LPC260/2008
ID intern unic:  330607
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 260
din  05.12.2008
pentru modificarea şi completarea Legii nr.713-XV din 6 decembrie 2001
privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului
 ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope
Publicat : 10.02.2009 în Monitorul Oficial Nr. 27-29     art Nr : 65
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articol unic. – Legea nr.713-XV din 6 decembrie 2001 privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.36–38, art.208), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se completează cu următoarele noţiuni:
    “asistenţă narcologică – examinare medicală amplă în temeiul şi în modul stabilit de prezenta lege şi de alte acte legislative, diagnosticarea maladiilor narcologice, tratarea, îngrijirea, reabilitarea medico-socială şi supravegherea medicală prin dispensarizare, iar în caz de necesitate, atragerea persoanelor bolnave cu evoluţia continuă a bolii în programele informaţionale, educaţionale, profilactice şi de tratament;
    stare de ebrietate – stare survenită în urma consumului de alcool, droguri, substanţe psihotrope şi/sau alte substanţe ce provoacă ebrietate, avînd ca urmare dereglarea psihofuncţională a organismului;
    examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei – complex de acţiuni şi procedee cu caracter medical ce are ca scop determinarea şi constatarea stării de ebrietate, precum şi a substanţei consumate;
    controlul treziei – acţiuni şi procedee cu caracter medical efectuate în scopul prevenirii şi evitării conducerii mijloacelor de transport de către conducătorii auto în stare de ebrietate sau în urma agravării sănătăţii acestora;
    inspector al controlului treziei – persoană instruită în ceea ce priveşte modul de efectuare a controlului treziei şi învestită cu acest drept;
    testare alcoolscopică – acţiuni ale lucrătorului de poliţie sau ale unei alte persoane abilitate, instruită în mod corespunzător, orientate spre stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat de persoana testată, efectuate cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic.”
    2. Articolul 2:
    alineatul unic devine alineatul (1);
    articolul se completează cu alineatul (2) cu următorul cuprins:
    “(2) Statul garantează persoanelor cu probleme narcologice asistenţă medicală şi socială, care se acordă pe principiile legalităţii, umanismului şi respectării drepturilor omului.”
    3. La articolul 3 alineatul (1) litera a), cuvintele “(Dispensarul Narcologic Republican)” se înlocuiesc cu cuvintele “(Instituţia Medico-Sanitară Publică Dispensarul Republican de Narcologie)”.
    4. Articolul 7 :
    alineatul unic devine alineatul (1);
    la alineatul (1), cuvîntul “Dispensarul” se înlocuieşte cu cuvintele “Instituţia Medico-Sanitară Publică Dispensarul”;
    articolul se completează cu alineatele (2)–(8) cu următorul cuprins:
    “(2) Instituţia Medico-Sanitară Publică Dispensarul Republican de Narcologie va pregăti contra plată inspectori ai controlului treziei.
    (3) Persoanele pot fi admise la cursuri de şoferi doar după trecerea examenului medical, organizat de Instituţia Medico-Sanitară Publică Dispensarul Republican de Narcologie şi de cabinetele narcologice teritoriale, şi primirea avizului consultativ privind starea sănătăţii narcologice. Examenul medical se  efectuează contra plată.
    (4) Starea de ebrietate a conducătorilor mijloacelor de transport se confirmă în urma examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, inclusiv testarea. În cazul în care nu este de acord cu rezultatele primare de stabilire a stării de ebrietate şi naturii ei, conducătorul mijlocului de transport este în drept să ceară, în termenele stabilite, o examinare medicală repetată.
    (5) Conducătorii mijloacelor de transport depistaţi în stare de ebrietate la volan vor fi supuşi, în mod obligatoriu, instruirii antialcoolice şi antidrog. Instruirea se efectuează contra plată.
    (6) Centrele şi şcolile auto licenţiate care pregătesc conducători ai mijloacelor de  transport vor prevedea în programul de pregătire un curs de 8 ore de instruire antialcoolică şi antidrog pe grupe cu un număr de pînă la 15 persoane. Instruirea se efectuează contra plată.
    (7) Pentru constatarea faptului conducerii mijlocului de transport sub influenţa alcoolului, colaboratorul poliţiei rutiere va efectua testarea alcoolscopică.
    (8) În cazul în care nu este de acord cu rezultatul testării alcoolscopice, conducătorul mijlocului de transport este în drept să-l conteste şi să ceară examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei.”    
    5. La articolele 13, 14, articolul 15 alineatul (3), articolul 16 alineatele (1), (2), (3), (8) litera c), sintagma “comisia de expertize narcologice” se înlocuieşte cu sintagma “comisia narcologică”.
    6. La articolul 16 alineatele (7) şi (9), cuvintele “comisiei medicale consultative a instituţiei narcologice” se înlocuiesc cu cuvintele “comisiei narcologice”.
    7. Articolul 17:
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    “(2) Persoana care încalcă ordinea publică reprezentînd un pericol pentru mediul înconjurător şi/sau pentru viaţa şi sănătatea proprie, fiind suspectată de aflarea sa în stare de ebrietate, este supusă examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei. Rezultatele examinării şi recomandările medicului se aduc, contra  semnătură, la cunoştinţa persoanei examinate, iar în anumite cazuri şi a persoanei  care a adus-o la examinare.”;
    după alineatul (2) se introduc alineatele (21)–(26) cu următorul cuprins:
    “(21) Examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei se efectuează de medicii învestiţi cu acest drept.
    (22) Examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei se efectuează în baza bonului de trimitere emis de lucrătorii organelor de drept, de conducătorii de întreprinderi şi organizaţii, precum şi în baza adresării personale a cetăţenilor.
     (23) Faptul consumului de droguri fără prescripţia medicului se constată în temeiul rezultatelor examinării medicale şi al rezultatelor testării lichidelor biologice.
    (24) Divergenţele apărute între cele două concluzii ale examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, precum şi toate litigiile ce ţin de această examinare se soluţionează, la cererea persoanei sau a organului interesat, de Comisia de control a examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei din cadrul Ministerului Sănătăţii.
    (25) Trimiterea la examinarea medicală pentru determinarea stării de ebrietate şi naturii ei poate fi contestată în instanţa de judecată, conform legislaţiei.
    (26) Regulamentul privind modul de testare alcoolscopică şi de examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei se aprobă de Guvern.”
    la alineatul (4), cuvintele “, conform avizului comisiei indicate la alin.(2),” se exclud;
    la alineatul (5), cuvintele “, potrivit avizului comisiei indicate la alin.(2),” se exclud.
    8. După articolul 17 se introduc articolele 171, 172 şi 173  cu următorul cuprins:
    „Articolul 171. Acordarea asistenţei medicale narcologice
    (1) Asistenţa medicală narcologică se acordă în condiţii de ambulator sau de staţionar, în funcţie de indicaţiile terapeutice, sub formă de asistenţă consultativă sau de supraveghere medicală.
    (2) Asistenţa consultativă o acordă medicul psihiatru-narcolog la solicitarea persoanei ori la trimiterea medicului de familie, la cererea ori cu consimţămîntul părţilor sau al reprezentantului legal al persoanei.
    (3) Supravegherea medicală poate fi stabilită în cazul suspectării maladiei narcologice (alcoolism cronic sau narcomanie) cu scopul confirmării sau excluderii acesteia, manifestării evidente a maladiei narcologice constante sau acutizării frecvente a acesteia şi presupune examinarea medicală periodică de către medicul psihiatru-narcolog şi acordarea asistenţei medicale de profil, conform protocoalelor clinice.
    (4) În cazul în care persoana nu este de acord cu decizia medicului privind necesitatea supravegherii medicale, ea se poate adresa comisiei narcologice pentru examinare medicală şi determinarea necesităţii supravegherii medicale.
    (5) Decizia comisiei narcologice privind necesitatea continuării sau încetării supravegherii medicale prin dispensarizare se consemnează în documentaţia medicală. Decizia comisiei narcologice poate fi contestată în organul ierarhic superior, precum şi în instanţa de judecată.
    (6) Supravegherea medicală poate fi încetată odată cu excluderea maladiei narcologice, cu abandonarea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope şi, în lipsa semnelor caracteristice alcoolismului cronic sau narcomaniei, pe tot parcursul supravegherii medicale sau cu însănătoşirea ori ameliorarea considerabilă a stării sănătăţii. După încetarea supravegherii medicale prin dispensarizare, asistenţa narcologică poate fi acordată sub formă consultativă, la cererea personală.
    (7) Asistenţa medicală narcologică se va efectua în baza standardelor aprobate de Ministerul Sănătăţii.
    (8) Persoanele atrase în consumul ilicit de droguri, depistate, vor fi luate la evidenţă de organele cu funcţiile de prevenire şi combatere a narcomaniei şi narcobusinessului, în conformitate cu actele normative adoptate de Ministerul Sănătăţii şi de alte organe abilitate.
    Articolul 172. Expertiza narcologică legală
    Expertiza narcologică legală în acţiunile civile şi penale se efectuează în temeiul ordonanţei organelor de drept şi în modul prevăzut de legislaţie în cadrul Instituţiei Medico-Sanitare Publice Dispensarul Republican de Narcologie.
    Articolul 173. Limitarea practicării unor activităţi
                          profesionale cu pericol sporit
    (1) În cazul alcoolismului cronic sau narcomaniei, persoana poate fi  declarată incapabilă de a desfăşura anumite activităţi profesionale cu pericol sporit pe toată perioada bolii şi pe o perioadă de trei ani din momentul abandonării consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope, cu dreptul de reexaminare ulterioară. Hotărîrea respectivă se emite de o comisie narcologică împuternicită de organul de ocrotire a sănătăţii şi poate fi contestată în instanţa de judecată.
    (2) Examinarea medicală pentru determinarea aptitudinilor profesionale în cazul alcoolismului cronic sau narcomaniei se va efectua de o comisie narcologică specială, care eliberează avizul respectiv.”

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                        Marian  LUPU

    Nr.260-XVI. Chişinău, 5 decembrie 2008.