelor de la Trezoreria Statului şi de la alte organe ale statului (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr. 29, art.50), cu modificările şi completările ulterioare, cuvîntul „autorizaţiei” se substituie prin cuvîntul „licenţei”.
   [Pct.XIII abrogat prin HBN52 din 20.03.14, MO110-114/09.05.14 art.596; în vigoare 09.10.14]
    XIV. Pentru fiecare filială/reprezentanţă a băncii, deschisă la data intrării în vigoare a prezentei hotărîri, Banca Naţională a Moldovei eliberează copii autorizate de pe licenţa băncii după cum urmează:
    1. Banca se adresează la Banca Naţională a Moldovei cu o cerere pentru obţinerea copiei autorizate de pe licenţa băncii anexînd la aceasta: lista filialelor/reprezentanţelor cu indicarea denumirii şi sediului acestora precum şi a documentului care confirmă achitarea taxei conform Legii instituţiilor financiare;
    2. După prezentarea la Banca Naţională a Moldovei a cererii conform p.1, banca prezintă originalul licenţei pentru efectuarea fotocopiilor. Banca Naţională a Moldovei efectuează fotocopiile în aceeaşi zi. Prezentarea şi restituirea originalului licenţei se efectuează prin intermediul persoanei împuternicite de către bancă, contra semnătură.
    3. În termen de 10 zile lucrătoare de la data prezentării la Banca Naţională a Moldovei a originalului licenţei Banca Naţională a Moldovei perfectează copia autorizată de pe licenţă, ţinînd cont de prevederile literei F din Cap.VII1 din Regulamentul cu privire la licenţierea băncilor nr.23/09-01, care se eliberează, contra semnătură, persoanei împuternicite de către bancă.

    VICEPREŞEDINTELE
    CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
    AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI                         Victor CIBOTARU

    Nr. 171. Chişinău, 11 septembrie 2008.