LPC300/2008
ID intern unic:  330900
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 300
din  25.12.2008
pentru modificarea şi completarea Legii nr.1453-XV
din 8 noiembrie 2002 cu privire la notariat
Publicat : 06.03.2009 în Monitorul Oficial Nr. 49-50     art Nr : 139     Data intrarii in vigoare : 06.03.2009
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art.I. – Legea nr.1453-XV din 8 noiembrie 2002 cu privire la notariat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.154–157, art.1209), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3:
    la alineatul (1), cuvîntul „consulii” se substituie prin cuvintele „oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale”;
    alineatul (2) se completează în final cu cuvintele „şi executorie”.
    2. La articolul 4 alineatele (2) şi (3), cuvintele „foile cu antet” se substituie prin cuvintele „blanchetele speciale”.
    3. Articolul 6:
    titlul articolului va avea următorul cuprins:
    „Articolul 6. Păstrarea secretului profesional”;
    la alineatul (1), după cuvîntul „secretul” se introduce cuvîntul „profesional”;
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Informaţia cu privire la actele notariale îndeplinite se eliberează persoanei în numele căreia acestea au fost îndeplinite. Informaţia cu privire la testament se eliberează numai după decesul testatorului, în modul stabilit de Ministerul Justiţiei.”
    la alineatul (4), cuvintele „cu privire la actele notariale” se substituie prin cuvintele  „ce ţine de secretul profesional”;
    la alineatele (5), (6) şi (7), cuvintele „actelor notariale” se substituie prin cuvîntul „profesional”.
    4. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 7. Arhiva activităţii notariale
    (1) Arhiva activităţii notariale este proprietate a statului, fiind parte integrantă a Fondului Arhivistic al Republicii Moldova.
    (2) Persoanele care desfăşoară activitate notarială acumulează, ţin evidenţa, utilizează, păstrează şi predau arhiva activităţii notariale în condiţiile prevăzute de legislaţie, de asemenea, sînt obligate să asigure integritatea actelor notariale, a documentelor şi registrelor actelor notariale care se păstrează în arhivă.
    (3) Modul de evidenţă, pregătire, păstrare şi predare la arhivă a actelor notariale se stabileşte printr-un regulament aprobat de Guvern.
    (4) Dreptul de a primi informaţii din arhiva notarială îl au persoanele în numele cărora au fost îndeplinite actele notariale.
    (5) Informaţiile cu privire la actul notarial, copia actului notarial, copiile documentelor în baza cărora a fost îndeplinit actul notarial se eliberează din arhivă la solicitarea instanţei de judecată, a procuraturii sau a organelor de urmărire penală în legătură cu cauzele penale, civile sau administrative aflate în curs de examinare.”
    5. La  articolul 9, literele d) şi g) vor avea următorul cuprins:
    „d) a efectuat stagiul de 1 an la notar şi a promovat concursul pentru suplinirea locurilor vacante  de notar anunţat de Ministerul Justiţiei;”
    „g) are o reputaţie ireproşabilă.”
    6. Articolul 10:
    alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
    „(1) Notar stagiar poate fi persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art.9 lit.a)–c) şi e)–g) şi nu desfăşoară alte activităţi remunerate, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie.
    (2) Condiţiile de efectuare a stagiului se stabilesc printr-un regulament aprobat de Ministerul Justiţiei.”
    la alineatul (3) litera c), cuvîntul „totalizarea” se substituie prin cuvintele „analiza şi generalizarea”;
    articolul se completează cu alineatul (4) cu următorul cuprins:
    „(4) Pe parcursul a 3 ani de la data finalizării stagiului, notarul stagiar are dreptul să participe la un concurs pentru suplinirea locurilor vacante de notar.  După expirarea acestui termen, persoana care a efectuat stagiul poate participa la concurs cu condiţia executării repetate a stagiului la un notar cu o durată minimă de 3 luni, cu excepţia persoanelor care sînt angajate într-un birou de notar.”
    7. La articolul 11, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Comisia de licenţiere a activităţii notariale adoptă hotărîri privind admiterea la concursul pentru suplinirea locurilor vacante, privind aprobarea rezultatelor concursului şi eliberarea licenţei pentru activitatea notarială.”  
    8. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 12. Organizarea concursului şi admiterea
                           la activitatea notarială
    (1) La activitatea notarială se admit persoanele care au promovat concursul în funcţie de ordinea mediilor şi de opţiunea teritorială solicitată.
    (2) Concursul pentru suplinirea locurilor vacante este susţinut în faţa unei comisii de concurs constituită din 6 membri, dintre care 1 reprezentant delegat de Ministerul Justiţiei, 2 notari şi 3 profesori titulari de drept selectaţi prin concurs public. Condiţiile de organizare a concursului pentru suplinirea locurilor vacante se aprobă de Ministerul Justiţiei.
    (3) Persoana care a promovat concursul este învestită, la cerere, cu împuterniciri de exercitare a activităţii notariale, prin ordinul ministrului justiţiei, dacă:
    a) îndeplineşte condiţiile prevăzute la art.9;
    b) a obţinut licenţa şi a depus jurămîntul;
    c) a depus la Ministerul Justiţiei specimenul semnăturii şi amprenta sigiliului;
    d) a înregistrat la Ministerul Justiţiei sediul biroului notarului privat;
    e) a încheiat contract de asigurare de răspundere civilă.
    (4) Condiţiile prevăzute la alin.(3) lit.c)–e) urmează să fie îndeplinite în termen de 90 de zile de la data primirii licenţei pentru activitatea notarială.
    (5) Nerespectarea nemotivată a termenului  menţionat la alin.(4) duce la retragerea licenţei.
    (6) Ordinul de învestire cu împuterniciri se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”
    9. Articolul 13:
    alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Licenţa pentru activitatea notarială se eliberează pe un termen nelimitat în baza ordinului ministrului justiţiei, cu indicarea teritoriului pentru care a fost promovat concursul. Licenţa eliberată se înregistrează în Registrul de stat al notarilor ţinut de Ministerul Justiţiei.”  
    alineatul (4) se exclude.
    10. La articolul 14, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „(1) Notarul depune solemn în faţa Comisiei de licenţiere a activităţii notariale şi în prezenţa ministrului justiţiei următorul jurămînt:
    «Eu, notarul (numele de familie şi prenumele), jur să respect Constituţia şi legile Republicii Moldova, să-mi îndeplinesc cu onoare şi credibilitate publică, conştiincios şi imparţial obligaţiile ce îmi revin şi să păstrez secretul profesional.»”
    11. Articolul 15:
    alineatul (1) se completează cu literele g)–i) cu următorul cuprins:
    „g) emitere a unei hotărîri judecătoreşti irevocabile privind suspendarea provizorie din funcţie sau de aplicare a unei măsuri preventive sub formă de arest preventiv sau arest la domiciliu;
    h) lipsă a contractului de asigurare de răspundere civilă pînă în momentul încheierii contractului;
    i) încălcare a obligaţiilor prevăzute de Codul deontologic al notarilor.”
    alineatele (2)–(7) vor avea următorul cuprins:
    „(2) Suspendarea activităţii notarului se dispune prin ordinul ministrului justiţiei. În ordin vor fi indicate temeiurile suspendării, perioada pentru care se suspendă activitatea notarului şi locul de păstrare provizorie a arhivei activităţii notariale. În Registrul de stat al notarilor se va face menţiunea despre suspendarea activităţii notarului.
    (3) Suspendarea activităţii notarului în temeiurile stipulate la alin.(1) lit.a), d)–f), h) şi i) se efectuează prin ordinul ministrului justiţiei, în baza deciziei colegiului disciplinar.
    (4) După comunicarea ordinului de suspendare a activităţii sale, notarul este obligat, în termen de 3 zile, să-şi transmită sigiliul spre păstrare provizorie la Ministerul Justiţiei, iar arhiva activităţii notariale, în termen de 1 lună, să o transmită spre păstrare provizorie unui notar din acelaşi teritoriu de activitate. Nerespectarea termenelor de transmitere a sigiliului şi a arhivei activităţii notariale poate servi drept temei pentru retragerea licenţei.
    (5) Ministerul Justiţiei va ridica, în termen de 3 zile, sigiliul şi, în termen de pînă la 1 lună – arhiva activităţii notariale în cazul în care notarul, din motive obiective, nu are  posibilitatea să le transmită personal spre păstrare provizorie.
    (6) Reluarea activităţii suspendate a notarului se face în baza unei cereri adresate ministrului justiţiei, cu excepţia  
situaţiei menţionate la alin.(1) lit.g), unde suplimentar se va prezenta şi dovada privind lipsa antecedentelor penale.
    (7) Ministrul justiţiei, în termen de 2 săptămîni de la depunerea cererii, va emite un ordin privind reînvestirea notarului cu împuterniciri şi va dispune restituirea sigiliului. După reluarea activităţii suspendate, arhiva activităţii notariale transmisă spre păstrare provizorie se restituie notarului integral. În Registrul de stat al notarilor se va face menţiunea despre reluarea activităţii notarului.”
    articolul se completează cu alineatele (8)–(10) cu următorul cuprins:
    „(8) Îndeplinirea de către notar a actelor notariale pe perioada suspendării activităţii serveşte drept temei pentru retragerea licenţei.
    (9) Actul notarial nu poate fi declarat nul pe motivul că acesta a fost îndeplinit de un notar a cărui activitate a fost suspendată.
    (10) Ordinul cu privire la suspendarea activităţii notarului se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”
    12. Articolul 16:
    alineatul (1) se completează cu litera g) cu următorul cuprins:
    „g) atingerii vîrstei de 65 de ani.”
    la alineatul (2), cuvîntul „şi” se substituie cu semnul „ ,”, iar în final se completează cu cuvintele „şi publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a ordinului respectiv”;
    alineatul (3)  va avea următorul cuprins:
    „(3) Din momentul aducerii la cunoştinţă a ordinului cu privire la încetarea activităţii, notarul nu are dreptul să îndeplinească acte notariale şi este obligat, în termen de 15 zile, să predea spre lichidare sigiliul şi să prezinte la Ministerul Justiţiei dovada ce confirmă distrugerea acestuia, iar în termen de 1 lună – să predea arhiva activităţii notariale.”
    după alineatul (3) se introduce alineatul (31) cu următorul cuprins:
    „(31) Ministerul Justiţiei va ridica, în termen de 15 zile, sigiliul şi, în termen de 1 lună – arhiva activităţii notariale în cazul în care notarul se află în imposibilitatea de a le transmite personal.”
    13. Articolul 19: 
    litera g) va avea următorul cuprins:
    „g) să păstreze arhiva activităţii notariale în condiţiile prevăzute de lege;”
    articolul se completează cu litera h) cu următorul cuprins:
    „h) să respecte alte obligaţii prevăzute de Codul deontologic al notarilor, aprobat de adunarea generală a notarilor la propunerea ministrului justiţiei.”
    14. Articolul 20:
    alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
    „(1) Notarul îşi exercită personal profesia şi se bucură de stabilitate în funcţie. El este numit pentru o durată nedeterminată şi nu poate fi destituit decît în temeiul legii.
    (2) Percheziţia biroului notarului şi ridicarea documentelor notariale se pot face numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie sau în temeiul unei încheieri a instanţei de judecată.”
    după alineatul (2) se introduce alineatul (21) cu următorul cuprins:
    „(21) Instanţele de judecată, procuratura şi organele de urmărire penală pot dispune ridicarea  registrului actelor notariale, a unui act notarial în original şi a altor acte în baza cărora acesta s-a întocmit numai în legătură cu cauzele penale, civile sau administrative aflate în curs de examinare şi în scopul efectuării unei expertize, dacă actul respectiv este cercetat pentru fals în acte publice.”
    alineatul (5) va avea următorul cuprins:
    „(5) Organele de drept, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, alte întreprinderi şi organizaţii acordă sprijin notarilor în exercitarea atribuţiilor lor profesionale.”
    15. După articolul 20 se introduce articolul 201 cu următorul cuprins:
    „Articolul 201. Asigurarea de răspundere civilă
    (1) Pentru a asigura repararea prejudiciului material cauzat de notar în procesul activităţii sale profesionale, notarul este obligat să încheie contract de asigurare de răspundere civilă, în condiţiile legii.
    (2) Asigurarea de răspundere civilă a notarilor de stat se face din contul bugetului de stat.”
    16. La articolul 21, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Notarul nu are dreptul să îndeplinească acte notariale pe numele şi în numele său, pe numele şi în numele soţului, precum şi pe numele şi în numele rudelor pînă la gradul III inclusiv, sau al afinilor pînă la gradul II inclusiv.”
    17. La articolul 22 în titlu şi la alineatele (1) şi (2), cuvintele „biroul notarial” se substituie prin cuvîntul „birou”.
    18. După articolul 22 se introduce articolul 221 cu următorul cuprins:
    „Articolul 221. Colegiul disciplinar
    (1) Colegiul disciplinar se constituie pe lîngă Ministerul Justiţiei şi are drept scop examinarea cazurilor privind răspunderea disciplinară a notarilor.
    (2) Mandatul colegiului disciplinar este de 4 ani. Un membru al colegiului disciplinar poate să-şi exercite împuternicirile cel mult două mandate consecutiv.
    (3) Colegiul disciplinar este format din 7 membri, dintre care 1 desemnat de ministrul justiţiei, 2 profesori titulari de drept, 3 notari şi un reprezentant al societăţii civile, aleşi printr-un concurs organizat de Ministerul Justiţiei. Un membru al colegiului disciplinar nu poate fi concomitent şi membru al Comisiei de licenţiere a activităţii notariale.
    (4) Colegiul disciplinar îşi desfăşoară activitatea în baza unui regulament aprobat de Ministerul Justiţiei.
    (5) Colegiul disciplinar examinează, la cererea ministrului justiţiei şi a notarilor, sesizările privind încălcarea de către notari a obligaţiilor profesionale şi/sau a Codului deontologic al notarilor.
    (6) În timpul examinării  abaterii disciplinare, participarea notarului  tras la răspundere disciplinară este  obligatorie. Dacă notarul lipseşte în mod nejustificat, colegiul disciplinar poate să decidă examinarea abaterii disciplinare în lipsa lui.
    (7) Membrii colegiului disciplinar sînt obligaţi să păstreze secretul profesional şi să nu divulge informaţia aflată în cursul procedurilor disciplinare intentate notarilor.”
    19. Articolul 24 va avea următorul cuprins:
    „Articolul 24. Sancţiunile disciplinare
    (1) În funcţie de gravitatea faptelor, se aplică următoarele sancţiuni disciplinare:
    a) avertizarea;
    b) mustrarea;
    c) suspendarea din funcţie pe o durată maximă de 6 luni;
    d) retragerea licenţei.
    (2) Sancţiunile disciplinare se aplică de către ministrul justiţiei, în baza deciziei colegiului disciplinar.
    (3) Sancţiunea disciplinară poate fi aplicată nu mai tîrziu de 6 luni de la data constatării abaterii şi nu mai tîrziu de 2 ani  de la data comiterii ei. În termenul indicat nu se include durata procedurii penale.
    (4) Pînă la aplicarea sancţiunii disciplinare, colegiul disciplinar este obligat să efectueze o examinare prealabilă.
    (5) Ordinul cu privire la aplicarea sancţiunii disciplinare poate fi contestat în instanţa de judecată.”
    20. Articolele 26 şi 27 vor avea următorul cuprins:
    „Articolul 26. Sigiliul notarului
    (1) Notarul dispune de un sigiliu color cu imaginea Stemei de Stat, inscripţiile „Republica Moldova” şi „Notar de  stat” sau „Notar privat”, numele de familie  şi  prenumele notarului, numărul licenţei.  Sigiliul color se aplică pe toate actele ce ţin de activitatea notarială.
    (2) Sigiliul se confecţionează după un model unic, aprobat de Ministerul Justiţiei.
    Articolul 27. Biroul notarului şi programul
                         de activitate
    (1) Notarul îşi desfăşoară activitatea într-un birou special amenajat, conform cerinţelor stabilite de Guvern. Notarul îşi deschide biroul în teritoriul de activitate indicat în ordinul ministrului justiţiei privind învestirea cu împuterniciri.
    (2) Notarul îşi poate desfăşura activitatea într-un singur birou.
    (3) Doi sau mai mulţi notari, învestiţi cu împuterniciri pentru desfăşurarea activităţii în acelaşi teritoriu, pot activa  într-un birou comun. Drepturile şi obligaţiile notarilor în vederea deţinerii biroului comun se stabilesc prin contract. În cadrul biroului comun, fiecare notar îşi desfăşoară activitatea notarială în mod individual şi răspunde personal pentru activitatea sa.
    (4) Biroul notarului trebuie să funcţioneze cel puţin 5 zile pe săptămînă. Notarul privat urmează să activeze conform programului nu mai puţin de 5 ore pe zi în zilele de lucru. Programul de lucru al notarului de stat este aprobat de Ministerul Justiţiei. Programul de lucru este afişat la sediul biroului.
    (5) Despre schimbarea sediului biroului notarul este obligat să informeze Ministerul Justiţiei în termen de 10 zile.”
    21. La articolul 272,  alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    „(2) Salarizarea personalului tehnic de deservire a activităţii notarilor de stat se face în baza Reţelei tarifare unice, în condiţiile stabilite de legislaţia pentru salarizarea personalului tehnic de deservire ce asigură funcţionarea autorităţilor publice.”
    22. La articolul 28:
    alineatul (5) va avea următorul cuprins:
    „(5) Numărul necesar de notari, numărul de locuri vacante ce urmează a fi scoase la concurs, numărul de notari stagiari, înregistrarea contractelor de stagiu se aprobă de Ministerul Justiţiei după consultarea Comisiei de licenţiere a activităţii notariale.”
    articolul se completează cu alineatul (6) cu următorul cuprins:
    „(6) Numărul necesar de notari se stabileşte în fiecare an, de regulă, în primul trimestru, în funcţie de cerinţele dictate de extinderea teritoriului, de numărul locuitorilor şi de volumul solicitărilor din partea publicului.”
    23. La articolul 29, alineatele (2) şi (3) vor avea următorul cuprins:
    „(2) Refuzul notarului de a îndeplini actul notarial poate fi contestat în contencios administrativ conform legislaţiei în vigoare.
    (3) Actele notariale pot fi contestate de către părţi sau de orice persoană interesată, în condiţiile legii, în instanţele judecătoreşti de drept comun din teritoriul în care notarul îşi desfăşoară activitatea. Pînă la anularea de către instanţa de judecată, actul notarial atacat se prezumă veridic şi legal.”
    24. La articolul 33 alineatul (1), cuvîntul „consulii” se substituie prin cuvintele „oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale”.
    25. La articolul 35 alineatul (1):
    la litera o), cuvintele „precum şi” se exclud;
    după litera o) se introduce litera o1) cu următorul cuprins:
    „o1) medierea în condiţiile legii;”.
    26. Articolul 36:
    titlul va avea următorul cuprins:
    „Articolul 36. Competenţa oficiilor consulare şi a
                           misiunilor diplomatice”;
    la alineatul (1), cuvîntul  „consulilor” se substituie prin cuvintele „oficiilor consulare şi a misiunilor diplomatice ale”;
    la alineatul (2):
    în partea introductivă, cuvîntul „consulii” se substituie prin cuvintele „oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale”;
    după litera g) se introduc literele g1) şi g2) cu următorul cuprins:
    „g1) eliberarea duplicatelor actelor notariale pe care le-au întocmit;
    g2) întocmirea protestelor de mare;”
    la litera h), cuvîntul „dovezilor” se substituie prin cuvîntul „probelor”;
    la alineatul (3), cuvîntul „consuli” se substituie prin cuvintele „oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale Republicii Moldova”.
    27. La articolul  80 alineatul (1),  cuvîntul „consulilor” se substituie prin cuvintele „oficiilor consulare şi misiunilor diplomatice ale”.
    Art.II.  – (1) Prezenta lege intră în vigoare  la data publicării, cu excepţia art.27 din Legea cu privire la notariat în partea ce ţine de conformarea birourilor notariale cu cerinţele aprobate de Guvern, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2012.
    (2) Guvernul, în termen de 6 luni, va aproba actele normative prevăzute de prezenta lege.
    (3) Ministerul Justiţiei, în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi:
    a) va elabora şi aproba actele normative necesare organizării şi funcţionării notariatului;
    b) va convoca adunarea generală a notarilor în scopul aprobării Codului deontologic al notarilor.

    PREŞEDINTELE  PARLAMENTULUI                                  Marian LUPU

    Nr.300-XVI. Chişinău, 25 decembrie 2008.