HGA240/2009
ID intern unic:  331181
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 240
din  01.04.2009
cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor 
ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului
Publicat : 03.04.2009 în Monitorul Oficial Nr. 67     art Nr : 291
    Abrogată prin HG399 din 12.06.12, MO120-125/15.06.12 art.443

    În scopul optimizării mecanismului de decernare a Premiului  de Stat, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă modificările şi completările  ce se operează în unele hotărîri ale Guvernului (se anexează).

    PRIM-MINISTRU                                                          Zinaida GRECEANÎI

    Contrasemnează:
    Ministrul finanţelor                                                          Mariana Durleşteanu

    Nr. 240. Chişinău, 1 aprilie 2009.

 Aprobate
prin Hotărîrea Guvernului nr.240
din 1 aprilie 2009

Modificările şi completările ce se operează
în unele hotărîri ale Guvernului
    1. Hotărîrea Guvernului nr.222 din 28 aprilie 1993 „Cu privire la retribuirea muncii specialiştilor încadraţi în procesul de atestare a cadrelor ştiinţifice şi didactice,  a membrilor Comisiei Medicamentului, a membrilor consiliilor metodologice consultative pentru evidenţa contabilă în economia naţională şi instituţiile bugetare şi ai altor comisii de experţi”, cu modificările şi completările ulterioare,  se modifică  şi se completează după cum urmează:
    1) la punctul 1:
    alineatul întîi, după sintagma ”Consiliul naţional pentru decernarea Premiului de Stat”, se completează cu cuvintele „ , membrii secţiilor pe domenii, ai comisiilor de experţi”, iar  cuvintul „ , recenzare” se substituie prin cuvintele „cu prezentarea avizului de expertiză”;
    în alineatul trei, cuvîntul „ , recenzare” se substituie prin cuvintele  „cu  prezentarea avizului de expertiză”;
    2) punctul 41, după cuvintele „remunerarea membrilor Consiliului”, se completează cu cuvintele „ , membrilor secţiilor pe domenii, ai comisiilor de experţi”, iar cuvîntul „ , recenzare” se substituie prin cuvintele  ”cu prezentarea avizului de expertiză” ;
    3) la anexa nr. 1:
    în titlu, după sintagma „Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat”, se completează cu cuvintele „ , membrii secţiilor pe domenii, ai comisiilor de experţi”, iar cuvîntul „ , recenzare” se  substituie prin cuvintele ”cu prezentarea avizului de expertiză”;
    textul de la rubrica „Formele de activitate” , după cuvîntul „Expertiza”, se completează cu cuvintele „cu prezentarea avizului de expertiză”;
    4)  la Note, punctele 2 şi 3, după sintagma „Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat”, se completează cu cuvintele „ , membrii secţiilor pe domenii, ai comisiilor de experţi”, iar cuvîntul „ , recenzare” se substituie prin cuvintele ”cu prezentarea avizului de expertiză”;
    5) anexa nr.21 va avea următorul cuprins:
 „Anexa nr.21
la Hotărîrea Guvernului nr.222
din 28 aprilie 1993
NORMATIVELE
de timp pentru examinarea, expertiza cu prezentarea avizului
de expertiză asupra lucrărilor înaintate la concursul pentru
decernarea Premiului de Stat

Оbiectul expertizei, examinării

Forma de activitate
Ore pentru o lucrare din domeniile:
 
ştiinţă
tehnologii
cultură şi artă
Lucrări înaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat
 

Expertiză cu prezentarea avizului de expertiză

200
200
150
Examinarea lucrărilor
4
4
4

    Note:
    1. În cazul expertizei unor lucrări ştiinţifice sau implementări deosebit de complexe, preşedintelui Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat i se acordă dreptul de a majora norma de timp stabilită în prezenta anexă cu pînă la 50%.
    2. Remunerarea muncii membrilor Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat pentru examinarea lucrărilor înaintate la concursul pentru decernarea  Premiului de Stat se va efectua  în baza listei lucrărilor prezentate la concurs, aprobate în şedinţa Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat şi în baza procesului-verbal al şedinţei Consiliului.
    3. Normativele se aplică în toate cazurile de expertiză cu prezentarea avizului de expertiză şi examinare a lucrărilor înaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat”.
    2. Hotărîrea Guvernului nr. 569 din 23 mai  2006 „ Cu privire la Premiul de Stat”  (Monitorul Oficial al Republicii Moldova,  2006, nr. 79-82, art.594), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1) punctul 1 va avea următorul cuprins:
    „1.  Se instituie Premiul de Stat în valoare de cîte un milion de lei  pentru fiecare din zece lucrări din următoarele domenii:
    a) ştiinţă;
    b) tehnologii;
    c) cultură şi artă.”;
    2) punctul 4, după cuvîntul „consilier”, se completează cu cuvintele „principal de stat”;
    3) anexa nr.1 va avea următorul cuprins:
 „Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr.569
din 23 mai 2006
REGULAMENT
cu privire la Premiul de Stat
I. Dispoziţii generale
    1. Premiul de Stat reprezintă recunoaşterea supremă de către societate şi de către stat a meritelor oamenilor de ştiinţă şi cultură, precum şi ale producătorilor. La fiecare doi ani sînt decernate zece premii de stat.
    2. Premiul de Stat  se decernează cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile ale căror rezultate au îmbogăţit substanţial ştiinţa, cultura şi arta, au contribuit la dezvoltarea economiei naţionale şi mondiale, au avut un impact considerabil asupra dezvoltării progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale. Premiul de Stat poate fi acordat şi pentru întreaga activitate în decursul căreia au fost obţinute rezultate excepţionale recunoscute în ţară şi peste hotare.
    3. Pentru decernarea Premiului de Stat  se propun persoane ale căror lucrări ştiinţifice, de creaţie, de implementare  a tehnologiilor şi de producere au fost publicate, făcute cunoscute sau aplicate în practică pînă la data demarării concursului.
    La concursul pentru decernarea Premiului de Stat în domeniul culturii şi artei se înaintează lucrări care au fost popularizate prin intermediul mass-media şi prezentărilor publice, prin interpretări ori alte metode, în termenul indicat la alineatul  întîi al  prezentului punct.
    4. Data demarării concursului, termenele de prezentare a lucrărilor şi a materialelor aferente acestora, cerinţele privind prezentarea lor se stabilesc de Consiliul naţional pentru decernarea Premiului de Stat. Informaţia respectivă, inclusiv anunţul privind depunerea documentelor pentru participare la concursul pentru decernarea Premiului de Stat, se dau publicităţii şi se mediatizează la nivel naţional prin intermediul mass-media, surselor scrise şi electronice cu acoperire republicană, inclusiv de Instituţia publică naţională a audiovizualului  Compania „Teleradio-Moldova”, precum şi în rubrica Consiliului naţional pentru decernarea   Premiului de Stat pe pagina oficială a Guvernului Republicii Moldova în reţeaua Internet.
    5. Premiul de Stat constă din diplomă, însemnul şi insigna de onoare şi adeverinţa de Laureat al Premiului de Stat,  precum şi recompensa bănească corespunzătoare.
    6. Premiul de Stat are caracter personal.  În eventualitatea în care rolul decisiv în elaborarea/realizarea lucrării înaintate aparţine  mai multor persoane, Premiul de Stat va fi decernat colectivului de autori, constituit din cel mult  cinci persoane, aportul creativ al cărora în elaborarea lucrării prezentate pentru concursul Premiului de Stat este cel mai considerabil. În acest caz, recompensa bănească se împarte egal între laureaţii Premiului de Stat, iar diploma, insigna de onoare şi adeverinţa sînt înmînate fiecărui laureat.
    Nu se admite includerea în colectivul de autori al lucrărilor prezentate la concursul  pentru decernarea Premiului de Stat a persoanelor care, în procesul elaborării lucrărilor, exercită doar funcţii de administrare, consultare  sau organizare.
    7. Una şi aceeaşi persoană nu poate fi inclusă concomitent în componenţa  mai multor colective de autori pretendenţi la Premiul de Stat.
    8. La concursul pentru decernarea Premiului de Stat nu se acceptă lucrările deja premiate cu distincţii corespunzătoare (Premiul Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii, Premiul Naţional în domeniul literaturii, artei şi arhitecturii, Premiul de Stat pentru realizări în domeniul calităţii, productivităţii şi competitivităţii, premiile de stat în domeniul ştiinţei, tehnicii şi producţiei, Premiul de Stat al U.R.S.S).
    Uneia şi aceleiaşi persoane îi poate fi decernat repetat  Premiul de Stat în cazul în care lucrarea înaintată la concurs, autor al căreia este, conţine rezultate noi, care corespund cerinţelor prevăzute la punctul 2 al prezentului Regulament.
    9. Se admite decernarea Premiului de Stat post-mortem. Diploma, insigna şi recompensa bănească ale laureatului decernat post-mortem sînt transmise moştenitorilor acestuia. Dacă laureatul decernat post-mortem nu are moştenitori, diploma şi insigna se transmit în arhiva instituţiei/organizaţiei care a înaintat lucrarea, iar recompensa bănească se realocă bugetului de stat la compartimentul respectiv.
    10. În cazul în care în rîndul candidaţilor la Premiul de Stat nu vor fi persoane care merită să le fie decernat premiul sau dacă pentru anumite nominalizări nu vor fi înaintaţi candidaţi, premiile respective nu se  decernează.
II. Consiliul naţional pentru decernarea Premiului de Stat
    11. Consiliul naţional pentru decernarea Premiului de Stat  (în continuare – Consiliu) se constituie prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova.
    Consiliul organizează expertiza lucrărilor înaintate la concursul   pentru decernarea  Premiului de Stat, examinează problemele ce ţin de decernare, prezintă Guvernului spre aprobare decizia sa în privinţa candidaţilor pentru decernarea Premiului de Stat şi pentru  înaintarea ulterioară a proiectului decretului respectiv Preşedintelui Republicii Moldova.
    12. Din componenţa Consiliului  fac parte: 5 reprezentanţi – propuşi de Guvern, 5  – de Academia de Ştiinţe a Moldovei şi 5 – din partea societăţii civile. 
    13. Activitatea Consiliului este dirijată de preşedintele acestuia.
    Preşedintele Consiliului este asistat în activitatea sa de  un vicepreşedinte.  Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului sînt aleşi prin vot secret de către membrii Consiliului, din rîndul acestora.
    14. Pentru soluţionarea problemelor ce ţin de activitatea curentă, Consiliul instituie Prezidiul Consiliului. Prezidiul Consiliului este condus de preşedintele Consiliului. În componenţa Prezidiului se includ vicepreşedintele, secretarul Consiliului şi   doi membri ai acestuia.
    15. Forma principală de activitate a Consiliului  sînt şedinţele.
    Şedinţele Consiliului se convoacă pe măsura necesităţilor, dar nu mai rar de  o dată în trimestru.
    16. Consiliul are următoarele atribuţii:
    a) participă la elaborarea proiectelor de acte normative referitoare la Premiul de Stat;
    b) examinează şi aprobă instrucţiunile cu privire la modul de perfectare a documentaţiei necesare participării la concursul pentru obţinerea Premiului de Stat şi criteriile de selectare a lucrărilor la fiecare etapă;
    c) aprobă mostrele diplomei, însemnului şi insignei de onoare de Laureat al Premiului de Stat şi adeverinţei respective;
    d) formează  secţii pe domeniile menţionate la pct.1 din Hotărîre, pentru examinarea prealabilă  a lucrărilor înaintate la concurs în vederea corespunderii acestora cerinţelor expuse la pct.2 al prezentului Regulament, precum şi comisii de experţi pe profiluri  pentru examinarea  lucrărilor admise la concurs, aprobă componenţa şi Regulamentul activităţii acestora. Remunerarea muncii membrilor secţiilor pe domenii  şi a comisiilor de experţi  se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare;  
    e) cooptează în activitatea sa, a secţiilor pe domenii şi a comisiilor de experţi pe profiluri instituţii şi organizaţii din domeniile relevante,  precum şi savanţi, specialişti de înaltă calificare din domenii concrete ale ştiinţei, tehnologiilor, culturii şi artei, care nu sînt membri ai Consiliului, inclusiv de peste hotare;
    f) examinează  lucrările înaintate la concurs;
    g) decide, prin vot secret, asupra candidaturilor la decernarea Premiului de Stat şi prezintă decizia sa Guvernului pentru aprobare şi înaintarea proiectului decretului respectiv  Preşedintelui Republicii Moldova;  
    h) contribuie la promovarea realizărilor şi experienţei avansate a laureaţilor Premiului de Stat;
    i) propune Aparatului Guvernului spre aprobare devizul de cheltuieli privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru decernarea Premiului de Stat, elaborat de către Secretariatul Consiliului, în comun cu Ministerul Finanţelor;
    j) înaintează Aparatului Guvernului deciziile privind utilizarea mijloacelor financiare, conform prevederilor devizului de cheltuieli;
    k) examinează contestaţiile, alte litigii ce pot să apară în legătură cu decernarea Premiului de Stat.
    17. Consiliul are dreptul:
    a) să expedieze experţilor lucrările admise la concurs;
    b) să stabilească programul de lucru al secţiilor pe domenii şi comisiilor de experţi pe profiluri;
    c) să delege membri ai Consiliului şi experţi pentru documentarea privind rezultatele lucrărilor admise la concurs şi contribuţia fiecărui competitor;
    d) să verifice nivelul de respectare a cerinţelor instrucţiunilor cu privire la perfectarea, recomandarea, prezentarea, selectarea şi expertiza lucrărilor înaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat.
    18. Corespondenţa privind organizarea activităţii Consiliului este semnată de către preşedintele Consiliului sau de secretarul acestuia.
    19. Şedinţele Consiliului se consideră deliberative dacă la ele sînt prezenţi cel puţin  2/3 din numărul membrilor acestuia. Şedinţele sînt consemnate în procese-verbale validate prin semnăturile preşedintelui sau vicepreşedintelui Consiliului  şi Secretarului acestuia.
    20. Remunerarea membrilor Consiliului se efectuează conform legislaţiei în vigoare:
    pentru activitate în cadrul acestuia, în baza proceselor-verbale ale şedinţelor Consiliului şi listelor prezenţei lor la şedinţele respective, semnate de preşedintele şi secretarul Consiliului;
    pentru examinarea lucrărilor înaintate şi recepţionate  în scopul participării la concursul pentru decernarea Premiului de Stat în baza listei acestor lucrări, semnate de preşedintele şi secretarul Consiliului.
    21. În scopul achiziţionării lucrărilor, mărfurilor şi serviciilor aferente organizării şi desfăşurării concursului pentru decernarea Premiului de Stat, Aparatul Guvernului instituie grupul de lucru respectiv, în componenţa căruia intră reprezentanţi ai Consiliului şi Secretariatului Consiliului.
    22. Transferul mijloacelor financiare pentru lucrările îndeplinite, mărfurile procurate şi serviciile prestate se efectuează în baza documentelor justificative, la decizia Consiliului, perfectate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
III. Secretariatul Consiliului naţional pentru
decernarea Premiului de Stat

    23. Asigurarea activităţii organizatorice, informaţionale şi documentare a Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat este realizată de Secretariatul Consiliului, care activează în cadrul Aparatului Guvernului.
    24. Secretariatul Consiliului are următoarele atribuţii: 
    a) recepţionează spre examinare prealabilă lucrările prezentate pentru participare la concursul pentru decernarea Premiului de Stat;
    b) verifică corectitudinea şi  respectarea cerinţelor Instrucţiunii privind modul de prezentare şi criteriile de selectare a lucrărilor înaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat şi a materialelor aferente. În cazul colectivelor de autori pretendenţi la Premiul de Stat,  în baza materialelor recepţionate, prezintă Consiliului o informaţie de sinteză cu referire la fiecare coautor;
    c) asigură organizarea expertizei lucrărilor prezentate şi admise la concurs, precum şi discuţii ample asupra lucrărilor admise, cu participarea  reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice, de creaţie, a specialiştilor din  economia naţională;
    d) pregăteşte materialele necesare şi organizează şedinţele Consiliului;
    e) soluţionează diverse chestiuni operative legate de activitatea Consiliului;
    f) elaborează bazele de date privind experţii antrenaţi în evaluarea lucrărilor înaintate la decernarea Premiului de Stat;
    g) colaborează, în sfera de competenţă, cu diverse instituţii şi organizaţii în probleme ce ţin de domeniul de activitate a Secretariatului;
    h) acordă consultanţă şi asistenţă metodică în problemele ce ţin de prezentarea lucrărilor pentru decernarea Premiului de Stat;
    i) examinează interpelările, demersurile şi petiţiile, precum şi le soluţionează, în limitele competenţei;
    j) elaborează devizul de cheltuieli privind organizarea şi desfăşurarea concursului, precum şi altor măsuri;
    k) perfectează documente justificative aferente activităţii şi le înaintează Consiliului pentru decizii finale;
    l) realizează deciziile Consiliului.
    25. Secretariatul Consiliului este condus de un secretar, consilier  principal de stat al Prim-ministrului.
IV. Modul de înaintare a lucrărilor pentru
decernarea  Premiului de Stat

    26. Lucrările  propuse spre a fi înaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat se examinează în şedinţe speciale ale colegiilor ministerelor de competenţa cărora ţine realizarea/implementarea lucrării respective, în şedinţe ale consiliilor  ştiinţifice şi tehnico-ştiinţifice ale instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, consiliilor uniunilor de creaţie şi senatelor instituţiilor de învăţămînt superior acreditate, care decid asupra înaintării/neînaintării lucrărilor.
    Înaintarea lucrărilor la concursul pentru decernarea Premiului de Stat se efectuează de către instituţiile menţionate la alineatul anterior,  în condiţii de transparenţă, cu aplicarea cerinţelor menţionate la pct.2 al prezentului Regulament şi aprecierea aportului fiecărui coautor.
    27. Aceeaşi lucrare poate fi înaintată la Premiul de Stat cel mult de două ori în două ediţii de decernare a Premiului de Stat. Candidatul poate înainta lucrarea doar pentru un singur domeniu.
    28. Scrisoarea de recomandare privind candidatul la Premiul de Stat va fi prezentată Consiliului şi va conţine următoarele informaţii: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul, cetăţenia, locul de muncă sau ocupaţia, gradul ştiinţific, titlul ştiinţifico-didactic, titlul onorific, contribuţia candidatului la dezvoltarea ştiinţei şi culturii naţionale şi mondiale, conform criteriilor prevăzute la pct. 2 al prezentului Regulament, precum şi date despre premii şi alte distincţii ce denotă recunoaşterea realizărilor candidatului (candidaţilor).
    29. Pretendenţii la decernarea Premiului de Stat prezintă instituţiilor menţionate la pct.26 al prezentului Regulament lucrările ştiinţifice, de creaţie, operele literare publicate, alte tipuri de lucrări şi, după caz, calculul efectului economic obţinut şi indicii de producţie, rezultatele implementării tehnologiilor, materialelor şi tehnicii noi.
    30. La concursul pentru decernarea Premiului de Stat vor fi înaintate lucrările, participarea autorilor cărora este confirmată prin documente şi informaţii concrete privind:
    a) contribuţia personală  a fiecărui coautor la realizarea cercetării, implementării, creaţiei artistice, elaborării şi implementării manualului etc.;
    b) impactul asupra dezvoltării domeniului de cercetare/activitate;
    c) dezvoltarea şi promovarea unor direcţii noi, moderne, în domeniul de cercetare/activitate;
    d) publicaţiile ştiinţifice în domeniul de referinţă;
    e) recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional;
    f) existenţa publicaţiilor comune ale colectivului de autori.
    Experţii vor determina gradul de contribuţie a fiecărui coautor.
    31. Membrii Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat nu pot candida la Premiul de Stat în perioada deţinerii mandatului.
V. Modul de examinare a lucrărilor înaintate
pentru decernarea Premiului de Stat
    32. Lucrările înaintate la Premiul de Stat sînt examinate în două etape:
    a) etapa I – examinarea prealabilă şi selectarea  lucrărilor ce se admit la concurs;
    b) etapa II – desfăşurarea concursului şi aprobarea hotărîrii cu privire la decernarea Premiului de Stat.
    33.  Examinarea prealabilă şi selectarea lucrărilor se realizează de către Consiliu prin intermediul Secretariatului Consiliului şi secţiilor pe domenii.
    34. Secţiile pe domenii, formate din specialişti de înaltă calificare  ce corespund domeniilor din care au fost prezentate lucrările pentru participare la concursul Premiului de Stat, examinează lucrările recepţionate şi, de comun acord cu Secretariatul Consiliului, înaintează propuneri Consiliului privind admiterea/neadmiterea acestor lucrări pentru participare la concursul respectiv.
    Activitatea  fiecărei secţii pe domeniu este condusă de un preşedinte ales din rîndul membrilor secţiei respective.
    35. Listele lucrărilor admise/respinse la concurs sînt aprobate de către  Consiliu.
    Decizia în vederea admiterii lucrării la concurs se adoptă prin vot deschis în cadrul şedinţei Consiliului.
    La concurs se admit lucrările care au obţinut 2/3 din voturile membrilor Consiliului  prezenţi la şedinţă.  
    Lista lucrărilor admise la concurs se publică, urmînd să fie organizate discuţii ample pe marginea acestor lucrări, inclusiv în cadrul conferinţelor şi expoziţiilor organizate  în acest scop.
    Organizarea şi vizionarea expoziţiilor, spectacolelor,  programelor de concert,  lucrărilor de cinematografie, altor lucrări din domeniul culturii şi artei, precum şi a lucrărilor de arhitectură, admise la concursul pentru decernarea Premiului de Stat se efectuează de către Ministerul Culturii şi Turismului şi Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului de comun acord cu Secretariatul Consiliului. Cheltuielile pentru organizarea  măsurilor menţionate  vor fi suportate de către Consiliu, în baza devizului de cheltuieli, din contul mijloacelor  financiare aprobate.
    36. În baza listei candidaţilor la Premiul de Stat, Consiliul organizează expertiza lucrărilor înaintate prin intermediul Secretariatului Consiliului. Expertiza se efectuează în scopul evaluării importanţei şi valorii lucrărilor înaintate la concurs, conform pct.2 al prezentului Regulament, de către experţi independenţi, inclusiv de peste hotare, din rîndul personalităţilor  cu renume din domeniile ştiinţei, tehnologiilor, culturii şi artei. Lista experţilor se aprobă de către Consiliu şi se actualizează, după caz.
    37. Rezultatele expertizei sînt expuse într-un aviz argumentat. Fiecare lucrare înaintată la concursul pentru decernarea Premiului de Stat va fi expertizată de cel puţin doi experţi independenţi. În cazul în care aceeaşi lucrare a obţinut un aviz pozitiv şi unul negativ, se organizează a treia expertiză.
    38. Experţii antrenaţi în examinarea lucrărilor înaintate la concursul pentru decernarea Premiului de Stat sînt obligaţi:
    a) să respecte prevederile actelor normative în domeniul proprietăţii intelectuale;
    b) să evalueze nepărtinitor şi obiectiv lucrarea şi să elaboreze avizul corespunzător;
    c) să nu divulge şi să nu difuzeze informaţia în procesul de evaluare şi expertiză;
    d) să prezinte lucrarea examinată şi actul de expertiză (avizul) în termenele stabilite;
    e) să stabilească aportul şi meritul fiecărui coautor, pretendent la concursul pentru decernarea Premiului de Stat.
    39. Lucrările cu avizele respective sînt examinate în şedinţele comisiilor de experţi. Rezultatele examinării sînt înregistrate în procesele-verbale ale şedinţelor respective ale comisiilor de experţi, care se transmit Consiliului pentru examinare finală.
    40. Materialele referitoare la decernarea Premiului de Stat se păstrează, în modul stabilit, la Secretariatul Consiliului. Membrii Consiliului au acces la materialele menţionate.
VI. Modul de determinare a candidaturilor
 pentru decernarea Premiului de Stat
    41. Examinarea finală a lucrărilor privind decernarea Premiului de Stat are loc în şedinţa specială a Consiliului, care este deliberativă, dacă la ea sînt prezenţi nu mai puţin de 2/3 din membrii Consiliului.
    42.  Vicepreşedintele sau,  în cazuri de excepţie, secretarul Consiliului prezintă un raport privind rezultatele examinării prealabile a lucrărilor candidaţilor la Premiul de Stat, inclusiv recomandările secţiilor pe domenii şi  comisiilor de experţi pe profiluri, avizele de expertiză precum şi   materialele aferente.
    43. În şedinţa specială a Consiliului este obligatorie prezentarea tuturor lucrărilor înaintate la Premiul de Stat, a materialelor aferente, a recomandărilor secţiilor pe domenii şi a avizelor de expertiză. Discutarea materialelor prezentate are loc în mod deschis, printr-un liber schimb de opinii.
    44. Candidaţii la decernarea Premiului de Stat sînt aleşi prin vot secret. Pentru decernarea Premiului de Stat se propune candidatul, lucrarea căruia a obţinut  2/3 din voturile membrilor prezenţi la şedinţă.
    45. Decizia Consiliului se înscrie în procesul-verbal semnat de preşedintele sau vicepreşedintele Consiliului şi de secretarul acestuia.
    46. Persoanelor cărora li s-a decernat Premiul de Stat li se conferă titlul de „Laureat al Premiului de Stat” şi li se înmînează, în cadru festiv, diploma, însemnul şi insigna de onoare şi adeverinţa de Laureat al Premiului de Stat.
    Persoanele care au  fost admise la concurs şi nu au fost desemnate drept învingători primesc „Certificatul de participare” al Consiliului naţional pentru decernarea Premiului de Stat.
    47. Acoperirea financiară şi tehnico-materială a activităţii ce ţine de recepţionarea, examinarea şi expertizarea lucrărilor pentru candidaţii la Premiul de Stat şi a materialelor aferente, de confecţionare a diplomei, însemnului şi insignei de onoare de Laureat al Premiului de Stat şi a adeverinţei respective, precum şi de organizare a înmînării Premiului de Stat este realizată în limitele mijloacelor alocate în acest scop în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, la compartimentul „Ştiinţă şi inovare”.